Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wie is er een ESB aan het brouwen?  (gelezen 136723 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline arnoudj

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Spärne Bräu
    • Twitter
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #175 Gepost op: 28-02-2010 19:26 u »
Het bier zit in het vat en de gist is toegevoegd. Uitgekomen op 17 liter met een OG van 1054. Volgens mij had ik ook teveel spoelwater. Ik was de tel even kwijt geraakt. Maar we doen het ermee   :P


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #176 Gepost op: 28-02-2010 21:08 u »
Kan ik je meteen een eppendorfcupje met opkweek retour doen.

Hey Herman!
Wat zat er eigenlijk in dat cupje?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #177 Gepost op: 28-02-2010 21:35 u »
Binnen 24 uur een zeer actief waterslot. Temperatuur nu 21 °C, die laat ik nog wat oplopen vannacht met de hulp van een slaapzak. Ik heb wel eens trager startende vergistingen meegemaakt.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #178 Gepost op: 28-02-2010 22:02 u »
Net klaar met het brouwen van mijn variant van de ESB.

De palemout van Maaslandbrouwerij gaf een wat later rendement dan ik verwacht had. Het waren kleine korrels en dus waarschijnlijk meer kaf dan ik gewend ben. De bedoeling was 20 liter van 1057 maar het is 18 liter van 1055 geworden. Om het SG te benaderen heb ik 90 minuten gekookt in plaats van 60.

Het SG monster smaakte wel lekker. Door het wat lagere rendement zit er in verhouding wat meer hop in.

Zojuist in Tcontrol het hele vergistingsschema ingevoerd. Voor de eerste keer dat ik alle temperatuurstappen van Tcontrol nodig heb.  :P

Via de link in mijn onderschift is de vergisting via internet te volgen. Ik hoop dat morgenvroeg de vergisting op gang is gekomen. Inderdaad een gist die flink uitvlokt.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #179 Gepost op: 28-02-2010 22:05 u »
Hey Herman!
Wat zat er eigenlijk in dat cupje?
O ja, geen stickertje. Met 99% zekerheid zit daar de opgekweekte Fullers gist in. Dat was toch ook de bedoeling?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #180 Gepost op: 01-03-2010 12:38 u »
Ah, OK.
Thnx!

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #181 Gepost op: 01-03-2010 23:01 u »
De vergisting is bezig. Hieronder het scherm na 1 dag.



Doordat het koolzuuruitlaatbuisje wat verdraait was heb ik zo'n 51 liter koolzuur gemist. Met een witte lijn heb ik ongeveer aangegeven zoals de paarse curve had moeten lopen. Deze 51 liter komt overeen met zo'n 5 SG punten en zo'n 10% vergistingsgraad.

Een paar uur na dit screenshot is de koeling weer even aangeslagen om de temperatuur op 20 ºC te houden.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #182 Gepost op: 04-03-2010 20:28 u »
Zojuist overgeheveld. Het soortelijk gewicht is nu 1,012, dus hij is wel klaar. Ik heb de temperatuur nu verlaagd naar 6 graden, over 2 dagen gaat ie naar 10 en dan gaat de koudhop erbij. Dan nog twee weken wachten, allemaal precies volgens het schema van Jamil, en dan gaat ie op fust (en fles).

De smaak is nu al uitstekend, ik ben heel benieuwd naar het origineel.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #183 Gepost op: 04-03-2010 20:42 u »
Normaal gesproken schroot ik de avond van te voren, maar omdat ik morgen uit eten ga heb ik nu al geschroot. De starter is als een klomp bezonken zoals te verwachten was bij deze gist ;D . Kan niet wachten tot zaterdag!

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #184 Gepost op: 04-03-2010 22:11 u »
De vergisting moet liefst nog een paar SG punten en dan is de 1012 bereikt. Nu ongeveer 1019 - 5 = 1014. In het weekend zal ik een SG monster nemen en kijken wat het SG werkelijk is. En natuurlijk wat de smaak is.

Hieronder de huidige stand.


Het valt mee dat de vergisting niet is stilgevallen door het koelen tijdens het aflopen van de vergistingspiek. Inmiddels is de vergisting wel rustig geworden.

Benieuwd of de 1012 bereikt gaat worden.

Offline arnoudj

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Spärne Bräu
    • Twitter
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #185 Gepost op: 04-03-2010 22:14 u »
Zondag gebrouwen, met OG van 1054. Nu zit hij op 1015. Dat gaat best goed. Vat zo'n beetje 2x per dag geschud. Nu rustig laten bezinken dan ga ik 'm dit weekend overhevelen. Smaak is al goed. Redelijk herkenbare smaak. Na het drooghoppen moet hij echt lekker worden.   :proost:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #186 Gepost op: 04-03-2010 22:15 u »
Ik ben de gist aan het opkweken (de opkweek die ik ook voor mijn 1850 porter heb gebruikt). Als alles meezit zal ik dit weekend de ESB brouwen.

Offline YOz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #187 Gepost op: 05-03-2010 10:08 u »
Ik heb de temperatuur nu verlaagd naar 6 graden, over 2 dagen gaat ie naar 10 en dan gaat de koudhop erbij.

Maakt de temperatuur nog uit voor het koudhoppen of kan deze wel gewoon de omgevings temperatuur (10 a 15 graden) zijn?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #188 Gepost op: 05-03-2010 10:45 u »
Tien tot 15 graden is goed.

Ondanks prima activiteit heb ik gisteren geheveld naar een mandlfles op een teleurstellende 1022. Temperatuur was helaas gezakt tot 17 graden. Ik warm hem een beetje op en schud veel, dan komt het vast wel goed. Giststarter voor de barley wine is super actief.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #189 Gepost op: 05-03-2010 11:27 u »
Had je dan niet beter even kunnen wachten met hevelen? Ow wacht, je gebruikt de koek voor de Barley Wine zeker?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #190 Gepost op: 05-03-2010 11:41 u »
Had je dan niet beter even kunnen wachten met hevelen? Ow wacht, je gebruikt de koek voor de Barley Wine zeker?


Dat denk ik niet, want dan hoeft hij geen starter te maken.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #191 Gepost op: 05-03-2010 11:45 u »
Trouwens, even iets anders, gisteravond proefde ik een Fullers London Pride. Natuurlijk weet ik niet in hoeverre de moutstort overeenkomt tussen de London Pride en de ESB, maar ik vond de moutsmaken in de London Pride nogal opvallend (en afwijken van de moutsmaken in mijn ESB-kloon tijdens overhevelen). De London Pride is behoorlijk karamellig/gebrande suikerachtig en ook meer geroosterd broodachtig in vergelijking met de ESB-kloon. Ik denk dat er toch een behoorlijk verschil zit tussen onze pale mout (van Dingemans) en de MO mout van Fuller en tussen de Engelse crystal mout  en onze CaraMunich. Dat is niet verbazingwekkend, maar wel leerzaam om eens te proeven.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #192 Gepost op: 05-03-2010 12:25 u »
Het zou me niets verbazen als zij ook een deel Cara 150 Lovibond gebruiken in hun bieren.

Edit Geert: Oeps, hier stond iets anders. Ik wilde de "quote"functie gebruiken, maar drukte per ongeluk op "verander". Sorry.



Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #193 Gepost op: 05-03-2010 12:26 u »
De moutstort van de London Pride en ESB is hetzelfde, afgezien van de zwaarte. Ze maken namelijk van 1 wort 3 bieren: de ESB, London Pride en nog een (Golden Pride?).
Ik ga proberen in de proeverij ook de Engelse mouten tegenover de Dingemans/Brouwland mouten te zetten, we zullen zien of dat opmerkelijke verschillen oplevert. Overigens gebruiken ze bij Fullers verschillende Pale mouten, maar natuurlijk wel allemaal Britse.


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #194 Gepost op: 05-03-2010 12:43 u »
Het lijkt me sterk dat het de zelfde moutstort is. Ik vind London pride en ESB echt verschillende bieren. Ik ben vorig jaar in de Fullers brouwerij geweest waar ik alle bieren heb geproefd. De Golden Pride zou inderdaad wel een zware versie van de London Pride kunnen zijn.

Van één wort drie bieren maken lijkt me ook sterk. Op deze manier spoel je veel te veel taninnen uit. Misschien dat het voor 1970 zo ging, maar tegenwoordig echt niet meer hoor. Het is een moderne, computergestuurde installatie die netjes 24 uur per dag door knalt.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #195 Gepost op: 05-03-2010 12:46 u »
En volgens mij is de ESB donkerder dan de Golden Pride ;).

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #196 Gepost op: 05-03-2010 13:18 u »
Zoals ik al zei: van die Golden Pride weet ik niet zeker.
Even nageluisterd, in het interview zeggen ze London Pride & ESB.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #197 Gepost op: 05-03-2010 13:25 u »
Hehehe, waarschijnlijk ben ik gewoon te eigenwijs om het te geloven ;).. zelf brouwen = weten, ik ben echt benieuwd naar de resultaten.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #198 Gepost op: 05-03-2010 13:54 u »
Hehehe, waarschijnlijk ben ik gewoon te eigenwijs om het te geloven ;)
Een eigenwijze brouwer, dat is uitzonderlijk.  ;D

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #199 Gepost op: 06-03-2010 11:15 u »
Ik heb inderdaad donderdag geheveld om een starter te maken. Voor de zekerheid, ik heb de laatste tijd minder goede ervaringen met het gebruik van enkel en alleen de gistkoek. Starter pruttelt goed bovenop de kast. Vanavond de Barley wine, ben benieuwd wat dat gaat worden. Toevoellig brouw ik nu drie gekoudhopte bieren achter elkaar. Dat wordt een hoppige zomer!

Tags: