Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept details  (gelezen 30053 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Recept details
« Reactie #25 Gepost op: 06-02-2010 11:14 u »
Voor de hoppigheid lijkt het me toch heel belangrijk dat we zoveel mogelijk dezelfde tijden aanhouden.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Recept details
« Reactie #26 Gepost op: 06-02-2010 11:25 u »
Ik ben het wel met MO eens, lijkt me wel vrij belangrijk. Voor mij is het qua tijdsbesteding ook niet echt handig, want ik brouw ook twee brouwsels op een dag.

 :degroeten: JW.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Recept details
« Reactie #27 Gepost op: 06-02-2010 11:33 u »
Ik ga mee met wat de rest doet... Ik heb de discussie gemist, maar ik vrees alleen wel dat we een denkfout maken. Ons volume is maar een fractie van een professionele batch. Ik denk dat er bij ons kleine pannetje zo veel geur- en smaakstoffen verdampen, dat er een serieus risico is dat het resultaat niet meer op het origineel lijkt. Toen ik overstapte van een dompelkoeler naar een tegenstroomkoeler (en het wort dus langer warm bleef in de ketel) nam mijn hopsmaak- en aroma ook drastisch af. Dit heb ik moeten compenseren met hogere hop-giften.

Ik weet eigenlijk bijna wel zeker dat ik met dit recept op mijn installatie lang niet de hoppigheid van het origineel benader als ik ook nog eens ga whirlpoolen :weetniet:...

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Recept details
« Reactie #28 Gepost op: 06-02-2010 12:44 u »
Ik ga mee met wat de rest doet... Ik heb de discussie gemist, maar ik vrees alleen wel dat we een denkfout maken. Ons volume is maar een fractie van een professionele batch. Ik denk dat er bij ons kleine pannetje zo veel geur- en smaakstoffen verdampen, dat er een serieus risico is dat het resultaat niet meer op het origineel lijkt. Toen ik overstapte van een dompelkoeler naar een tegenstroomkoeler (en het wort dus langer warm bleef in de ketel) nam mijn hopsmaak- en aroma ook drastisch af. Dit heb ik moeten compenseren met hogere hop-giften.

Ik weet eigenlijk bijna wel zeker dat ik met dit recept op mijn installatie lang niet de hoppigheid van het origineel benader als ik ook nog eens ga whirlpoolen :weetniet:...

Jamil brouwt ook nooit zomaar recepten na, maar gaat na wat hij aan het recept moet aanpassen om in zijn brouwsysteem hetzelfde bier te krijgen. Als jij vermoed dat je meer of minder hop moet gebruiken om hetzelfde effect te krijgen, moet je dat zeker doen, lijkt me.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Recept details
« Reactie #29 Gepost op: 06-02-2010 12:51 u »
Mijn (bescheiden) mening, is ongeveer hetzelfde als die van Adrie.
Ik ben er sterk voorstander van dat we zo veel mogelijk hetzelfde doen, maar je bent baas in eigen brouwerij en die ken je zelf het beste.


Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Recept details
« Reactie #30 Gepost op: 28-02-2010 12:02 u »
Heren,

Wanneer moet de dry-hop worden toegevoegd in het schema van Jamil?

Ik zat te denken aan het volgende schema omdat dit praktischer is voor mij (ik wil ook graag geen SG metingen doen tijdens de hoofdgisting):

17 C -> 20 C (de ochtend na het brouwen laat ik de temp oplopen)
20 C -> Wanneer de activiteit afneemt koelen naar 17 C

17 C -> tot overhevelen
17 C -> na overhevelen / dry-hoppen in secundaire vergisting (1 a 2 weken)

Bottelen en na laten gisten bij 17 C
  
Indien koolzuur gevormd is ->
(Koel naar 6 C, houd 2 dagen aan en "condition" 2 weken op 10 C)


Gaan we dit koudhopschema volgen?
Dan ga ik er vandaag de koudhop bij doen.
Dan 1 week laten zitten.
Dat lijkt mij voldoende toch?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Recept details
« Reactie #31 Gepost op: 28-02-2010 12:11 u »
Ik koudhop denk ik zo'n 10 dagen tot 14 dagen. Direct na koudhoppen ga ik bottelen. Het hangt er vanaf of het bier volledig is uitvergist maar het ziet er nu naar uit dat dit na 10 dagen wel het geval is. De rest van de koude lagering doe ik na de hergisting in de fles.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Recept details
« Reactie #32 Gepost op: 28-02-2010 14:19 u »
14d koudhoppen?
Dan doe ik er vandaag ook wat bij.

Gisting lijkt op het eind nu na een week, nauwelijks activiteit.
Zo ff een SG-monster nemen...

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Recept details
« Reactie #33 Gepost op: 28-02-2010 14:25 u »
Ik neem aan dat 14 dagen koudhoppen geen grassige smaak aan het bier gaat geven. Ik denk dat ik de laatste 3 dagen van het lageren / koudhoppen de temperatuur naar 10 C laat zakken. Hierdoor lost het CO2 op en zakken de bloemen misschien naar beneden. Ik heb het idee dat de CO2 de bellen aan het oppervlak houd.

Omdat de gist zo flocculent is zal ik bij het hevelen voor het bottelen proberen een klein beetje depot mee te nemen voor de hergisting.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Recept details
« Reactie #34 Gepost op: 28-02-2010 14:46 u »
Ik koudhop denk ik zo'n 10 dagen tot 14 dagen. Direct na koudhoppen ga ik bottelen. Het hangt er vanaf of het bier volledig is uitvergist maar het ziet er nu naar uit dat dit na 10 dagen wel het geval is. De rest van de koude lagering doe ik na de hergisting in de fles.
Dat is ook ongeveer mijn strategie, ik het zit er nu bijna een week in. Morgen zet ik ze koud, voor weer ongeveer een week. Dan ga ik bottelen.
Zo doe ik het meestal, en dat werkt naar mijn idee prima.


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Recept details
« Reactie #35 Gepost op: 28-02-2010 18:07 u »
Omdat de gist zo flocculent is zal ik bij het hevelen voor het bottelen proberen een klein beetje depot mee te nemen voor de hergisting.

Met deze gist heb ik een keer of vijf gebrouwen, uiteenlopende bieren.
Zonder bijzondere maatregelen te hebben getroffen is de hergisting altijd vlekkeloos verlopen.

Bert

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Recept details
« Reactie #36 Gepost op: 28-02-2010 18:12 u »
Zonder bijzondere maatregelen te hebben getroffen is de hergisting altijd vlekkeloos verlopen.

Dat is goed om te weten.  :duimop:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Recept details
« Reactie #37 Gepost op: 28-02-2010 20:51 u »
Ik heb de zelfde ervaring met sterke uitvlokkers (Wyeast Special London Ale en American II). De bieren zijn kraakhelder bij het bottelen, maar de hergisting in de fles verloopt altijd prima.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Recept details
« Reactie #38 Gepost op: 16-03-2010 09:17 u »
Het staat er inderdaad: niet verwarmen naar 75 C maar alleen met warm spoelwater spoelen. Ik heb dat over het hoofd gezien en na verwarmen naar 75 C gespoeld. Net zo als Oscar dus. Hoe hebben anderen afgemaischt?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Recept details
« Reactie #39 Gepost op: 16-03-2010 09:25 u »
Nee, ik maisch nooit af, maar ik heb voor het spoelen wel even doorverwarmd naar 70 graden. Als ik dat niet doe, merk ik aan mijn rendement dat er nog zetmeel achter is gebleven. Omdat ik bij dit brouwsel niet heb gespoeld, leek me dat wel essentieel.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept details
« Reactie #40 Gepost op: 16-03-2010 10:03 u »
Ik heb wel afgemaischt, maar had daar (mijn inziens) een goede reden voor:

Ik heb 1 brouwsel voor het hopkoken gesplitst en apart gehopkookt. In verband met koelen was dit 45 min uit fase.
Om te voorkomen dat de enzymen in het 2e hopkook-brouwsel 45 min langer hun gang hadden kunnen gaan heb ik afgemaischt.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Recept details
« Reactie #41 Gepost op: 16-03-2010 13:55 u »
Dat is wel een goede zet, inderdaad. Ik zal binnenkort eens inventariseren wie er wel/niet afgemaischt heeft en of er meer van dit soort "afwijkingen" zijn. Misschien levert het wel leuke data op, zoals vergistingsgraad.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Recept details
« Reactie #42 Gepost op: 16-03-2010 17:08 u »
Ik heb niet afgemaischt maar het recept zoveel mogelijk gevolgd.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Recept details
« Reactie #43 Gepost op: 21-03-2010 12:06 u »
Oeps, ik heb wel doorverwarmd naar 78 oC... puur uit gewoonte vrees ik :weetniet: .

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.808
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Recept details
« Reactie #44 Gepost op: 21-03-2010 22:36 u »
Afmaischen doe je toch gewoon als je gaat koken ;) Niet afgemaischt dus, afmaischen vind ik onzin.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.858
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Recept details
« Reactie #45 Gepost op: 22-03-2010 00:28 u »
afmaischen vind ik onzin.

Niet helemaal. Want een hogere temperatuur van je maisch zorgt ook voor en hogere oplosbaarheid van je suikers dus een hoger redement en een betere filtratie.... :)

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Recept details
« Reactie #46 Gepost op: 22-03-2010 07:44 u »
Lager rendement heb ik niet gemerkt sinds ik niet afmaisch, wel een minder makkelijkere filtering (bij pilsmout).


Tags: