Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schijnbare vergistingsgraad te hoog  (gelezen 897 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rfrins

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Gepost op: 12-04-2020 10:45 u »
 Hallo forumgenoten,

Na 5 jaar geleden voor het laatst gebrouwen te hebben, heb ik vorige week nog eens een poging gewaagd een zwaar blond te brouwen.


Op zich ging alles goed, tot het moment dat alles het gistvat in ging, toen ben ik eigenlijk vergeten goed te beluchten...
Normaal gesproken zou ik het geheel flink laten kletteren, maar ik heb dat iets te voorzichtig gedaan denk ik.

het waterslot ging wel meteen werken, maar na een dag of 3 verminderde de activiteit tot bijna niks.
Als ik even in het bier keek, zag ik er wel een schuimkraag op, dus dat is op zich goed.

Nu een week later een sample genomen om de SG te bepalen van de hoofdvergisting en deze lijkt stil te staan op 1022 met een schijnbare vergistingsgraad van 64%
Dit zou in principe een stuk lager moeten...

Ik heb het brouwsel in een temperatuurkast staan op 19 graden.
Het geheel zit in een plastic vat en wilde in principe niet overhevelen voor de nagisting

Paar vragen:
- verwachten jullie dat de sg nog lager gaat of niet?
- Denken jullie dat ik actief iets moet doen om de vergisting wat sneller te laten verlopen of is rustig afwachten de betere optie?
- Heeft nog zin achteraf te beluchten?
- zou het toevoegen van gistvoeding helpen?
- zou het warmer zetten van de temperatuurkast helpen?


Bedankt voor het meedenken.


oh ja: het recept



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkZ-001
Naam receptPandemie - Sterk Blonde
Brouwdatum05-Apr-20
BierstijlBlond
Volume12.0
Begin SG1.062 SG
Eind SG1.022 SG
Schijnbare vergistingsgraad64.5%
Alcoholgehalte5.2 vol.%
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Rager)22 IBU
Brouwzaalrendement83.3 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
11.60 lWater uit Zutphen
4.46 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.86 kgPilsmoutDingemans3 EBC68.8 %
0.22 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC8.2 %
0.62 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC23.0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
6262.0 įC1 min.45 min.5.6 l/kg
7272.0 įC1 min.15 min.5.6 l/kg
7877.0 įC1 min.5 min.5.6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19.0 gStyrian Goldingsbellen3.4%75 min.18.5 IBU
19.0 gSaazbellen3.4%10 min.3.7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 pak(ken)Belgian Strong Ale (1388)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18.0 įC
Max. temp. hoofdvergisting19.5 įC
Eind temp. hoofdvergisting19.0 įC
Eind SG hoofdvergisting1.022 SG
Schijnbare vergistingsgraad64.5%
Start nagisting12-Apr-20
Temp. nagisting22.0 įC
Temp. lagering4.0 įC




Update 17-4

Nog even ter compleetheid van dit topic:

Ik heb de vergisting weer aan de gang gekregen:

1. heb de temperatuur verhoogd van 19 naar 23 graden (1 graad per dag erbij)
2. heb wat gistvoeding erbij gedaan
3. heb een beetje bewogen met het vat.

Inmiddels is de SG gezakt naar 1008


De fouten die ik gemaakt heb waardoor dit heeft kunnen optreden:

1. Iets te weinig gist geŽnt (had geen spullen in huis voor een giststarer)
2. Niet of nauwelijks belucht
3. te weinig geduld (Gist type schijnt erom bekend te staan dat hij er wat langer over doet)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.391
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #1 Gepost op: 12-04-2020 11:03 u »
Vergistingsgraad is niet te hoog maar is te laag. Bij een begin densiteit van 1062 van het wort is het niet normaal dat het eind SG maar tot 1022 is gegaan. Onvoldoende belucht kan een oorzaak zijn, of te weinig actieve gistcellen.

Offline DoubleW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #2 Gepost op: 12-04-2020 11:13 u »
Deze vraag is op het forum vaker gesteld.
Beluchten heeft alleen zin in het begin om de gist te activeren daarna gaat de gist anaeroob werken. Het feit dat de sg is gedaald geeft aan de gist actief is.
- voor sommige gisten is het normaal om snel te beginnen en traag te eindigen - heb zelf geen ervaring met Belgian strong ale maar dat kun je opzoeken.
- verhogen naar 23 graden geeft heel vaak het gewenste resultaat van voltte eindgisting met ook nog een mooi resultaat aan esters als dat gewenst is.
- een combinatie van gisten kan ook nog beter werken. Kijk wel naar de flocculatie graag als je een heldere blonde wil (anders filteren of cold crash na vergisten)
- tijd nemen het is een hobby en geen commercie voor je

Succes

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.591
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #3 Gepost op: 12-04-2020 11:45 u »
Je gebruikt een vrij korte 72 gradenstap. Bij 72 gradenstap knipt de alfa-amylase het zetmeel in willekeurige grote stukken. Hoe langer je die 72 gradenstap aanhoudt, hoe kleiner die stukken dus worden en dus hoe meer vergistbare suikers je overhoudt. Ik denk dat die korte 72 gradenstap de lage vergistingsgraad kan verklaren. De vergisting duurde een week zo te zien, dus lijkt redelijk normaal qua snelheid, dus waarschijnlijk geen vastgelopen gisting, maar te veel lange suikermoleculen.
 

Offline beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #4 Gepost op: 12-04-2020 14:41 u »
Ongeacht het maischschema zou het sg met 23% suiker in de stort veel lager moeten uitkomen
waarschijnlijk heb je te weinig gist geŽnt. Bij de 1388 wil het verhogen van de temperatuur en nog weleens werken om de vergisting weer op gang te helpen.
Deze gist wil nog wel een stilvallen.


Offline DoubleW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #5 Gepost op: 12-04-2020 15:54 u »
Beste Hans, het maischschema is niet verkeerd. Ik heb even gecheckt maar het is de gist, ophogen naar 23 graden en uitkomen op 1010 in 4 dagen. Succes

Offline rfrins

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #6 Gepost op: 12-04-2020 16:23 u »
Vergistingsgraad is niet te hoog maar is te laag. Bij een begin densiteit van 1062 van het wort is het niet normaal dat het eind SG maar tot 1022 is gegaan. Onvoldoende belucht kan een oorzaak zijn, of te weinig actieve gistcellen.

Ik heb sowieso onvoldoende belucht, dat weet ik zeker. maar dat kan ik nu niet meer corrigeren.


Deze vraag is op het forum vaker gesteld.
Beluchten heeft alleen zin in het begin om de gist te activeren daarna gaat de gist anaeroob werken. Het feit dat de sg is gedaald geeft aan de gist actief is.
- voor sommige gisten is het normaal om snel te beginnen en traag te eindigen - heb zelf geen ervaring met Belgian strong ale maar dat kun je opzoeken.
- verhogen naar 23 graden geeft heel vaak het gewenste resultaat van voltte eindgisting met ook nog een mooi resultaat aan esters als dat gewenst is.
- een combinatie van gisten kan ook nog beter werken. Kijk wel naar de flocculatie graag als je een heldere blonde wil (anders filteren of cold crash na vergisten)
- tijd nemen het is een hobby en geen commercie voor je

Succes

Ok, ik heb de temperatuurkast verhoogd naar 23 graden, ik neem over 4 dagen weer een monster om te zien of deze iets gedaan heeft.



je gebruikt een vrij korte 72 gradenstap. Bij 72 gradenstap knipt de alpha amylase het zetmeel in willekeurige grote stukken. hoe langer je die 72 gradenstap aanhoudt, hoe kleiner die stukken dus worden en dus hoe meer vergistbare suikers je overhoudt. Ik denk dat die korte 72 gradenstap de lage vergistingsgraad kan verklaren. De vergisting duurde een week zo te zien, dus lijkt redelijk normaal qua snelheid, dus waarschijnlijk geen vastgelopen gisting, maar te veel lange suikermoleculen.
 

Het maischschema komt uit het boek: Verander water in bier.
Bier zou een duvelachtige kloon moeten worden


Qua gisthoeveelheid zou ik ongeveer goed moeten zitten gezien ik maar 12 liter heb gebrouwen.
Maar ik zal de volgende keer zeker een giststarter gebruiken.

Offline rfrins

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #7 Gepost op: 12-04-2020 16:28 u »
Overigens lees ik het volgende op de Wyeast site over deze gist:

This strain is prone to stalling at approximately 1.035; racking or slight aeration will encourage it to finish fermentation

Zij zeggen overhevelen en licht beluchten... wat is jullie ervaring hiermee en wat heeft de voorkeur?
- temperatuur verhogen
- overhevelen en licht beluchten
- of beide?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.798
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #8 Gepost op: 12-04-2020 23:11 u »
Overigens lees ik het volgende op de Wyeast site over deze gist:

This strain is prone to stalling at approximately 1.035; racking or slight aeration will encourage it to finish fermentation

Zij zeggen overhevelen en licht beluchten... wat is jullie ervaring hiermee en wat heeft de voorkeur?
- temperatuur verhogen
- overhevelen en licht beluchten
- of beide?

Het probleem van beluchten nadat de vergisting gestart is, is dat het snel te veel is. Hierdoor kun je smaakafwijkingen krijgen.
 
Door over te hevelen krijg je een beperkte beluchting.

Wat ook kan helpen is complexe gistvoeding toevoegen. Als je dat niet in huis hebt kun je een oud zakje gist gedurende 15 minuten laten koken in 0,5 liter water. Laat het even afkoelen en roer het door het bier met een gedesinfecteerde soeplepel of rvs roerspaan. Doe dit rustig en niet te fanatiek.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.591
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #9 Gepost op: 12-04-2020 23:16 u »
Overigens lees ik het volgende op de Wyeast site over deze gist:

This strain is prone to stalling at approximately 1.035; racking or slight aeration will encourage it to finish fermentation

Zij zeggen overhevelen en licht beluchten... wat is jullie ervaring hiermee en wat heeft de voorkeur?
- temperatuur verhogen
- overhevelen en licht beluchten
- of beide?
Ik zou hooguit temperatuur verhogen. Beluchten zo ver in de gisting is nooit goed.

Offline rfrins

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #10 Gepost op: 13-04-2020 07:49 u »
Bedankt voor de reacties. Ik heb zojuist gistvoeding toegevoegd en de temperatuur verhoogd. Hopen dat het bier nog iets meer doorgist..

Volgende keer toch maar gewoon korreligst gebruiken, kan dat niet gebeuren volgens mij.

Offline j.heesters3

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 502
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #11 Gepost op: 13-04-2020 09:40 u »
Als het het recept voor sterke blonde is in het boek van Adrie Otte dan stond daar als alternatief een combinatie van de S33 en de US 05. Dan was de vergisting zeker ver doorgegaan. De US05 is bij mij een keer doorgegaan van 1085 naar 1004. Misschien iets voor de volgende keer ;)

Broudoe

Jos

Offline beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #12 Gepost op: 13-04-2020 10:17 u »
Of de MJ 31 of MJ 41 deze gisten allebei ver door net als de 1388.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #13 Gepost op: 13-04-2020 13:54 u »
Ik mis nog de vraag of met een dobber of een refractometer is gemeten.
Waarschijnlijk gaat het daar niet fout, het is geen beginnende brouwer maar wel een waarde die met een refractometer gemeten had kunnen zijn.

Groet,
Hans

Offline rfrins

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #14 Gepost op: 13-04-2020 14:10 u »
Ik heb met de welbekende dobber gebrouwen, dus dat moet goed zitten.

Overigens gisteren temperatuur verhoogd en vanochtend gistvoeding erbij en ik zie weer iets van leven in het waterslot... over een paar dagen nog maar eens de SG checken.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #15 Gepost op: 13-04-2020 15:01 u »
Ik heb met de welbekende dobber gebrouwen, dus dat moet goed zitten.
Ik had al zo'n vermoeden maar vroeg het toch even, dit blijkt toch vaak fout te gaan.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.798
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #16 Gepost op: 13-04-2020 16:12 u »
Ik had al zo'n vermoeden maar vroeg het toch even, dit blijkt toch vaak fout te gaan.

Tip
Stel de vraag hydrometer of refractometer als het SG op ongeveer 50% zit van het begin SG, dan is het bijna altijd raak...  ;)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.798
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #17 Gepost op: 13-04-2020 16:14 u »
Volgende keer toch maar gewoon korrelgist gebruiken, kan dat niet gebeuren volgens mij.

Als je te weinig korrelgist ent ten opzichte van de hoeveelheid wort dat vergist moet worden kan het ook gebeuren... Het gaat om de hoeveelheid vitale gistcellen.

Offline rfrins

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #18 Gepost op: 17-04-2020 14:21 u »
Nog even ter compleetheid van dit topic (voor mensen die dit terug gaan zoeken):

Ik heb de vergisting weer aan de gang gekregen:

1. heb de temperatuur verhoogd van 19 naar 23 graden (1 graad per dag erbij)
2. heb wat gistvoeding erbij gedaan
3. heb een beetje bewogen met het vat.

Inmiddels is de SG gezakt naar 1008


De fouten die ik gemaakt heb waardoor dit heeft kunnen optreden:

1. Iets te weinig gist geŽnt (had geen spullen in huis voor een giststarer, 1 smackpack was net niet voldoende)
2. Niet of nauwelijks belucht (vergeten, 1e brouwsel in jaren)
3. te weinig geduld (Gist type schijnt erom bekend te staan dat hij er wat langer over doet)

Anyway, eind goed al goed, nu hopen dat hij smaakt.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.591
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Schijnbare vergistingsgraad te hoog
« Reactie #19 Gepost op: 17-04-2020 15:48 u »
Dus van 1022 naar 1008 in 6 dagen. Lijkt me redelijk normaal.

Tags: