St Feuillien tripel en blond konen

Gestart door goom, 04-04-2010 12:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

goom

Ik heb onlangs de tripel en de blonde van St Feuillien geproefd.
Dit is mij zo bevallen dat ik nu naar een recept op zoek ben van deze bieren
Wie kan mij daaraan helpen?

Oscar

Citaat van: goom op 04-04-2010  12:45 uWie kan mij daaraan helpen?

Ik denk alleen de brouwer van het bier.. :)  Maar het zijn blonde bieren, dus de moutstort is dan vrij simpel. De gist is volgens mij op te kweken. Dan is het alleen nog gokken voor de hop...Maar dat is een kwestie van trial and error.

Wellicht kun je zelf eens een opzetje maken.... :brouwen:


Oxhead

En er worden absoluut kruiden in gebruikt.
Maar welke?  :weetniet:
Waarschijnlijk koriander en sinasappelschil.

Albertus


Saint Feuillien Tripel 8,5 % alc

Original Gravity 1074
Apparent Degree of Attenuation: 86 %
IBU: 28
Malts: Pilsener, Carapils
Adjuncts: Sugar
Hops: Styrian Goldings, Spalt, Saaz
Yeast: Not specified, brewed in 2 locations
Primary Fermentation: Yeast pitched at 20 ºC, rises to 23 ºC, 7 days
Secondary Fermentation: 6 weeks at 0 ºC
Also Noteworthy: Refermentation in the bottle

Bron: Brew Like a Monk van Stan Hieronymus

In 2003 heb ik de brouwerij in Le Roeulx bezocht. Toentertijd brouwden zij daar alleen voor de 0,75 liter flessen (en groter tot 9 liter aan toe) de rest werd door Friart gebrouwen. Ik brouwde toen zelf nog niet, ik heb dus niet specifiek gelet op het brouwproces. Ik heb de foto's nog even bekeken, daar staan drie soorten hop (pellets) op maar van kruiden kan ik niets vinden.
Ik meen ergens gelezen te hebben dat de gist die zij gebruiken verwant is aan een Saisongist.

Bert

Oxhead

www.st-feuillien.com/STFNL.html

Info op hun eigen site.
Wordt voor een deel bij Du Bocq gebrouwen.

goom

Ok begin nu al heel wat wijzer te worden.
Maar ik weet zeker dat er naast sinaasschillen en koriander nog andere kruiden inzitten, maar welke?

Oxhead

Wat ik me ervan herinner is een citoenachtige geur. Volgens hun site is het citrus/fruit afkomstig van de gist.
Dus dat wordt denk toch opkweken. :gistsmile:

Oscar

Citaat van: goom op 04-04-2010  17:05 uMaar ik weet zeker dat er naast sinaasschillen en koriander nog andere kruiden inzitten

Hoe weet je dat zo zeker?

EBC

Gisterenavond heb ik de tripel geproefd. Een duidelijke geur en smaak van anijs.

goom

We komen stapje voor stapje steeds verder.
Sinaasschillen, koriander, anijs
En wat nog meer?


Oscar

Citaat van: goom op 05-04-2010  13:36 uSinaasschillen, koriander, anijs
En wat nog meer?

Gooi dat niet allemaal tegelijk in je bier...dan wordt het een kruidenbuiltje... een goede kloon maak je niet in 1 keer. Wil je dit bier echt goed klonen, dan zul je er toch meerdere brouwsels aan moeten wagen....

Doe eens een voorstel recept van wat je denkt te gaan brouwen.... :)

goom

Ik ben eerst aan het kijken welke reacties ik krijg en op basis daarvan en ook mijn smaakbeleving bij het proeven maak ik een recept die ik ga posten

Hopmans

Citaat van: Oscar op 05-04-2010  13:58 uGooi dat niet allemaal tegelijk in je bier...dan wordt het een kruidenbuiltje...
Dat is ook maar een kreet van Martin, en niet van jezelf ouwe kudde-knuffel.  ;)
Een complex bier bevat juist meerdere kruiden net tegen
de smaak-drempel, zodat je niet weet welke kruiden het zijn.
Dat is juist de kunst van de brouwer.

 :brouwen:

RobinB

Dosering is inderdaad kritiek bij kruiden.

Oxhead

En aangezien de Waalse brouwerijen bekend staan om hun kruidengebruik kan er van alles in zitten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.