Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?  (gelezen 4728 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Renier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • 'Nunc Est Bibendum'
Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Gepost op: 30-01-2010 16:53 u »
Beste Bierliefhebbers,

Deze namiddag 'brouwde' ik voor de laatste keer (heb ondertussen mijn materiaal aangeschaft) met een BrewFermblik (Tripel). Tot mijn allergrootste verbazing kwam ik net aan geen 500 gram meer (400 g namelijk) (Mijn klein zusje had een beetje te véél suiker gedaan in haar platte kaas  :huilen: ). Om dit verschil te compenseren heb ik er nog 75 gram licht bruine suiker bij gedaan.

Was dit héél dom of kan het niet veel kwaad en zal mijn bier er gewoon een beetje donkerder uitzien? Of zal de licht bruine suiker geen effect hebben op het verdere verloop? :weetniet:

Dank, Renier  :proost:  :degroeten:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #1 Gepost op: 30-01-2010 16:55 u »
Niks aan het handje... een klein beetje kleur mag wel in een tripel...

Offline Renier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • 'Nunc Est Bibendum'
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #2 Gepost op: 30-01-2010 17:04 u »
Ok  :)
Dank voor de snelle respons  ;D

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.938
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #3 Gepost op: 30-01-2010 17:10 u »
De lichtbruine = blonde kandijsuiker (Candico) wordt heel veel gebruikt, zowel bij amber als bij donkere tripels. Vanaf 8 % in de storting proef je het verschil met gewone suiker, in positieve zin.
Met van die hele donkere suiker heb ik minder goede ervaring: teveel (ongewenste) smaakinvloed vind ik. Maar dat is dan weeral persoonlijk. Ik ben niet voor smaken waarvan je seffens kunt zeggen dat er dit of dat inzit, met uitzondering van de mout en hop natuurlijk.

Offline Renier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • 'Nunc Est Bibendum'
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #4 Gepost op: 30-01-2010 17:30 u »
mmm...
Misschien eens experimenteren als mijn nieuwe 'uitgebreide' installatie geleverd is :-)
Zou dit ook kunnen lukken in een pils of hebben daarvoor eerder een karakterbier nodig?

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.938
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #5 Gepost op: 30-01-2010 17:51 u »
Oeie! In een pils zou ik geen suiker gebruiken, Renier, bij een bier van 12 °Pt of SG 1048 of minder wordt niet zo vlug suiker gestort! Denk aan de volmondigheid. Volg asjeblieft dat industriebrouwers voorbeeld niet.

Het is maar voor sommige dubbels, maar vooral tripels en nog zwaarder dat we suiker bijstorten.

Offline Big Willem

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #6 Gepost op: 30-01-2010 19:09 u »
Oeie! In een pils zou ik geen suiker gebruiken, Renier, bij een bier van 12 °Pt of SG 1048 of minder wordt niet zo vlug suiker gestort! denk aan de volmondigheid. Volg asjeblieft dat industriebrouwers voorbeeld niet.

Het is maar voor sommige dubbels, maar vooral tripels en nog zwaarder dat we suiker bijstorten.

Ik denk dat je er in de OP overheen hebt gelezen, maar hij is aan het brouwen met zo'n kant en klaar blik, al die blikken van Brewferm (behalve het pils blik) hebben extra suiker nodig

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.262
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #7 Gepost op: 30-01-2010 20:41 u »
Oeie! In een pils zou ik geen suiker gebruiken, Renier, bij een bier van 12 °Pt of SG 1048 of minder wordt niet zo vlug suiker gestort! Denk aan de volmondigheid. Volg asjeblieft dat industriebrouwers voorbeeld niet.

Het is maar voor sommige dubbels, maar vooral tripels en nog zwaarder dat we suiker bijstorten.

In Engeland wordt anders ook bij bieren met een lage dichtheid ook suiker gebruikt.

De volmondigheid wordt door heel wat factoren bepaald. Bieren waarbij suiker wordt toegevoegd heven echt niet leeg te smaken. Iets suiker geeft wat meer alcohol. Alcohol verhoogt de volmondigheid...

Ik heb begrepen dat volmondigheid nog één van de grootste raadsels is voor de bierwetenschappers.


Maar Ronnie heeft wel gelijk. In een pils hoort geen suiker.

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 987
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #8 Gepost op: 30-01-2010 21:28 u »
Is er en zo ja wat is het verschil tussen bruine suiker, kandijsuiker en/of basterdsuiker?
Ik heb de beschikking over basterdsuiker en (uit België) bruine cassonade kandijsuiker. :weetniet:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #9 Gepost op: 30-01-2010 23:42 u »
Vanaf 8 % in de storting proef je het verschil met gewone suiker, in positieve zin.

Die positieve zin is ook weer persoonlijk, voor mij zit er iets aan basterdsuiker wat ik niet lekker vind. Kan het ook moeilijk benoemen, dus dat maakt het niet makkelijker.

(Mijn klein zusje had een beetje te véél suiker gedaan in haar platte kaas  :huilen: ).

Beetje off-topic, waarvoor zou iemand suiker in kaas doen? ???  :weetniet:
(uitleg graag!)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.262
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #10 Gepost op: 31-01-2010 00:38 u »
Beetje off-topic, waarvoor zou iemand suiker in kaas doen? ???  :weetniet:
(uitleg graag!)

Platte kaas is zo iets als kwark. Sommige mensen vinden suiker daarop lekker.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.938
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #11 Gepost op: 31-01-2010 10:36 u »
Die positieve zin is ook weer persoonlijk, voor mij zit er iets aan basterdsuiker wat ik niet lekker vind. Kan het ook moeilijk benoemen, dus dat maakt het niet makkelijker.

De naam basterdsuiker gebruiken we hier in België niet of nauwelijks, ik weet nog steeds niet wat jullie er mee bedoelen. Ik vermoed dat dat die melasse suiker is en die heel donker van kleur is. Die moet ik ook niet hebben hoor: negatieve smaakinvloed, evenals de hele donkere bruine suiker.

In positieve zin bedoelde ik de blonde kandijsuiker van candico, dus geen bruine.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.262
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #12 Gepost op: 31-01-2010 11:01 u »
Ronnie,

Zie hier.

Basterdsuiker wordt ook veel op pannenkoeken gegeten. Het heeft een zachtere stuctuur dan kristalsuiker, is wat zoeter en heeft vaak een karamelsmaakje (is afhankelijk van de kleur).

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #13 Gepost op: 31-01-2010 11:23 u »
Het hoort inderdaad een melasse suiker te zijn, tegenwoordig komt veel vd kleur van karamel (E150)

Offline Renier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • 'Nunc Est Bibendum'
Re: Licht bruine suiker wegens een te kort aan witte...?
« Reactie #14 Gepost op: 31-01-2010 13:30 u »
En we hebben ondertussen weeral wat bijgeleerd :) :

1. Niet in elk bier hoort suiker thuis...
Ik heb inderdaad gebrouwen met een Brewferm blik, en aangezien er in de handeleiding stond: 'voeg suiker 1 toe', en alle handleidingen hetzelfde zijn; ging ik er vanuit dat je bij elk brouwsel suiker moest toevoegen :-X

2. Plattekaas is in Nederland blijkbaar Kwark...  :nut:

3. Mijn onwetendheid over suikers precies nog héél groot is... :weetniet:
Bij ons thuis noemen we de suiker gewoon naar zijn kleur (dus witte, lichtbruine en bruine).
De lichtbruine durven we ook wel een 'Kinnekessuiker' te noemen. Naar alle waarschijnlijkheid omdat er (vroeger?) een kindje op die verpakking stond :-)

Renier :proost:  :degroeten:

Tags: