Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Effect van tabaksrook op bier?  (gelezen 3603 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Effect van tabaksrook op bier?
« Gepost op: 02-03-2010 11:32 u »
Ikzelf ben een niet roker maar in mijn omgeving zijn er wel een paar die roken. Daarvoor wordt dan de garage gebruikt.
Nu mijn vrouw de brouwactiviteiten liever uit de keuken ziet verdwijnen ben ik van plan om in de garage een installatie te bouwen en ik heb al een tweedehands afzuigkap gekocht die de ruimte 4 tot 5 maal per uur kan verversen.
Mijn vraagje is nu of er iemand is die ook brouwt in een ruimte waar weleens gerookt wordt en ofdat effect heeft op het brouwproces. De vergisting is ergens anders.
 In de tussentijd blijf ik roken ontmoedigen maar ik wil de andere hun roken niet afnemen tenslotte roken ze al niet in de woning.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.440
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: effect van tabaks rook op bier ?
« Reactie #1 Gepost op: 02-03-2010 11:42 u »
Ik denk dat het brouwproces zelf weinig hinder zal ondervinden. Behalve dan als je je wort gaat beluchten met die garagelucht.

Verder moet je het vooral zoeken in nicotine/teer aanslag op je materialen en ingrediŽnten. Onfris, dat is zeker. Bewaar klein materiaal ergens anders en ingrediŽnten al zeker. Afwassen voordat je gaat brouwen!

Het is ook met name slecht voor de brouwer.  :D

Offline Het Alfazuurmannetje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: fr
Re: effect van tabaks rook op bier ?
« Reactie #2 Gepost op: 02-03-2010 11:52 u »
Parfums, haarlak en wc-verfrissers. De algehele geur van een woning, ook niet onderschatten. trekt volgens mij door plastic emmers heen.

Offline Het Alfazuurmannetje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: fr
Re: effect van tabaks rook op bier ?
« Reactie #3 Gepost op: 02-03-2010 11:56 u »
En ook niet lopen bouten naast je gistvat.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.440
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: effect van tabaks rook op bier ?
« Reactie #4 Gepost op: 02-03-2010 13:02 u »
parfums, haarlak en wc-verfrissers. de algehele geur van een woning. ook niet onderschatten. trekt volgens mij door plastic emmers heen.

Zatlap is een roker?

Offline Het Alfazuurmannetje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: fr
Re: effect van tabaks rook op bier ?
« Reactie #5 Gepost op: 02-03-2010 13:59 u »
Al een jaar gestopt met kopen. Ik terroriseer sindsdien mijn rokende collega's en dat gaat mij goed af. Thuis rook ik niet, behalve als er bezoek komt dan....

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: effect van tabaks rook op bier ?
« Reactie #6 Gepost op: 02-03-2010 15:02 u »
Waarom zou rook een nadelige smaak geven?

Je moet gewoon je mouten niet in de rookruimte bewaren en niet schroten als er twintig rokers omheen staan...

Met gewoon voedsel koken zoals soep / pannenkoeken / etc is dat toch ook geen probleem?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: effect van tabaks rook op bier ?
« Reactie #7 Gepost op: 02-03-2010 15:21 u »
Een sigaretje roken tijdens het brouwen heeft compleet geen invloed op het bier.
Degene die dat denkt heeft totaal geen idee van hoeveelheden en verhoudingen.
Een zak mout neerleggen in een rokersruimte van een Grand Cafť gedurende een jaar is weer een ander verhaal.



Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: effect van tabaks rook op bier ?
« Reactie #8 Gepost op: 02-03-2010 16:05 u »
Zo zou je met bijvoorbeeld pijptabak denk ik best aparte/lekkere rookmout kunnen maken?
Ruikt altijd wel lekker, pijptabak.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: effect van tabaks rook op bier ?
« Reactie #9 Gepost op: 02-03-2010 16:15 u »
Zo zou je met bijvoorbeeld pijptabak denk ik best aparte/lekkere rookmout kunnen maken?
Ruikt altijd wel lekker, pijptabak.
Ik denk dat tabak in bier ook best wel kan (technisch gesproken).
In de Franse keuken wordt ook tabak gebruikt.

Tja, wat maakt pijptabak pijptabak?: Kruiden.
Met een specifieke kruidenmelange zou het moeten lukken.



Offline Leeghwater

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 274
  • Land: nl
  • nieuw huis, nieuwe brouwerij, nieuwe naam
Re: effect van tabaks rook op bier ?
« Reactie #10 Gepost op: 02-03-2010 16:20 u »
Missschien wel eens leuk om te doen, je mout roken boven een kist wilde havana's (duur grapje denk ik zo maar) maar misschien wel een heel bijzonder biertje... echter is de combinatie bier en sigaren niet iets wat ik meteen zou zien. Sigaren en cognac tja das te doen....

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: effect van tabaks rook op bier ?
« Reactie #11 Gepost op: 02-03-2010 21:27 u »
Bourgondische antwoorden ten over vloede.
maar als ik het goed begrijp is het effect bij bier niet zo direct als bij de productie van wijn want daar proef je het direct heb ik me laten vertellen.
En de opslag van mout,hop en ander ingrediŽnten is altijd in afgesloten containers/emmers in het gist hok dus ook geen zorgen.
De rest gewoon schoon maken en steriel maken voor gebruik.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: effect van tabaks rook op bier ?
« Reactie #12 Gepost op: 03-03-2010 07:00 u »
En de opslag van mout,hop en ander ingrediŽnten is altijd in afgesloten containers/emmers in het gist hok dus ook geen zorgen.

Mout is het beste te bewaren in een vaatje.
Daar blijft het mooi droog, en beschermt je mout tegen muizen en ander ongedierte.
Als er iedere dag gerookt wordt in de opslagruimte, dan beschermt het ook tegen rookaanslag.

Hop bewaart het beste in de vriezer ivm degeneratie van de alfazuren.

Gist bewaar ikzelf in de koelkast.
Wel vlak voor gebruik het pak saniteren met alcohol of spiritus.

Citaat
De rest gewoon schoon maken en steriel maken voor gebruik.
Dat hangt er vanaf wat voor spullen het zijn.
De roerstok hoeft niet steriel te zijn, maar je gistspulletjes wel.

 :degroeten:

Tags: