Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wie is er een ESB aan het brouwen?  (gelezen 136782 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #75 Gepost op: 15-02-2010 08:31 u »
Hier ook, beschaafde activiteit.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #76 Gepost op: 15-02-2010 09:32 u »

De ESB staat nu drie dagen te gisten. Het waterslot kleppert regelmatig, temperatuur strak 18 C.
Paar centimeter schuim.

Bert

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #77 Gepost op: 15-02-2010 18:04 u »
Net klaar met brouwen. Het SG is 1058, precies wat ik volgens berekening zou moeten hebben bij 20,4 Ltr.
Het was even wennen, maar brouwen met de Speidel gaat steeds beter. In het begin heel slecht rendement maar dat is nu onder de knie.
Wel na koelen een troebele wort overgehouden terwijl het er zo mooi helder uitzag.

Gist is er helemaal klaar voor dus die gaat na het eten erbij als de temp. rond de 19 C is.

Theo

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #78 Gepost op: 15-02-2010 21:16 u »
Ruikt het bij jullie ook zo lekker in het vergistingshok? Ik heb er nu een vergistende ESB staan, en nog mijn American IPA. Beide spuwen heerlijke gist en hopgeuren uit.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #79 Gepost op: 15-02-2010 21:20 u »
Ik hoop het wel!
Volgende week staan er 2 flessen in mijn woonkamer nl :D

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #80 Gepost op: 15-02-2010 21:30 u »
Puur genot, ik zou ze bijna in de woonkamer zetten. Maar mijn vriendin vindt het waarschijnlijk net wat minder.  :weetniet:

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #81 Gepost op: 15-02-2010 21:42 u »
Ga je er vanavond naast slapen ;)

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #82 Gepost op: 15-02-2010 21:42 u »
Vind je vriendin vast ook niet leuk  :weetniet:

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #83 Gepost op: 15-02-2010 21:49 u »
Nee, denk ik niet.  ;D

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #84 Gepost op: 16-02-2010 09:50 u »

Foutje in onze recepten?

Bij brouwen heb ik me trouw aan onze afspraken gehouden en (schema B2) 0,13 g/l, bij mij 3 gram totaal, EKG hop gebruikt. Ik vond het wat weinig, maar heb het toch maar gedaan. Koudhoppen moet straks met 1 g/l, bij mij 25 gram totaal.

Nu kom ik mijn aantekeningen tegen van mijn vorige ESB en daarbij zij de de hiervoor genoemde hoeveelheden andersom. Ik heb het vermoeden dat de waarden zijn verwisseld in ons schema, want Graham Weeler meldt in "Brew your Own Real Ale" voor het koudhoppen: "Dry hop with a few cones of Golding". De overige hophoeveelheden zijn normaal, dus geen 0,13 g/l.
De in het schema genoemde 3 gram komt ook neer op "a few cones".

Zie ik het juist en zijn de getallen verwisseld?
Ga ik over een paar dagen koudhoppen met 25 gram of toch maar met 3 gram?

Bert

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #85 Gepost op: 17-02-2010 09:48 u »
Ik heb een klein beetje gesjoemeld, want na 32 uur was er visueel nog weinig tot geen gistactiviteit op 18C .
Vannacht de temp naar 19C in de gistkast gebracht en nu staat er een flinke schuimkraag op, maar is de vloeistoftemp. opgelopen tot 19,8C. :-[
Ga nu terug naar 18

 :brouwen:


Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #86 Gepost op: 17-02-2010 10:50 u »
Op zich vreemd.
Ik heb de gist er bij 18 graden bij gedaan.
Toen liep de temp in de kast zelf terug naar 15.5 tot 16 graden om het bier onder controle te houden.
Meet je de temperatuur van de kast en van het wort of alleen van het wort?

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #87 Gepost op: 17-02-2010 10:54 u »

De vergisting van mijn ESB begon al na enkele uren terwijl de temperatuur nog behoorlijk onder de 18 C leg (door dat verrekte winterweer).
Na een dag stond het waterslot te stampen en moest de gistkast koelen in plaats van verwarmen.

Bert
 

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #88 Gepost op: 17-02-2010 10:56 u »
Bert, gebruik jij eigenlijk Maris Otter of niet?

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #89 Gepost op: 17-02-2010 13:16 u »
Bert, gebruik jij eigenlijk Maris Otter of niet?

Nee, helaas heb ik daar ooit maar een kleine hoeveelheid van gehad.

Bert

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #90 Gepost op: 17-02-2010 14:12 u »
Ok. Ik probeer er namelijk voor de proeverij rekening mee te houden, vandaar de vraag.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #91 Gepost op: 17-02-2010 15:58 u »
De starter staat te bezinken!
Zag er niet echt lekker uit met die klontjes... Net of je kaas maakt oid...  :-X

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #92 Gepost op: 17-02-2010 17:24 u »
Ik heb hem gisteren de tweede opschaling gegeven en staat nu te bezinken (wat binnen een kwartiertje klaar lijkt te zijn). Ik denk dat ik zo'n 120 ml dikke slurrie/brokkengel op de bodem heb liggen. Probeer dat straks maar eens in twee gelijke delen over twee flessen te verdelen.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #93 Gepost op: 17-02-2010 17:27 u »

Niet te veel klagen over die brokken. Juist daarom hebben we straks een prachtig heldere ESB. :proost:

Bert

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #94 Gepost op: 18-02-2010 09:24 u »
Op zich vreemd.
Ik heb de gist er bij 18 graden bij gedaan.
Toen liep de temp in de kast zelf terug naar 15.5 tot 16 graden om het bier onder controle te houden.
Meet je de temperatuur van de kast en van het wort of alleen van het wort?

Er staat een binnen/buiten thermometer (Marskramer) alleen voor indicatie in/op de gistkast, en de omgevingstemp.
regel ik via een thermostaat.
Ik meet de vloeistof temp. van het wort met een handthermometer. Nadat ik gisteren de omgevingstemp. heb bijgesteld is de gistende wort nu 18,4 en staat er een mooi gistdekentje op van een paar centimeter.

Tot nu toe een vrij rustige vergisting met niet echt veel geuren.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #95 Gepost op: 18-02-2010 09:30 u »
Niet te veel klagen over die brokken. Juist daarom hebben we straks een prachtig heldere ESB. :proost:

Bert
Zo is het maar net. Ik ga ook eens proberen deze gist te gebruiken als bottelgist voor andere bieren.

Mijn ESB lijkt aan het eind van de (hoofd-)gisting gekomen, zo nu en dan nog een blup uit het waterslot.
Ik ga dadelijk maar eens een SG-sample nemen.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #96 Gepost op: 18-02-2010 09:46 u »
Zo is het maar net. Ik ga ook eens proberen deze gist te gebruiken als bottelgist voor andere bieren.

Zoiets werkt alleen als de vergistingsgraad van die gist lager is dan de vergistingsgraad van de hoofdgist.
Alleen de  bottelsuiker moet immers verbruikt worden?
Anders krijg je onvoorspelbare hoeveelheden koolzuur.

Vandaar dat de T58 ook vrij geliefd is als bottelgist ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #97 Gepost op: 18-02-2010 09:48 u »
Dat komt wel goed. De 1968 heeft een vrij lage vergistingsgraad (67-71% volgens Wyeast).

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #98 Gepost op: 18-02-2010 10:03 u »
Inderdaad, daarom supergeschikt. De laagste vergistingsgraad van alle commercieel verkrijgbare gisten en een enorme vlokker. De Ringwood is volgens mij ook wel geschikt, ook een lage vergistingsgraad en plakt als een dolle aan de bodem.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #99 Gepost op: 18-02-2010 10:16 u »
Als de alcoholtolerantie dan ook nog goed is heb je een winner inderdaad! ;)

Tags: