Nog niet gehad: SG veel lager dan gepland

Gestart door Guidojp, 20-11-2019 18:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Guidojp

Hallo brouwers,

Vandaag een winterbier gebrouwen met wat kruiden. Ik doe mijn recepten beheer in BeerSmith software en heb ook daar dit recept in gemaakt gebaseerd op wat andere recepten. Dit is tot nu toe altijd soepel gegaan, het bier qua SG, kleur en alcoholgehalte altijd uit zoals gepland in Beersmith. Tot vandaag na het koken en koelen heb ik op 20 graden het Soortelijk Gewicht gemeten (met een SG meter in maatbeker). Gepland 1083, daadwerkelijk 1059. Groot verschil dus.

Het recept staat hieronder. Enige wat ik me kan bedenken is dat ik vrij veel grote eiwit moleculen niet heb geheveld na het koken. Wat kan er misgegaan zijn?

Gr. Guido

Recipe: Wintervriend   TYPE: All Grain
Style: Belgian Specialty Ale

---RECIPE SPECIFICATIONS-----------------------------------------------
COLOR: 39,7                     EBCCOLOR RANGE: 3,9-78,8 EBC
IBU: 36,5 IBUs Tinseth   IBU RANGE: 10,0-120,0 IBUs
OG: 1,082 SG              OG RANGE: 1,035-1,200 SG
FG: 1,013 SG              FG RANGE: 1,000-1,030 SG
BU:GU: 0,443              Calories: 1112,2 kcal/l   Est ABV: 9,3 %      
EE%: 72,00 %   Batch: 15,00 L      Boil: 17,52 L   BT: 60 Mins

---WATER CHEMISTRY ADDITIONS----------------

Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume       
14,49 L         Leerdam                                         Water         1          -             -             

Total Grain Weight: 5,20 kg   Total Hops: 60,00 g

---MASH/STEEP PROCESS------MASH pH:5,20 ------
Amt              Name                                                               Type          #          %/IBU         Volume       
3,75 kg          Pilsen (Dingemans) (3,2 EBC)                          Grain         2          72,1 %       2,44 L       
0,50 kg          Munich MD (Dingemans) (15,0 EBC)                 Grain         3          9,6 %         0,33 L       
0,19 kg          Munich MD (Dingemans) (15,0 EBC)                 Grain         4          3,7 %         0,12 L       
0,18 kg          Special B (Dingemans) (290,6 EBC)                  Grain         5          3,5 %         0,12 L       
0,04 kg          Crystal Rye Malt (Thomas Fawcett) (243,8 EBC) Grain         6          0,8 %         0,03 L       
0,02 kg          BlackSwaen©Chocolate W (900,3 EBC)              Grain        7          0,5 %         0,02 L       


Name              Description                             Step Temperature Step Time     
Mash in and first Add 13,43 L of water at 56,8 C             50,0 C           20 min       
Second stop       Heat to 66,0 C over 4 min                     66,0 C           45 min       
third stop           Heat to 72,0 C over 4 min                    72,0 C           15 min       
Sparge and Mash o Add 10,33 L of water at 82,4 C          76,0 C           2 min       

---BOIL PROCESS-----------------------------
Est Pre_Boil Gravity: 1,070 SG   Est OG: 1,082 SG
Amt              Name                                                                      Type          #          %/IBU         Volume       
0,52 kg          Brown Sugar, Dark [Boil] (98,5 EBC)                         Sugar         8          9,9 %         0,33 L       
30,00 g          East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 60,0 mi       Hop           9          21,0 IBUs     -             
30,00 g          Hallertauer Hersbrucker    [4,00 %] - Boil 45,0 min        Hop           10         15,4 IBUs     -             
10,00 g          Cinnamon stick (Boil 20,0 mins)                                Spice         11         -             -             
8,00 Items       Clove (Boil 20,0 mins)                                             Spice         12         -             -             
10,00 g          Coriander seeds - crushed (Boil 15,0 mins)                 Spice         13         -             -             


---FERM PROCESS-----------------------------
Primary Start: 20 Nov 2019 - 10,00 Days at 20,0 C
Secondary Start: 30 Nov 2019 - 10,00 Days at 18,3 C
Style Carb Range: 2,20-2,80 Vols
Bottling Date: 9 Dec 2019 with 2,3 Volumes CO2:
---NOTES------------------------------------



CeesM

Misschien die 50 graden stap van 20 minuten in combinatie met te snel spoelen. Misschien weet iemand dat beter want ik begin altijd boven de 63 graden.

brouwerwaldonk

Misschien heb je je vergist bij het afwegen van uw mout.

SVB


Guidojp

De suiker ben ik niet vergeten. Zeer waarschijnlijk ook niet te weinig mout, als ik kijk wat er nu nog over is van het pilsmout.

Dan de vraag: de vergisting is al goed op ging sinds gisteren. Kan ik nu nog suiker bijvoegen in het gistvat ? Of is dat onverstandig en moet ik gewoon lager alcohol percentage accepteren ?

Gr. Guido

brouwerwaldonk

Ja ook in het gistvat kan je nog suiker toevoegen. Wel eerst oplossen, zeker niet droog toevoegen want dan schuimt je vat over.

Guidojp

Toch nog even de afronding hiervan, ik heb na een halve week additioneel nog 500 gram suiker toegevoegd aan het gistvat. Opgelost in kokend water, afgedekt laten afkoelen en daarna rustig in het gistvat geroerd. Morgen even de huidige SG meten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.