Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Relatieve dichtheid  (gelezen 31564 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #25 Gepost op: 10-03-2010 12:51 u »
Ja, maar dat doen zowat alle prof's? Niet alleen de Belgische... ;)

Of bedoel je dat veel Belgische hobbybrouwers ook in Plato werken?
(maar zo lijkt het niet op het Vlaams forum?)
Het vlaamse forum is zeker geen maatstaf van hoe Belgische hobbybrouwers werken. 10 regelmatig postende leden is niks in vergelijking van de hoeveelheid hobbybrouwers die er zijn in België.
Persoonlijk werk ik (de laatste tijd) redelijk veel in plato zeker bij bepaling voor de gisting.... de eindgisting wil ik nog wel eens snel lezen in SG.
Vroeger alles in sg aflezing.
Met mij ken ik zeker nog drie hobbybrouwers die in plato werken, dus de groep gebruikers binnen de hobbywereld stijgt.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #26 Gepost op: 10-03-2010 12:53 u »
Hoe meer mensen met een refractometer, hoe groter de groep, denk ik.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.179
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #27 Gepost op: 10-03-2010 21:24 u »
Ik heb contact gezocht met een Engelse firma die hydrometers produceert.

Wat zou de ideale hydrometer voor ons zijn? Ik kan eens vragen wat het kost om zo een te maken?

Ik stel voor als begin:

- Schaal in Plato (gewicht/gewicht)
- Bereik van 0 tot 20 ° Plato
- Moet passen in 100 ml maatglas (lengte + diameter beperking)
- Professionele nauwkeurigheid
- norm bij 20 ºC

Graag opmerkingen zodat ik eens een navraag kan doen.

Ze hebben overigens ºBrix (dat is nagenoeg gelijk aan plato) meters liggen voor 26 euro, schaal 0-20, professionele nauwkeurigheid met +/- 0,2 afwijking.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #28 Gepost op: 10-03-2010 21:28 u »
- Bereik van 0 tot 20 ° Plato

0 tot 25 °Plato !!
 
Ze hebben overigens ºBrix (dat is nagenoeg gelijk aan plato) meters liggen voor 26 euro, schaal 0-20, professionele nauwkeurigheid met ± 0,2 afwijking.

Ook tot 20 brix is voor hobbybrouwers niet voldoende... :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.970
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #29 Gepost op: 10-03-2010 21:49 u »

Ze hebben overigens ºBrix (dat is nagenoeg gelijk aan plato) meters liggen voor 26 euro, schaal 0-20, professionele nauwkeurigheid met +/- 0,2 afwijking.
Brix en Plato zou in principe hetzelfde moeten zijn denk ik, beide gram sucrose per 100g oplossing. Ik hoef eigenlijk helemaal geen hydrometer meer omdat ik denk dat we alles wel met de refractometer afkunnen, nauwkeuriger en simpeler, maar goed als je daar nog niet van overtuigd bent, dan zou je denk ik het beste af zijn met een hydrometer 1000-1100 +plato schaal over hetzelfde bereik. Helaas gaat nauwkeirigheid vrees ik niet samen met compactheid, dus dat wordt een compromis vrees ik als je een 100 ml maatcycylinder wilt gebruiken.
HansH 

Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #30 Gepost op: 10-03-2010 23:31 u »
Ik heb contact gezocht met een Engelse firma die hydrometers produceert.
- Schaal in Plato (gewicht/gewicht)
- Bereik van 0 tot 20 ° Plato
- Moet passen in 100 ml maatglas (lengte + diameter beperking)
- Professionele nauwkeurigheid
- norm bij 20 ºC

Mijn "standaard" hydrometer van de firma "Peter Stevinson LDT Scotland" komt dicht in de buurt:
- geschikt voor 100 ml maatglas met 10 cm schaal
- SG van 990 tot 1200 bij 20 graden celcius en 45 mNM-1 druk (streepjes op 2 SG-punten),
- gram suiker / liter: 15 - 270; streepjes per 15 gram dus niet erg nauwkeurig
- potential alcohol: 5- 17 vol%
(jaren geleden in Belgie gekocht)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.179
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #31 Gepost op: 11-03-2010 07:18 u »
...Brix en Plato zou in principe hetzelfde moeten zijn denk ik, beide gram sucrose per 100g oplossing...

Het scheelt heel weinig, iets van 2%, omdat Brix per 100 g vloeistof is en Plato per 100 g gewicht?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.179
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #32 Gepost op: 11-03-2010 07:25 u »
Ik ben het eens met Hans, dat de refractometer voldoende is. Toch wil ik nog wel meer weten over de laatste fase van vergisting. Daarom denk ik dat:

Voor het hebben van een densimeter, het meten van het wort na vergisting het belangrijkste is. Immers met een refractometer kan je gemakkelijk en nauwkeurig meten tijdens het brouwen.

Tijdens de vergisting wordt het lastiger. Daarvoor zou ik nog wel een densimeter willen in Plato of Brix. De schaal is dan iets van 0 tot 6 (SG 1024). Daarmee kan je de laatste fase van de vergisting mooi volgen (en de refractometer leren vertrouwen).

En zo een meter past in een klein maatglas zonder in te hoeven boeten aan nauwkeurigheid.

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #33 Gepost op: 11-03-2010 08:26 u »

Voor het hebben van een densimeter, het meten van het wort na vergisting het belangrijkste is.
Tijdens de vergisting wordt het lastiger. Daarvoor zou ik nog wel een densimeter willen in Plato of Brix. De schaal is dan iets van 0 tot 6 (SG 1024). Daarmee kan je de laatste fase van de vergisting mooi volgen (en de refractometer leren vertrouwen).

Persoonlijk werk ik (de laatste tijd) redelijk veel in plato zeker bij bepaling voor de gisting.... de eindgisting wil ik nog wel eens snel lezen in SG.

Daarom doe ik het ook zo; op het einde van de vergisting (bvb bij hevelen) vul ik snel een meetglas en meet het sg met een gewone sg weger en....dan kan ik het staal ook eens proeven.  :P

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #34 Gepost op: 11-03-2010 09:17 u »
Ik ben het eens met Hans, dat de refractometer voldoende is. Toch wil ik nog wel meer weten over de laatste fase van vergisting. Daarom denk ik dat:

Voor het hebben van een densimeter, het meten van het wort na vergisting het belangrijkste is. Immers met een refractometer kan je gemakkelijk en nauwkeurig meten tijdens het brouwen.

Tijdens de vergisting wordt het lastiger. Daarvoor zou ik nog wel een densimeter willen in Plato of Brix. De schaal is dan iets van 0 tot 6 (SG 1024). Daarmee kan je de laatste fase van de vergisting mooi volgen (en de refractometer leren vertrouwen).

En zo een meter past in een klein maatglas zonder in te hoeven boeten aan nauwkeurigheid.

Dat vind ik een heel goede suggestie!

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.938
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #35 Gepost op: 11-03-2010 09:54 u »
... De schaal is dan iets van 0 tot 6 (SG 1024). Daarmee kan je de laatste fase van de vergisting mooi volgen (en de refractometer leren vertrouwen) En zo een meter past in een klein maatglas zonder in te hoeven boeten aan nauwkeurigheid.

Ik heb er voor mijn werk indertijd ook zulke nog aangekocht voor onze machinestellers. SG 1000 tot 1020 was dat, diende om soldeerflux op SG te controleren in een 100 mL maatbekertje. De steel was wel een pak korter, maar het was toch nauwkeurig genoeg af te lezen. Heb dat later vervangen door een refractometer. Spaarde veel tijd en shoonmaken uit. De firma waar ik die densimeters ooit kocht heeft ze niet meer, hebben alleen die grote waarvoor je een 250 ml beker nodig hebt en ze zijn zeer duur en uiterst fragiel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.251
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #36 Gepost op: 11-03-2010 09:59 u »
En zo een meter past in een klein maatglas zonder in te hoeven boeten aan nauwkeurigheid.

Ik heb nauwkeurige Platometers (een drietal met verschillende waarden) . Deze gebruik ik maar zelden omdat daarvoor een 250 ml maatglas moet worden gebruikt.
Kortere Platometers zouden wel handig zijn maar dat gaat altijd ten nadele van de nauwkeurigheid.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #37 Gepost op: 11-03-2010 12:46 u »
Kortere Platometers zouden wel handig zijn maar dat gaat altijd ten nadele van de nauwkeurigheid.

Tenzij ze (zoals EBC voorstelt) maar over een klein bereik hoeven te meten.
Zelf zou ik dan 1-10 plato mooier vinden, maar dat is alleen een numerieke kwestie/fetish... ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.251
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #38 Gepost op: 11-03-2010 13:48 u »
Tenzij ze (zoals EBC voorstelt) maar over een klein bereik hoeven te meten.
Zelf zou ik dan 1-10 plato mooier vinden, maar dat is alleen een numerieke kwestie/fetish... ;D


Mijn hydrometers hebben geen groot bereik. Ze gaan van 0-10, 10-20 en 20-30  ºP.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #39 Gepost op: 11-03-2010 18:40 u »
Tenzij ze (zoals EBC voorstelt) maar over een klein bereik hoeven te meten.
Zelf zou ik dan 1-10 plato mooier vinden,

En die bestaan...van 1 - 7 plato... :)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.179
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #40 Gepost op: 11-03-2010 19:45 u »
Mijn vriend bij Stevenson Reeves heeft een Plato saccharometer in de aanbieding van 250 mm lang, met een bereik van 0 to 6 Plato, gegarandeerd 0,1 Plato nauwkeurig, ofwel professionele kwaliteit. Kost 28 GBP. Maar dan heb je ook wat, daarmee kan je het eind van de vergisting goed opvolgen en komen je berekeningen wellicht beter uit, wat weer meer inzicht geeft in wat je doet.

Mijn vraag staat nog uit wat voor maatglas nodig is...

Iemand geinteresseerd in een groepsaankoop?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #41 Gepost op: 11-03-2010 19:58 u »
Wat heb je in godsnaam aan een bier tot 6 Plato?
Moet je dan gaan mengen met water of zo? (Heb topic niet gevolgd).


Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.938
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #42 Gepost op: 11-03-2010 20:31 u »
Mijn vriend bij Stevenson Reeves heeft een Plato saccharometer in de aanbieding van 250 mm lang, met een bereik van 0 to 6 Plato, gegarandeerd 0,1 Plato nauwkeurig, ofwel professionele kwaliteit. Kost 28 GBP. Maar dan heb je ook wat, daarmee kan je het eind van de vergisting goed opvolgen en komen je berekeningen wellicht beter uit, wat weer meer inzicht geeft in wat je doet. Mijn vraag staat nog uit wat voor maatglas nodig is...

Heeft Brouwland ook, zelfde prijsklasse. Uiters fragiel (dun bovensteeltje). Heb er zo al een gebroken  :huilen: Beker van 25 cl nodig.

Wat heb je in godsnaam aan een bier tot 6 Plato? Moet je dan gaan mengen met water of zo? (Heb topic niet gevolgd).

't is om einde gisting, dus aangaande lageren en bottelen op te volgen Hoppie.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.938
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #43 Gepost op: 11-03-2010 20:36 u »
Bij Boots in Londen heb ik ooit een beerbottelhygrometer gevonden, een korte voor 100ml beker. Maar er stond geen exacte waarde op. Enkel ready of SG to high! stom eigenlijk.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.179
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #44 Gepost op: 11-03-2010 20:52 u »
Heeft Brouwland ook, zelfde prijsklasse. Uiters fragiel (dun bovensteeltje). Heb er zo al een gebroken  :huilen: Beker van 25 cl nodig.

't is om einde gisting, dus aangaande lageren en bottelen op te volgen Hoppie.

Nou nee, die van Brouwland moet in een maatglas van 500 ml, dat is leuk voor professionelen, maar mij toch iets teveel.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.970
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #45 Gepost op: 12-03-2010 22:06 u »
Het scheelt heel weinig, iets van 2%, omdat Brix per 100 g vloeistof is en Plato per 100 g gewicht?
Dat kan ik niet helemaal volgen. Het gaat om gram suiker per 100 g gewicht aan vloeistof of gram suiker per 100 ml vloeistof.  Wat bedoel je met 'per 100 g vloeistof' en 'per 100 g gewicht'. Ik heb veel literatuur opgezocht, maar het enige wat ik steeds zie is dat zowel brix als plato gedefinieerd zijn als g sucrose/100 g oplossing. Brix wordt gemeten met een refractometer en Plato met een hydrometer. zodra je iets anders gaat meten dan sucrose oplossing (bv wort of bier) ontstaan er daardoor verschillen vanwege het verschil tussen soortelijk gewich en brekingsindex.

Tijdens de vergisting wordt het lastiger. Daarvoor zou ik nog wel een densimeter willen in Plato of Brix
Mijn conclusie na diverse metingen is dat je prima met de refractometer kunt meten tijdens de vergisting, mits je de gistende wort ontdoet van gistcellen door te filteren via een simpel stukje keukenrol of zoiets. Ik zou graag willen weten waarom het anders 'lastig' wordt.

HansH

Offline fringe

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #46 Gepost op: 04-05-2010 21:54 u »
En ik maar denken dat jullie het over Suiker Gehalte (S.G.) hadden.

Maar jullie hebben het over Dichtheid.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dichtheid_(natuurkunde)

De term soortelijk gewicht is echt van de vorige eeuw.
Tussentijds heette het ook nog Soortelijke Massa, maar de afkorting was een beetje ongelukkig (SM).

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #47 Gepost op: 05-05-2010 00:20 u »
De term soortelijk gewicht is echt van de vorige eeuw.
De meesten hier zijn op school geweest in de vorige eeuw.
Wat een eeuw.
 :brouwen:

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #48 Gepost op: 05-05-2010 00:34 u »
maar de afkorting was een beetje ongelukkig (SM).
Wat is er mis met SM :weetniet:

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Relatieve dichtheid
« Reactie #49 Gepost op: 05-05-2010 08:06 u »
En ik maar denken dat jullie het over Suiker Gehalte (S.G.) hadden.

Maar jullie hebben het over Dichtheid.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dichtheid_(natuurkunde)

De term soortelijk gewicht is echt van de vorige eeuw.
Tussentijds heette het ook nog Soortelijke Massa, maar de afkorting was een beetje ongelukkig (SM).

Wanneer je heet eerste bericht van deze draad leest dan zie je dat SG niet staat voor Soortelijk Gewicht maar voor Specific Gravity. Adrie legt in die posting uit wat bedoeld wordt met die term.

Bert

Tags: SG bepaling