Fruitvliegen houden niet van bitter

Gestart door Adrie, 03-09-2004 15:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Gevonden op de site van het Bier Keurmeesters Gilde:

Vliegensmaak in kaart gebracht
Fruitvlieg blijkt bitterkenner


Bron: omroep.nl/wetenschap, donderdag 24 juni 2004 - Aschwin Tenfelde

Fruitvliegen zijn echte fijnproevers wat betreft bittere smaken. Dat denken Amerikaanse genetici nu ze enkele smaakgenen van de vlieg in kaart hebben gebracht. Volgens de ontdekkers kan hun vondst van belang zijn bij de bestrijding deze fijnproevers.

Hoewel ze niet weg zijn te slaan van bedorven fruit, blijken fruitvliegjes toch fijnproevers. Het liefst laten fruitvliegen bitter voedsel staan, maar in tijden van schaarste kunnen ze verschillende bittere stoffen veel preciezer onderscheiden dan de meeste zoogdieren, ontdekten Amerikaanse genetici.
 
Fruitvliegen zijn dan weliswaar extreem goede bitterproevers, toch blijft het een tweede keus ten opzichte van zoet. Een bittere smaak wordt doorgaans in verband gebracht met giftige stoffen of oneetbaar voedsel. Hun expertise voor bitter helpt fruitvliegen daarom te overleven als er weinig voedsel voorradig is, denken de onderzoekers. Uit bijvoorbeeld een partij bedorven appels die zijn besmet met verschillende soorten bacteriën en schimmels, kan de vlieg als bitter-connaisseur beter inschatten welke stukken het minst schadelijk zijn.
 
Fruitvliegen hebben geen tong, maar proeven met allerlei sensoren die over hun lichaam verspreid liggen. Daarmee kunnen naast bitter ook zoet proeven. De organen werken volgens de onderzoekers op ongeveer
dezelfde manier als onze tong. Maar terwijl zoogdieren maar één type sensor hebben om bitter waar te nemen, zijn de smaakorganen van fruitvliegen zijn veel uitgebreider. Ze bevatten uitgekiende combinaties van verschillende soorten sensoren voor bittere smaken, schrijven de onderzoekers onder leiding van geneticus Hubert Amrein deze week in het vakblad Current Biology.
 
Die zogeheten smaakreceptoren zijn eigenlijk eiwitten, gespecialiseerd in het bespeuren van bepaalde smaakstoffen. Komen ze daarmee in contact, dan sturen de ze door naar de hersenen. Bij de fruitvlieg zijn een stuk of zestig genen gevonden die samen de smaakreceptoren opbouwen. Om te achterhalen welke genen de smaak van fruitvliegen bepalen, schakelden Amrein en collega's een paar gencombinaties uit en keken ze naar het eetgedrag van de dieren.
Ze vonden daarbij een gen speciaal voor zoete smaken. Vliegen die dit gen misten, lieten een suikeroplossing links liggen, terwijl gewone fruitvliegen het een feestmaal vinden. Op dezelfde manier kwamen liefst zeven verschillende genen aan het licht die fruitvliegen waarschuwen voor bittere stoffen. Gewone vliegjes mijden het liefst bittere stoffen, zoals koffie, maar fruitvliegjes waarbij de bittergenen waren uitgeschakeld hadden die afkeer niet. Amreins onderzoek loopt nog, maar als uiteindelijk alle smaakgenen zijn ontrafeld, kunnen we volgens hem uitkijken naar een nieuwe manier van insecten verdelgen. Hij verwacht dat er stoffen te vinden zijn die de eetlust van de vlieg blokkeren of het dier bepaald voedsel laten mijden. Gewassen en beurse fruitmanden kunnen daarmee op een ongevaarlijke manier tegen de insecten worden beschermd.


Hubert Amrein et al.: Taste Perception and Coding in Drosophila. In:
Current Biology, vol 14, p.1065-1079 (22 juni 2004)

MO

Wat zijn nispels? Wat zijn mispels? Heb je misschien een goed link? Wat heeft koffie ermee te maken?

Caspar

Hey Jean,

Volgens het bovenstaande artikel zijn de wetenschappers nog op zoek naar een alternatieve methode om fruitvliegjes te mijden bij rottend fruit... al hebben ze het mysterie bijna ontrafeld. Je moet dus nog even wachten voordat je probleemloos je rotte mispels bij het bier kan voegen.

Groetjes Cas


Caspar

Hmmm, ze zouden best wel lekker kunnen zijn... Maar als de Mispelwijn bijna zeker in mispelazijn verandert, lijkt het me toch niet zo geslaagd om deze vruchten bij het bier te voegen. Dat is echt vragen om een infectie en zonde van het bier...

Misschien is het binnenkort wel mogelijk na het onderzoek  :duimop:!

badger

miljaar da ziet er walgelijk uit    ;D ;D ;D ;D :P :P :P

MO

Jean,
dank je voor je toelichting. Ik heb de foto 5x verkleind. Dat spaart weer ruimte op het forum

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.