Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wie is er een ESB aan het brouwen?  (gelezen 136757 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #125 Gepost op: 21-02-2010 13:41 u »
Zo!
Net ingemaischt!

Had nog redelijk wat werk mijn installatie weer bedrijfsklaar te krijgen, onderwijl een UT-100 gesloopt n gerepareerd, maar we zijn onderweg!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #126 Gepost op: 21-02-2010 15:26 u »
Hmmm... nu nog aan het maischen, maar mijn rendement lijkt erg hoog? Zit op 16.4 brix...
Eens kijken hoeveel ik ga spoelen?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #127 Gepost op: 21-02-2010 19:12 u »
De vergisting van mijn 2 ESB's gaat lekker. Beide flessen hebben een mooie regelmatig blubbend waterslot.

Ik heb net twee brixmetingen gedaan. Omgerekend naar sg staat de 18C variant nu op sg=1036 en staat de Jamil variant, die nu op 20C staat, op een sg van 1029. Dit betekent dat de laatste al zowat op 50% van het start sg zit zodat ik de temperatuur zowat kan laten zakken naar 17C. Ik twijfel nog een beetje over de snelheid waarmee ik dat moet doen.

Ik denk dat ik hem binnen 20 uur laat zakken naar 17C. Of heeft iemand een ander idee?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #128 Gepost op: 21-02-2010 19:16 u »
Heren Wageningers,

Willen jullie de volgende keer niet lle Fullers ESB-en bij Woudenberg wegkapen? Ik had mijn schoonzus erop uit gestuurd, maar helaas. Alleen nog maar London Pride en 18701845 aanwezig. Gelukkig heeft ze uit arrenmoede die maar voor mij meegenomen, de schat. Dussss, volgende keer graag wat overhouden, h.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #129 Gepost op: 21-02-2010 19:21 u »
H3,

volgens mij is er een misverstand in het spel - de ESB stond nooit in de winkel, ze hadden 1 of 2 kratjes besteld voor Geert die er om gevraagd had. En die ze volgens mij voor het festijn bewaard, toch Geert?

Ik heb ze zelf ook niet in huis.

 :degroeten: Jw.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #130 Gepost op: 21-02-2010 19:24 u »
Ongeveer, ze hadden 1 tray binnen gekregen en mij gevraagd of ik die wilde hebben. Dus ik zei ja, want het schijnt lastig aan te komen zijn. Ik bewaar ze inderdaad voor de proeverij, althans de meesten.  :proost:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #131 Gepost op: 21-02-2010 19:24 u »
Ah, dat verklaart alles. Woudenberg had nog tegen mijn schoonzus verteld dat het een heel populair bier onder hobbybrouwers was om te klonen. Dit bier was veel moeilijker te klonen dan andere bieren van Fullers.  ;D

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #132 Gepost op: 21-02-2010 19:25 u »
Overigens hebben we natuurlijk wel een enorm leeftijdsverschil tussen de klonen en het origineel. Het lijkt me dat we tzt maar eens moeten kijken of we aan een verse batch kunnen komen.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #133 Gepost op: 21-02-2010 19:27 u »
Het was inderdaad ook mijn plan om tegen die tijd nog eens te bestellen. Je kan je natuurlijk afvragen of het dan niet gewoon uit dezelfde batch komt.
Maar dat zien we dan wel weer.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #134 Gepost op: 21-02-2010 19:35 u »
Ik heb net twee brixmetingen gedaan. Omgerekend naar sg staat de 18C variant nu op sg=1036 en staat de Jamil variant, die nu op 20C staat, op een sg van 1029. Dit betekent dat de laatste al zowat op 50% van het start sg zit zodat ik de temperatuur zowat kan laten zakken naar 17C. Ik twijfel nog een beetje over de snelheid waarmee ik dat moet doen.

Ik denk dat ik hem binnen 20 uur laat zakken naar 17C. Of heeft iemand een ander idee?

Net het interview nog eens beluisterd. Ze koelen met een snelheid van 1C per uur naar 17C. Als de gist maar niet in de stress schiet. Ik laat hem denk ik in 6 uur naar 17C gaan. Ik denk trouwens dat mijn koelkast dat ook niet in drie uur zou redden.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #135 Gepost op: 21-02-2010 19:37 u »
He, ik sta er inderdaad nog niet bij. Ik ga voor A1 op 18 graden. Ik wacht nog wel een weekje, dan geef ik de starter een paar dagen voor het brouwen nog wat verse wort.
Je staat er nu bij.

Net het interview nog eens beluisterd. Ze koelen met een snelheid van 1C per uur naar 17C. Als de gist maar niet in de stress schiet. Ik laat hem denk ik in 6 uur naar 17C gaan. Ik denk trouwens dat mijn koelkast dat ook niet in drie uur zou redden.
Poe, da's flink snel.




Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.077
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #136 Gepost op: 21-02-2010 20:45 u »
Net het interview nog eens beluisterd. Ze koelen met een snelheid van 1C per uur naar 17C. Als de gist maar niet in de stress schiet. Ik laat hem denk ik in 6 uur naar 17C gaan. Ik denk trouwens dat mijn koelkast dat ook niet in drie uur zou redden.

In mijn beleving is gist veel minder gevoelig voor een temperatuurshock dan wel eens wordt beweerd...
Kennelijk is dit een standaard proced bij Fullers. Dus ook zij zijn daar niet zo benauwd voor.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #137 Gepost op: 21-02-2010 21:03 u »
Zo!
2x10L met een berekende 1057 in het vat!
1 versie A1 en 1 versie B1

Heb veel moeten spelen met watercorrecties omdat ik in beide kookvaten te hoog zat met het sg.
Ook wat gecorrigeerd met de hop (meer liters) zodat het volgens mijn berekeningen allemaal wel klopt! :)
Ben benieuwd!

Beide flessen hebben 100ml dikbreiige slurry (van starter) gekregen, wt een enorme PLAKGIST!!!

Inderdaad een goede bottelgist-kandidaad?

 :gistsmile: :gistsmile:

[edit]
Herman: ik heb wat gist voor de in een greiner-buis, kom je die een keertje halen?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #138 Gepost op: 21-02-2010 21:09 u »
Check! Kun je het wellicht donderdag/vrijdag aan je vriendin meegeven naar haar werk, dan pikt Jacqueline het bij haar op.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #139 Gepost op: 21-02-2010 22:11 u »
Net het interview nog eens beluisterd. Ze koelen met een snelheid van 1C per uur naar 17C.

Een tijdje geleden een samenvatting gemaakt van de podcast van Jamil zoals ik die begrepen heb. Deze samenvatting in de vorm van een mindmap heb ik als pdf bijgevoegd aan dit bericht.

Aanstaande zaterdag ga ik mijn bijdrage brouwen.  :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #140 Gepost op: 21-02-2010 22:17 u »
Check! Kun je het wellicht donderdag/vrijdag aan je vriendin meegeven naar haar werk, dan pikt Jacqueline het bij haar op.

Ook een goed idee!
 :brouwen:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #141 Gepost op: 21-02-2010 22:25 u »
Kan ik je meteen een eppendorfcupje met opkweek retour doen.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #142 Gepost op: 21-02-2010 23:16 u »
Ik heb net de zak gist een paar flinke rammen gegeven. Ik ga volgende week brouwen. Leuk dat velen in dezelfde periode brouwen.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #143 Gepost op: 22-02-2010 00:13 u »
Ik heb net de zak gist een paar flinke rammen gegeven.

Zojuist het gistvat maar een ram gegeven, want lopen willen die gistjes voor geen meter (althans niet bij 18 C).

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #144 Gepost op: 22-02-2010 08:52 u »
Gebroederlijk zij aan zij stonden ze vanmorgen in de woonkamer te gisten :)
De A1 leek iets enthousiaster dan de B1, beide gelukkig nog een vrij bescheiden schuimkraag.
Het is 10L in een 15L fles, dus hoop niet dat ze overschuimen...

Door die beperking (en mijn hogere rendement) heb ik wel een aantal liters wort moeten weggooien...  :huilen:

Kan ik je meteen een eppendorfcupje met opkweek retour doen.

Top!

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #145 Gepost op: 22-02-2010 09:29 u »
Zojuist het gistvat maar een ram gegeven, want lopen willen die gistjes voor geen meter (althans niet bij 18 C).
Heb je alweer een SG meting gedaan, Bert?


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #146 Gepost op: 22-02-2010 10:45 u »
Heb je alweer een SG meting gedaan, Bert?

Ja, in drie dagen nu met schudden en 0,4 C temperatuurverhoging gezakt van 1023 naar 1021.
Dat schiet niet op, ik ga de temperatuur nog wat verhogen anders eindig ik met suikerwater en/of plofbier.

Bert

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #147 Gepost op: 22-02-2010 11:07 u »
Ja, ik denk dat termpertuur verhoging nu wel een goede zet is. Je hebt het grootste deel op 18 graden vergist, en het moet natuurlijk wel uitgisten.

Toch gek dat Sjakie geen problemen heeft. Hoe gaat het bij jou, JW?


Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #148 Gepost op: 22-02-2010 15:08 u »
Mijn ESB's zitten in de mandfles. SG ongeveer 1012. Ik heb beide een eetlepel suiker gegeven zodat de headspace gevuld wordt met koolzuur ipv lucht.


Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #149 Gepost op: 22-02-2010 15:31 u »
Toch gek dat Sjakie geen problemen heeft. Hoe gaat het bij jou, JW?

Weet niet, ik zal morgen weer een SG meten, en ik denk dat ik dan ook meteen overhevel. Hopelijk komt er nog wat actie in.

 :degroeten: JW.

Tags: