Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Voorzet volgende brouwsel  (gelezen 4788 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Voorzet volgende brouwsel
« Gepost op: 17-11-2009 20:54 u »
Hallo allemaal,
Hier mijn idee voor een volgende ESB, schiet maar!

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMaris Otter 3
Brouwdatum17-11-2009
BiertypeBitter (Ordinary & Best)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1044 (4,4 vol% alc.)
Brouwzaalrendement80.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater28.76 liter
Maischdikte4.71 l/kilo
Maischwater18,0 liter
Spoelwater15,0 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur21 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid36 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pale ale mout (Maris Otter)90,0 %3442 gram4 EBC
Biscuitmout 50 EBC5,0 %191 gram58 EBC
Caramünch type 25,0 %191 gram110 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
WGV (Whitbread Golding Variety)8,3 %22 gram90 min.26 EBU
Sovereign6,0 %26 gram15 min.10 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1318 London Ale III
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1000 ml
Beluchtings tijd3 uur
Temperatuur giststarter21°C
Gist voedingSiris yeast vit
Hoeveelheid1 tl
Zinkzinkgist
Hoeveelheid
Opmerkingenopkweken uit flesje (zie "echt oud bruin")


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: voorzet volgende brouwsel
« Reactie #1 Gepost op: 17-11-2009 21:06 u »
Heb je echt die hoppen met die alfazuurpercentages?
Mooi simpel recept, ziet er goed uit!

Hoe ga je maischen?

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #2 Gepost op: 17-11-2009 21:44 u »
Ik schiet nix! Ziet er inderdaad goed uit, leuk die Biscuit. Gebruiken we veel te weinig, zoals Jacques laatst al zei.

Het enige dat ik kan bedenken is dat er misschien nog wat hop op het allerlaatst of in het gistvat in zou kunnen?

Hoe ga je maischen?

Eenstapsmaisch op een graadje of 67-68, mag ik hopen? Dat is eigenlijk een inkoppertje bij een dergelijk bier.

 :degroeten: JW.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #3 Gepost op: 17-11-2009 22:25 u »
Oeps, maischschema inderdaad vergeten. ik dacht aan 60 min. op 67 gr. De biscuitmalt is zelf geroosterd (zie ook "echt oud bruin" recept). Mmm, drooghoppen is inderdaad een idee. even kijken welke hoppen ik nog heb. wordt vervolgd.
Rookmout was ik niet van plan, sorry hopmans.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #4 Gepost op: 26-11-2009 18:35 u »
Nu ben ik aan het brouwen.  :hoera: Ik heb het recept minimaal aangepast: ik heb de caramunich stort verhoogd naar 7% ten koste van de pale en ga drooghoppen met WGV (wat denken jullie 10g?)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #5 Gepost op: 26-11-2009 18:43 u »

Ik ga wel schieten (Ik heb tenslotte recht van spreken, omdat ik mee heb gedaan met de peiling  ;) ).

Dit staat op de site van Fullers zelf:

Citaat
Tasting Notes
First brewed in 1971, ESB is unrivaled in flavor and balance. A robust 5.5% alcohol by volume in cask (5.9% alcohol by volume in bottles and kegs), it is brewed from Pale Ale and Crystal malts and from Target, Challenger, Northdown and Goldings hops.

Het SG moet dus de volgende keer hoger, en er zijn andere hoppen gebruikt.

Is 1 g/l niet een algemeen drooghop schemaatje?
20 gram dus?


Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #6 Gepost op: 26-11-2009 18:48 u »
Hoi Hoppie,
ik ga niet voor een Fuller's ESB maar een algemene. ik val binnen de grenzen volgens BrouwVisie :) Ok 20 gram dus, ik kende de stelregel niet  :pan:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #7 Gepost op: 26-11-2009 18:58 u »
Het kan ook zijn dat ik abuis ben.
  :weetniet:

Inderdaad 20 gram.
10 kan ook, maar niet meer als 20 in ieder geval.
Ik doe altijd 20, en dat smaakt goed.
 :degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.443
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #8 Gepost op: 26-11-2009 19:05 u »
1 gram hop per liter voor koudhoppen is inderdaad redelijk standaard.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #9 Gepost op: 26-11-2009 19:36 u »

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #10 Gepost op: 26-11-2009 19:47 u »
Ik ga meestal voor 2 gr/l dry-hop... maar als ik los ga met de hop zijn het vaak wel echt bittere en hoppige monsters! Ik heb Buscuit mout slechts 1x gebruikt in een Scotch Ale, ik kon de smaken toen niet echt specifiek herkennen. Wat is er zo lekker aan Buscuit mout, hoe smaakt het?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #11 Gepost op: 26-11-2009 20:04 u »
1 tot 2 gram hoor ik altijd. 1 is duidelijk maar nog mild, 2 is flink. In mijn bitter heb ik 0,5 gedaan, da's waarneembaar maar echt licht. Hoewel het natuurlijk wel van de aromatische kracht van de hop afhangt.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #12 Gepost op: 26-11-2009 20:16 u »
De biscuitmalt is zelf geroosterd (zie ook "echt oud bruin" recept).

Bedoel je zelf gemaakt van pilsmout? Heb je die al geproefd naast 'echte' biscuit? Mouterijen doen soms best ingewikkeld met hun mouten, dus je moet aardig zeker van je zaak zijn om het onvervalste 'biscuit' te noemen.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #13 Gepost op: 26-11-2009 20:32 u »
De bisuitmalt heb ik gemaakt van MO pale ale mout volgens de procedure van "Radical Brewing". Aangezien vd Kooy geen biscuitmalt heeft heb ik hem nooit met de echte kunnen vergelijken.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #14 Gepost op: 26-11-2009 23:26 u »
Resultaat 20 L met een SG van 1056. Toch weer te hoog.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #15 Gepost op: 27-11-2009 09:38 u »
Dat is zeker hoog.  :duimop:
 Maar dan gooi je er toch gewoon water bij voor de gisting tot je het gewenste SG heb bereikt.
Met 1,5 tot 2 gram koudhoppen is je bier dan wel wat minder bitter, maar de hersenen 'snappen' het koudhoppen toch niet en geven je het idee dat het bier naast een goed aroma toch bitter is.  ::)

Zo'n resultaat heb ik volgens mij nog nooit behaald.

 :degroeten:

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #16 Gepost op: 27-11-2009 09:42 u »
ik val binnen de grenzen volgens BrouwVisie :)
Als ESB bij jou in BrouwVisie staat heb je 'm er zelf ingezet, toch?

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #17 Gepost op: 02-12-2009 20:14 u »
Ik kon helaas het bier niet verder verdunnen± Zat op 20L in een 25L emmer. Ik ga helaas wel voor maar 10 g WGV omdat dat simpelweg het laatste is, maar nu het zorgelijke: De vergisting gaat waardeloos!!

Ik had zoals gezegd een starter gemaakt die heel actief was en deze bij het bier gedaan. Na 2 dagen een mooie laag schuim en geur en nu na overtappen in het volgende gistingsvat (ja ik weet het, had eerst het SG moeten meten) blijk het SG slechts 1045!! Da's slechts 11 punten in 5 dagen! Zo traag heb ik nog nooit een vergisting gehad. Wellicht komt het doordat het monster redelijk troebel was (onderuit de emmer) maar toch. Het ruikt erg esterig (als een trappistengist en de gist lijkt aan de raden redelijk klonterig. Verder valt op dat er niet heel veel gist onder in de emmer zat. er zat wel flink schuim op en zoals gezegd was het monster voor de SG goed troebel.

iImand ideeën?  :weetniet:

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #18 Gepost op: 04-12-2009 09:19 u »
Nou hij blupt nu in ieder geval vrolijk: elke 10 seconde... Hopenlijk wor(d)t het nog wat....

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #19 Gepost op: 20-12-2009 17:29 u »
Net even gemeten en geproefd: SG is wel ok (1020) maar de smaak  :( medicinaal!! Ik denk erover hem door de goot te spoelen. De geur doet denken aan een Chimay of andere Belgische trapist. Wat denken jullie: infectie of rare gistsmaak en kan het nog bijtrekken?
Nog even: hij is niet zuur, maar heeft dus een onaangename bitterheid in vombinatie met een medicinaal smaakje wat precies de reden is waarom ik niet van Chimay houdt. Ik herken deze smaak: dit zat ook bij mijn eerste (en mislukte) brouwsel ooit. Ik verdenk een infectie, maar is deze altijd zuur?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #20 Gepost op: 20-12-2009 18:35 u »
Een medicinale smaak kan door een infectie worden veroorzaakt, maar als het zo subtiel is als bij Chimay, zou ik nog even wachten of het wegtrekt en het eens aan iemand anders laten proeven. Immers Chimay is niet geinfecteerd. Als je reiniger(s) gebruikt die chloor bevat, kan dat bij gebrekkig uitspoelen ook een medicinale (chloorfenolische)  smaak veroorzaken.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
  • øl, øl og mer øl!
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #21 Gepost op: 20-12-2009 19:29 u »
Ik vind Chimay niet subtiel, maar deze is een stuk sterker. Ik vroeg me af: leidt een infectie altijd tot een zure smaak? Ik gebruik geen chloorhoudende reinigingsmiddelen (sulfiet en spiritus) en vrees dus voor het ergste...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Voorzet volgende brouwsel
« Reactie #22 Gepost op: 20-12-2009 20:41 u »
Ik gebruik geen chloorhoudende reinigingsmiddelen (sulfiet en spiritus) en vrees dus voor het ergste...

Fenolische smaken komen ook vaak door de gist. Veel Belgische gisten geven fenolische smaken. Zeker als je hogere vergistingstemperaturen hanteert.

Tags: