Recepten > Kloonbrouwsels

Klonen en het veranderen van recepten

<< < (2/2)

Adrie:
Jawel, Bas, maar dat kan alleen als we een goede referentie hebben. Met andere woorden: we kunnen in 2005 niet een kloon van een bier uit 2003 maken, want dit bier is niet meer beschikbaar ůf dermate oud dat het niet te vergelijken is met een vers exemplaar. We kunnen dus eigenlijk alleen een kloon maken van een bier zoals die op dit moment is.

Groeten,

A3

SiriS:
Bier lijkt mij een product dat evalueerd al is het alleen al vanwege de gebruikte grondstoffen. Er komen steeds andere gerst gewassen op de markt die net iets beter zijn om te eesten, een hogere opbrengst hebben per hectare, resistenter zijn tegen ziektes etc. Hetzelfde geldt ook voor de vele hop extracten en verbeteringen/inzichten in het brouwproces. Was er in het verleden misschien sprake van een lichte infectie dat een bier die specifieke smaak gaf, en is door inzicht de infectie verminderd? Of de veranderingen een verbetering van de smaak van het bier met zich meebrengen is individueel. Dillema is dus als er een kloonboek op de markt komt en het is 5 jaar oud, zijn de recepten dan nog wel represenatief. Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om met het uitbrengen van een kloonboek de recepten met het commerciŽle bier te laten evalueren en dus een mogelijkheid te creeren voor inzenden van aangepaste recepten.

Groet, SiriS

Adrie:
Ha SiriS,

Leuk idee. Alleen blijven we dan wel steeds nieuwe klonen van dezelfde bieren brouwen, want als iemand een nieuw recept instuurt, moeten we dat als forum natuurlijk wel (kunnen) verifiŽren. En daarbij, eventueel nieuw gebruikte rassen, toevoegingen en extracten moeten natuurlijk wel gemakkelijk te koop zijn voor amateurbrouwers (ook in het buitenland).

Het boek blijft denk ik altijd een momentopname, wat niet wegneemt dat we in een nieuwe druk van sterk veranderde bieren wel degelijk een nieuw recept kunnen opnemen.

Trouwens, het handhaven van de oude recepten is natuurlijk wel leuk voor degenen die terugverlangen naar het vroegere recept. Een verandering is immers lang niet altijd een verbetering, zeker niet in de bierwereld, nietwaar, Brand?

Misschien moeten we maar een tijdschrift uitbrengen in plaats van een boek.

Groeten,

A3

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie