Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ale vs Top Fermenting  (gelezen 5222 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline anthayes

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: 00
Ale vs Top Fermenting
« Gepost op: 03-03-2010 17:01 u »
There is a bit of a debate going on in England about the use of the word "ale" to describe all top fermenting beers.

The practice of calling all top fermented beers ales seems to have started in America. In England up until fairly recently, ale covered a number of top fermenting beers, but did not include stout or porter, for example. However some are adopting the American practice these days.

Similarly, Americans typically call all bottom fermenting beers lagers, whereas some in England consider cold conditioned top fermented European beers to be "lagers" on the basis that they have been "lagered".

What is the view in Belgium and the Netherlands? How are beers grouped? Which group would an Alt fall into, for example?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Ale vs Top Fermenting
« Reactie #1 Gepost op: 03-03-2010 17:21 u »
As far as I know all the top fermenting beers are ales, including stouts and porters etc.
An Alt is in fact a German ale.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ale vs Top Fermenting
« Reactie #2 Gepost op: 03-03-2010 18:47 u »
Real top fermenting comes from the top cropping of yeast.
Therefore I propose to let the yeast species determine the beer catagory.

All S. pastorianus fermented beers are then lager/low fermentation.
All S. cerevisiae fermented beers are then ale/top fermented.

This way you see there is no difference between ale and top fermenting.

In dutch, the word Ale doesn't really exist. It has been adopted from English.
  

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.425
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Ale vs Top Fermenting
« Reactie #3 Gepost op: 03-03-2010 21:50 u »
But then again we would never consider a blond/double/tripel/quadrupel to be an ale. I'd go with the strict English definition of ales (excluding barley wines and porters and stouts and stuff).

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ale vs Top Fermenting
« Reactie #4 Gepost op: 03-03-2010 21:57 u »
That is correct, because in Dutch there is no "Ale" equivalent. Only the Ale we've adopted from the English and Americans. We only have "hoge gisting" (literally Top fermenting) and "lage gisting" (literally bottom fermenting).

When translated to English they often dó become Belgian Ales...
How about Belgische pale ale, even we never call it a special belge...

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Ale vs Top Fermenting
« Reactie #5 Gepost op: 03-03-2010 22:04 u »
That is correct, because in Dutch there is no "Ale" equivalent.

Aal.

 :brouwen:



Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ale vs Top Fermenting
« Reactie #6 Gepost op: 03-03-2010 22:06 u »

Tags: