Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wie is er een ESB aan het brouwen?  (gelezen 136451 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #150 Gepost op: 23-02-2010 18:27 u »
De vergisting van mijn 2 ESB's gaat lekker. Beide flessen hebben een mooie regelmatig blubbend waterslot.

Ik heb net twee brixmetingen gedaan. Omgerekend naar sg staat de 18C variant nu op sg=1036 en staat de Jamil variant, die nu op 20C staat, op een sg van 1029. Dit betekent dat de laatste al zowat op 50% van het start sg zit zodat ik de temperatuur zowat kan laten zakken naar 17C. Ik twijfel nog een beetje over de snelheid waarmee ik dat moet doen.

Ik denk dat ik hem binnen 20 uur laat zakken naar 17C. Of heeft iemand een ander idee?

De vergistingen lopen heel voorspoedig. Geen last van trage vergistingen. Zaterdag heb ik gebrouwen en beide brouwsels staan nu, 3 dagen later, op een sg van 1015. De fermentatie is gezien de activiteit in het waterslot zowat voorbij. De Jamil-variant ruikt wat fruitiger in vergelijking met de 18C variant. De laatste is echter veel helderder.

Morgen ga ik hevelen en dan kan de koudhop erbij.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #151 Gepost op: 23-02-2010 19:11 u »

Echt vlotten wil het niet. Met schudden en een beetje warmte kom ik vandaag op 1020.
In ieder geval morgen naar mandfles dan kan Adrie met de slurry verder.

Bert

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #152 Gepost op: 24-02-2010 08:10 u »
Vandaag ga ik de ESB brouwen.  Een paar dagen geleden een gedeelte van het gist depot van Geert opgehaald. Meer dan voldoende gist, de fles ruikt heerlijk!

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #153 Gepost op: 24-02-2010 08:34 u »
Ik zit nu op 1.016 g cm-3. Vanmiddag nog eventjes schudden (want de gist is behoorlijk neergedaald), en vanavond naar het nagistvat. Alles strak op 18 C.

 :degroeten: JW.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #154 Gepost op: 24-02-2010 10:38 u »
Ik ga morgenochtend de ketels opstoken. Dat wil zeggen, als ik vandaag mijn werk af krijg, anders moet ik morgen ochtend nog even naar kantoor. En tijdens het brouwen ga ik mijn Vienna op fust zetten. Vanavond na het werk nog even een gistkoek en wat hop ophalen bij Albertus en morgen lekker aan de slag.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #155 Gepost op: 24-02-2010 11:23 u »
Ik heb zoveel mogelijk de brouwdata in de wie-brouwt-wat draad gezet. De meerderheid brouwt in februari, dat is toch mooi.  :duimop:

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #156 Gepost op: 24-02-2010 12:46 u »

Zojuist overgeheveld naar mandfles, SG=1019. Wat te hoog, maar gezien het rare verloop van de gisting valt het me nog niet eens tegen.
Een zachte moutig-hoppige smaak, niet erg bitter.

Bert

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #157 Gepost op: 24-02-2010 16:48 u »
Zojuist het gistvat maar een ram gegeven, want lopen willen die gistjes voor geen meter (althans niet bij 18 C).

Bert

Met de 18 had ik ook wat moeite om de boel helemaal uit te vergisten.

Net overgeheveld naar een fles en de koudhop erbij.
 
Begin SG 1058
        SG  1014 bij overhevelen. Dit in 8 dgn. Ik had de temp. in het begin al  op laten lopen naar ruim 19 omdat de gisting niet op gang wilde komen en daarna in 24 uur terug naar 18,  de laatste 2 dgn weer van 18 naar 19 gebracht omdat het SG op 1016 bleef hangen.

Bij het overhevelen kwamen er veel gistpluimpjes omhoog die het weer wat troebel maakten.

De smaak is vol, lekker hoppig met een nootachtige afdronk. Ik weet niet of de koudhop de smaak zal verbeteren ;), maar die gaat er nu toch bij.

Ik ga die hopgift in de laatste minuut ook eens toepassen in een Pils om te kijken of het bij ondergist ook werkt. Ik vind mijn pilsners altijd wat fris hoparoma missen en daar heeft dit bier zeker geen gebrek aan.
 :degroeten:

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #158 Gepost op: 24-02-2010 19:32 u »
Zo, he he.  Ik moet er nog wel aan wennen hoor, een beetje moe ben ik wel.  (komt ook omdat ik last-minute nog een dompel koeler moest lenen van een bereidwillig who-er en daarna ook nog een gardena kraan-aansluiting bij de gamma moest halen)

Het zit in de koelkast en staat te pruttelen.  Begin SG is wat hoger uitgevallen, misschien wat meer verdamping dan anders omdat ik het volop heb laten koken?  1063 dus.  Ik verdun het wel als ik de bottelsuiker erbij doe.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #159 Gepost op: 25-02-2010 09:44 u »
Het is gelukt om gisteren het werk af te krijgen. Zometeen ga ik naar de brouwerij om de ketels te vullen. Heerlijk.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #160 Gepost op: 25-02-2010 10:04 u »
De gistings activiteit is al duidelijk aan het dalen, waardoor ik (voor de zekerheid) een 3 maal daags schud-schema toepas.
Hopelijk blijft er genoeg in omloop om de klus te klaren!

Wel zit ik met een (klein) probleempje?

Ik heb mijn beide mandflessen nu vol met de  2 ESB's en kan dus niet hebelen naar een andere mandfles.
Zal ik het bier er gewoon op laten staan?

Ik kan ze ook in mijn brouwpan hevelen, fles schoonmaken en terughevelen?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #161 Gepost op: 25-02-2010 15:25 u »
Als je niet langer dan 2 weken zou willen lageren, of drie voor mijn part, dan kun je het prima laten staan. Ik heb daar in ieder geval goede ervaringen mee (bier 3-4 weken op hoofdgist laten staan).

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #162 Gepost op: 25-02-2010 15:38 u »
Volgens mij kan het ook prima, je hebt misschien wat minder koudhoparoma.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #163 Gepost op: 25-02-2010 17:11 u »
Zo, hij zit in het gistingsvat. Ik had precies een rendement van 70% zonder spoelen. Dat wil dus zeggen dat ik precies op een SG van 1,057 ben uitgekomen. Jippie.

Overigens een hoop lol bij het toevoegen van de gistslurry van Albertus. De gist was zo dik en samengeklonterd dat hij als een worst uit de fles kwam. Dat heb ik nog bij geen andere gist meegemaakt.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #164 Gepost op: 25-02-2010 17:15 u »
Overigens een hoop lol bij het toevoegen van de gistslurry van Albertus. De gist was zo dik en samengeklonterd dat hij als een worst uit de fles kwam. Dat heb ik nog bij geen andere gist meegemaakt.

Je was gewaarschuwd bij deze gist. ;D

Mijn twee weken oude slurry heb ik "gewekt" met wat gekoelde wort uit de ketel, binnen 20 minuten stond de (plastic) fles op knappen. Iets langer bewaren is prima te doen.

Bert

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #165 Gepost op: 27-02-2010 14:19 u »
Zo heren, ik ben op dit moment de giststarter aan het maken. Volgende week zaterdag ga ik brouwen, hopelijk zit het weer mee ;D!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.234
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #166 Gepost op: 27-02-2010 17:05 u »
Volgende week zaterdag ga ik brouwen, hopelijk zit het weer mee ;D!

Ik zal aan je denken als ik op Zythos biertjes sta te proeven... :brouwen: :biersmile:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #167 Gepost op: 27-02-2010 17:13 u »
Ik brouw hem nu. Start maischen 16:45. Lekker rond etenstijd maischen, straks klaren en al. Er komt nog een student journalist om zeven uur die een radio rapportage komt maken. Ben benieuwd.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #168 Gepost op: 27-02-2010 20:12 u »
Cool! Ik blijf het toch wonderlijk vinden hoe MO al die brouwsessies in de avonduurtjes weet te plannen. Ik ben nu (na enkele eigen brouwsels) compleet uitgeblust ;) .

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #169 Gepost op: 27-02-2010 21:13 u »
En klaar. Dat gaat snel zo met dit hopschema. Target op t=0, de rest op t=70 min, koken tot t=73 min, koelen gestart op t=90 min, klaar met koelen op t=102 min. Goed zo?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #170 Gepost op: 27-02-2010 21:18 u »
We zijn trots op je!

Meneer de journalist ook enthousiast gemaakt?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #171 Gepost op: 27-02-2010 23:02 u »
Een menneke van 17. Journalist in opleiding. Hij deed het goed maar ik moest wegens technische problemen mijn verhaal tweemaal houden.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #172 Gepost op: 27-02-2010 23:09 u »
Ik neem aan dat het technische problemen van zijn kant waren ;D

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #173 Gepost op: 27-02-2010 23:42 u »
Eh ja, hij had een groot stuk van het interview niet opgenomen. Als het goed is krijg ik er een mp3 van.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #174 Gepost op: 28-02-2010 15:55 u »
Zo!
Net geheveld!
Beide brouwsels zitten erg dicht bij elkaar, 1013 voor A1 en 1012 voor B1
Dat verschil in SG is ongeveer hetzelfde als in het begin zonder afronden.

De A1 is iets bitterder, misschien omdat ik toen al geleerd had van de B1 volumecorrectie (eerder in het kookproces gecorrigeerd met hop), of omdat de Northdown een wat hoger alfazuur% had dan de Challenger?
Het zijn minimale verschillen die alleen opvallen indien je ze direct na elkaar drinkt.

Lekker moutig en hoppige bieren, beide!
Niet erg om een kratje van beide te hebben!  :proost:

Tags: