Weizenbock

Gestart door Albertus, 20-12-2009 16:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Albertus


Op verzoek hier het recept van mijn Weizenbock (80 punten BONK 2009).

Bert

BrouwHulp recept rapport


Naam bier: Weizenbockboom
Biertype: Biertype:


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =========================================================

Gepland volume: 25 liter
Geplande begindichtheid: 1075 g/l
Gemeten begindichtheid: 1072 g/l
Gemeten einddichtheid: 1021 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 70,8%
Brouwzaalrendement: 78,1%
Geplande kleur (Morey): 51 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 21 IBU


==== Maischen ==================================================
Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    1,546    21,0
Tarwemout                                  3    2,798    38,0
Tarwemout donker                          31    0,884    12,0
Munich mout 15                            16    1,473    20,0
Chocolademout (Mout roost 900)           900    0,133     1,8
CaraMunich (Cara 120)                    123    0,265     3,6
Special B (Cara 400)                     391    0,265     3,6

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 18

                      Temperaturen       Tijden     
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust 
Eiwitrust               54     54        0     10   
Beta-amylase            62     62       10     45       
Alfa-amylase            70     70       12     30       
Uitmaischen             78     78        7      5   


==== Filteren en spoelen =====================================
Spoelwater:             9,99 liter
Temperatuur spoelwater: 78,00°C
Filtertijd:             0:00


==== Koken, hop en kruiden ===================================

Totale kooktijd: 90 minuten

Hop
Hopsoort %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Saaz            3,8       30,0      90         Hopbellen      9,2
Saaz            3,8       30,0      45         Hopbellen      7,9
Saaz            3,8       30,0      15         Hopbellen      4,3

SG na koelen:          1072
Volume na koelen:      24 liter


==== Vergisting =============================================
Gist en giststarter
Gebruikte gist:          3056 Bavariam Wheat Blend
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Volume giststarter:      0,5 liter
Dichtheid giststarter:   1006 g/l
Starter belucht:         8 uur
Temperatuur giststarter: 20,0°C
Gistvoeding:             Wyeast
Hoeveelheid gistvoeding: 3,0 gram

Vergisting
Primaire vergisting 6 dagen bij 18°C, SG bij hevelen 1022.
Secundaire vergisting bij 18°C, SG bij bottelen 1021.


==== Bottelen ===============================================
Bottelen met 8,0 g/l suiker
Temperatuur bij hergisting op fles: 20,0°C
Alcoholpercentage: 7,0vol.%

Proost!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.