Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wie is er een ESB aan het brouwen?  (gelezen 136294 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #250 Gepost op: 11-03-2010 12:55 u »
Anyway.............

Dat klinkt goed!

Je had toch twee varianten- eentje met MO mout en eentje met Dingemans mout. Was de gelijkenis voor beiden goed?

Nu de MO versie geproefd. Hij was al 1.014 (geen eenheden meer!), het viel me al op dat de vergisting nog heel langzaam aan het door gaan is. Vergeleken met de Dingemans versie (wat lastig is, want die heb ik een paar dagen geleden geproefd) is de smaak zachter. Volgens mij is de moutsmaak wat sterker, waardoor de hopsmaak meer 'inzinkt'. Toch vond ik de Dingemans versie wel erg lekker eigenlijk. Die hop mag er wel een beetje uitspringen.

Nog een weekje, dan maar eens bottelen.

 :degroeten: JW.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #251 Gepost op: 12-03-2010 09:57 u »
 :o

Ik had het idee om dit weekend te gaan bottelen na 15 dgn 'koudhoppen' op 15º, maar tot mijn verbazing is de boel weer aan het gisten geslagen, althans het waterslot blubt 3 a 4 keer per minuut.

Even een meting met de refractometer wijst uit dat het nu 7.8 is, met 8,0 bij toevoeging koudhop.
Gestart bij 15,0 nu 7,8 dat zou betekenen dat ik nog boven SG 1012 zit.
Ik hoop dan toch dat het een temperatuurs- en/of een luchtdrukverschil is waardoor het lijkt dat er gistactiviteit ontstaan is. :-\

 :degroeten:




Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #252 Gepost op: 12-03-2010 10:24 u »
Ja, het is echt een gist die opeens weer op hol kan slaan! Ik heb nog steeds een paar oude ESB's liggen die in de fles nog flink zijn doorvergist, en nu eigenlijk teveel koolzuur hebben. Niet te snel bottelen, mensen!

 :degroeten: JW.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #253 Gepost op: 12-03-2010 10:35 u »
JW, deze ervaring heb ik ook. Ik ga per definitie bottelen met 4 a 5 gr/l suiker. Het is dat ik heb toegezegd om het Jamil schema te volgen, maar mijn persoonlijke ervaring is dat je de gisttemperatuur juist moet verhogen tegen het einde van de vergisting... niet verlagen zoals we dat nu doen ;) .

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #254 Gepost op: 12-03-2010 11:00 u »
Bij mij is de temp altijd laag gebleven, en toch zit ik zo langzamerhand op vrij goede vergistingsgraden. Gewoon nog een tijdje wachten voor het bottelen. Jasper kan ons hier toch niet zien  :D.

 :degroeten: JW.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #255 Gepost op: 12-03-2010 11:24 u »
Jasper kan ons hier toch niet zien  :D.
Lekker rustig he, zo'n deel-forum waar niet iedereen bij kan.  :D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #256 Gepost op: 12-03-2010 11:44 u »
Ik heb dezelfde ervaring met de hergisting na bottelen die ik volg met een manometer. De eerste twee dagen neemt de druk langzaam toe, dan stopt ie er een paar dagen mee om daarna bij een lagere temperatuur ineens flink in druk toe te nemen.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #257 Gepost op: 12-03-2010 12:42 u »
Ik heb trouwens ook wat moeizame ervaringen met sterk flocculerende gisten die nog een beetje extra hun best doen in de fles. Een paar dagen langer op de hoofdgist helpt een hoop is mijn ervaring.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #258 Gepost op: 13-03-2010 22:36 u »
De flesjes beginnen nu aardig op druk te komen. Ik heb er net maar eens eentje geopend (de Jamil versie). Fruitig, licht moutig, prettige bitterheid en een mooi hoparoma moor ook nog diacetyl. Nog maar een weekje bij kamertemperatuur totdat de druk op de fles niet meer veranderd en dan nog een koude-behandeling.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #259 Gepost op: 13-03-2010 23:58 u »
Vanavond heb ik de ESB geheveld op EK Goldings (1g/l). Ik heb 23 l over. Smaak van het SG monster was heerlijk moutig, bitter en hoppig. Apart hopprofiel, kon best wel es ESB zijn. Ik heb een flesje staan, maar die wou ik samen met een kloon proeven.

SG 1.013 / Brix 7,8. Een schijnbare vergisting van 76% dus volgens H. Halberstadt en 77% volgens promash.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #260 Gepost op: 14-03-2010 12:06 u »
Ik heb zojuist ook de ESB overgeheveld met een SG van 1017 / 8.5 oBrix. Ik vermoed dat er nog iets van 3 a 4 SG puntjes vanaf gaan, maar dat zal niet zo vlot verlopen op 17 ºC. Ik vond de smaak nog niet zo super, een beetje "harsig" van de Challenger... maar ik ben erg verkouden waardoor mijn smaak niet goed is. Ik heb 7 g EK Goldings en 7 g Target als dryhop toegevoegd.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #261 Gepost op: 14-03-2010 13:55 u »
Nu de A1 aan het hevelen voor bottelen.
In de 2 weken koudhoppen is er geen punt meer afgegaan, dit alles op dezelfde temp als de vergisting (en in dezelfde fles).
1013.

Mooi genoeg :)

hij is kraakhelder, de smaak is al lekker: wat moutig, toch nog flink bitter geworden (maar nog jong) en lekker hoppig.
heb helaas geen ESB voor vergelijk, maar deze smaakt alvast goed! :)

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #262 Gepost op: 14-03-2010 14:01 u »
Hoe staan we er nu eigenlijk voor? Wie hebben er nog geen ESB gebrouwen, Gerb en Siris?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #263 Gepost op: 14-03-2010 14:04 u »
Ja, volgens mij was dat het wel, of misschien Basterd nog?

Owja, hoeveel g/L bottelsuiker doen we?
5?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #264 Gepost op: 14-03-2010 14:07 u »
5 gr/l lijkt me een goede hoeveelheid.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #265 Gepost op: 14-03-2010 14:15 u »
Vandaag na drie dagen op 10 ºC de koudhop erbij gedaan. In mijn geval op 19 liter met 19 gram EK Golding.

Tevens een monster geproefd van dit bier. In de geur herken ik vanille. De smaak komt mooi in balans met een zachte hopbitterheid en een mooi hoparoma. Nog koolzuur erbij en klaar is het bier. Maar nog even wachten tot het vergistingsschema van de geinterviewde brouwer erop zit.

De koudhop wil ik er 5 dagen bij laten en dan er weer uitvissen. Ik heb van die hopblokken van Van der Kooy gebruikt. Ik hoop dat deze geperste hop door het jongbier goed uit elkaar gaan en goed contact gaan maken met het jongbier.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #266 Gepost op: 14-03-2010 14:56 u »
Nu de B1, die is ook blijven hangen op de 1012 van voor het koudhoppen.

De smaak is nu al wel anders? Minder hoppig.
Ook minder bitter, das jammer.
Kennelijk toch net teveel bijverdund/correctie hop niet voldoende.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #267 Gepost op: 14-03-2010 14:58 u »
Overigens, zo hier en daar komt er toch nog wel een hopstukje mee de fles in?
Geeft dat nog problemen? (nuceatiekernen -> gushing?)

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #268 Gepost op: 14-03-2010 14:59 u »
Overigens, zo hier en daar komt er toch nog wel een hopstukje mee de fles in?

Nahopping op de fles  :proost:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #269 Gepost op: 14-03-2010 15:56 u »
Zo, de tweede ook in de fles! :)

En nu wachten tot 23 mei...

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #270 Gepost op: 14-03-2010 15:57 u »
Overigens, zo hier en daar komt er toch nog wel een hopstukje mee de fles in?
Geeft dat nog problemen? (nuceatiekernen -> gushing?)

Bij mij idem dito. Tijdens het bottelen leek het wel mee te vallen maar bij opschudden tijdens de hergisting in de fles zie ik toch het een en ander dwarrelen. Nou ja, geluk zit er niet veel bottelsuiker in.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #271 Gepost op: 14-03-2010 16:05 u »
Stukjes hop bij het bottelen levert volgens mij geen kans tot gushing op

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #272 Gepost op: 14-03-2010 16:38 u »
William, dit kunnen ook samengeklonterde gistcellen zijn. De nagisting ziet er vreemd uit bij deze gist. Bij mij komt er incidenteel ook wel eens wat hop in de flesjes terecht, dit heeft nog nooit gushing tot gevolg gehad. Alles zakt met de gist mee naar de bodem.

Trouwens de gistkoek van de ESB zag er echt spectaculair uit. Het leek bijna boetseerklei, echt een grappig gevoel om het vast te pakken en te kneden hahaha. Je had de kop van mijn vriendin moeten zien ;D .

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #273 Gepost op: 14-03-2010 17:12 u »
William, dit kunnen ook samengeklonterde gistcellen zijn. De nagisting ziet er vreemd uit bij deze gist. Bij mij komt er incidenteel ook wel eens wat hop in de flesjes terecht, dit heeft nog nooit gushing tot gevolg gehad. Alles zakt met de gist mee naar de bodem.

Trouwens de gistkoek van de ESB zag er echt spectaculair uit. Het leek bijna boetseerklei, echt een grappig gevoel om het vast te pakken en te kneden hahaha. Je had de kop van mijn vriendin moeten zien ;D .

Dat zou misschien ook best stukjes gist kunnen zijn die los zijn gekomen tijdens het schudden, Caspar.

Je zult maar de vriendin/vrouw van een brouwer zijn. Bij ons is het altijd weer hilariteit als er eerst uitgebreid aan een bier wordt geroken voordat er überhaupt gedronken wordt.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #274 Gepost op: 14-03-2010 19:45 u »
Herkenbaar ;D .

Tags: