Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wie is er een ESB aan het brouwen?  (gelezen 136603 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #225 Gepost op: 08-03-2010 09:38 u »
Ik denk dat je het effect van waterbehandeling op aroma best mag verwaarlozen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #226 Gepost op: 08-03-2010 09:57 u »
Ik zag vanochtend dat de krausen al weer een beetje in begint te zakken. Ik ga vanavond dus rustig terug koelen naar de 17 oC. Hoe snel hebben jullie terug gekoeld, 1 oC per dag? Ik wil de gist niet al te veel shockeren ;D .

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #227 Gepost op: 08-03-2010 10:09 u »
3 graden in een dag wil wel, hoor. Bij mij ging de gist in ieder geval vrolijk door.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #228 Gepost op: 08-03-2010 10:49 u »
Ik denk dat je het effect van waterbehandeling op aroma best mag verwaarlozen.

Op aroma wel maar smaak misschien niet

3 graden in een dag wil wel, hoor. Bij mij ging de gist in ieder geval vrolijk door.

Bij mij was de snelle daling ook geen probleem. Zelfs in de koelkast bij 7C ging hij nog langzaam door (geen negatieve druk op het waterslot)

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #229 Gepost op: 08-03-2010 10:54 u »
Op aroma wel maar smaak misschien niet
Klopt, maar JW zei dat'ie Fullers ESB rook.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #230 Gepost op: 08-03-2010 11:21 u »
De smaak was ook heel herkenbaar, al is het nog een beetje aan de zoete kant en is de bitterheid nog erg hard. Moet nog even rijpen, qua smaak. Maar zowel qua smaak als geur is dit de eerste keer dat ik ook echt meteen aan Fullers ESB denk!

Klopt, maar JW zei dat'ie Fullers ESB rook.

Maar de smaak leek ook al herkenbaar :P   Wat een zeikerd he. ;)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #231 Gepost op: 08-03-2010 20:02 u »
Inmiddels is bij mij het SG bereikt waarbij teruggekoeld kan gaan worden naar 6 C.
Volgens John Keeling kan dat bij 20 .. 25% van het start SG. In mijn geval is dat dan ongeveer vanaf 1014.

Deze 1014 is inmiddels bereikt volgens Tcontrol. Door het roeren is het SG gezakt van 1018 naar 1014. Zojuist nog even een SG monster genomen met de hydrometer. Deze gaf ook 1014 aan. Over een half uur ga ik met 1 C per uur terugkoelen naar 6 C.

Hieronder nog het huidige scherm.


Het tweede vergistingspiekje geeft het moment aan dat ik ben gaan roeren met de magneetroerder. Vanaf dat moment is de temperatuurcurve wat rafeliger omdat de magneetroerder de koelkast opwarmt waardoor de koelkast inschakelt om weer te koelen naar de 17,3 C. Zo houden ze elkaar mooi bezig.

Oh ja, het SG monster smaakt lekker. Redelijk uitvergist, mooi bitter met een hoparoma.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #232 Gepost op: 09-03-2010 11:18 u »

Mijn ESB blijft op 1018 hangen, al drie dagen geen verandering. Vreemd, want er was nog wel iets activiteit in het waterslot.
Beetje teleurstellend.

Bert

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #233 Gepost op: 09-03-2010 11:21 u »
Ik denk toch dat het te maken heeft met het 60 minuten maischen ipv 90.

Maar belangrijker: hoe smaakt'ie?

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #234 Gepost op: 09-03-2010 12:49 u »
Maar belangrijker: hoe smaakt'ie?

Voor het SG haal ik maar n druppel uit de fles, te weinig om te proeven. ;D

Bert

Online MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #235 Gepost op: 09-03-2010 14:23 u »
Ik blijf hangen op 1019. Misschien door het korte maischen, wie weet. Ik kan het bier ook niet echt lekker noemen, misschien is er wat misgegaan met de gistkweek. Lastig, lastig.

Online Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #236 Gepost op: 09-03-2010 20:38 u »
Mijn SG monster staat na 3,5 dag reeds op 1.014. Startend van 1.059/1.060 is dat geen slechte score. Ik had overigens even tijd nodig om op 65C te komen, dus ik kom aardig in de buurt van de 20 minuten inmaischtijd ;) Dat scheelt ook t.o.v. de 'echte' 60 minuten maischers.

Ik zal bij het hevelen (overmorgen) eens meten of het bier in het vat ook al zo laag is gekomen.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #237 Gepost op: 10-03-2010 00:59 u »
Ik blijf hangen op 1019. Misschien door het korte maischen, wie weet.
Heb jij ook 60 minuten gemaischt? Waarom dan?

Online MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #238 Gepost op: 10-03-2010 10:29 u »
Stom. Ik verwar hopkoken met maischen. Ik heb 90 min gemaischt bij 64-65 C. Daar kan het dus echt niet aan liggen.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #239 Gepost op: 10-03-2010 10:35 u »
Heb jij ook 60 minuten gemaischt? Waarom dan?

Die 60 minuten hadden we afgesproken dacht ik.
Mijn vorige ESB had ik 90 minuten gemaischt en die is geindigd op 1012, ik heb daarom ook het sterke vermoeden dat de maischtijd een belangrijke rol speelt. Gisteren heb ik het nog met Adrie hier over gehad, hij denkt dat Fuller beter gemodificeerde mout gebruikt en daarom korter kan maischen.

Bert

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #240 Gepost op: 10-03-2010 10:44 u »
Ik heb gisteren net de gist en hop besteld. Volgende week brouwen. Ik hoop dat ik nog op tijd ben. Wanneer was het proeven ook al weer?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #241 Gepost op: 10-03-2010 10:46 u »
23 mei.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #242 Gepost op: 10-03-2010 10:49 u »
Die 60 minuten hadden we afgesproken dacht ik.
Mijn vorige ESB had ik 90 minuten gemaischt en die is geindigd op 1012, ik heb daarom ook het sterke vermoeden dat de maischtijd een belangrijke rol speelt. Gisteren heb ik het nog met Adrie hier over gehad, hij denkt dat Fuller beter gemodificeerde mout gebruikt en daarom korter kan maischen.

Bert
In het recept van Jamil staat 60 minuten, en daardoor ontstond verwarring. We hebben daarna afgesproken 90 minuten te doen. Nadat het bleek dat dat niet voor iedereen duidelijk was heb ik het in de "wie-brouwt-wat" draad gezet, en daarom vroeg ik me af of MO 60 minuten had gemaischt. Blijkbaar is dat niet het geval.
Overigens duurt het inmaischen bij Fullers 20 minuten en is de effectieve maischtijd dus iets langer dan 60 minuten.





Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #243 Gepost op: 10-03-2010 11:35 u »
In het recept van Jamil staat 60 minuten, en daardoor ontstond verwarring. We hebben daarna afgesproken 90 minuten te doen. Nadat het bleek dat dat niet voor iedereen duidelijk was heb ik het in de "wie-brouwt-wat" draad gezet, en daarom vroeg ik me af of MO 60 minuten had gemaischt. Blijkbaar is dat niet het geval.

Aha, dat verklaart die 60 minuten bij mij (ik had voor die tijd de zaak al op papier staan). Nou ja, hebben we die 60/90 maisch ook weer meegenomen.

Bert

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #244 Gepost op: 10-03-2010 15:09 u »
Volgende week brouwen. Ik hoop dat ik nog op tijd ben.
Tuurlijk, gewoon doen!

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #245 Gepost op: 10-03-2010 19:07 u »

Zojuist de ESB gebotteld, SG blijft 1018.
Wonderlijk genoeg is de smaak niet zoet, kennelijk is het bier toch goed uitvergist.
Beetje moutig, mooie hopsmaak en een lekker bittertje in de nasmaak. Het kan toch nog een aardig bier worden.

Bert

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #246 Gepost op: 10-03-2010 20:06 u »
Het kan toch nog een aardig bier worden.

Ik zou een bier zeker niet afschrijven vanwege een hoog eind SG, het wordt vast een smakelijke jongen ;).

Vanavond (4 dagen na pitchen) zal de temperatuur in het vat weer zijn terug gelopen tot 17 tot 17,5 oC (tijdens de piek 19,7 tot 20,2 oC). Ik heb het vat even flink geschud zodat alle gist weer los kwam. Ik laat het bier nu verder met rust tot zaterdag of zondag, dan ga ik het overhevelen. De activiteit in het waterslot is al sterk afgenomen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #247 Gepost op: 10-03-2010 20:23 u »
Vanavond (4 dagen na pitchen)

Kennelijk valt het woord pitchen steeds meer in de smaak.
Tot een paar jaar geleden voegden we de gist gewoon toe. Nu pitchen we. Niet meer rustig toevoegen maar de gist er in werpen...
Of beginners deze term meteen begrijpen is voor mij zeer de vraag. Ik houd het toch op het toevoegen van gist of het enten van het wort.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.248
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #248 Gepost op: 10-03-2010 21:01 u »
Of beginners deze term meteen begrijpen is voor mij zeer de vraag.

Dat kun je leren.... ;D ;D

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #249 Gepost op: 10-03-2010 21:05 u »
Jacques, ik heb respect voor je standpunt :groots: . Toch gooi ik er onbewust vaak Engelse termen doorheen, ik geloof echter wel dat jij een van de weinigen bent die zich er echt aan stoort ;) . Ik doe mijn best, maar pitchen en dryhoppen krijgt niemand er meer uit bij mij ;D . Vocabulair verandert nou eenmaal in de loop der jaren.

Tags: