Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wie is er een ESB aan het brouwen?  (gelezen 136584 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #325 Gepost op: 28-03-2010 11:41 u »
Dat wordt elke dag even schudden denk ik.

Ik heb het vat alleen na 4 dagen een keertje geschud en de vergistingsgraad was bij het hevelen niet verkeerd (+/- 72% ? ). Iedere dag schudden is denk ik niet echt nodig hoor...


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #326 Gepost op: 28-03-2010 11:52 u »
Ik heb iedere dag even geschud en de vergistingsgraad was na 4 dagen ongeveer 78%. Ik weet niet of het nodig is, maar volgens mij kan het ook zeker geen kwaad.


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #327 Gepost op: 28-03-2010 11:55 u »
Ik heb de ESB gist vaker gebruikt en de voorgaande 3 keren had ik telkens een SVG van 78% zonder uberhaubt te schudden... maar ik ben het met je eens Geert, het kan zeker geen kwaad! 

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #328 Gepost op: 28-03-2010 12:09 u »
Elke dag schudden geeft me wel een goed excuus om mijn vat elke dag te knuffelen. Niet dat ik een excuus nodig heb hoor!

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #329 Gepost op: 28-03-2010 15:56 u »
Ik heb zojuist ook de ESB gebotteld. Het eind SG is 1013 / 1014 (SVG 76%), hier ben ik wel tevreden over omdat ik ook een hoger begin SG had dan de rest. Ik vond de smaak erg goed! Mooi hoppig en hij heeft typische moutige en licht fruitige Engelse trekjes. Ik denk alleen wel dat de kleur ietsje te licht is voor een kloon, maar verder komt de smaak dicht in de buurt denk ik :biersmile: .

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #330 Gepost op: 30-03-2010 20:49 u »
Net ff een flesje opengetrokken. Er zat al wel druk op, maar nog wel erg jong.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #331 Gepost op: 30-03-2010 22:50 u »
Vanavond aan het bottelen. SG 1.008-1.010, laten we zeggen 1.009. Dit wordt gestaafd door de gemeten 7,2 Brix. (start 14,8 brix en 1.058/59).

Dit bier smaakt me veel te droog! Dun qua body, beloofd niet veel goeds.... Kan dus alleen maar beter worden ;) ?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #332 Gepost op: 31-03-2010 09:18 u »
Grappig dat het eind SG zo kan varieren 1008 tot 1017. Ik ben beniuwd wat voor smaak- en mondgevoelverschillen dit oplevert!

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #333 Gepost op: 31-03-2010 12:45 u »
Dat zijn wel enorme verschillen inderdaad. Ik ben ook erg benieuwd of dat in de proeverij gaat opvallen.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.248
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #334 Gepost op: 04-04-2010 01:53 u »
Tot op heden staat mijn ESB nog te gisten.....dus nog ff wachten met de koudhop.....

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #335 Gepost op: 04-04-2010 08:27 u »
Lol!
Gek he.  :P

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.248
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #336 Gepost op: 04-04-2010 12:20 u »
Lol!
Gek he.  :P

Ik betwijfel of het sneller zou zijn gegaan als ik 'm op de hoofdgist had laten staan....mar daar kunnen we lang over discusieren... ;D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #337 Gepost op: 04-04-2010 12:29 u »
Ik betwijfel of het sneler zou zijn gegaan als ik 'm op de hoofdgist had laten staan....mar daar kunnen we lang over discusieren... ;D

Inderdaad, laten we dat maar niet doen. Het antwoord weten we al ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.248
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #338 Gepost op: 25-04-2010 14:59 u »
Mijn batch is zojuist gebotteld. 10 liter op fust en de rest (zo'n 14 liter) op flesje. Het bier is uitvergist tot 1015 en heeft met bottelsuiker (5 g/l) zo'n 5,7% alcohol. Het jongbier zonder koolzuur smaakt zeer aangenaam... :biersmile:  aangenaam bitter en lekker hoppig v/d dryhop.

Wel weer mooi: 23,5 liter voor vergisten en 23,1 liter gebotteld

Tags: