Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ff voorstellen: Wouter  (gelezen 2090 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wouter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
ff voorstellen: Wouter
« Gepost op: 02-03-2010 17:41 u »
Hey,

Afgelopen jaar ben ik samen met mijn vader in het mout en brouwproces gedoken en dit proberen onder de knie te krijgen. Tijdens de graanoogst werk ik bij op het laboratorium van agrifirm, tussenhandelaar tussen boeren en industrie voor bijvoorbeeld de granen. We zijn begonnen met het proberen van zelf mouten (en wat half-ge(/mis)lukte pogingen) hebben we maar wat mout en spullen ingeslagen. Ons eerste brouwsel met dit mout was een
drinkbaar bier, maar met de kennis die we achteraf hebben, een totaal verkeerd recept.

Ons 2e brouwsel zit nu op de fles te rijpen, het 3e is aan het lageren in een grotere fles and de 4e hebben we gisteren gebrouwd. Het mouten is een beetje op de lange baan geschoven (mede door deze koude winter) maar dit willen we in de toekomst zeker nog onder de knie krijgen. Er is alleen nog veel ruimte voor verbetering in ons brouwproces, en dat nu eerst maar wat meer perfectioneren.

Met vriendelijke groeten Wouter

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline broeder

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 740
  • Land: nl
  • Natuurlijk PINT-lid... Jij toch ook?
Re: ff voorstellen
« Reactie #1 Gepost op: 02-03-2010 20:10 u »
Hoi Wouter...

Welkom bij de club.
Ben nieuwsgierig wat je/jullie gebrouwen hebben.
Wat voor biertje en welk recept hangt daar aan?
Lijkt me trouwens leuk om dat samen met je vader te doen.
Dat gaat mij helaas niet meer lukken (ben zelf al 61 lentes/herfstjes).

Mouten/eesten is denk ik een toch wat moeilijk proces voor de amateur.
Maar wie weet. Wie niet waagt... :weetniet:

groet Broeder Willem

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ff voorstellen
« Reactie #2 Gepost op: 02-03-2010 20:42 u »
Hoi Wouter!

Welkom op het Forum!
Waar kom je vandaan?

gr.
Robin

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: ff voorstellen
« Reactie #3 Gepost op: 02-03-2010 20:46 u »
Dat is heel zeldzaam: beginnende brouwers die eerst aan het mouten slaan.

Mijn complimenten! (Ik was dat eigenlijk ook van plan een lange tijd terug maar ik heb er eigenlijk de ruimte helemaal niet voor dus is dat maar op de lange baan geschoven.)

Voor jullie is het misschien beter om eerst wat vaker te brouwen met gekochte mout en dan zelf gaan mouten (maar goed dat moeten jullie ook zelf maar weten, als je direct al je eigen mout wilt vergelijken met commerciele mout dan moet je dat vooral doen).

Dus: Welkom heren!

Offline Wouter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
Re: ff voorstellen
« Reactie #4 Gepost op: 02-03-2010 21:31 u »
Ons eerste biertje was gemaakt van 1 kg amber mout, 1 kg aromamout en 50 g choco mout. We hebben dan ook heel wat suiker moeten toevoegen, verassend genoeg waren er nog wel wat enzymen aanwezig voor de omzetting naar suikers tijdens het ma´schen (ook een lange ma´schtijd aangehouden).

Ik woon (weer) in Wanneperveen bij mijn ouders na een jaar mislukt levensmiddelentechnologie studeren. Tussendoor ook nog een tijd naar het buitenland geweest (rondleiding gehad bij Monteith's Brewing Company =P)

Het mouten is nog een uitdaging die zeker weer aangegaan wordt zodra het weer beter wordt.

Offline broeder

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 740
  • Land: nl
  • Natuurlijk PINT-lid... Jij toch ook?
Re: ff voorstellen
« Reactie #5 Gepost op: 03-03-2010 19:35 u »
Het mouten is nog een uitdaging die zeker weer aangegaan wordt zodra het weer beter wordt.

Hou ons op de hoogte
Mooi als je dat kunstje kan flikken

broeder Willem

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.482
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ff voorstellen: Wouter
« Reactie #6 Gepost op: 03-03-2010 20:38 u »
Welkom Wouter,

Zo te merken heb je het brouwvirus al flink te pakken.
Zelfmouten is iets wat maar weinig gedaan wordt. Knap dat jullie dat aandurven. Het is en vak apart waaraan het overgrote deel van ons zich niet aan waagt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ff voorstellen: Wouter
« Reactie #7 Gepost op: 03-03-2010 20:58 u »
Zelfmouten is iets wat maar weinig gedaan wordt. Knap dat jullie dat aandurven. Het is en vak apart waaraan het overgrote deel van ons zich niet aan waagt.

Klopt, maar er is wel het een en ander over te vinden.
Vooral het topic van EtP is een goeie:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5905.0.html
en
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5041.0.html

Hier mijn ervaring:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,13837.0.html :D

Denk erover dat binnenkort weer te doen. Het is nog mooi koel.

Offline Wouter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
Re: ff voorstellen: Wouter
« Reactie #8 Gepost op: 03-03-2010 23:07 u »
Interessant om de ervaringen van anderen te lezen =)

Tags: