Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Proefnotities  (gelezen 90985 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Proefnotities
« Reactie #50 Gepost op: 12-04-2010 13:12 u »
Die tweede is zelfs te ver door gegaan. Nu zit daar echt helemaal geen mout of karamel smaak meer aan.

Dat riekt eerder naar een infectie dan naar een te actieve gist. Ver doorgisten doet niets af aan mout- of caramelsmaken, alleen maar aan het afnemen van de zoetigheid en een dunner mondgevoel.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Proefnotities
« Reactie #51 Gepost op: 12-04-2010 17:59 u »
Nee, op 23 mei zijn de winkels in Zutphen niet open. Ik denk zelfs dat ze nergens open zijn omdat het dan 1e Pinksterdag is.

Bert
Daar had ik al geen erg meer in. :-[

Maar ik probeer in ieder geval aanwezig te zijn alleen weet ik nog niet hoe laat. :degroeten:

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: Proefnotities
« Reactie #52 Gepost op: 12-04-2010 18:15 u »
Dat riekt eerder naar een infectie dan naar een te actieve gist. Ver doorgisten doet niets af aan mout- of caramelsmaken, alleen maar aan het afnemen van de zoetigheid en een dunner mondgevoel.

Ik begeef me ook op glad ijs.
Wat is body? De smaak is inderdaad dunner. Lijkt mij voor alsnog geen infectie.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Proefnotities
« Reactie #53 Gepost op: 14-04-2010 08:21 u »
Gisteren op de MTG clubavond naast een aantal potientele ONK winnaars (goede Karmeliet kloon, een uitstekende dubbel) ook groepsgewijs mijn en Hermans (Henielma's) ESB geproefd. Ondanks mijn eerdere berichten waren het hele goede bieren. Herman had te veel koolzuur wat moeilijk te vergelijken was met mijn nagenoege platte ESB (zoals het een Engels bier betaamt). De reacties waren zeer positief op beide bieren, maar dat zegt niets over de kloon-geslaagdheid want we hadden natuurlijk geen origineel.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Proefnotities
« Reactie #54 Gepost op: 14-04-2010 08:36 u »
Ik heb zelf ook het idee dat het behoorlijk goede Britse Pale Ales zijn, maar dat het als kloon vooral veel te veel moutkarakter mist (waardoor de hop te weinig gecorrigeerd wordt). Daarom ben ik ook wel benieuwd naar de keuring op het ONK.

 :degroeten: JW.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Proefnotities
« Reactie #55 Gepost op: 14-04-2010 09:57 u »
En naar de versies met MO (crystal) mout.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Proefnotities
« Reactie #56 Gepost op: 14-04-2010 10:15 u »
Herman en ik hebben gebrouwen met Weyermann/Dingemans/Cargill mout.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Proefnotities
« Reactie #57 Gepost op: 19-04-2010 09:35 u »
Crap, ik vrees dat mijn ESB ook te veel carbonatie heeft! Ik denk dat ie zo'n 2,8 CO2 vol. heeft en dat is toch echt iets aan de hoge kant. Volgende keer bottelen met 3 gr/l suiker ::) .

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Proefnotities
« Reactie #58 Gepost op: 19-04-2010 11:13 u »
Ik vrees met je mee...  :-\

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Proefnotities
« Reactie #59 Gepost op: 22-04-2010 16:35 u »

Zojuist het origineel eens geproefd naast "mijn" Fullers ESB.
Het eerste wat opviel was dat ik veel meer (voor de smaak te veel) CO2 in mijn bier had, eigen schuld.
De kleur van het origineel is donkerder. De Engelse Crystal Malt is donkerder dan de continentale (150 tegen 120 EBC), het gebruik van Engelse mouten was beter geweest.
Dat laatste geldt met name voor de moutigheid. Het origineel is moutiger dan mijn ESB en de smaak is bovendien veel mooier. Nu ik Engelse mouten in huis heb kan ik de moutsmaak vergelijken, er bestaat echt een enorm verschil tussen Pale Mout en Pale Malt, tussen Crystal Mout en Crystal Malt.

Tot zover de eerste indruk. In ieder geval is Fuller's ESB een uitstekend bier. :biersmile:

Bert

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Proefnotities
« Reactie #60 Gepost op: 22-04-2010 17:13 u »
In ieder geval is Fuller's ESB een uitstekend bier. :biersmile:

Tja, ik hoop niet dat dat de belangrijkste conclusie van dit project wordt  ;).

 :degroeten: JW.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Proefnotities
« Reactie #61 Gepost op: 22-04-2010 20:15 u »
Haha. Ik denk dat de belangrijkste conclusie al vast staat: probeer geen Engels bier te brouwen met Belgische mouten.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Proefnotities
« Reactie #62 Gepost op: 22-04-2010 20:41 u »
Ik zie ook een trend ontstaan... te weinig moutigheid en te veel CO2 ;D.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Proefnotities
« Reactie #63 Gepost op: 22-04-2010 21:52 u »
Ik heb ze nu naast elkaar. Het eerste wat opvalt is dat de ESB toch wel aan de oude kant is. Wat oxidatie ruik en proef ik toch wel.

De kleur is al verschillend, maar niet heel veel. Mijne is een beetje lichter van kleur. De ESB is meer oranjebruin, mijne meer oranje.

Geur: mijne is veel hoppiger, maar dat komt (mede?) door de leeftijd van het bier. Bij dit bier is het belangrijk dat het leeftijdsverschil niet te groot is. De ESB ruikt daardoor moutiger.

Smaak: de ESB smaakt wat oud/geoxideerd. Wel duidelijk wat moutiger. De mijne is veel meer hopgedomineerd. Bitterheid lijkt wel gelijk. Mijne is iets ruwer op de tong. De Engelse crystalmout is goed proefbaar (karamel, donker fruit-achtig, toffee) en die karakteristieke smaak ontbreekt in mijn kloon.

Nasmaak: even bitter.

Mondgevoel: mijne is iets ruwer en heeft een beetje meer koolzuur.

Ik ben toch heel benieuwd hoe de klonen zich houden tegenover een verse ESB.


Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Proefnotities
« Reactie #64 Gepost op: 22-04-2010 23:15 u »
Ik ben toch heel benieuwd hoe de klonen zich houden tegenover een verse ESB.
Tsja, maar dat wordt lastig denk ik. Ik verwacht binnenkort wel een "nieuwe" doos, maar het is maar de vraag of die niet gewoon uit dezelfde batch komt. Helaas kom ik niet in Engeland voor 23 mei, anders zou ik persoonlijk een "cask" uit Londen meenemen.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Proefnotities
« Reactie #65 Gepost op: 23-04-2010 08:56 u »
Geur: mijne is veel hoppiger, maar dat komt (mede?) door de leeftijd van het bier.

Mijn ESB is op 10 maart gebotteld en ik moet helaas constateren dat de hopsmaak al is teruggelopen.

Bert

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Proefnotities
« Reactie #66 Gepost op: 23-04-2010 20:08 u »
Helaas is de lekkere hopsmaak die het bier had voor koudhoppen nog steeds niet terug. Ik heb 21 mrt gebotteld maar heb het idee dat het bier wat afvlakt :huilen:
Maar we zijn er nog niet, we beginnen nog maar net  :)
 :degroeten:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.817
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Proefnotities
« Reactie #67 Gepost op: 23-04-2010 21:44 u »
Grappig. Ik vond mijn bier voor koudhoppen ook een lekkerder hopprofiel hebben.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Proefnotities
« Reactie #68 Gepost op: 25-04-2010 10:21 u »
Deze week heb ik beide klonen nog een keertje geproefd. Het hoppige karakter is wat minder geworden maar er lijkt nu in beide bieren een geur gekomen te zijn die mij niet aanstaat. Het is een wat muffige geur die erg lijkt op de geur die ik vaak associeer met het gebruik van korrelgist. Deze heb ik nog nooit in één van mijn andere bieren geproefd. De ingrediënten waren vers, de vergisting liep goed, hooguit iets te veel sediment in de flesjes.

Hij lijkt er helaas niet beter op te worden.

Er zat trouwens een ontzettend stabiele schuimkop op het bier, zo'n eentje die door de te hoge koolzuurdruk zich boven het glas uitperst en blijft staat. Dat is niet echt des ESB's zullen we maar zeggen. :D

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.145
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Proefnotities
« Reactie #69 Gepost op: 25-04-2010 22:45 u »
Hierbij mijn proefnotitie van MO's ESB nr 172

Kleur
amber en helder. Licht cremekleurig schuim.

Geur
Heerlijk fris hoparoma. Vast een lekkere verse hop gebruikt.

Smaak
Fris hoparoma, zachte bitterheid. Citrus. Thee smaak.
Nabitter in de keel.
Weinig koolzuur (zoals het hoort bij dit type)

Een echt lekker bier. Heel mooi hoparoma en niet te bitter voor mij.

De koudhop is volgens mij goed gelukt.
Martin, welke koudhop had je? Bellen neem ik aan. Waren zeker mooi frisgroen?
Hoelang gekoudhopt bij welke temperatuur?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Proefnotities
« Reactie #70 Gepost op: 25-04-2010 23:02 u »
Ik heb gekoudhopt met 0.5 g/L Target en 0.5 g/L EK goldings. Inderdaad mooie verse, fris-groene bellen. Met dank aan William. 8 dagen bij een graad of 10. Ik moet zelf zeggen dat ik het gistprofiel veel opvallender vind dan het hopprofiel. Dat wordt een leuke proefsessie over 4 weken.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.145
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Proefnotities
« Reactie #71 Gepost op: 26-04-2010 22:18 u »
Vanavond de ESB van William.

Alc 5.9%

Uiterlijk: Amber kleurig, helder. Constante stroom koolzuur. Veel schuim, licht cremekleurig.

Geur: Fris hoparoma

Smaak: Fruitig, hoparoma en bitter. Weinig moutsmaak.

Jammer genoeg wat veel koolzuur dat maakt het proeven wat lastiger. Een lekker bier dat prima wegdrinkt.




Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Proefnotities
« Reactie #72 Gepost op: 26-04-2010 22:20 u »
Dank voor het proeven Herman. Een doordrinkbaar niemendalletje.

Was dit versie a of b?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.145
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Proefnotities
« Reactie #73 Gepost op: 26-04-2010 22:23 u »
Ik heb even het dopje uit de prullenbak moeten vissen en een vergrootglas gepakt maar dan kan ik het ook prima lezen. 46B.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Proefnotities
« Reactie #74 Gepost op: 26-04-2010 22:27 u »
Geïnspireerd door Herman trek ik ook Williams ESB open.

uiterlijk zoals genoemd. Mooie volle schuimkraag.

geur: grassig-hoppig, lijmig (dat is mijn associatie met deze gist)
smaak: dunnig, iets karamellig maar verder geen moutsmaken, veel koolzuur, mooie fijne bitterheid, hoppig

Prima bier eigenlijk. Verder geen idee want ik heb geen ESB.


Tags: