Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wie is er een ESB aan het brouwen?  (gelezen 136330 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #50 Gepost op: 13-02-2010 12:42 u »
Is de ESB gist trouwens een schuimer of valt dat wel mee?

Dat valt wel mee, 10 liter in een 15 liter fles moet volgens mij net kunnen...


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #51 Gepost op: 13-02-2010 12:44 u »
Bij mij nooit...gewoon rustig uitgieten, dan blijft ie wel in de erlenmeyer liggen....

Magneet tegen de bodem houden.
Dan kan ik hem gewoon leeg gieten.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #52 Gepost op: 13-02-2010 13:58 u »
Is de ESB gist trouwens een schuimer of valt dat wel mee?

Nee, laagje van 3-5 cm maximaal. Wanneer je belucht kan daar natuurlijk wel schuim bij ontstaan.

Bert

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #53 Gepost op: 13-02-2010 14:01 u »
Geen beluchting, een goede actieve starter moet voldoende zijn dus ik het red het wel met de 5 liter kopruimte.

Offline arnoudj

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Spärne Bräu
    • Twitter
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #54 Gepost op: 13-02-2010 16:41 u »
De gist is binnen. Prima service van vd Kooy! Productiedatum 01 feb 2010. Nice!! Volgende week zaterdag kan er dus gebrouwen worden :)

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #55 Gepost op: 13-02-2010 18:49 u »
Pfff..... vanmiddag alles aan het voorbereiden. Hop en brouwzouten en mout zijn afgewogen, 3/4 van de mout gemalen. Lamme arm. Het is wat, 2 volmouts brouwsels van 22L achter elkaar, om te schroten   :P.

Doel is om morgenochtend voor half 8 in te maischen.

 :degroeten: Jw.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #56 Gepost op: 13-02-2010 19:01 u »
Lamme arm. Het is wat, 2 volmouts brouwsels van 22L achter elkaar, om te schroten   :P.

Maltmill ?  ::)

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #57 Gepost op: 13-02-2010 19:41 u »
Yep, maltmill. Normaal geen probleem, maar dit is een beetje veel....

 :degroeten: Jw.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #58 Gepost op: 13-02-2010 19:57 u »
Aloha!

Ben net weer terug van een weekje skieen met een aansluitende bruiloft (niet van mij)!
Vanmiddag thuis aangekomen en meteen de Activator-pack gesmacked, wil volgende week brouwen.

Ook okt 09, maar hij is wel al actief?
Begint al redelijk op te bollen na slechts 4 u?

:D
 :brouwen:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #59 Gepost op: 13-02-2010 19:58 u »
Yep, maltmill. Normaal geen probleem, maar dit is een beetje veel....

Nog geen boormachine op de draaischroef gemonteerd ?

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #60 Gepost op: 13-02-2010 20:08 u »
Nog geen boormachine op de draaischroef gemonteerd ?

Nee, ik vind het wel een prettig idee om tenminste een klein beetje lichaamsbeweging bij deze hobby te hebben  :D. En dit is extreem - twee volle brouwsels op een dag, en dan ook nog volmouts en niet al te licht, brouw ik eigenlijk nooit.

 :degroeten: Jw.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #61 Gepost op: 14-02-2010 08:54 u »
OK, half 8 inmaischen werd half 9  :-\. Een mens wil ook wel eens niet veel te vroeg opstaan. Maar de MO versie is al een half uurtje bezig. Om eea zo goed mogelijk vergelijkbaar te houden, denk ik dat ik ze beiden maar 90 minuten laat staan. Tenzij eentje nog niet geconverteerd is, maar dat zal toch wel niet in die tijd.

 :degroeten: JW.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #62 Gepost op: 14-02-2010 09:27 u »
Ik vind het nog steeds vroeg hoor.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #63 Gepost op: 14-02-2010 15:03 u »
Hoe gaat het bij jou, JW?
Wij zijn nu de eerste batch aan de kook aan het brengen. De tweede is nu aan het maisschen.


Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #64 Gepost op: 14-02-2010 15:08 u »
Tweede brouwsel kookt net. Eerste is helemaal afgekoeld en is aan het uitzinken. Ik denk dat ik ze direct na elkaar naar het gistvat pompt, dat is logistiek wat handiger.

Om temperatuurseffecten etc zoveel mogelijk te voorkomen, doe ik van elk brouwsel zo'n 12-13L in een 20L mandfles. De rest meng ik in een ander gistvat. Ik heb toch plenty - die gaat op de tap.

Voorlopige conclusies: MO mout maischt veel klontiger in, blijft veel troebeler en lijkt ook veel bleker dan de Dingemans versie.

Om 6 uur zou ik alles netjes in het gistvat, afgepoetst en opgeruimd moeten hebben  :brouwen:.

 :degroeten: JW.

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #65 Gepost op: 14-02-2010 15:13 u »
Goed bezig wageningers!  Wat is jullie planning, Geert?  Nachtwerk?

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #66 Gepost op: 14-02-2010 15:31 u »
Ben nu aan het koken. Nog een uur en dan kan ik gaan whirpoolen.
Die hoppen ruiken zo lekker..

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #67 Gepost op: 14-02-2010 16:04 u »
Planning: Brouwsel 1 is om 17:00 klaar met koken, dan nog even staan en koelen.
Brouwsel 2 is nu aan het pompen naar de kookketel. Dus dat duurt nog een half uur of wat en dan beginnen met verwarmen.

MO is ook bleker; 4 EBC vs 7.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #68 Gepost op: 14-02-2010 16:11 u »
MO is ook bleker; 4 EBC vs 7.

Ah, dan is het universum weer in evenwicht  :D. Stom, ik had het niet gecheckt....

 :degroeten: JW.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #69 Gepost op: 14-02-2010 18:03 u »
Momenteel 1x koelen, 1x koken. Ben jij al klaar?

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #70 Gepost op: 14-02-2010 19:06 u »
Ja, net klaar. Uurtje later dan gepland. Aardig gelukt, al was ik wat aan het klooien met het pompje. Allebei op 1.056 g cm-3 uitgekomen. Niet al te hoog rendement omdat ik een beetje vlot heb gespoeld.

Pffff.... nu uitzakken met een biertje voor de buis....

 :degroeten: JW.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #71 Gepost op: 14-02-2010 19:10 u »
Daniels ESB zit nu in het gistvat, die van mij moet nog 7 minuten "wachten". Dan gaat de koeler aan.


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #72 Gepost op: 14-02-2010 20:21 u »
Klinkt goed mannen, de kop is er af!

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #73 Gepost op: 14-02-2010 20:23 u »
Owh wat smaakt dit wort lekker.
Dat mag best in flesjes..
Is voor mij de eerste keer dat ik zo'n uitgebreide hopstort aan het eind van koken doe.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #74 Gepost op: 15-02-2010 08:17 u »
Vanochtend een beschaafd laagje schuim op het bier, en het is mooi 18 ºC (ik doe het gewoon in de huiskamer, dat werkt heel goed vooor 18 ºC). Nog niet superveel activiteit, maar dat komt vast vanavond wel!

 :degroeten: JW.

Tags: