Hobbybrouwen > De smaak van korrelgisten

Vul de peilingen in voor het delen van je proefervaringen met gedroogde gisten

(1/3) > >>

Jacques:
Om meer inzicht te krijgen in de smaken die gedroogde gisten geven zijn de peilingen in dit board aangemaakt.
Als hulpmiddeltje bij het aflopen van alle peilingen heb ik het onderstaande lijstje gemaakt.

Brewferm Blanche
Brewferm Lager
Brewferm Top
Danstar Munchen
Danstar Nottingham
Danstar Windsor
Cooper’s Ale
Fermentis SafAle S-04      
Fermentis SafAle S-33
Fermentis SafLager S-23
Fermentis SafBrew T-58
Fermentis Safale US-05/US-56
Fermentis SafBrew WB-06
Fermentis SafLager W34/70   
Muntons Gold Ale

RobinB:
Jacques, er gaat wat mis in jouw interpretatie van de peilingen en dezelfde discussie wordt nu in meerdere draden paralel gevoerd, vandaar dat ik er hier maar ff centraal over begin.

Je mag/kan op basis van de gegevens in deze peilingen geen kwantitatieve conclusies trekken.
Het gegeven dat veel mensen het eens zijn over een bepaalde fruitigheid, wil niets zeggen over de intensiteit van die fruitigheid?

Over de intensiteit wordt immers niks gevraagd?

Jacques:
Uit het feit dat veel brouwers constateren dat een bepaalde smaak aanwezig is mag je in principe afleiden dat deze sterk aanwezig is.
In het geval van fruitigheid (want daar hebben we het vooral over) is het van belang te kijken naar de andere smaken waarop gestemd is. Indien ook op 'neutraal' is gestemd mag aangenomen worden dat het wel meevalt met de fruitigheid. Indien echter naast fruitigheid ook veel op andere esterachtige smaken gestemd is, mag worden aangenomen worden dat de fruitigheid ook echt sterk is.

William:
Ik zal mijn reactie op de interpretatie van de gegevens dan ook nog maar in deze draad posten.


--- Citaat van: William op 11-03-2010  22:07 u ---Zo'n 140 ingevulde formulieren is inderdaad niet zo heel erg veel mar toch al een mooi resultaat. Als alle data compleet zijn moet je denk ik eens gaan nadenken hoe je dit wilt analyseren (hier is al eerder over gesproken). Je kunt hier redelijk wat statistiek aan doen.

Bij de analyse die je nu doet, trek je de grenzen vrij willekeurig voor wat wel en niet significant is. Een aanpak zou kunnen zijn om per attribuut te kijken hoeveel stemmen (relatief gezien) voor alle gisten op dat attribuut is uitgebracht. Op basis van het percentage stemmen dat een gist voor dat attribuut oplevert zou je (statistisch) iets kunnen zeggen of die gist dat attribuut meer heeft dan andere gisten. Uiteindelijk zal een echte statisticus aan de gang moeten om data objectief te beoordelen.


Nu je gaat discussiëren over de uitkomsten maar ook nog de mogelijkheid openhoud om te stemmen heb je de kans dat mensen die nu nog invullen beïnvloed worden door de discussie.

[edit] Je hebt nu heel veel attributen. Als je echt gaat analyseren is het misschien goed om attributen te clusteren. Ik denk dat je b.v. fruitsmaken (bosbes, framboos, meleoen, perzik, peer) op één hoop kunt gooien. Dit kan ook voor anderen clusters van attributen gelden. Effecten worden zo misschien ook wat duidelijker [/edit]--- Einde van citaat ---

RobinB:

--- Citaat van: Jacques op 11-03-2010  22:42 u ---Uit het feit dat veel brouwers constateren dat een bepaalde smaak aanwezig is mag je in principe afleiden dat deze sterk aanwezig is.
In het geval van fruitigheid (want daar hebben we het vooral over) is het van belang te kijken naar de andere smaken waarop gestemd is. Indien ook op 'neutraal' is gestemd mag aangenomen worden dat het wel meevalt met de fruitigheid. Indien echter naast fruitigheid ook veel op andere esterachtige smaken gestemd is, mag worden aangenomen worden dat de fruitigheid ook echt sterk is.

--- Einde van citaat ---

Sorry, ik snap je gedachtengang, maar het klopt niet.

Als groot voorbeeld noem ik die Engelse gisten. Allemaal een bepaalde fruitigheid die niet anders omschreven was, maar ook niet sterk aanwezig. Dan vul je dus fruitigheid (niet specifiek) in.
Dat veel mensen dat doen geeft alleen consensus aan, maar zegt niks over de intensiteit.

Zelfs dat er esterige smaken worden genoemd, zegt alleen iets over het type fruitigheid. Niet over de intensiteit.

Alleen als je ook had gevraagd naar de intensiteit, kan je er iets over zeggen. Of het moet verder in de discussie naar voren komen.
Maar op basis van de peiling gegevens, mag je die conclusie gewoonweg niet trekken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie