Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wie is er een ESB aan het brouwen?  (gelezen 136317 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #300 Gepost op: 21-03-2010 15:10 u »
Typisch Oscar, overhevelen halverwege de vergisting.  ???


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #301 Gepost op: 21-03-2010 15:18 u »
Waaruit concludeer je dat ?

Was niet echt een conclusie.
Maar ik vind de verschillen zo enorm.
Een afwijking had ik wel verwacht. Maar dit is toch wel heel veel.
En dan kwam het zomaar in me op.

De 2e x dat ik het recept deed (omdat ik dit bier ook mee wil nemen naar een weekend weg met vrienden) heb ik de slurry van de eerst gebruikt.
geen voeding erbij of opnieuw gestart maar zo erbij gekiept.

Toen ging hij echt als een speer. Binnen no time zat ik op de 1011 (4 dagen) en daar blijft hij mooi hangen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #302 Gepost op: 21-03-2010 15:20 u »
Typisch Oscar, overhevelen halverwege de vergisting.  ???

Na een week (oke 6 dagen), moet de hoofdvergisting toch wel klaar zijn...is meestal wel mijn ervaring. Dus vandaar. De schuimkraag was ook al ingezakt.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #303 Gepost op: 21-03-2010 15:27 u »
Meten is weten (en je kunt meteen even lekker proeven). Ik hevel nooit zonder even eerst het SG te meten. Zeker niet met zo'n fuzzy gist als de ESB....

 :degroeten: JW.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #304 Gepost op: 21-03-2010 16:30 u »
Na een week (oke 6 dagen), moet de hoofdvergisting toch wel klaar zijn...is meestal wel mijn ervaring. Dus vandaar. De schuimkraag was ook al ingezakt.
Practice what you preach, Oscar. Je zegt zelf altijd dat je niet kunt vergisten op de klok.

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #305 Gepost op: 21-03-2010 17:38 u »
Zo, gebotteld.  1015 was het eind SG.  De smaak is een beetje te bitter voor een ESB, dat zal komen omdat het nog zo'n jong bier is.

Edit: correctie, 1014 bij 20oC

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #306 Gepost op: 21-03-2010 17:49 u »
Practice what you preach, Oscar. Je zegt zelf altijd dat je niet kunt vergisten op de klok.
Dat klopt..... :-[ :-[ :-[  Maar dat is dan ook m.b.t het bottelen....

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #307 Gepost op: 21-03-2010 19:26 u »
Net als JW, hevel ik pas als ik een meting heb gedaan. Zeker als de vergisting niet zo vlot gaat is het niet zo handig om je jongbier van de gist te halen.


Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #308 Gepost op: 22-03-2010 19:54 u »
Ik zit op 1.012, en ben tevreden. Ik ga bottelen. Ik fustel daarnaast een mengsel van 50/50 Dingemans en Maris Otter. Het beste van beide werelden, zullen we maar zeggen  :brouwen:.

 :degroeten: JW.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #309 Gepost op: 23-03-2010 08:00 u »
Pfff.... om maar even in de sfeer van het jaar te blijven: es ist vollbracht  :P. Heel gedoe, niets waard dat bottelen.

Over een weekje of 2 maar eens een pintje tappen uit het kleine fustje dat ik heb gevuld  :biersmile:.

 :degroeten: JW.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #310 Gepost op: 24-03-2010 10:25 u »
Gelukkig zit ik nu ook op 1015. Nog een weekje in de woonkamer, dan een weekje koudhoppen. Het bier kan half april op de fles. Dat is nog wat kort dag voor 23 mei, maar het lijkt me afdoende. Zal een hoppige proeverij worden.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #311 Gepost op: 24-03-2010 22:34 u »
Zojuist mijn ESB gebotteld en 1 fust van 10 liter gevuld. Eind SG is 1013. (Niet opnieuw gemeten).

Bij de flesjes van 0,33 liter heb ik 1,2 gram suiker per flesje toegevoegd, dus 3,6 gram per liter omdat het bier nog op 10 ºC stond en er al koolzuur in opgelost is. Het bier was heel helder. Dat ben ik niet gewend bij het bottelen.
Nu de hergisting de eerste paar dagen bij 21 ºC en na zaterdag bij kamertemperatuur.

Het fust heb ik met 0,9 bar koolzuurdruk bij 11 ºC geforceerd gecarboniseerd tot er geen koolzuur meer opgenomen werd. Zojuist het eerste glas getapt.  :biersmile:

Het is een lekker bier geworden. Een minpuntje vind ik de smaak van de koudhop (EK Goldings). Deze had er minder lang (was 1 week) in mogen liggen volgens mij. De kwaliteit van deze hop vond ik ook niet optimaal. Maar misschien moet ik nog een paar weken geduld hebben.

Maar ik ben wel tevreden over dit bier, jammer dat ik maar 17 liter heb overgehouden.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #312 Gepost op: 25-03-2010 20:16 u »
Afgelopen zondag gebotteld.
Begin SG 1058
Eind SG   1011, dit viel mee, omdat het er vorige week op leek dat de gisting opnieuw gestart was. :)

Een minpuntje vind ik de smaak van de koudhop (EK Goldings).

Koudhoppen met EK Goldings heeft bij mij de laatste keren ook een soort paddestoel/hooiachtige smaak gegeven, maar na 1½ maand is dit helemaal verdwenen en komt de heerlijke EKG smaak tot uiting.
 :degroeten:


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #313 Gepost op: 25-03-2010 20:24 u »
Ja hooiachtig is wel een goede omschrijving. Er is dus hoop. Bedankt voor je reactie.

1011 dat is netjes.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #314 Gepost op: 25-03-2010 20:41 u »
Ik vond de EK laatst ook een beetje hooi / houtachtig smaken. Ik ben dan ook benieuwd hoe de Target smaakt als koudhop!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #315 Gepost op: 25-03-2010 22:09 u »
Zojuist even een glas volgetapt. Inderdaad is hooiachtig wel een aardige omschrijving. Dus ik moet eigenlijk nog anderhalve maand wachten? Hmmm.

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #316 Gepost op: 26-03-2010 00:15 u »
Ik heb er nu ook een van de tap.
Hooi..?
Ik proef wel iets.
Maar het zoete zit er ook in.
Wel een mega hopcombinatie zo.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #317 Gepost op: 26-03-2010 12:59 u »
Wel een mega hopcombinatie zo.
Dat klinkt goed.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #318 Gepost op: 27-03-2010 16:53 u »
Ik ben de ESB nu aan het brouwen. Niet gepland, maar ik had de gist klaar en nu tijd. Zou die dan toch nog op tijd klaar zijn? Ik heb echt een bak gist opgekweekt. Nu even de gistkast op 22°C zetten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #319 Gepost op: 27-03-2010 22:25 u »
Nu de B1 aan het proeven, die is eigenlijk niet eens gek?
Had em vanwege de eerdere proefmomenten minder bitter verwacht, maar eigenlijk is hij best aardig. :)

Nog wel een beetje "gistig" jong, maar mooi op druk!

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #320 Gepost op: 27-03-2010 22:40 u »
Nog wel een beetje "gistig" jong, maar mooi op druk!

Diacetyl? Of een andere gist smaak.
Ik denk dat deze bij de nagisting flink diacetyl maakt.
Het flesje is veel zoeter als mijn fust.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #321 Gepost op: 27-03-2010 22:46 u »
Nee, niet echt diacetyl.
De popcorn smaakt in ieder geval wel echt anders.

Het is een beetje een vreemd estertje die moeilijk te omschrijven is. De S04 heeft em ook, trek na een maand of zo helemaal weg.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #322 Gepost op: 27-03-2010 22:55 u »
Hmmm... misschien toch ook diacetyl?
Dat vind ik best een moeilijke smaak, maar de geur lijkt er tussen de mout en hop misschien wel wat op? (met de popcorn)

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #323 Gepost op: 28-03-2010 10:28 u »
Ik loop achter de horde aan maar toch nog even mijn ervaring melden: de ESB gist bezinkt echt waanzinnig snel, binnen een dag. Ik heb nu eens een keer mijn giststarter kunnen afgieten zonder het gevoel te hebben dat ik kostbare gist door de goot stond te spoelen. Ik heb daarna de bonken gist flink geschud en bij het wort gedaan. Dat wordt elke dag even schudden denk ik.

Offline arnoudj

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Spärne Bräu
    • Twitter
Re: Wie is er een ESB aan het brouwen?
« Reactie #324 Gepost op: 28-03-2010 10:52 u »
Gisteren gebotteled. Eind SG was 1012. Nog nooit zo'n helder bier gehad. Het 'hooismaakje' kon ik er ook wel in ontdekken. Smaak was al erg goed, maar ik vond 'm niet echt bitter.

Tags: