Pils recept (Fredrikstad pils)

Gestart door MaartenM, 14-11-2003 14:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MaartenM

Hallo allemaal,
Ik wil graag een Noors pils klonen (Fredrikstad pils) en vond op een Noorse site het volgende recept waar ik jullie mening graag over wil:

"Noors" pils – 22 bittereenheden
5000 g pilsmout
57 g Saaz pellets (3,5 % alfa) 90 min. kok
25 g Saaz pellets (3,5 % alfa)  5 min. trekken na koken
1 ts irish mos
Wyeast 2042 Danish Lager

Mout maischen in 2 beurten. Eerst 20-25 min. bij 50-55 grader. Daarna 60-90 min. bij 66 grader. Spoelen met 75-80 graden warm water tot ca. 31 liter.

Ca 90 min. koken. Bitterhop toevoegen bij het begin van het koken. Laatste 15 min. irish mos toevoegen. Aromahop wordt toegevoegd nadat het koken klaar is en dit mag 5 minuten meetrekken voordat het wort zo snel mogelijk naar kamertemp wordt afgekoeld. Filtreren en gist toevoegen. Als de gisting op gang is wordt het bier weggezet bij 8-10 grader, waar het blijft staan tot de gisting klaar is (cac 4 weken). Bottelen en ca 80 g suiker toevoegen voor hergisting. Het bier wordt 1 week koel bewaart en dan ca 6-8 weken koel gelagerd.

(bron: http://nor-ale.interpost.no/bladet/oelgjerd/oel99-1/oel99-1-hjemmepils.htm helaas voor anderen wel in het Noors).

Wat mij opvalt dat er geen decoctie gebruikt wordt, wat is jullie mening hierover? Verder ben ik van plan andere hop te gebruiken: nl. Spalt Select en Magnum. (de hop uit Fredrikstad pils).
Graag jullie reacties!
Maarten

TVERSCH

Hallo Maarten,

Wat ik mij herinner van Noors pils is dat het op Engels Lager leek.
Wat ik ooit gedronken heb was export lager, waarschijnlijk iets heel anders dan de Frederikstad Pils.
Jouw recept is een volmout, wat wel een vrij volle moutsmaak op zal leveren, meer richting de Duitse pils.
Als het een meer Nederlands dun pils moet worden zou ik wat mais- of rijstvlokken toevoegen (±15%)
Wat betreft de decoctie methode heb ik vorig jaar met  Bavarian Lager gist van Wyeast een pils gebrouwen zonder decoctie. In het begin was ik er niet zo over te spreken, maar na een paar maanden rijpen was het resultaat naar mijn mening prima.
Ik denk dat het beter is de tweede  maisch-periode bij zo'n 60 tot 64 graden  te houden ipv 66ºC. Dan even naar 72/75º.
Het koken kan wel korter, omdat na een uur de bitterheid uit de hop is opgelost, en langer koken een steeds donkerder kleur gaat opleveren.

Veel succes,
Theo

MaartenM

Ok, hier dan het definitieve (?) recept voor mijn Fredrikstad Pils kloon:

26 IBU (denk ik, hoe kan ik dit eigenlijk berekenen?)

3700 g       pilsmout
18 g       Magnum       (13% ¥á)      90 minuten
40 g       Hallertau Spalt Select (4% ¥á) 10 minuten
1 tl       iers mos
Wyeast 2042 Danish Lager

Inmaischen met 15 L en gedurende 20-25 min. op 50-55¨¬C houden. Dan 60-90 min. bij 60-64¨¬C. Ten slotte 5 min. op 75¨¬C en spoelen met 8 L water van 78¨¬C. Dan 90 min. koken (magnum hop vanaf het begin meekoken, Spalt Select en iers mos de laatste 10 min. Dan afkoelen naar kamertemp, affiltreren en gist toevoegen. Wanneer de gisting op gang is koel wegzetten.

Ik heb besloten eerst te proberen met infusie te brouwen en later een keer met diffusie.

Ps. Ik ga morgen brouwen  :elifant: en hoop op evt op- of aanmerkingen!! Alvast bedankt!

MO

IBU en EBC kun je volgens mij het beste met promash berekenen

MaartenM

Mmm, is hier geen "gewone" rekenformule voor? en zijn er nog geen op of aanmerkingen op het recept?
Toch bedankt!
Maarten

Herman

Hoi Maarten,

Tuurlijk zijn daar formules voor, daar werkt promash ook mee. Kijk eens hier op deze site.

Er zijn ook diverse excel sjablonen in omloop, indien geinteresseerd zoek ik wel ff een op.

Herman

Herman

-aanvulling-
Als je overigens commentaar wilt op je recept gelieve wat meer info te geven, m.n. hoeveel ga je brouwen?

IBU is er van afhankelijk. Diffuus brouwen ken ik niet, ik neem aan dat je decoctie bedoelt.
Ik mag hopen dat de gist al actief is en dat je een starter hebt gemaakt? Het 1e belangrijker dan het 2e.
De eiwitrust is wel erg lang, bij Belgische mout kan die veel korter (of zelfs weglaten).
Vanwaar die rare ASCII-tekens, of heb ik daar alleen last van?

Herman

MaartenM

Mijn bedoeling is om 20 L bier te brouwen. Ik had in Word geschreven en blijkbaar gaat er iets niet goed met knippen en plakken. De gist is geactiveert (Wyeast smack-pack) en ik bedoelde inderdaad decoctie  :D Bedankt voor de tips (en link)!

Herman

Ok, ben benieuwd of je een redelijk SG haalt bij 20 liter. Bij 75% effeciency berekent promash een begin-SG van 1.043.

Die bitterheid zit denk ik wel snor. In navolging van Theo alleen nog de tip minder lang te koken. 75 minuten max.

Geen giststarter dus? Tip: neem van je eerste afloop wat apart (evt verdunnen tot juiste SG) dat je direct kookt met wat hop (ca 0,5 liter ca 30 minuten of zo) en koel dit af en maak hier een giststarter van. Dan kan de gist al aan de gang, terwijl jij nog aan het brouwen bent.

Suk6!
Herman

MaartenM

Oeps, dit had ik dus eerder moeten lezen :) Ik heb inderdaad 75 minuten ipv 90 gedaan, dus dat is wel goed. De hoeveelheid bier werd 15 liter, en dit heb ik (met gekookt en afgekoeld water) aangevuld tot 17 liter (anders kreeg ik voor pils een wel heel hoog SG). Giststarter dus helaas niet gemaakt. Ik heb bij 20 graden de gist toegevoegd en na ca. 0,5 uur het bier in de schuur gezet met een deken erom heen. Hopen dat de gisting het gaat doen!
mvg
Maarten

MaartenM

Mmm, mijn gistingsvat lekt niet langs de deksel: deze heb ik met parafilm afgesloten, maar ik zie nog geen bubbels... misschien lekt hij langs het waterslot... Volgens mij gist hij wel, dus dan maakt het niet uit. Even een vraag over de lagering: in het recept staat het volgende:
De hoofdgisting ca 4 weken in gistingsvat, dan overhevelen in flesjes en ca. 80 gram suiker toevoegen voor nagisting. 1 week laten staan en dan 6-8 weken koel lageren. Ik ben echter gewend om ca 5 dagen te laten gisten in vat en dan over te hevel in een fles, daarin 2 weken te laten nagisten en dan bottelen en ca 4 weken wachten. Jullie mening graag!
mvg & bvd
Maarten

Adrie

Beste Maarten,

Wat dat betreft moet je niet te rigide op recepten afgaan, maar goed kijken wat je bier doet. Als de hoofdgisting duidelijk minder begint te worden, dan hevel je het bier over naar de lagering. Als je in de lagering ziet dat de gisting is afgelopen (geen activiteit van het waterslot, het bier begint helder te worden), dan is het tijd om te bottelen. Afhankelijk van de temperatuur van de lagering en de hoeveelheid koolzuur die je in het bier wilt hebben voeg je 6 tot 8 gram suiker per liter toe.

Groeten,

Adrie.

MaartenM

Ha Adrie,
Bedankt voor je reactie! Wat betreft het zien wanneer de hoofdvergisting is afgelopen: dit is wat lastig te zien, aangezien mijn emmer niet bepaald gasdicht is (of te wel: ik zie nooit activiteit in mijn waterslot). Ik denk dat ik aan het eind van de week het SG maar ga meten.... Of duurt de hoofdvergisting bij lage gisting veel langer?
Met vriendelijke groeten
Maarten

Adrie

Ha Maarten,

Dat kan heel goed. Ik heb 1 keer een pils gebrouwen die bij 12 graden stond te vergisten. De hoofdgisting duurde toen ongeveer 2 weken. Als er geen dikke schuimlaag meer op het bier staat, is het tijd om naar de lagering te gaan. Je moet bij een niet-luchtdichte emmer goed oppassen, want als de vergisting langzamer gaat lopen, heb je kans dat de beschermende koolzuurgaslaag op het bier verdwijnt. Je kunt beter iets te vroeg naar de lagering gaan, dan te laat.

Groeten,

Adrie.

MaartenM

Ha Adrie,
Hoewel ik al goed gelukt bier gebrouwen heb, valt het ook met de schuimlaag over het algemeen mee bij mij. Heb je bij lage gisting ook niet dat de gist naar de bodem zakt? (of te wel: heb je wel een schuimlaag op je bier?)
mvg
Maarten

Jacques

Hoi Maarten,

Zou je het eindelijke recept dat je gebrouwen hebt willen posten in de wachtkamer van het nieuwe forumonderdeel?

Het liefst zou ik willen zien dat je het recept geeft in het het format van het nieuwe forumonderdeel.
Kan je ook het ProMash *.brw bestand voegen bij jouw bericht?

 :degroeten: Jacques

Enuel

Humm, I was just looking at some pictures of my favourite beer, and suddently this page popped up! I dont know what you guys were saying (even tough it looked kind a depressing), but I notised that you were talking about our big pride; Fredrikstad pilsen. I come from fredrikstad you see. hihih, wheii! :D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.