Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Proefnotities  (gelezen 92074 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Proefnotities
« Reactie #75 Gepost op: 28-04-2010 22:06 u »
Ik heb er ook maar eens eentje open getrokken... smaak is gewoon toppie, maar mijn koolzuurgehalte is veel te hoog. Ik hoef het bier net zo goed niet mee te nemen voor een vergelijking met het origineel, het CO2 gehalte is veel te hoog voor een ESB. Ik denk dat het bier nog wel 1 SG punt verder is gegist in de fles. Normaal heb ik hier geen last van, maar ik verhoog altijd de temperatuur op 3/4 van de vergisting en nu heb ik deze verlaagd naar 17 oC. Ik vermoed dat het hier fout is gegaan :-\ . Maar ach, het bier smaakt me wel goed :biersmile: ... prima voor in de zomerse avondjes ;) .

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Proefnotities
« Reactie #76 Gepost op: 29-04-2010 12:25 u »
Moet er nog een gezamelijke inkoop van melkopschuimertjes komen om het koolzuur in het glas te verminderen? ;) :D

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Proefnotities
« Reactie #77 Gepost op: 29-04-2010 14:05 u »
Ik stel voor dat jij even een doosje Rennie aanschaft tegen de oprispingen ;D . Of we nodigen Hoppie uit, die zal ons vertellen dat het wel mee valt met het CO2 gehalte.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.818
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Proefnotities
« Reactie #78 Gepost op: 29-04-2010 23:19 u »
Nah, dat bier is veel te hoppy.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.202
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Proefnotities
« Reactie #79 Gepost op: 30-04-2010 21:18 u »
5 dagen na bottelen koolzuur en schuim  :hoera:

In de geur duidelijk dryhop en de smaak is ook zeer aangenaam. Of het een goede kloon is weet ik niet. (Ongetwijfeld te veel koolzuur). Maar de smaak stemt mij goed, want ik heb ook 10 liter op fust  :biersmile:

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Proefnotities
« Reactie #80 Gepost op: 06-05-2010 12:33 u »
Ik heb er gisteren weer een geproefd, maar eerst wat koolzuur eruit geroerd met een lepeltje. Dat deed het bier veel goed. Nog steeds niet mijn beste bier, maar wel een stuk beter.

Engelse bieren bottel ik nu met 3 g/l, zeker niet meer.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Proefnotities
« Reactie #81 Gepost op: 06-05-2010 16:48 u »
5 dagen na bottelen koolzuur en schuim  :hoera:

Bij dit bier zou ik daar niet zo vroeg om juichen Oscar... velen van ons hebben te veel CO2 in het bier, misschien jij ook na 15 dagen ;D !!!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Proefnotities
« Reactie #82 Gepost op: 06-05-2010 17:13 u »
Bij dit bier zou ik daar niet zo vroeg om juichen Oscar... velen van ons hebben te veel CO2 in het bier, misschien jij ook na 15 dagen ;D !!!

Misschien heb je geen geluk en moet je zelfs scherven ruimen ......

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.202
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Proefnotities
« Reactie #83 Gepost op: 06-05-2010 21:00 u »
Misschien heb je geen geluk en moet je zelfs scherven ruimen ......

Nee, dat hoeft niet, want hij is goed uitvergist...Ik trek zou weer een flesje open... :biersmile:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.202
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Proefnotities
« Reactie #84 Gepost op: 06-05-2010 21:01 u »
velen van ons hebben te veel CO2 in het bier

Turlijk heb ik ook te veel CO2, ik zei ook niet dat ik een CO2 gehalte had volgens de stijl... ;D

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.818
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Proefnotities
« Reactie #85 Gepost op: 06-05-2010 21:47 u »
Zo vanavond geproefd naast het origineel. Ik heb de mijne weggeflikkerd >:D

Waar het origineel moutigheid voorop heeft staan met een mooie en niet te heftige bitterheid, is de mijne duidelijk minder moutig en helaas wat wrang van bitterheid. De moutigheid kan ik dus helaas niet benaderen. De bitterheidsberekening is in mijn geval zeker verkeerd uitgepakt, veels te bitter. Een gevalletje jammer maar helaas.

Mijn kloon heeft wat meer notige moutsmaken, op zich niet verkeerd hoor. Ik vind de hopsamenstelling echter gewoonweg niet lekker, ik kan me niet voorstellen dat dit ook zo in het origineel gebruikt wordt. Ik vind de ESB (geen jonge: BBF 12-sep-10) overigens wel behoorlijk karamelliger dan de kloon. Vermoedelijk is een fris exemplaar ook beduidend hoppiger en bitterder. Jammer dat ik niet bij de proeverij aanwezig kan zijn.

 

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.148
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Proefnotities
« Reactie #86 Gepost op: 08-05-2010 20:56 u »
Net terug van vakantie in Denemarken.

Op het bierfestival in Kopenhagen donderdag een proefglaasje Fullers ESB van een roestvrijstaal vaatje dat op een bar lag gedronken. Het bier was dus lauw en had weinig koolzuur.
Ik herkende in deze ESB mijn ESB kloon. Uiteraard had ik ze niet naast elkaar. Maar het hopprofiel dat ik bij mijn bier niet zo fris vind was ook bij die ESB zo. Ook de moutigheid kwam overeen.

Ik had de overeenkomt niet zo verwacht. Er is dus hoop.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Proefnotities
« Reactie #87 Gepost op: 08-05-2010 22:42 u »
Op het bierfestival in Kopenhagen donderdag een proefglaasje Fullers ESB van een roestvrijstaal vaatje dat op een bar lag gedronken. Het bier was dus lauw en had weinig koolzuur.
Ik herkende in deze ESB mijn ESB kloon. Uiteraard had ik ze niet naast elkaar. Maar het hopprofiel dat ik bij mijn bier niet zo fris vind was ook bij die ESB zo. Ook de moutigheid kwam overeen.

Jij hebt zeker het juiste temperatuursprofiel tijdens de vergisting en het recept van Jamil gebruikt ;)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.148
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Proefnotities
« Reactie #88 Gepost op: 09-05-2010 20:14 u »
Inderdaad. Alleen komt het recept via Jamil maar was het van een brouwer van Fullers.

Dat temperatuursprofiel heb ik inderdaad aangehouden, het heeft mijn vergistingskast lang genoeg bezet gehouden.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Proefnotities
« Reactie #89 Gepost op: 09-05-2010 20:31 u »
Hmmm... wat zal ik doen: ook een ESB-kloon openen of een Erdinger Pikantus?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Proefnotities
« Reactie #90 Gepost op: 09-05-2010 21:09 u »
Bah, ik had toch de ESB moeten doen...
De pikantus was al op leeftijd en dat was helaas ook te proeven...

Offline arnoudj

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Spärne Bräu
    • Twitter
Re: Proefnotities
« Reactie #91 Gepost op: 09-05-2010 22:21 u »
Net weer eentje open getrokken. Erg veel koolzuur. Scherpe smaak, die ik proefde bij het eerste flesje wat ik had open getrokken is een stuk milder geworden (gelukkig). Lekker moutig en bitter. Een erg geslaagd bier geworden! Of het ook een ESB-kloon is moet nog blijken   :proost:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Proefnotities
« Reactie #92 Gepost op: 09-05-2010 22:29 u »
Wat me opvalt is dat veel mensen "klagen" over veel koolzuur in dit bier. Onderschatten we de eindvergisting van de ESB-gist of is er wat anders aan de hand? Ikzelf heb met minder suiker gebotteld dan normaal en toch heb ik ook (te) veel koolzuur in dit bier terwijl de eindvergistingsgraad toch boven de 80% lag.

Offline arnoudj

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Spärne Bräu
    • Twitter
Re: Proefnotities
« Reactie #93 Gepost op: 09-05-2010 22:42 u »
Wat me opvalt is dat veel mensen "klagen" over veel koolzuur in dit bier. Onderschatten we de eindvergisting van de ESB-gist of is er wat anders aan de hand? Ikzelf heb met minder suiker gebotteld dan normaal en toch heb ik ook (te) veel koolzuur in dit bier terwijl de eindvergistingsgraad toch boven de 80% lag.

Ik ben vergeten te noteren hoeveel suiker ik had toegevoegd. Ik denk 4 of 5 g/l. Ik had hiervoor al een aantal flesjes geopend, en die kwamen niet zo uitbundig uit het flesje zetten. Hopelijk was dit flesje een uitzondering  ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Proefnotities
« Reactie #94 Gepost op: 09-05-2010 22:44 u »
Ik weet het ook niet.
Ik heb het bier na ruim 1 week hoofdvergisting inlc schudden geheveld. Vervolgens 2 weken "gelagerd" op dezelfde temperatuur als de hoofdvergisting. In die tijd is er slechts 1 SG punt afgegaan en toonde hij zeeer weinig activiteit.
Zou vreemd zijn als hij dan ineens in de fles wel verder gaat? Hij is in tijdens de hergisting ook op dezelfde temperatuur gebleven?
Later zelfs koeler...

Morgen toch maar eens eentje openen, kijken wat de schade nu na die maanden rust echt is :)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Proefnotities
« Reactie #95 Gepost op: 09-05-2010 23:11 u »
Ik ben zo blij dat mijn bier wel "klopt." Een luizige vergistingsgraad van 74% (1015), 4 g/L koolzuur en volgens mij ook precies de hoeveelheid schuim en koolzuur van 4 g/L. Een engels bier bevat minder koolzuur, maar deze mag er ook zijn. Ik heb er weer eentje op, en hij smaakt heel erg lekker.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Proefnotities
« Reactie #96 Gepost op: 10-05-2010 20:05 u »
4 g/L koolzuur en volgens mij ook precies de hoeveelheid schuim en koolzuur van 4 g/L.

Hey, das gemeen! 5 g/L was de "afspraak", maarja, 4 g/L was wel beter geweest... ;)

De mijne smaakt op zich best aardig?
Toch teveel koolzuur/schuim, maar dat is na wat zwenken en wachten er ook snel uit.
Dan klopt hij wel aardig?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Proefnotities
« Reactie #97 Gepost op: 10-05-2010 20:35 u »
Haha, bij mij had 4 gr/l nog steeds niet geklopt... ik weet bijna zeker dat het bij mij aan het vergistingsschema ligt. Als ik niet had teruggekoeld naar 17 oC op 2/3 van de vergisting was er niets aan de hand geweest... ik heb deze gist volgens mij al 5x gebruikt zonder overmatig CO2 in het bier.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Proefnotities
« Reactie #98 Gepost op: 10-05-2010 21:21 u »
Vanochtend geruild met Geert, nu in het glas: de ESB met EKG.

uiterlijk: mooi helder, kleur lijkt goed; veel koolzuur, veel schuim dat snel terugtrekt
geur: hoparoma, ook een geur die ik als gistig aanduidt en die ik ook in mijn klonen herken. Immiddels geleerd dat deze geur specifiek is voor deze gist
smaak: strak bitter, ook bitterder dan die van mij; droog, beetje samentrekkend; ook een gistige smaak
nasmaak: bitter

Hij is wel lekker maar mist de moutigheid van de ESB en is iets te ruw, waarschijnlijk ook door de droogheid. Ik vind hem behoorlijk op die van mij lijken.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Proefnotities
« Reactie #99 Gepost op: 11-05-2010 12:03 u »
Kan ik mij in vinden.


Tags: