Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Calciumchloride  (gelezen 37627 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Calciumchloride
« Gepost op: 30-08-2004 11:58 u »
Tijdens de proeverij bleek dat het soms niet eenvoudig is om aan calciumchloride te komen. Op internet zie ik dat het te bestellen is op een site voor aquariumbenodighdheden: HIER.

Groeten,

A3

Jacbier. Dit bericht is oorspronkelijk geplaatst naar aanleiding van de proeverij van De Koninck klonen. Zie hier. Gelet op de daarna onstane discussie heb ik het onderwerp geplitst en verplaatst.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:De Koninck
« Reactie #1 Gepost op: 30-08-2004 13:04 u »
Is dat materiaal wel geschikt voor consumptie. Een vis is geen mens! Ik ben altijd wel blij met Brouwland materiaal omdat dat volgens het etiket geschikt is voor levensmiddelen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:De Koninck
« Reactie #2 Gepost op: 30-08-2004 13:08 u »
Beste MO,

Vanuit mijn vakgebied weet ik dat vissen voor de meeste stoffen veel gevoeliger zijn dan mensen. Zij staan immers in direct contact met het water (via de kieuwen) zonder tussenkomst van het spijsverteringskanaal. Met name voor zware metalen, bestrijdingsmiddelen etc. zijn zij veel gevoeliger dan wij. Daarbij komt dat je maar een mespuntje van dit spul hoeft toe te voegen op 20 liter, dus jouw zorg lijkt me in dit geval niet terecht.

Groeten,

A3

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:Calciumchloride
« Reactie #3 Gepost op: 30-08-2004 21:36 u »
Hoi Adrie,

Gelet op de hoeveelheid die je nodig hebt is 10 kg wel erg veel.

Zoals ik op de proeverij vertelde deed mijn apotheker heel moeilijk toen ik calciumchloride, voor een veelvoud van de prijs die in jouw link genoemd wordt, wilde kopen.

Een probleem van calciumchloride is dat het zeer hygroscopisch is. Het is dan ook handig om een gekende oplossing te maken en deze via een pipet met maatverdeling te doseren aan het wort.

Het voordeel van het gebruik van calciumchloride is dat het de pH omlaag brengt en tegelijk ook zorgt voor een volmondiger en ronder bier. Voor meer info zie dit artikel.

:degroeten: Jacques

SiriS

  • Gast
Re:Calciumchloride
« Reactie #4 Gepost op: 31-08-2004 10:30 u »
Beste zoutjes,

Het kopen van brouwzouten bij de apotheek is een zeer goede optie omdat de brouwzouten wel van levenmiddelen kwaliteit moeten zijn. De prijs is excessief en het kost veel tijd om het een en ander omterent het gebruik uit te leggen. Vandaar dit voorstel ik kan eenvoudig bv CaCl2 bestellen voor forumleden. Wel graag een voorstel voor welke brouwzouten er nodig zijn. Op basis van wat nodig is en hoeveel is een prijs beschikbaar. ZnCl2 is al beschikbaar als nutrient opgeslagen in niet actieve gist, 10 gram sachets.

Groet, SiriS

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:Calciumchloride
« Reactie #5 Gepost op: 31-08-2004 13:25 u »
Hoi Siris,

Voor zakjes zinkchloride opgeslagen in niet actieve gist, die tijdens het koken van het wort moet worden toegevoegd, heb ik wel belangstelling. Uit de vakliteratuur voor de professionele brouwers heb ik begrepen dat deze niet actieve gist een zeer goede gistvoeding is (zink bevorderd een gezonde gistgroei en de gistcellen die kapot gekookt worden dienen als bouwstenen voor nieuwe gistcellen).

Wat moeten deze zakjes gaan kosten indien meerder forumleden daarvoor belangstelling hebben?

:degroeten: Jacques

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Calciumchloride
« Reactie #6 Gepost op: 31-08-2004 13:27 u »
Ha Jacques,

Hoeveel moet je daarvan toevoegen per brouwsel van 20 liter?

Groeten,

A3

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:Calciumchloride
« Reactie #7 Gepost op: 31-08-2004 13:30 u »
Hoi Adrie,

Dat ligt natuurlijk aan het zinkgehalte van de gist. Waarschijnlijk kan Siris daar wat meer over vertellen.

:degroeten: Jacques

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Calciumchloride
« Reactie #8 Gepost op: 31-08-2004 14:10 u »
Eindelijk een goede thread over brouwzouten :proost:

...ik snap er namelijk nog niet zo veel van...
Als ik het goed begrijp bevordert CaCl2 de volmondigheid van het bier, het maakt het water harder en verlaagt de pH. ZnCl2 is dus vooral een gistvoeding. Betekent dat dat de kwaliteit van het water niet ter zake doet bij ZnCl2 en wél bij CaCl2?
Oké, ik moet het artikel van Jacques nog eens goed doornemen, maar een goed scheikundige kun je me toch niet noemen.

Zo op het eerste gezicht heb ik ook wel interesse in de ZnCl2. Zeker met gisten als die van Brigand en Rochefort moet dat een positief effect hebben.

Edwin

SiriS

  • Gast
Re:Calciumchloride
« Reactie #9 Gepost op: 31-08-2004 15:00 u »
Voor het gebruik van CaCl2 en CaSO4 zie deze uitleg:

http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/Tripel_nr_1.html

Wellicht ook toepasbaar voor de Koninck receptuur. Op de Brigand proeverij zal ik info over de zink-gist meenemen.

Groet, SiriS

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:Calciumchloride
« Reactie #10 Gepost op: 31-08-2004 22:33 u »
Ten aanzien van het belang van zink in een brouwsel verwijs ik naar dit artikel.

:degroeten: Jacques

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Calciumchloride
« Reactie #11 Gepost op: 07-09-2004 16:23 u »
Brouwzouters,

HIER is nog een link naar een persoon die chemicaliën verkoopt. Calciumchloride is te koop per 20, 50, 100 of 200 gram. Zinkchloride is helaas niet te koop.

Groeten,

A3

SiriS

  • Gast
Re:Calciumchloride
« Reactie #12 Gepost op: 07-09-2004 17:08 u »
Brouwzouters,

HIER is nog een link naar een persoon die chemicaliën verkoopt. Calciumchloride is te koop per 20, 50, 100 of 200 gram. Zinkchloride is helaas niet te koop.

Groeten,

A3

Duidelijke vermelding bovenaan de pagina:

De hier genoemde stoffen zijn in principe NIET geschikt voor gebruik in levensmiddelen en cosmetica, tenzij dat bij de stof duidelijk is aangegeven.

Ik zie verder niets bij CaCl staan. Groet, SiriS

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Calciumchloride
« Reactie #13 Gepost op: 08-09-2004 09:25 u »
Ha SiriS :proost:

Ik ben maar een leek, maar een molecuul CaCl2 is toch een molecuul CaCl2? Of zitten er in die producten die te koop worden aangeboden andere stoffen als antioxidanten of zo?

Edwin

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Calciumchloride
« Reactie #14 Gepost op: 08-09-2004 09:41 u »
Ha Edwin,

CaCl2 valt niet te oxideren, dus antioxidanten zijn niet nodig. Wellicht wel antiklontermiddelen of zo, maar dat lijkt me sterk. Ook chemici hebben behoefte aan zo zuiver mogelijke stoffen. Ik kan me niet voorstellen dat hier veel verontreinigingen in zouden zitten.

Groeten,

A3

SiriS

  • Gast
Re:Calciumchloride
« Reactie #15 Gepost op: 08-09-2004 10:05 u »
De zuiverheid van CaCl2 is bepalend of het geschikt is voor het gebruik in levensmiddelen. Denk dan bijvoorbeeld aan concentraties zware metalen (Pb, Hg, etc) die in het CaCl2 kunnen zitten of bacteriele verontreinigingen zoals legionella. Voor levensmiddelen gebruik moet CaCl2 aan een heel aantal strenge eisen voldoen en is daar ook op getest per batch.

Groet, SiriS

NB CaCl kan wel geoxideerd worden CaCl2 niet!

(MO: is al veranderd, Ca+ bestaat niet, Ca++ wel!)

roog

  • Gast
Re:Calciumchloride
« Reactie #16 Gepost op: 08-09-2004 10:05 u »
Interessant. Toch maar eens bij moeder de vrouw zeuren voor zink dan. Toch makkelijk zo'n apotheker ;D

SiriS

  • Gast
Re:Calciumchloride
« Reactie #17 Gepost op: 09-09-2004 11:57 u »
Voor een kleiene toevoeging van CaSO4 tijdens het maischen voor het Orval recept heb ik de opgegeven concentratie SO4 van 25mg/l aangehouden min de al aanwezige hoeveelheid SO4 in het Apeldoornse kraanwater dat ik gebruik. Voor de benodigde hoeveelheid SO4 zal ik dus 400mg CaSO4 moeten toevoegen voor 50 liter bier. Een CaCl2 additie laat ik even achterwege om niet het effect van de SO4 te verstoren met chloride ionen. Doel is een scherpere bitterheid in de nasmaak. Opmerkelijk is wel de gebruikte hoeveelheid CaCl2 in volgende recept:

http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/Tripel_nr_1.html

Hier wordt een concentratie van 3000 mg/l chloride in gebruikt of zie ik iets over het hoofd?

Groet, SiriS

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:Calciumchloride
« Reactie #18 Gepost op: 09-09-2004 23:01 u »
Hoi SiriS,

Even dwars door alle persoonlijke drukte van dit moment reageer ik kort.

Ik denk dat je over het hoofd ziet dat het recept gegeven is voor 10 liter.

1,5 gram calciumchloride op 10 l wort geeft 150 mg calciumchloride per liter. Ik heb de atoomgewichten niet bij de hand maar 150 mg calciumchloride kan nooit 3000 mg chloride geven.

:degroeten: Jacques

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Calciumchloride
« Reactie #19 Gepost op: 21-11-2004 18:51 u »
Misschien heeft iemand er iets aan: Brouwland verkoopt wel degelijk calciumchloride, echter niet als brouwzout, maar als "chloorcalcium" voor de kaasmakerij. Het is precies hetzelfde, en gegarandeerd levensmiddelenkwaliteit. Ik heb het gisteren gebruikt in een poging Westmalle water te maken. Je moet even rekenen, want het is een 33% oplossing. Het lijkt me handiger dan de waterzuigende kristallen van de apotheek. Daarvan weet je immers niet in welke mate ze watervrij zijn, en is het effectieve gewicht niet te bepalen.

Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: Calciumchloride
« Reactie #20 Gepost op: 02-04-2008 19:55 u »
Ik zag dit artikel onlangs bij Brouwland (artikelnr. 055.035.0).

Hoeveel voegen we toe per liter? Brouwland geeft aan 200 mg/L.  Waarschijnlijk zit er van nature uit al een beetje in het kraantjeswater... Ik wil gewoon weten hoeveel ik kan toevoegen per liter (+/-) zonder, weet ik veel, welke berekeningen allemaal hoeven te maken.

Stijn

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Calciumchloride
« Reactie #21 Gepost op: 02-04-2008 20:40 u »
Helaas, zo makkelijk is het echt niet. Van belang is wat je brouwwater (kraanwater) bevat aan zouten. Verder moet je nadenken over het biertype of het soort bier dat je wilt maken. Vervolgens moet je gaan rekenen. Wat is het doel van "zomaar" brouwzouten toe te voegen?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Calciumchloride
« Reactie #22 Gepost op: 24-01-2010 11:59 u »
Dag heren,

Ik heb thuis een fles CalciumChloride 33% staan, maar ik vraag me nu af hoeveel ml vergelijkbaar is met 1 mg? Het kan niet zo simpel zijn dat het 3 ml is... toch :weetniet:?

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Calciumchloride
« Reactie #23 Gepost op: 24-01-2010 12:03 u »
Volgens mij is 3 g van de oplossing gelijk aan 31 g calciumchloride. Overigens: voor water geldt dat 1 mL gelijk is aan 1 g, niet aan 1 mg.

:degroeten: JW.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Calciumchloride
« Reactie #24 Gepost op: 24-01-2010 12:08 u »
Och ja, dat bedoelde ik ook ::)...

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Calciumchloride
« Reactie #25 Gepost op: 24-01-2010 12:10 u »
Dat dacht ik wel, maar voor de zekerhed: als iemand die voor het eerst brouwzouten gaat gebruiken hierdoor met 100.000 ipv 100 ppm Ca in zijn brouwwater komt te zitten, zou het jammer zijn  :D.

 :degroeten: JW.

Offline Hans VDE

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
Re: Calciumchloride
« Reactie #26 Gepost op: 24-01-2010 13:28 u »
typfoutje?
Het lijkt me dat bij een 33% oplossing, 3g oplossing 1g CaCl geeft?

Oei! Wij meten de hoeveelheid CaCl2 steeds af met een spuitje. Hierbij gaan we er van uit dat 3 ml CaCl2 (33% oplossing) = 1 gram CaCl2. Maar als ik het goed begrijp, klopt dat dus niet?  :huilen:  Kan iemand uitrekenen hoe groot de fout is die wij hierbij telkens gemaakt hebben?



Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Calciumchloride
« Reactie #27 Gepost op: 24-01-2010 13:37 u »
Dat kan je zelf ook gemakkelijk uitrekenen als je x ml oplossing afweegt.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Calciumchloride
« Reactie #28 Gepost op: 24-01-2010 13:43 u »
Heeft niemand ervaring hiermee dan? Jij gebruikt toch ook wel eens vloeibare calciumchloride Edgar. Mijn gevoel zegt dat 1 ml CaCl zwaarder is dan 1 ml water.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Calciumchloride
« Reactie #29 Gepost op: 24-01-2010 13:58 u »
Ik gebruik het ook al jaren en tegenwoordig weeg ik het ook af. In het begin niet trouwens, omdat me niet duidelijk was wat nu juist de definitie is van een procentsoplossing. En dat is het nog altijd niet helemaal wat mij betreft.

Maar ik heb het even voor je gewogen: 50 ml weegt hier 66 g. Je hebt dus in het verleden (mogelijkerwijs) ongeveer 33% meer calciumchloride toegevoegd dan je dacht. Lijkt me geen ramp. (wie die berekening kloppend wil maken is welkom :) )

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Calciumchloride
« Reactie #30 Gepost op: 24-01-2010 14:00 u »
Even rekenen. 33% oplossing wil zeggen dat er per liter water (± 1000 g) 333,3 gram CaCl2 is opgelost. Dus 1 ml van deze oplossing bevat 0,33 gram CaCl2 dus voor 1 gram CalciumChloride heb je dan 3,03 ml oplossing nodig. Volgens mij Klopt dit...

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Calciumchloride
« Reactie #31 Gepost op: 24-01-2010 14:07 u »
Nee, dat klopt niet. Per 667 gram water is er 333 gram calciumchloride opgelost. Dat zal samen geen liter zijn, en ook geen 667 mL, maar iets er tussen in. Wegen van een een bepaald volume lijkt me het meest praktische. Even ervan uitgaande dat we geen hydrometer in de range hebben.

 :degroeten: JW.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Calciumchloride
« Reactie #32 Gepost op: 24-01-2010 14:17 u »
Staat er niet op het flesje of het gaat om massaprocenten of massa per volume?

Als je het exact wilt weten kun je 100 ml precies afmeten en daarna volledig laten verdampen. Je moet het daarna bij hoge temperatuur verder laten drogen omdat calciumchloride normaal twee kristalwatermoleculen bevat.

Offline Hans VDE

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
Re: Calciumchloride
« Reactie #33 Gepost op: 24-01-2010 14:28 u »
Staat er niet op het flesje of het gaat om massaprocenten of massa per volume?
Nee... Als het niet vermeld staat, zijn het dan niet standaard massaprocenten?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.126
  • Land: nl
Re: Calciumchloride
« Reactie #34 Gepost op: 24-01-2010 14:30 u »
Even rekenen. 33% oplossing wil zeggen dat er per liter water (± 1000 g) 333,3 gram CaCl2 is opgelost. Dus 1 ml van deze oplossing bevat 0,33 gram CaCl2 dus voor 1 gram CalciumChloride heb je dan 3,03 ml oplossing nodig.

gew.% CaCl2      s.g.
5                      1.0420
10                     1.0855
15                     1.1312
20                     1.1797
25                     1.2308
30                     1.2842
35                     1.3400
40                     1.3986

Hopbier

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Calciumchloride
« Reactie #35 Gepost op: 24-01-2010 14:58 u »
Nee... Als het niet vermeld staat, zijn het dan niet standaard massaprocenten?

Ja, dus 100 gram oplossing bevat 33 gram calciumchloride. En dan maar hopen dat er is gecorrigeerd voor het kristalwater...

Zoals JW aangeeft kun je het beste wegen.

Offline Bart

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: be
  • Bart
Re: Calciumchloride
« Reactie #36 Gepost op: 24-01-2010 16:11 u »
Ja, dus 100 gram oplossing bevat 33 gram calciumchloride. En dan maar hopen dat er is gecorrigeerd voor het kristalwater...

Zoals JW aangeeft kun je het beste wegen.
* Ik begrijp deze redenering niet goed. Of je nu de oplossing afweegt of het volume afmeet, dat speelt toch geen rol.
Het komt er toch op aan dat je weet welke concentratie ze bedoelen! m% of m/V%? Je wil weten hoeveel CaCl2 er in je afgemeten hoeveelheid zit. En zolang je niet weet wat men met 33% bedoelt, heb je een probleem.  

* Die correctie voor kristalwater is hier toch niet aan de orde? Als 33% zou betekenen dat 100g oplossing 33g CaCl2 bevat, bedoelt men in elk geval niet-gehydrateerd CaCl2.

* Ik heb het nog eens in twee verschillende handboeken chemie opgezocht, maar hier blijkt nogmaals dat de chemici het zelf niet goed weten! Beide boeken beweren dat voor oplossingen zowel m/V% als m% wordt gebruikt. Maar zelfs over de definitie van m% zijn ze het niet eens. Het ene boek zegt dat 33m%, 33g op 100g water betekent. Het andere boek 33g op 100g oplossing (=water+opgeloste stof) Hoe dan ook lees ik ook nog eens wat ik zelf al dacht, dat voor een vaste opgeloste stof (zoals CaCl2) meestal een m/V% wordt gebruikt. Als voorbeeld gebruiken ze zelf NaCl.
* Volgens mij zal het voor verdunde oplossingen niet zoveel uitmaken of je 33% als m% of als m/V% interpreteert.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Calciumchloride
« Reactie #37 Gepost op: 24-01-2010 16:15 u »
Die verwarring onder chemici had ik ook opgemerkt toen ik dit wilde weten, maar hoe dan ook, Hans' tabel komt precies overeen met mijn weging dus we hebben te maken met gewichtsprocenten.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Calciumchloride
« Reactie #38 Gepost op: 24-01-2010 16:25 u »
* Ik heb het nog eens in twee verschillende handboeken chemie opgezocht, maar hier blijkt nogmaals dat de chemici het zelf niet goed weten! Beide boeken beweren dat voor oplossingen zowel m/V% als m% wordt gebruikt. Maar zelfs over de definitie van m% zijn ze het niet eens. Het ene boek zegt dat 3m%, 3g op 100g water betekent. Het andere boek 3g op 100g oplossing (=water+opgeloste stof) Hoe dan ook lees ik ook nog eens wat ik zelf al dacht, dat voor een vaste opgeloste stof (zoals CaCl2) meestal een m/V% wordt gebruikt. Als voorbeeld gebruiken ze zelf NaCl.

Dat is het verschil tussen fysisch-chemici en analytisch-chemici. De eerste groep werkt niet met maatkolfjes en doet daardoor alles op gewicht. De tweede groep werkt altijd met maatkolfjes en doet daardoor alles op basis van aanvullen tot xx ml.  Voor verdunde oplossingen maakt het allemaal niet zoveel uit.

Ik hoor tot de eerste groep ;D  [edit] de liever lui dan moe groep [/edit]

Offline Bart

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: be
  • Bart
Re: Calciumchloride
« Reactie #39 Gepost op: 24-01-2010 17:03 u »
Maar ik heb het even voor je gewogen: 50 ml weegt hier 66 g.

Als ik er van uit ga dat deze meting klopt, heeft onze oplossing dus een dichtheid van 66g/50ml = 1,32 g/ml

* Als 33% een m/V% is, dan zit er 33g CaCl2 in 100 ml oplossing => 0,33 g CaCl2/ml
   3 ml oplossing bevat dan 0,99 g CaCl2.
   4g oplossing bevat dan 1g CaCl2

* Als 33% een m% is, dan zit er 33g CaCl2 in 100 g oplossing. Maar 100g oplossing heeft volgens Edgar een volume van 75,8 ml.
   Dus: 33 g CaCl2 / 100g opl. komt overeen met 33g CaCl2 / 75,8 ml opl = 0,4356 g/ml
   3 ml zou dus 1,3 g CaCl2 bevatten.
   4g oplossing zou dan 1,32 g bevatten.

M.a.w. zonder we met zekerheid weten over welke % het hier gaat, zit er een verschil op onze afmeting. Of reken ik ergens fout?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Calciumchloride
« Reactie #40 Gepost op: 24-01-2010 19:06 u »
Zout?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Calciumchloride
« Reactie #41 Gepost op: 24-01-2010 19:45 u »
Een zout inderdaad :)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Calciumchloride
« Reactie #42 Gepost op: 15-01-2011 10:26 u »
Als ik er van uit ga dat deze meting klopt, heeft onze oplossing dus een dichtheid van 66g/50ml = 1,32 g/ml

* Als 33% een m/V% is, dan zit er 33g CaCl2 in 100 ml oplossing => 0,33 g CaCl2/ml
   3 ml oplossing bevat dan 0,99 g CaCl2.
   4g oplossing bevat dan 1g CaCl2

* Als 33% een m% is, dan zit er 33g CaCl2 in 100 g oplossing. Maar 100g oplossing heeft volgens Edgar een volume van 75,8 ml.
   Dus: 33 g CaCl2 / 100g opl. komt overeen met 33g CaCl2 / 75,8 ml opl = 0,4356 g/ml
   3 ml zou dus 1,3 g CaCl2 bevatten.
   4g oplossing zou dan 1,32 g bevatten.

M.a.w. zonder we met zekerheid weten over welke % het hier gaat, zit er een verschil op onze afmeting. Of reken ik ergens fout?

Ik wil zodadelijk ook deze Brouwland Calciumchloride oplossing (055.035.0) gebruiken. Op de Brouwland site noemen ze het als volgt: calciumchloride 33% 100 ml. Je zou dan denken dat het een massa volume percentage is.

Is het nu zo dat 1 gram Calciumchloride gelijk is aan 3 gram van deze oplossing?

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Calciumchloride
« Reactie #43 Gepost op: 15-01-2011 10:35 u »
Volgens mij is het antwoord op die vraag gewoon: ja! Zo doe ik het in ieder geval wel altijd.

 :degroeten: JW.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Calciumchloride
« Reactie #44 Gepost op: 15-01-2011 10:37 u »
Ja, handelsoplossingen zijn doorgaans in gewichtsprocenten.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Calciumchloride
« Reactie #45 Gepost op: 15-01-2011 11:32 u »
Beide bedankt voor de heldere antwoorden.  :duimop:

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Calciumchloride
« Reactie #46 Gepost op: 01-12-2013 13:34 u »
Even een oud topic omhoogschoppen.

Op de site van Brouwmarkt staan twee soorten calciumchloride. Een oplossing en schilfers. Wat zijn volgends jullie voor- en nadelen aan deze verschillende vormen?

MvG,

Étienne

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Calciumchloride
« Reactie #47 Gepost op: 01-12-2013 13:37 u »
Zijn de schilfers niet bedoeld als "vochtvangers"? En daarmee niet geschikt voor consumptie?
De oplossing was van origine volgens mij voor kaasbereiding en is daarmee voedselveilig.

[edit]
Ze schrijven:
"Calciumchloride E509 in schilfers, voedingskwaliteit. Zuiverheid: 77-80%"

Klinkt me een beetje tegenstrijdig. Waaruit bestaat dan die overige 20-23%?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Calciumchloride
« Reactie #48 Gepost op: 01-12-2013 13:37 u »
Behalve de prijs per gram droog CaCl2 is er denk ik geen verschil

De vloeibare CaCl2 wordt meestal bij het kaasmaken gebruikt om melk beter te laten stremmen. Dan wil je direct een vloeistof toevoegen.

Voor bier is droog CaCl2 veruit het handigst - je hoeft dan ook niets om te rekenen.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Calciumchloride
« Reactie #49 Gepost op: 01-12-2013 14:00 u »
Dank voor het snelle antwoord. Heb de schilfers besteld.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 900
  • Land: nl
Re: Calciumchloride
« Reactie #50 Gepost op: 01-12-2013 14:00 u »
Citaat
Klinkt me een beetje tegenstrijdig. Waaruit bestaat dan die overige 20-23%?

Waarschijnlijk is het CaCl2*2H2O (gehydrateerd) oftewel circa 111/147*100% = 76% CaCl2

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Calciumchloride
« Reactie #51 Gepost op: 01-12-2013 14:06 u »
Oke, maar dat is dan toch kristalwater of zo?
Wordt dat gezien als onzuiverheid?

Tags: brouwzouten