Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoegaarden witbier gist  (gelezen 21358 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Hoegaarden witbier gist
« Gepost op: 13-08-2004 15:03 u »
hoi allemaal,

Toen ik afgelopen zondag bij lekker weer samen met mijn vrouw een Hoegaarden wit dronk heb ik na ze uitgeschonken te hebben,het gistdepo bij elkaar gedaan met moutextrakt om zo opnieuw de gisting op gang te brengen.
Dat is gelukt want een woensdag stond het al goed te pruttelen  en nadat ik hem een paar keer heb verdubbeld had ik woensdag een giststarter van 1,25 liter.
Op donderdag besloot ik het bier te brouwen. Iemand uitgenodigd die intresse had in het brouwproces en die had het boekje van Derk walsh bij.
Daarin stond tot mijn grootte verbazing in bij een witbierrecept dat het opkweeken vanuit de flesjes hoegaarden geen zin had omdat dat ondergist is.
Kan iemand mij vertellen of dat inderdaad ondergist is of toch bovengist.
En als het ondergist is of dat dan ook het hoegaarden gist is of alleen gist voor de hergisting.
Intussen staat het wel te gisten, het staat gewoon in de bijkeuken maar weet nu niet of ik hem kouder of warmer moet zetten.

Groeten, roco

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:hoegaarden witbier gist
« Reactie #1 Gepost op: 13-08-2004 15:36 u »
Hoi Roco,

Derek heeft het meestal wel bij het juiste eind. Ik heb ook vaker gehoord dat een andere afvulgist wordt gebruikt dan bij de hoofdvergisting. Als je deze gist gebruikt zul je niet dezelfde smaak krijgen als die je in de Hoegaarde vind. Als alternatief kun je de Wyeast 3463 Forbidden Fruit of 3942 Belgian Wheat gebruiken.
Ook een goede gist die wel opkweekbaar is, is die van de Witte Trappist, maar die neigt een beetje naar de Duitse Weizens.

Groeten,

A3

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:hoegaarden witbier gist
« Reactie #2 Gepost op: 13-08-2004 15:38 u »
De hoofdvergist van Hoegaarden (Wyeast 3944) is een bovengist. Alle witbieren en Weizens zijn bovengistend. Na afvulgist schijnt een ondergist te zijn, ik heb hier zelf nog nooit mee gebrouwen. Herman Holtrop schijnt hier wel ervaring mee te hebben. De Witte Trappist heeft de hoofdgist op de fles, is makkelijk op te kweken en geeft hele goede bieren heb ik hier op het forum gelezen. Misschien een alternatief.
Zou je hier willen laten weten wat straks het resultaat is van deze brouwsessie. Ik ben toch heel benieuwd wat hier uit komt. Welk recept heb je gebruikt?

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re:hoegaarden witbier gist
« Reactie #3 Gepost op: 13-08-2004 18:45 u »
hoi,

het recept wat ik gemaakt heb is:

voor 23 liter:

2700 gram tarwe    3 ebc
2500 gram pilsmout 3 ebc

40 gram Saaz hop
3 uitgeperste citroenen
8 gram koriander

maischwater 20 liter / spoelwater 13 liter
50 c 15 min
62 c 40 min
73 c 20 min

begin sg = 1052

groeten ,roco

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.461
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:hoegaarden witbier gist
« Reactie #4 Gepost op: 14-08-2004 22:53 u »
Hoi Roco,

Het is al weer een paar jaar geleden dat ik gist heb opgekweekt uit een flesje Hoegaarden Wit.
Toen was in ieder geval de afvulgist dezelfde als die van de hoofdgisting. Ik heb er treffende kloonbieren mee gebrouwen.
Destijds heb ik de opgekweekte gist onder een microscoop gelegd. Het viel mij toen op dat naast de gewone gistcellen ook andere micro-organismen te zien waren. Naar mijn idee waren dat melkzuurbacteriŽn.
Ik kan me heel goed voorstellen dat de jongens van Interbrew tegenwoordig dit een te groot riisico vinden en daarom er voor hebben gekozen alle gist (en mogelijk ook de melkzuurbacteriŽn) uit het bier filteren om vervolgens een geheel andere gist toe te voegen.

:degroeten: Jacques

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re:hoegaarden witbier gist
« Reactie #5 Gepost op: 15-08-2004 21:54 u »
Hoi Roco,

Ik weet dat de gist van de Hoegaarden Grand Cru dezelfde is als de Hoegaarden Wit. Ik heb hier zelf destijds een witbier mee gebrouwen met een prima resultaat.

Groeten,

Henk :proost2:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:hoegaarden witbier gist
« Reactie #6 Gepost op: 15-08-2004 22:22 u »
Mmh, ik was juist weer erg ontevreden over mijn witbier gebrouwen met opgekweekte Hoegaarden Grand Cru. De gist gaf geen enkel citrus of een ander mooi licht zurig smaakje af. Mijn conclusie was: afvul gist.
Je ziet: de ervaringen zijn wisselend. De jouwe kan hieraan een bijdrage leveren!

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re:hoegaarden witbier gist
« Reactie #7 Gepost op: 17-08-2004 13:08 u »
Ik zal het resultaat van mijn brouwsel hier geven.Ik ben zelf ook wel benieuwd wat hier uitkomt. :weetniet:
Momenteel is hij nog steeds aan het gisten. :gistsmile:

groeten,

roco

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re:hoegaarden witbier gist
« Reactie #8 Gepost op: 07-09-2004 22:29 u »
hallo,

omdat het onzeker was wat er van mijn witbier terecht zou komen had ik 1 flesje gebotteld zodat ik dat kon testen voordat ik een hele plas bier voor niks zou bottelen.
ik moet zeggen,het bier was heel jong toen ik het dronk maak kon toch goed de kenmerken van witbier waarnemen.fris,citrus,tarwe.
ik denk dat dat je best een witbier van hoegaarden wit kan brouwen.al zou het dan ondergist zijn,de kenmerken zijn er!
ik zal over een poosje nadat ik al mijn bier heb gebotteld en gerijpt is nog een keer het resultaal hier schrijven.

roco

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: hoegaarden witbier gist
« Reactie #9 Gepost op: 22-09-2004 11:19 u »
Gisteren op de Maasland thuisbrouwersclub (http://home.hetnet.nl/~wbb/mtg/) een witbier gedronken dat vier weken geleden was gebrouwen met opgekweekte Hoegaarden gist. En: het was een uitstekend witbier! Met sinaasappelschillen, koriander en deze gist gaat het dus prima. Afvulgist, ondergist, het maakt niet uit: er is met bovengistende brouwwijze een goed witbier mee te brouwen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: hoegaarden witbier gist
« Reactie #10 Gepost op: 22-09-2004 13:05 u »
Ik heb het bier waar MO het over heeft ook geproefd en sluit me helemaal bij hem aan. Waarom zou een brouwer ook een ondergist gebruiken als afvulgist voor een witbier? Voor een betere flocculatie hoeft het niet, want een witbier hoort troebel te zijn. Voor een "cleanere" smaak hoeft het ook niet, want een witbier hoort fruitig te zijn. Het is veel eenvoudiger om dezelfde gist te gebruiken.

Groeten,

A3

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.813
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: hoegaarden witbier gist
« Reactie #11 Gepost op: 22-09-2004 23:51 u »
Reden is wellicht dat men de eigen gist geheim wil houden? Vele Duitse Weizenbrouwers vullen ook af met ondergist....

Herman

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: hoegaarden witbier gist
« Reactie #12 Gepost op: 04-10-2004 15:53 u »
Het witbier heb ik nogmaals geproefd na langere rijping en inderdaad niets mee aan de hand!
Je kunt nog gewoon het gist uit de Hoegaarden wit winnen,want het is een prima witbiertje geworden met alle kenmerken van een witbier!
Behalve is mijn bier helder geworden maar dan maar even schudden voor gebruik. :hoera:

Groeten,

roco :degroeten:

Offline tyca

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
Re: hoegaarden witbier gist
« Reactie #13 Gepost op: 08-11-2006 20:04 u »
Hoegaarden gebruikt naart het schijnt 2 gisten. (een vriend van een vriend werkt bij Hoegie an vertelde hem als volgt)

Hoofdgist wordt verwijderd en er wordt afgevuld met een korrelgist die minder uitvlokt
om een mooier "troebelder" witbier te krijgen.

Als het helpen kan,
Robert

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: hoegaarden witbier gist
« Reactie #14 Gepost op: 08-11-2006 20:09 u »
Hoegaarden gebruikt naart het schijnt 2 gisten. (een vriend van een vriend werkt bij Hoegie an vertelde hem als volgt)

Hoofdgist wordt verwijderd en er wordt afgevuld met een korrelgist die minder uitvlokt
om een mooier "troebelder" witbier te krijgen.

Als het helpen kan,
Robert

Hey Robert,

Zou je ook eens kunnen vissen naar de bottelgist van Leffe Tripel (of deze afwijkt van de hoofdgist). Of wordt hij daar niet meer gebrouwen?

Offline tyca

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
Re: Hoegaarden witbier gist
« Reactie #15 Gepost op: 09-11-2006 19:39 u »
Ik kan altijd vragen of hij dat wil vragen.
(Ik zal het trachten te onthouden voor volgende keer ik hem zie.)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hoegaarden witbier gist
« Reactie #16 Gepost op: 09-11-2006 22:44 u »
Vraag gelijk even of hij wat Leffe blondgist mee wil nemen.   :proost2:

 :degroeten:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.112
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoegaarden witbier gist
« Reactie #17 Gepost op: 10-11-2006 03:51 u »
Vraag gelijk even of hij wat Leffe blondgist mee wil nemen.

En de hoegaarden hoofdgist... :proost2:

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline tyca

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
Re: Hoegaarden witbier gist
« Reactie #18 Gepost op: 19-11-2006 14:37 u »
Ja hij zou het vragen ...
Nu even geduld! ("even" zijnde "waarschijnlijk lang" :p)

Offline Sjaak

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: nl
  • bijna klaar en kunnen we weer bier brouwen
Re: Hoegaarden witbier gist
« Reactie #19 Gepost op: 19-11-2006 17:30 u »
Als je toch bezig bent!!

De grand cru hoofdgist, want ik heb de flesgist hier al staan. :dansen:

desnoods alles


Offline tyca

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
Re: Hoegaarden witbier gist
« Reactie #20 Gepost op: 19-11-2006 18:56 u »
Yup yupk zal het ook vragen ...
Maar dan moet hij het nog vragen en dan moet het nog bij mij terechtkomen.
(Informatie het is me wat ...)

Offline johanbrouwer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Hop in de pan,daar houdt geen vrouw van !
Re: Hoegaarden witbier gist
« Reactie #21 Gepost op: 10-12-2006 17:49 u »
Twee weken geleden een tripel gebrouwen, met ingevroren gist (Wyeast 3944) wat ik heb geoogst na de hoofdgisting van een vorig brouwsel. Voor het brouwen heb ik in een week tijd hier een flinke giststarter van gemaakt.
Is het normaal dat er bij deze gist tijdens de gisting een zurig luchtje vrijkomt en nog steeds schuimt?
Ook de vergisting gaat naar mijn idee veel te traag. In 2 weken van 1080 naar 1032. En nog steeds 1 blub per minuut.

Wat ik vandaag heb gedaan: vanuit het hoofdgistingsvat (van de oude gist) in een ruime fles overgeheveld zodat het schuim in ieder geval de ruimte heeft. Of heb ik de eerdergenoemde melkzuurbacterie (Jacques) de vrije ruimte gegeven?

Wordt het de gootsteen, of hebben jullie ook een dergelijke ervaring met deze gist?

Proost

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.461
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoegaarden witbier gist
« Reactie #22 Gepost op: 10-12-2006 19:11 u »
Als de vergisting langzaam verloopt zal het met de schuimvorming wel meevallen denk ik. Ik snap dan ook niet helemaal waarom je nu overgeheveld hebt.

Door over te hevelen kan er zuurstof bij het jongbier komen. MelkzuurbacteriŽn hebben geen zuurstof nodig, deze kunnen zich in feite altijd ontwikkelen in bier. Een melkzuurinfectie komt dan ook vrij veel voor.

Geduld lijkt mij zeker in dit geval een goede zaak. Als het waterslot nog regelmatig blubt worden er nog steeds stoffen omgezet. Dat kan door de gist maar ook door bacteriŽn.

Een melkzuurinfectie hoeft niet dramatisch te zijn als je van wat zuurder bier houdt en het bier een lange tijd bewaard. Of je een melkzuurinfectie te pakken hebt kan ik echter vanaf hier niet beoordelen. Mijn voorzichtige inschatting is dat het schuim op het bier gist is en dat het dus wel eens mee zou kunnen vallen.

Offline johanbrouwer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Hop in de pan,daar houdt geen vrouw van !
Re: Hoegaarden witbier gist
« Reactie #23 Gepost op: 10-12-2006 21:35 u »
Het jongbier heb ik overgeheveld, om het van de dode gistmassa te halen. Ik was een beetje bang dat het tot een smaakafwijking zou leiden. Normaal gesproken doe ik dit uiteraard als de hoofdgisting na ongeveer 5 dagen is afgelopen. Maar inderdaad is het dan onvermijdelijk dat er zuurstof bij komt. Want nu loop ik het risico dat ik nog een keer moet overhevelen, omdat er weer te veel sludge op de bodem komt.
Proost.

Offline Arie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Cetero censeo birrum bibendum esse
Re: Hoegaarden witbier gist
« Reactie #24 Gepost op: 14-01-2009 21:13 u »
Ik ben nu al een poosje aan het zoeken of het gist depot uit een flesje Hoegaarden Witbier geschikt is om een witbier mee te vergisten. De meningen op dit forum zijn verdeeld.  :weetniet:
Er wordt meerdere malen gezegd dat de afvulgist een andere is den de hoofdgist. Echter de bieren die hiermee vergist zijn lijken toch witbieren van prima kwaliteit te zijn.

Mijn vraag is: zijn de meningen hierover nog steeds verdeeld of is er misschien nieuwe kennis omtrent de afvulgist van Hoegaarden Witbier?

 :degroeten: Arie