Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wie is er een ESB aan het brouwen?  (gelezen 136423 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #100 Gepost op: 18-02-2010 10:19 u »
De alcoholtolerantie van de 1968 is 10 vol.%.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #101 Gepost op: 18-02-2010 10:24 u »
Da's wel een punt, inderdaad. Maar zo zware bieren brouw ik nooit.

Vergisting gaat voorspoedig, SG=1013. In 4 dagen. Ik zet de temperatuur nu op 17 graden.


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #102 Gepost op: 18-02-2010 12:40 u »

Nu, na zes dagen begint de activiteit behoorlijk terug te lopen. Nog steeds strak 18 C, morgen eens meten en wellicht naar mandfles overhevelen.

Bert

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #103 Gepost op: 19-02-2010 12:47 u »

Na een week gisten gemeten, een SG van 1023. Dat is behoorlijk hoog, in ieder geval veel hoger dan mijn vorige ESB die na vijf dagen een SG van 1018 had. Ik had toen de temperatuur in vijf dagen geleidelijk verhoogt van 17 naar 20 C.

Kennelijk is het schema met dat langzaam verhogen van de temperatuur zo gek nog niet.

Gelukkig brouwt Adrie vandaag geen ESB, want hij had mijn slurry willen gebruiken en daar blijkt het nu net iets te vroeg voor te zijn.

Bert

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #104 Gepost op: 19-02-2010 12:56 u »
Nu maar hopen dat het niet aan het 60 ipv 90 minuten maischen ligt.  :weetniet:
Hoe was dat bij de andere ESB?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #105 Gepost op: 19-02-2010 14:01 u »
Na een week gisten gemeten, een SG van 1023. Dat is behoorlijk hoog, in ieder geval veel hoger dan mijn vorige ESB die na vijf dagen een SG van 1018 had. Ik had toen de temperatuur in vijf dagen geleidelijk verhoogt van 17 naar 20 C.

Kennelijk is het schema met dat langzaam verhogen van de temperatuur zo gek nog niet.

Gelukkig brouwt Adrie vandaag geen ESB, want hij had mijn slurry willen gebruiken en daar blijkt het nu net iets te vroeg voor te zijn.

Bert

Pfff. Dat is dan een geluk bij een ongeluk.  ;) Ik ga de ESB volgende week zaterdag brouwen. Het wordt hoog tijd, want naar schatting morgen zit ik met alleen maar lege fusten.  :-\

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #106 Gepost op: 19-02-2010 15:04 u »
Nu maar hopen dat het niet aan het 60 ipv 90 minuten maischen ligt.  :weetniet:
Hoe was dat bij de andere ESB?

De vorige had ik 90 minuten gemaischt.

Bert

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #107 Gepost op: 19-02-2010 15:22 u »
Ik hoop niet dat je met het zelfde probleem te kampen krijgt als ik met mijn "Barley Wine". Misschien is 60 minuten toch wat aan de krappe kant... en kan je beter een kwartiertje langen maischen.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #108 Gepost op: 19-02-2010 15:33 u »
Misschien is 60 minuten toch wat aan de krappe kant... en kan je beter een kwartiertje langen maischen.

Misschien het eerste resultaat van dit project?

Bert

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #109 Gepost op: 19-02-2010 16:49 u »
Bij mij zijn ze alle twee gezakt tot 1.022 g cm-3, 5 dagen na brouwen. Ik heb heel lang gemaischt, bijna 2 uur, ivm wat technische probleempjes bij de eerste (toen moest ik de tweede ook zo lang maischen, natuurlijk). Ik vermoed dus dat de voorlopige conclusie niet moet zijn dat het verschil in vergistingsgraad na een paar dage aan de lengte van het maischen ligt (Bert 1 uur, ik 2 uur, Geert er tussenin), maar aan de vergistingstemp (Bert en ik op 18 C, Geert schema Jamil dus grotendeels op 20 C).

 :degroeten: JW.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #110 Gepost op: 19-02-2010 16:57 u »
. Ik vermoed dus dat de voorlopige conclusie niet moet zijn dat het verschil in vergistingsgraad na een paar dage aan de lengte van het maischen ligt (Bert 1 uur, ik 2 uur, Geert er tussenin), maar aan de vergistingstemp (Bert en ik op 18 C, Geert schema Jamil dus grotendeels op 20 C).

In die voorlopige conclusie kan ik mij goed vinden. Het klopt ook met mijn ervaringen met mijn vorige ESB, waarbij ik een aan Jamil's verwant schema volgden en waarbij de vergisting snel en goed verliep.

Bert

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #111 Gepost op: 19-02-2010 17:13 u »
Ok, daar zit wel wat in.  ;D
Maareuh, knuffelen jullie het gistvat wel genoeg? 

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #112 Gepost op: 19-02-2010 17:30 u »
Ok, daar zit wel wat in.  ;D
Maareuh, knuffelen jullie het gistvat wel genoeg? 

Voordat ik mijn vrouw wakker maak ga ik 's morgens naar de garage om te kijken hoe de  gistjes het doen. De temperatuur wordt tot op 0,1 C geregeld.
Mijn kat klaagt al over verwaarlozing en dreigt de dierenbescherming in te schakelen.

Bert

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #113 Gepost op: 19-02-2010 17:32 u »
Ok, daar zit wel wat in.  ;D
Maareuh, knuffelen jullie het gistvat wel genoeg? 

Nou, ik heb ze vanochtend even opgeschud. Hopelijk is dat ook goed?

 :degroeten: JW.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #114 Gepost op: 20-02-2010 17:24 u »
Ik heb vandaag mijn bijdrage aan het EBS feestje geleverd. Het resultaat is 20 liter wort met een startsg van 1057 (efficientie is 84%). Het wort is gesplitst in twee delen. En deel wordt volgens het Jamilschema vergist, het andere deel bij 18C. Het Jamilschema is te volgen via Tcontrol.

Het duurde vandaag allemaal nt iets langer doordat ik 5 liter meer heb gemaakt.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #115 Gepost op: 20-02-2010 18:03 u »

Vergisten bij 18 C, zonder de temperatuur te verhogen, begint me nu op te breken. De vergisting stokt.
In een poging de vergisting weer op gang te helpen heb ik geschud en de temperatuur op 18,2 C gebracht.
Wanneer dat niet helpt zal ik morgen even meten, en wanneer het SG dan nog boven de 1020 is wat dan? Experiment afmaken en met een niet uitvergist bier naar de proeverij? De temperatuur verhogen (helpt geweldig bij deze gist heb ik gemerkt en Jamil doet dat ook niet voor de lol)?

Interessant is natuurlijk of straks de andere deelnemers aan dit project bij 18 C continue dezelfde ervaringen hebben.

Bert

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #116 Gepost op: 20-02-2010 18:17 u »
In een poging de vergisting weer op gang te helpen heb ik geschud en de temperatuur op 18,2 C gebracht.

Ik ben benieuwd hoe dat bij mij gaat.
Heb je het wort elke dag geschud om de gist in suspensie te houden?

Volgens de specs van deze gist is 18 C de ondergrens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #117 Gepost op: 20-02-2010 18:18 u »
Hoe lang vergist hij nu? 1 week?
Misschien gaat hij nog wel door, alleen duurt het wat langer op deze temperatuur?

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #118 Gepost op: 20-02-2010 18:20 u »
Ik ben benieuwd hoe dat bij mij gaat.
Heb je het wort elke dag geschud om de gist in suspensie te houden?

Volgens de specs van deze gist is 18 C de ondergrens.

Tot gisteren ging alles normaal, schudden leek mij dan ook niet nodig.
Inderdaad 18 C is de ondergrens vandaar dat ik er nu een paar tienden bij heb gedaan om te kijken of dat helpt.

Bert

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #119 Gepost op: 20-02-2010 18:23 u »
Hoe lang vergist hij nu? 1 week?
Misschien gaat hij nog wel door, alleen duurt het wat langer op deze temperatuur?

Het waterslot lag helemaal stil. Ik ging er niet van uit dat zomaar wachten nog iets zou opleveren.

Bert

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #120 Gepost op: 20-02-2010 19:13 u »
Hier geen problemen met de 18 graden.
Ik zit nu na 6 dagen op 1014.
Mag niet mopperen dus.
Maar ik heb het gistvat vanaf dag 3 wel 3 keer per dag een zwengel gegeven.
Die gist schoot als een peil naar de bodem.

Ik neem aan dat ik de temperatuur wel iets mag verhogen nu om hem goed uit te laten gisten?
Ik heb geen zin in bommen.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #121 Gepost op: 21-02-2010 09:15 u »

Het schudden en de temperatuur verhogen tot 18,4 C heeft tot resultaat dat er in het waterslot weer enige activiteit waarneembaar is.
Even afwachten of dat tot een significante daling van het SG leidt.

Bert

Offline arnoudj

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Sprne Bru
    • Twitter
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #122 Gepost op: 21-02-2010 09:39 u »
Ik had vandaag willen brouwen, maar kom er net achter dat ik helemaal de Challenger ben vergeten te bestellen. Ik kan vandaag brouwen en dan een dubbele hoeveelheid northdown nemen of toch maar een weekje uitstellen... die giststarter kan toch nog wel een weekje overleven in de koelkast?   :denken:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #123 Gepost op: 21-02-2010 10:05 u »
Welke variant zou je brouwen? Ik zie jouw naam niet in het schema (of ik herken deze niet).

De (opgeschaalde) gist zal het zeker een weekje in de koelkast uithouden. Mijn starter was 4 dagen van te voren klaar en was binnen een uurtje na toevoegen van wat wort weer actief.

Offline arnoudj

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Sprne Bru
    • Twitter
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #124 Gepost op: 21-02-2010 10:29 u »
He, ik sta er inderdaad nog niet bij. Ik ga voor A1 op 18 graden. Ik wacht nog wel een weekje, dan geef ik de starter een paar dagen voor het brouwen nog wat verse wort.

Tags: