Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wie is er een ESB aan het brouwen?  (gelezen 137293 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #275 Gepost op: 14-03-2010 20:15 u »
Je zult maar de vriendin/vrouw van een brouwer zijn. Bij ons is het altijd weer hilariteit als er eerst uitgebreid aan een bier wordt geroken voordat er überhaupt gedronken wordt.

Wat ben ik dan gelukkig getrouwd!
Mijn vrouw ruikt/proeft graag mee.

Bert


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #276 Gepost op: 15-03-2010 18:02 u »

Vandaag maar eens een flesje geprobeerd. Goed op druk, misschien wel iets te veel voor een ESB.
Moutig, hoppig, fruitig en een lekker bittertje.
Ik kan hem helaas niet vergelijken met een Fuller's, maar met het bier ben ik tevreden.

Bert

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #277 Gepost op: 15-03-2010 18:10 u »
Vandaag dus de ESB gebrouwen (Nu aan het koelen). Slechts 22 liter wegens een tekort aan palemout... Maar gauw mijn volgende brouwsel plannen... :)

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #278 Gepost op: 17-03-2010 12:31 u »
Vandaag bij Daniel (Zigurana) bottelen, morgen die van mij.

Ik ben reuze benieuwd.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #279 Gepost op: 18-03-2010 19:54 u »
Zo, die van Daniel is gisteren gebotteld. Mijn nr. 1 nu ook, en ben nu nr. 2 aan het hevelen.

Geur en smaak is goed, of het een kloon is weet ik niet maar lekker bier zeker.


Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #280 Gepost op: 19-03-2010 10:07 u »
Geur en smaak is goed, of het een kloon is weet ik niet maar lekker bier zeker.

Ik heb even mee mogen proeven, en vond zo ook lekker.  Voordat ik er iets van geproefd had kon ik een goed verschil ruiken, ik vond het erg moeilijk om dat verschil te duiden (onervaren in het determineren van hoppen)
De EKG variant (a2) vond ik wat scherper smaken dan de EKG/Target variant (a1).  Maar toen ik een paar minuten later nog een keer rook en proefde was dat verschil niet meer zo groot.  :weetniet: Ik denk dat 'het grote proeven' een grote uitdaging gaat worden voor me!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #281 Gepost op: 19-03-2010 21:52 u »
Zo, die van mij is gebotteld bij een dichtheid van 1011/1012. De smaak is prima, maar ik kan met geen mogelijkheid inschatten of ie op het origineel lijkt, want die heb ik nog nooit gedronken. Ik heb 10 liter gebotteld en 10 liter op fust gezet. Ik denk dat die 10 liter uit het fust al voor de proeverij op zijn.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #282 Gepost op: 19-03-2010 22:03 u »
Net mijn eerste "proef-flesje" van B1 geopend, helaas te vroeg.
Nog veel te weinig prik na 1 krap weekje.

Geduld...  ::)

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #283 Gepost op: 20-03-2010 05:03 u »
Blijft het moeilijkste onderdeel van brouwen he.  :P

Moet ik eigenlijk nog extra flessen Fullers regelen, voor mensen die na de proeverij thuis nog even verder willen evalueren?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #284 Gepost op: 20-03-2010 11:25 u »
Ik wil binnenkort brouwen en heb 5 dagen geleden gesmackt. Het zakje is iets opgebold, maar ik vind het wel lang duren. Is dit normaal bij deze gist?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #285 Gepost op: 20-03-2010 11:29 u »
Bij mij ging het sneller. Wat is de productiedatum vd gist?

@Geert: voor mij hoeft het niet per se, gewoon ruim voldoende inslaan en wat overblijft gaat wel mee!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #286 Gepost op: 20-03-2010 11:44 u »
De hergisting op de fles is nu zo goed als klaar. Ondanks dat ik maar 5 gr/liter bottelsuiker heb gebruikt is de druk in de fles bij 22°C toch opgelopen naar zo'n 2.8 bar, wat overeenkomt met 3.2 vol% CO2.   Dat is eigenlijk te hoog voor een ESB.

Waarschijnlijk komt dit doordat ik het bier bij zo'n 5°C heb gebotteld waardoor er al redelijk wat CO2 is opgelost (dat is al 1 vol% CO2).

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #287 Gepost op: 20-03-2010 15:38 u »
Ik wil binnenkort brouwen en heb 5 dagen geleden gesmackt. Het zakje is iets opgebold, maar ik vind het wel lang duren. Is dit normaal bij deze gist?

Twee keer heb ik een pak Wyeast ESB gebruikt, beide keren stond het pak in ruim één dag bol. Vijf dagen is toch wel lang voor deze gist.

Bert

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #288 Gepost op: 21-03-2010 12:01 u »
@Gerb: Ik zou gewoon een starter maken, maar het belooft niet veel goeds :-\ .

Ik ga van de week de ESB bottelen en laat nu de temperatuur de laatste dagen oplopen tot 20 oC. Ik wil zeker weten dat het bier volledig is uitgegist wanneer ik het ga bottelen om de problemen die William nu ervaart te voorkomen...

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #289 Gepost op: 21-03-2010 12:13 u »
MFG is 8 februari 2010, is dat de verpakkingsdatum? Ik heb vanochtend nog even gevoeld, maar ik denk dat het zakje niet goed gesmackt was. Ik heb er al mijn frustratie in gegooid en nu voelt het zakje plat. Ik maak sowieso een starter vandaag, want nu moet het toch wel binnenkort gaan gebeuren.

EDIT: het zakje is sinds vanochtend wel boller geworden.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #290 Gepost op: 21-03-2010 12:27 u »
maar ik denk dat het zakje niet goed gesmackt was.

Na het smacken moet je het pak altijd ff grondig navoelen zodat je zeker weet dat het binnenzakje kapot is en dat de gist en het wort goed gemengt zijn.

Offline arnoudj

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Spärne Bräu
    • Twitter
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #291 Gepost op: 21-03-2010 12:37 u »
Smacken for dummies   ;D


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #292 Gepost op: 21-03-2010 12:39 u »
Jongens, bedankt voor de goed(bedoelde) adviezen. Wat ben ik blij met jullie.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #293 Gepost op: 21-03-2010 14:22 u »
Smacken for dummies   ;D

Zelf werk ik net een beetje anders. Ik schud het binnenzakje naar een bovenhoek. Deze hoeken zijn recht. Aan de ronde onderkant van het zakje verschuift het binnenzakje namelijk veel makkelijker. Als het zakje in een bovenhoek zit fixeer ik deze met twee vingers. Vervolgens geef ik met mijn andere hand een ferme tik op het binnenzakje en controleer ik of het zakje goed kapot is op de manier zoals te zien is in het filmpje. Werkt prima. Voordat ik deze methode gebruikte ging het kapotslaan van het binnenzakje ook bij mij niet altijd vlekkenloos.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #294 Gepost op: 21-03-2010 14:31 u »
Vandaag de koudhop er weer uitgevist, dit om teveel groentesmaak te voorkomen. De koudhop heeft een week bij 10 ºC bij het jongbier gezeten.

Aanstaande woensdag een fustje vullen en de rest gaat in flessen. Het fustje wordt geforceerd van koolzuur voorzien en de flesjes krijgen hergisting op fles.

Zaterdag weer brouwen.  :brouwen:

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #295 Gepost op: 21-03-2010 14:45 u »
Zojuist mijn ESB overgehevelt...met een schamele vergistingsgraad van slechts 37% SG was 1036... :-[ :-\ IK hoop dat het overhevelen 'm goed heeft gedaan en hij deze week nog ff flink wat suikers gaat omzetten.

De smaak v/h monster was wel goed...dus e.e.a komt wel goed denk ik. Hoop ik....

Zaterdag weer brouwen.  :brouwen:

Ben benieuwd.... ;)

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #296 Gepost op: 21-03-2010 14:55 u »
Wat een idioote gist is die esb.
Volgens mij doen ze maar wat in het zakje daar bij Wyeast.
Hoe kan het nu zijn dat zoveel brouwers zoveel verschillende ervaringen zijn.
Zeker omdat de recepten hetzelfde zijn. (nagenoeg dan)

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #297 Gepost op: 21-03-2010 14:59 u »
Sjakie, we worden juist geconfronteerd met het feit dat iedere brouwer andere resultaten krijgt met gelijke ingredienten ;) .

@Oscar: Hoe helder was het bier, misschien moet je wat slurry opnieuw starten en pitchen... omdat de gist zo extreem uitvlokt kan je wel eens een verstokte gisting krijgen na het overhevelen.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #298 Gepost op: 21-03-2010 15:00 u »
Volgens mij doen ze maar wat in het zakje daar bij Wyeast.

Waaruit concludeer je dat ?

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #299 Gepost op: 21-03-2010 15:07 u »
@Oscar: Hoe helder was het bier, misschien moet je wat slurry opnieuw starten en pitchen...

Het bier was niet helder...er is voldoende gist meegekomen in de fles...even afwachten wat ie nu gaat doen

Tags: