Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?

Gestart door Flessengeluk, 06-02-2010 17:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Flessengeluk

Beste Westmalle-tripelliefhebbers,
Morgen/zondag zet een nieuw kloonbrouwsels Westmalle tripel op. Zijn er nog tips om het origineel beter te benaderen? Het recept van dit forum ("eerste poging") heb ik al gemaakt, en ik heb daarbij hopversie 2 gevolgd, geen pellets maar bloemen. Dat bier is helaas op, het was heel lekker, maar geleek in niets op echte Westmalle (misschien was het wel lekkerder?). Ook de kleur was te donker, dus veronderstel ik dat er geen Münchener gebruikt hoeft te worden. Daarna heb ik het kloonrecept gemaakt van ene Sean Paxton: alleen pilsmout, Saaz, Hallertauer Mittelfrüh en witte kandijsuiker in brokken. De kandijsuiker had ik niet, en heb ik vervangen door kristalsuiker.  Dat bier gelijkt meer op Westmalle tripel, maar het kan nog beter, vandaar mijn vraag aan de bierbroeders.
Deze keer zou ik witte kandijsuiker in brokken toevoegen, omdat ik die nu wel heb, en omdat ik proefondervindelijk wil vaststellen of dat een verschil maakt. Laat maar komen! Jean

Hopmans

Zit er geen Northern Brewer in de Westmalle?
Het bier heeft een redelijk rauw hop-profiel.

Flessengeluk

Zou kunnen, West-Vleteren zou die hopsoort ook gebruiken. Zoals bekend gebruiken beide abdijen elkaars gist en hop.
Heb ooit horen zeggen dat de paters in Westmalle Northern Brewer zelf verbouwden? Heb Westmalle (of West-Vleteren) gebrouwen met Northern Brewer, volgens recept van BuBs. Niet echt gelijkend, wel lekker... Gr. J.

jelle


----------------------------------------------------------
---------------- ConfoMash recept-rapport                 
----------------------------------------------------------

Basis-----------------------------------------------------
Naam recept--------- : Westmalle kloon
Brouwdatum---------- :
Biertype------------ : C Tripel                   
Aantal liters------- : 17.5 liter
Gewenst begin SG---- : 1090
Brouwzaalrendement-- : 75 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 30.625 liter
Spoelwater---------- : 0.025 liter
Maischwater--------- : 30.6 liter
Kooktijd------------ : 90 minuten
Berekende kleur----- : 14.2 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 24 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
0014% 000865 g Munchenermout 15 EBC              16   EBC   
0069% 004265 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
08.5% 000525 g Kandijsuiker (wit)                0    EBC   
08.5% 000525 g Kandijsuiker (bruin)              10   EBC   

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Pellets---00020 g  03.1 %az  090 min P Saaz (CZ)                     
Pellets---00010 g  03.1 %az  010 min P Saaz (CZ)                     
Bloemen---00020 g  03.0 %az  090 min B Styrian Golding               
Bloemen---00010 g  03.0 %az  010 min B Styrian Golding               
Pellets---00020 g  04.0 %az  090 min P Spalter Select (D)             
Pellets---00010 g  04.0 %az  010 min P Spalter Select (D)             

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : 3787 Trappist High Gravity           
Gist toegevoegd als- :
Volume-------------- :  Ltr
Beluchtingstijd----- :  uur
Temperatuur--------- : °C

Maischschema----------------------------------------------
50m/63°C Maischdikte is: 4.94 L/kg
35m/73°C Maischdikte is: 4.94 L/kg
05m/78C Maischdikte is: 4.94 L/kg




Opmerkingen-----------------------------------------------

[font]
Dit was mijn laatste recept.
Is bijna op dronk.

Groet Jelle

Flessengeluk

Dank! En is het al een beetje gelijkend? Al geproefd. Moet nog wel even kijken of ik de Spalt Select nog heb liggen.
Groet, Jean.

EBC

SG 1090, dat lijkt me veel te hoog.
En 24 IBU, dat lijkt me veel te laag.

Flessengeluk

Inderdaad EBC, normaal wordt dat recept een tripeltje van 11% (volume). Vorige keer kwam ik uit op 1084 en eindigde ik op 1008, en zat ik op bijna 11% alc. Ik ga ook 5 tot 10% meer hop toevoegen. De ketel (en ik) moet(en) nu nog een dik uur maïschen: volle capaciteit, 70 liter maïschwater, 18 kilo mout. Jammer, als het bier niet lekker zou zijn. Groet, Jean

EBC

Westmalle is toch wel 35 IBU, dat haal je niet met 10% meer hop...maar je moet vooral iets maken wat je lekker vindt.

Westmalle klonen lukt toch niet, dat kan je beter kopen ;)

Johannes

Citaat van: EBC op 07-02-2010  15:27 uWestmalle klonen lukt toch niet, dat kan je beter kopen ;)

Jawel, forummer Henk oet Pais is het gelukt. Je kunt ook het beste zoeken naar zijn recepten.

Oscar

Citaat van: Johannes op 07-02-2010  15:51 uJawel, forummer Henk oet Pais is het gelukt.

Was dat een perfecte kloon?

Flessengeluk

Zijn nummer 9 dan?
Westmalle Tripel-kloon 9

A ProMash Brewing Session - Recipe Details Report

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          30.00    Wort Size (L):     30.00
Total Grain (kg):         8.30
Anticipated OG:          1.080    Plato:             19.41
Anticipated SRM:           9.4
Anticipated IBU:          33.3
Brewhouse Efficiency:       85 %
Wort Boil Time:             60    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential SRM
-----------------------------------------------------------------------------
  4.2     0.35 kg.  Cara-Pils Dextrine Malt                      1.033      2
 66.3     5.50 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      2
  1.2     0.10 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge België         1.032     61
  4.2     0.35 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     België         1.037      8
 24.1     2.00 kg.  Witte kandijsuiker                           1.047      0

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 15.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50   6.1  First WH
 15.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   3.2  First WH
 30.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50  13.5  60 min.
 30.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   7.1  60 min.
 10.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50   2.3  10 min.
 10.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   1.2  10 min.


Yeast
-----

 


Mash Schedule
-------------

Mash Type: Multi Step

Grain kg:     6.30
Water Qts:   23.30 - Before Additional Infusions
Water L:     22.05 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 3.50 - Before Additional Infusions

Acid Rest Temp :               0  Time:   0
Protein Rest Temp :            0  Time:   0
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  50
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  25
Mash-out Rest Temp :          76  Time:   5
Sparge Temp :                  0  Time:   0


Total Mash Volume L: 26.26 - Dough-In Infusion Only

All temperature measurements are degrees Celsius.

Johannes

Citaat van: Oscar op 07-02-2010  15:55 uWas dat een perfecte kloon ?

Absoluut! Perfect.

Citaat van: Flessengeluk op 07-02-2010  17:56 uZijn nummer 9 dan?
Westmalle Tripel-kloon 9

Geen idee, je zou Henk een persoonlijk bericht moeten sturen. Als ik me goed herinner was het bier wat ik dronk wel een 9e of 10e kloonpoging...

Hopmans


Flessengeluk

Oké guys, volgende brouwsessie: nummer 9 van Henk. Wat zou dit toch zijn: "Cara-Pils Dextrine Malt"?    
Vandaag gelijkaardige brouwsessie achter de rug maar zonder "Cara-Pils Dextrine Malt" en met Styrian Goldings i.p.v. East Kent Goldings  (en ja, inderdaad ook met witte kandijsuikerbrokken). Ik houd jullie op de hoogte. Dank allemaal, Jean                                    

Jacques

Citaat van: Flessengeluk op 07-02-2010  21:22 uWat zou dit toch zijn: "Cara-Pils Dextrine Malt"?    

Carapilsmout. Zie hier.

Flessengeluk

Dank je Jacques, inmiddels alles besteld. Ooit zal en moet het lukken, en als het niet lukt, houd ik toch lekker bier over (hoop ik). J.

William

Morgen ga ik een (tweede) poging doen om dit bier te maken. Ik ga ook het 9e recept van Henk gebruiken inclusief het gebruik van de witte kandijsuiker voor nét dat verschil  ;). Die ga ik na het hoogtepunt van de vergisting in twee stappen toevoegen.

De vergisting doe ik met een depot van de Wyeast 3787 uit het vorige brouwsel. De bedoeling is om deze bij zo'n 22 ºC te laten vergisten.

Citaat van: Flessengeluk op 07-02-2010  17:56 uZijn nummer 9 dan?
Westmalle Tripel-kloon 9

A ProMash Brewing Session - Recipe Details Report

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          30.00    Wort Size (L):     30.00
Total Grain (kg):         8.30
Anticipated OG:          1.080    Plato:             19.41
Anticipated SRM:           9.4
Anticipated IBU:          33.3
Brewhouse Efficiency:       85 %
Wort Boil Time:             60    Minutes


Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential SRM
-----------------------------------------------------------------------------
  4.2     0.35 kg.  Cara-Pils Dextrine Malt                      1.033      2
 66.3     5.50 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      2
  1.2     0.10 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge België         1.032     61
  4.2     0.35 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     België         1.037      8
 24.1     2.00 kg.  Witte kandijsuiker                           1.047      0

Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 15.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50   6.1  First WH
 15.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   3.2  First WH
 30.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50  13.5  60 min.
 30.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   7.1  60 min.
 10.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50   2.3  10 min.
 10.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   1.2  10 min.


Flessengeluk

Succes gewenst, William. Hoe was de eerste poging eigenlijk?
Ik heb dit recept ondertussen al een tiental keren gebrouwen met afnemende alcoholpercentages (ik word te snel dronken van zware tripels, moet ik horen). De lekkerste zijn die van 9 à 10 percent, die kunnen ook erg lijken op de echte Westmalle tripel, hoewel ik links en rechts verneem dat de paters anders brouwen, namelijk met één moutsoort en bijkleuren met bruine kandijsiroop (voor de tripel veronderstel ik) en met kandijsiroop en karamel (voor de dubbel denk ik). Iedereen die van poging nr. 9 meedrinkt, vindt dat de brokken witte kandijsuiker een aangenaam smaakje toevoegen, zodat het brouwsel sterker gaat lijken op Westmalle tripel. Ik kook de kandijsuiker bij het hopkoken wel de laatste 10 minuten mee.
Het recept voor Westmalle tripel van dit forum (zowel hopversie 1 als 2) levert bij mij minder gelijkende (kleur, smaak) tripel op, maar naar mijn smaak wel lekkerder.

Voorspoedige hoofdgisting gewenst! Jean

NatsteLore

Citaat van: Flessengeluk op 07-02-2010  17:56 uZijn nummer 9 dan?
Westmalle Tripel-kloon 9

A ProMash Brewing Session - Recipe Details Report

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          30.00    Wort Size (L):     30.00
Total Grain (kg):         8.30
Anticipated OG:          1.080    Plato:             19.41
Anticipated SRM:           9.4
Anticipated IBU:          33.3
Brewhouse Efficiency:       85 %
Wort Boil Time:             60    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential SRM
-----------------------------------------------------------------------------
  4.2     0.35 kg.  Cara-Pils Dextrine Malt                      1.033      2
 66.3     5.50 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      2
  1.2     0.10 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge België         1.032     61
  4.2     0.35 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     België         1.037      8
 24.1     2.00 kg.  Witte kandijsuiker                           1.047      0

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 15.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50   6.1  First WH
 15.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   3.2  First WH
 30.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50  13.5  60 min.
 30.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   7.1  60 min.
 10.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50   2.3  10 min.
 10.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   1.2  10 min.


Yeast
-----

 


Mash Schedule
-------------

Mash Type: Multi Step

Grain kg:     6.30
Water Qts:   23.30 - Before Additional Infusions
Water L:     22.05 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 3.50 - Before Additional Infusions

Acid Rest Temp :               0  Time:   0
Protein Rest Temp :            0  Time:   0
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  50
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  25
Mash-out Rest Temp :          76  Time:   5
Sparge Temp :                  0  Time:   0


Total Mash Volume L: 26.26 - Dough-In Infusion Only

All temperature measurements are degrees Celsius.


Hey, beginner hier dus sorry maar;

Ben niet zo goed met de Engelse termen.
Waarom is het wort size even groot als de batch size? Er verdampt toch water tijdens het koken van het wort, dus het eindvolume is toch kleiner dan 30 L?
Zoals ik dit recept begrijp:
- 8,3 kg mout/suiker+ 22,05 l beslagwater => maisch (total maisch volume = 26,26l)
- filteren + spoelen (spoelwater toevoegen tot 30L?)
- kookschema (totaalvolume gaat van 30L tot ...L)?
Wat begrijp ik fout, en wat is het gewenste eindvolume?

Brouwzaalrendement van 85% ga ik wel niet halen vrees ik. Ik schat eerder tegen de 70%... of is dit zo hoog door de hoge suikergift?
 en wanneer voeg ik de suiker toe? (ik dacht wel kristalsuiker te gebruiken)

EvdBroek

Lijkt mij weinig zinvol te gaan quoten op een bericht van 7 jaar oud.
De betreffende persoon is al bijna een jaar niet meer op het forum geweest

EvdBroek

Tip: Neem een brouwprogramma en maak daarin je recept.

NatsteLore

Ik hoopte dat iemand anders misschien kon helpen.
Want ik heb BrouwHulp en BrouwVisie maar snap er eigenlijk echt niks van

William

Citaat van: NatsteLore op 16-04-2017  14:13 uIk hoopte dat iemand anders misschien kon helpen.
Want ik heb BrouwHulp en BrouwVisie maar snap er eigenlijk echt niks van

Ik heb dit recept ooit gemaakt en ook in BrouwHulp ingevoerd. Zie hieronder. Dat is voor 16 liter bier: 18 liter maischwater, 5 liter spoelwater. 2.6 liter verdamping, 1 liter filterverlies

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWK053
Naam receptWM Tripel
Brouwdatum13-08-2010
BiertypeTripel
Volume16,3 l
Begin SG1,081 SG
Eind SG1,006 SG
Schijnbare vergistingsgraad92,6%
Alcoholgehalte9,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)33 IBU
Brouwzaalrendement78,2 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Oost Vlaanderen - België5,36 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
134 mg/l22 mg/l52 mg/l306 mg/l47 mg/l76 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,558 kgPilsener 32 EBC65,6 %
1,265 kgKristalsuikereneric0 EBC23,3 %
0,296 kgCarafoam (= Carapils) - Weyermann5 EBC5,5 %
0,237 kgMunichmout 15 - Dingemans19 EBC4,4 %
0,063 kgCara Crystal 120162 EBC1,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50,0 °C1 min.10 min.4,3 l/kg
Beta-amylase60,0 °C21 min.35 min.4,3 l/kg
Alfa-amylase70,0 °C22 min.20 min.4,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,7 gSaazerbellen3,4%60 min.9,1 IBU
16,4 gE.K. Goldingsbellen6,5%60 min.12,5 IBU
8,2 gE.K. Goldingsbellen6,5%51 min.6,0 IBU
8,2 gSaazerbellen3,4%51 min.3,1 IBU
5,5 gE.K. Goldingsbellen6,5%10 min.1,5 IBU
5,5 gSaazerbellen3,4%10 min.0,8 IBU

Gist



MartijnOMG

Deze staat op de planning bij ons. Eens kijken hoe dicht het in de buurt komt.

Jacobf

Bedankt voor dit recept, heeft me de 3e plaats in een brouwwedstijd opgeleverd  :groots:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.