Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept Oud Bruin  (gelezen 6827 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline drinkebroeder

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Dit forum is het helemaal !
Recept Oud Bruin
« Gepost op: 08-09-2004 13:46 u »
Hallo Medebrouwers

Ik wil binnenkort een "Oud Bruin"  gaan brouwen.
Weet iemand een goed recept hiervoor?

Alvast bedankt
Olaf Post


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Recept Oud Bruin
« Reactie #1 Gepost op: 08-09-2004 13:50 u »
Beste Olaf,

Heb je het over een Nederlands Oud Bruin of een Vlaams Oud Bruin. Dit zijn namelijk twee totaal ander biertypen.

Recepten van Nederlandse Oud Bruins zijn er niet voor zover ik weet (de Biertypengids van Derek Walsh zegt dat er geen recepten bekend zijn). Het bier wordt gefilterd en daarna kunstmatig gezoet, dus het is voor de amateurbrouwer ook niet eenvoudig om dit te verwezenlijken.

De Vlaamse Oud Bruin bieren zijn bieren waarvan een deel verzuurd wordt, een jaar of langer gelagerd op (houten) vaten en daarna gemengd met vers bier. Ook dit is een moeilijk biertype.

Groeten,

A3

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Recept Oud Bruin
« Reactie #2 Gepost op: 08-09-2004 13:52 u »
1. Maak een dubbel (hiervoor zijn recepten zat) maar zorg dat je op 3% alcohol uitkomt.

2. Pak zomaar een bier, verdun met water tot 3% en kleur aan met karamel en zoet aan met suiker (maar dat wordt lastig thuis)

Oud Bruin, een bier dat alleen in Nederland voorkomt, bestaat vaak uit een teruggekomen of afgekeurde partij bier dat wordt verdund, aangezoet en aangekleurd. Niet echt de allerleukste uitdaging voor de thuisbrouwer.
Vanwaar de interesse?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Recept Oud Bruin
« Reactie #3 Gepost op: 08-09-2004 13:53 u »
A3 en ik zaten te gelijk te tijpen. Ik bedoelde alleen de Nederlandse Oud Bruin. Volgens mij heet de Belgische officieel Vlaams Oud Bruin, maar ik kan het mis hebben.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Recept Oud Bruin
« Reactie #4 Gepost op: 08-09-2004 14:42 u »
HA MO :proost:

De gids van Peter Crombeq geeft aan dat er enkel vlaams bruin is (of Aerschots bruin, maar dat werd maar door 1 brouwer gebrouwen). Vlaams oud bruin bestaat dus niet.

Bij nabrouwen is de truc natuurlijk om zo min mogelijk alcohol te hebben en zo veel mogelijk ZOET, zonder dat het bier stroperig wordt. ik zat te denken aan het toevoegen van lactose, maar daarmee ben je er niet.
Ongeacht hoe men het bier brouwt en of wij het lekker vinden of niet. Oud bruin is nu eenmaal een biersoort waar markt voor is. Er zijn dus oud bruin-liefhebbers. Tja, hoe is dit nu te brouwen? Van alcoholvrij weet ik het wel, maar alcoholarm vind ik toch al weer moeilijker.

Edwin

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Recept Oud Bruin
« Reactie #5 Gepost op: 08-09-2004 14:51 u »
Vlaams Oud Bruin bestaat wel degelijk, zie HIER. Een Vlaams Bruin van Liefmans heet Liefmans Oud Bruin. Maar goed, het gaat toch waarschijnlijk om de Nederlandse variant.

Waarschijnlijk kun je er inderdaad een simuleren door een bier met een laag begin SG te brouwen (zeg 1025 - 1030) met veel karamel of chocolademout en een forse portie lactose (goede suggestie, Edwin). De lactose (melksuiker) wordt niet vergist door biergist en blijft dus in het bier.

Groeten,

A3

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Recept Oud Bruin
« Reactie #6 Gepost op: 08-09-2004 14:57 u »
Vlaams Oud Bruin bestaat wel degelijk, zie HIER. Een Vlaams Bruin van Liefmans heet Liefmans Oud Bruin.

HA3 :proost:

En die worden door Crombeq onder Vlaams Bruin geschaard. Enige verwarring in het categoriseren dus eigenlijk. Duidelijk is dat het om totaal andere bieren gaat.

Jaha, af en toe heb ik goede ideeen ;D Ik zou trouwens niet teveel chocomut gebruiken, anders krijgen we nog een stout ook! De kleur moet op zo'n 40 EBC komen? Zou ik alleen bereiken met caramouten en geen choco. Dat laatste gebruik ik eigenlijk alleen voor het verkrijgen van kleur. oké, kom maar op!

Edwin

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Recept Oud Bruin
« Reactie #7 Gepost op: 08-09-2004 15:02 u »
Ha Edwin,

volgens mij ligt de kleur van een oud-bruin meer in de richting van de 100 EBC, zie HIER en wordt die kleur bereikt met karamel. Een beetje caramout voor wat meer body kan geen kwaad. Verder is een ondergist cruciaal, want alle Oud Bruinen zijn ondergisters die door pilsbrouwers worden gebrouwen. Volgens de biertypenlijst van het Bierkeurmeestersgilde is de bitterheid 8 tot 24 IBU.

Groeten,

A3

Offline J

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
    • Brouwerij Lupiline
Re:Recept Oud Bruin
« Reactie #8 Gepost op: 08-09-2004 15:07 u »
Om het nog moeilijker te maken: er zijn 2 types vlaams oud bruin:
De west-vlaamse, de kleur komt hier van karamel en oost-vlaamse, de kleur is voornamelijk door donkere mout (en dus iets mout bitterder)
Je hebt dan ook nog de rood-bruine (type rodenbach) ...

De gisting is ook meestal een gemende gisting.
Tegenwoordig kan je wel rodenbach(achtige) gist kopen (bijv. Wyeast 3763-Roeselare)

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Recept Oud Bruin
« Reactie #9 Gepost op: 08-09-2004 15:17 u »
Ja, da's wel even wat anders dan het opstoken van mislukte en teruggestuurde brouwsels! :proost:

Gelukkig is er nu ook een Wyeast op de markt voor deze moeilijke gistculturen. Opkweken durfde ik nooit ivm de diverse 'ingredienten', zoals bacterien, gecultiveerde en wilde gisten, melkzuur en dergelijke. Je weet dan nooit hoe zo'n opkweek verloopt en wat het effect is van dat opgekweekte mengsel in je wort!

Edwin

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:Recept Oud Bruin
« Reactie #10 Gepost op: 08-09-2004 15:34 u »
Olafs (die dit onderwerp begon) lab staat toevallig een paar honderd meter van het mijne af, en hij bedoelde de Nederlandse versie mailde hij me intern.

Ik blijf bij mijn advies: Een zo eenvoudig mogelijk, licht gehopt en 3% alcohol bier brouwen - mag best bovengistend zijn -, aanzoeten met suiker (in het glas dan maar, dus pas bij drinken), en donker kleuren met E150 (tijdens brouwen). Dat vinden jullie weer niks he? Komt toch vrij dicht bij de werkelijkheid.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Recept Oud Bruin
« Reactie #11 Gepost op: 08-09-2004 16:09 u »
Beste Martin,

Ik ben het grotendeels met je eens, hoor. Alleen zou ik lactose (of zoetjes) toevoegen al tijdens het brouwen, zodat je geen suiker in je glas hoeft te gooien met alle erupties van koolzuur van dien.

Groeten,

A3

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Recept Oud Bruin
« Reactie #12 Gepost op: 24-10-2004 12:32 u »
Beste Olaf,

Had nog ergens een recept op zolder:

Voor 10 ltr:

1200 gr Pilsmout
25    gr Hallertau
5      cl  Bierkleurstof
200  gr melksuiker

Groetjes,

Hoppie

Tags: