Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 3 Monts  (gelezen 15872 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
3 Monts
« Gepost op: 31-01-2010 15:10 u »
Een paar weken geleden 3 Monts uit Noord West Frankrijk gedronken.. Wat een lekker bier.. Ik wilde graag ook dit eens proberen na te brouwen. Maar mijn zoektocht op internet bracht me niet veel op. Alleen dit:

Bijzonder aan dit bier is dat het wordt gebrouwen met lokale hopsoorten.Er wordt een hoge gisting toegepast om het bier een alcoholpercentage van 8,5% vol te geven, uitgaande van 19 plato.Er wordt op deze brouwerij uitsluitend gewerkt met pilsmouten, waarbij ook een hoeveelheid suiker wordt toegevoegd. Het bier is dan ook mooi goud van kleur. Via rusten in het traject van 50-55C 62-63C en 73-75C wordt het zetmeel omgezet in suikers. Het wort wordt anderhalf tot twee uur gekookt. Een half uur na het begin van het koken wordt de hop toegevoegd aan het wort. Het bier heeft een uitgesproken smaak. Vol, middelbitter en weinig zoet met een vleugje koreander.

Iemand anders ervaring met dit bier en ideeën voor dit recept? Ik kom nog niet verder dan pilsmout, koriander en suiker.. Qua hop ben ik er ook niet uit, aangezien dit bier heel zacht smaakte..

Groet Sjaak

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.153
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 3 Monts
« Reactie #1 Gepost op: 31-01-2010 15:26 u »
Iemand anders ervaring met dit bier en ideeën voor dit recept? Ik kom nog niet verder dan pilsmout, koriander en suiker.. Qua hop ben ik er ook niet uit, aangezien dit bier heel zacht smaakte..

Ik ken het bier niet, maar gezien je gegevens is het een tripel-achtig bier. En je maischschema heb je ook al. Dus dan kom je op :

* 85-90% Pilsmout
* 10-15% Suiker
* Klein beetje koriander
* Hop naar keuze tot een zelf ingeschatte bitterheid
* Gist opkweken uit een flesje van deze brouwerij.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 3 Monts
« Reactie #2 Gepost op: 31-01-2010 15:34 u »
Wat dacht je van 90% pils, 10% suiker, 30 IBU strisselspalt en vergisten met opkweek uit de fles!
Succes! :brouwen:

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: 3 Monts
« Reactie #3 Gepost op: 31-01-2010 15:44 u »

3 Monts is een Bière de Garde. Ik zou daarom als gist kiezen voor Wyeast 3711|French Saison.
In "Farmhouse Ales" typeert Phil Markowski de 3 Monts als een Sterke Blonde en een goed voorbeeld van de Bière de Garde, hoewel de brouwerij het bier niet zo noemt. Volgens hetzelfde boek wordt in deze brouwerij, Brasserie St. Sylvestre, een vergistingstemperatuur van 18-19 ºC aangehouden.
Uitsluitend pilsmout lijkt mij een goede keus. Veel commerciele Bière de Garde-brouwerijen voegen 5-10 % suiker bij de kook toe. Ik denk bij dit bier ook vanwege de 8,5 % alc.
Ik zou voorzichtig zijn met koriander, dit bier haalt zijn smaak toch vooral uit de gist.

Echt alles over Bière de Garde staat in het hierboven genoemde boek, een aanrader.

Bert

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.425
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 3 Monts
« Reactie #4 Gepost op: 31-01-2010 15:49 u »
Ik heb dit bier geproefd in de zomer van 2008. Als ik mijn proefnotities nalees, zou ik de Duvel gist gebruiken. Eventueel nottingham korrelgist als je nog niet zo'n ervaren brouwer bent.

Info   Hoge gisting; Vlaamse hoppen
Kleur   Lichtblond, helder
Schuim   Grofbellig wollig stabiel schuim
Geur   Hoppig, fruitig, Belgische gist (Duvel achtig), licht metaal
Smaak   Fruitig, hoppig, niet al te bitter (rond de 30 IBU), lekker veel koolzuur (niet te veel), voor een Belg een goede body. Een wat volle Duvel. Na doordrinken: iets aan de zoete en esterig kant
Beoordeling   Goed

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.425
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 3 Monts
« Reactie #5 Gepost op: 31-01-2010 16:32 u »

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.153
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 3 Monts
« Reactie #6 Gepost op: 31-01-2010 16:43 u »
3 Monts is een Bière de Garde.

Ik zie dat ik dit bier wel geproefd heb....in 2005 toen heb ik het al tripel betiteld... Ik lees nu pas dat dit bier zelfs in DW wordt genoemd als Biere de Garde....

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.663
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 3 Monts
« Reactie #7 Gepost op: 31-01-2010 17:19 u »
3 Monts is mijn favoriete Frans bier. Het is overal in Frankrijk verkrijgbaar. En altijd even lekker.
Het heeft een volle moutige smaak. En dat komt denk ik niet alleen door de 8,5 vol % alc. Daarom zou ik er toch ook een beetje munich, carahell of een hele kleine hoeveelheid caramunich gebruiken naast de pilsmout.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.930
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: 3 Monts
« Reactie #8 Gepost op: 31-01-2010 18:26 u »
Op een franse site heb ik dit gevonden. Een recept staat een eind verderop en is verstaanbaar in alle talen.

Deze site heeft ook een zoekfunctie. Er zijn nog draden als je op "3 monts" en op "trois monts" zoekt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 3 Monts
« Reactie #9 Gepost op: 31-01-2010 18:31 u »
Op een franse site heb ik dit gevonden.

Recette pour 20 l :
Pale 5,870 kg
Wheat 800g
Styrian 90 mijn :30g
Saaz 45 min 30 g
Saaz 15 min 15 g
Irish Moss 10g
67°c pendant 90 min
30 EBu et 10 Ebc

Fermentation entre 16 et 22°c

Hmmm... das wel anders dan het "Alleen pilsmout en wat suiker" van de TS?

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: 3 Monts
« Reactie #10 Gepost op: 31-01-2010 18:44 u »
Hmmm... das wel anders dan het "Alleen pilsmout en wat suiker" van de TS?

Ja en het maischschema wijkt ook totaal af.
Het voorstel van Sjaak Deventer (50-55C 62-63C en 73-75C)  is redelijk authentiek.

Bert




Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
Re: 3 Monts
« Reactie #11 Gepost op: 31-01-2010 20:19 u »
Wauw... Ben zeer onder de indruk van dit forum...

Dank jullie wel voor de reacties.. Veel nuttige tips.. Franse sites had ik nog niet gekeken. Mijn frans is echt helemaal niets...

Maar het gaat twee kanten op. Toch misschien leuk en lekker om ze allebei eens te proberen...

Groet Sjaak

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.817
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: 3 Monts
« Reactie #12 Gepost op: 31-01-2010 23:45 u »
Koriander zit er volgens mij echt niet in. Eigenlijk doet het bier me nog het meeste denken aan een beetje een muffe tripel, met de mufheid van de kurk. Nog nooit het ik er koriander in geproefd.

Ik drink dit bier altijd als ik in Noord-Frankrijk ben.

Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 392
Re: 3 Monts
« Reactie #13 Gepost op: 01-02-2010 14:36 u »
Recette pour 20 l :
Pale 5,870 kg
Wheat 800g
Styrian 90 mijn :30g
Saaz 45 min 30 g
Saaz 15 min 15 g
Irish Moss 10g
67°c pendant 90 min
30 EBu et 10 Ebc

Fermentation entre 16 et 22°c

Hmmm... das wel anders dan het "Alleen pilsmout en wat suiker" van de TS?

Jamaar, die Franse auteur zegt er wel het volgende bij: "Voilà j'ai pris ça sur je sais plus quel bouquin et n'ai rien vérifié"
wat dus wil zeggen dat hij niet meer weet waar hij het gekopieerd heeft en het zelf niet heeft uitgeprobeerd.

Wat verderop in de draad staat een recept in beertools uit 100% pilsmout en styrian goldingshop dat "redelijk dicht" bij het origineel aanleunt.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
Re: 3 Monts
« Reactie #14 Gepost op: 27-08-2010 20:45 u »
Aangezien ik voornamelijk in de herfst en winter brouw ben ik mij langzamerhand weer aan het voorbereiden. Zeker met het weer van de afgelopen dagen heb ik er weer veel zin in. Dit jaar de 3 Monts proberen. Heb het eerste opzetje gemaakt. maischschema's vind ik zelf lastig en ik kwalificeer mij daarom nog als beginner.  ;)

-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept             : 3 Monts kloon 2010
Kenmerk                   : 2010-1
Brouwdatum              : 8-8-2010
Biertype                     : Saison (Sterke)
Aantal liters                : 15
Gewenst begin SG     : 1074 (8,1 Vol% alc.)


Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater         : 25,33 liter
Maischdikte               : 3,50 l/kg
Maischwater               : 15,26 liter
Spoelwater                : 10,06 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 9 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 24 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC           0,9 %         4361 gr        3 EBC                                                                     
Kristalsuiker                9,1 %          436 gr         0 EBC                                                                 

Massa hop--------------------------------------------------------------
Saaz                  3,0 %     30 gr          60 Min.        13 EBU                                                               
Styrian Golding    6,0 %     30 gr          10 Min.        10 EBU                                                                         

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : 3711 French Saison
Gist toegevoegd als       : Giststarter

maischschema-------------------------------------------------------------
maischschema naam: Algemeen Maischschema
Stap 1: 55°C      10 Min.      3,5 l/kg
Stap 2: 65°C      60 Min.      3,5 l/kg
Stap 3: 75°C      5 Min.      3,5 l/kg

Hopelijk kunnen jullie mij wat tips geven, zodat het wat meer richting 3 monts komt. Zo niet dan heb ik vast weer een lekker biertje..

Groet Sjaak

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 3 Monts
« Reactie #15 Gepost op: 28-08-2010 13:03 u »
Ziet er wel aardig uit, al geeft BrouwVisie de percentages mout wat vreemd weer ;)
Met die gist heb je wel een aardige te pakken!

Ik heb het bier onderwijl ook geproefd en het heeft inderdaad veel weg van een saison, biere de garde is dan ook een sterk verwant type. :)

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: 3 Monts
« Reactie #16 Gepost op: 28-08-2010 13:22 u »
In Brew Classic European Beers at Home van Wheeler en Protz staat het volgende recept:

Voor 25 liter (OG 1079):
pilsmout                8200g
White sucrose           340g
Brewers gold hops       20g
Tettnang                35g


Alle hop aan het begin van het koken toevoegen. 90 min koken.
Vergisting tusse 16-22 grC

gr. Arjan

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: 3 Monts
« Reactie #17 Gepost op: 31-08-2010 09:36 u »
Massa hop--------------------------------------------------------------
Saaz                  3,0 %     30 gr          60 Min.        13 EBU                                                               
Styrian Golding    6,0 %     30 gr          10 Min.        10 EBU                                                                         

Ik zou de Saaz vervangen door een andere hop. Bij  minuten heb je voornamelijk de bitterheid en weinig tot geen aroma. Dan is het zonde om daar een hop voor te gebruiken met zo weinig bitterheid. Je hebt er immers veel van nodig. De brewers Gold , zoals door Arjan is geciteerd lijkt me dan geschikter.

Edwin

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: 3 Monts
« Reactie #18 Gepost op: 03-09-2010 15:16 u »
De Saaz zou je eventueel als aroma hop kunnen gebruiken in plaats van Tettnang.

Offline biersmurf

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 167
Re: 3 Monts
« Reactie #19 Gepost op: 03-09-2010 16:49 u »
Een paar weken geleden 3 Monts uit Noord West Frankrijk gedronken.. Wat een lekker bier.. Ik wilde graag ook dit eens proberen na te brouwen. Maar mijn zoektocht op internet bracht me niet veel op. Alleen dit:

Bijzonder aan dit bier is dat het wordt gebrouwen met lokale hopsoorten.Iemand anders ervaring met dit bier en ideeën voor dit recept? Ik kom nog niet verder dan pilsmout, koriander en suiker.. Qua hop ben ik er ook niet uit, aangezien dit bier heel zacht smaakte..

Groet Sjaak

Ik denk dat je hopsoort Strisselspalt zal moeten zijn, deze hopsoort wordt daar verbouwd en heeft wat weg van Saaz en is een prima aromahop.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.663
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 3 Monts
« Reactie #20 Gepost op: 03-09-2010 17:09 u »
Een paar weken geleden gedurende mijn vakantie heb ik dit bier weer een paar keer gedronken. Mijn viel de het gehalte aan hogere alcoholen en een peperige, licht kruidige/fenolische smaak op.

Goed warm vergisten lijkt mij dus.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
Re: 3 Monts
« Reactie #21 Gepost op: 03-09-2010 17:40 u »
Alvast bedankt voor de reacties!

Maar Jacques. Hoe warm vergisten?

Groet Sjaak

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.153
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 3 Monts
« Reactie #22 Gepost op: 03-09-2010 19:07 u »
Maar Jacques. Hoe warm vergisten?

Graadje of 24 ?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.663
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 3 Monts
« Reactie #23 Gepost op: 03-09-2010 20:36 u »
Maar Jacques. Hoe warm vergisten?

De hoeveelheid hogere alcoholen is natuurlijk afhankelijk van de gebruikte gist.
Als temperatuur denk ik aan 27 à 28 ºC.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.153
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 3 Monts
« Reactie #24 Gepost op: 04-09-2010 01:50 u »
Als temperatuur denk ik aan 27 à 28 ºC.

Brouwlandêh.... :ziek: Jakkes.... :o 

[edit]
Autocorrectie nieuwe software : "B L ê H" wordt gewijzigd in Brouwlandêh.... ;D ;D ;D
[/edit]