Op verzoek hier het recept van mijn Weizenbock (80 punten BONK 2009).
Bert
BrouwHulp recept rapport
Naam bier: Weizenbockboom
Biertype: Biertype:
==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =========================================================
Gepland volume: 25 liter
Geplande begindichtheid: 1075 g/l
Gemeten begindichtheid: 1072 g/l
Gemeten einddichtheid: 1021 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 70,8%
Brouwzaalrendement: 78,1%
Geplande kleur (Morey): 51 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 21 IBU
==== Maischen ==================================================
Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker EBC kg %
Pilsmout 3 3 1,546 21,0
Tarwemout 3 2,798 38,0
Tarwemout donker 31 0,884 12,0
Munich mout 15 16 1,473 20,0
Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,133 1,8
CaraMunich (Cara 120) 123 0,265 3,6
Special B (Cara 400) 391 0,265 3,6
Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 18
Temperaturen Tijden
Stap naam begin eind opwarm rust
Eiwitrust 54 54 0 10
Beta-amylase 62 62 10 45
Alfa-amylase 70 70 12 30
Uitmaischen 78 78 7 5
==== Filteren en spoelen =====================================
Spoelwater: 9,99 liter
Temperatuur spoelwater: 78,00°C
Filtertijd: 0:00
==== Koken, hop en kruiden ===================================
Totale kooktijd: 90 minuten
Hop
Hopsoort %a hoeveelheid (g) kooktijd (min) type IBU
Saaz 3,8 30,0 90 Hopbellen 9,2
Saaz 3,8 30,0 45 Hopbellen 7,9
Saaz 3,8 30,0 15 Hopbellen 4,3
SG na koelen: 1072
Volume na koelen: 24 liter
==== Vergisting =============================================
Gist en giststarter
Gebruikte gist: 3056 Bavariam Wheat Blend
Gistvorm: Vloeibaar
Gisttype: Bovengist
Giststarter gemaakt?: Ja
Volume giststarter: 0,5 liter
Dichtheid giststarter: 1006 g/l
Starter belucht: 8 uur
Temperatuur giststarter: 20,0°C
Gistvoeding: Wyeast
Hoeveelheid gistvoeding: 3,0 gram
Vergisting
Primaire vergisting 6 dagen bij 18°C, SG bij hevelen 1022.
Secundaire vergisting bij 18°C, SG bij bottelen 1021.
==== Bottelen ===============================================
Bottelen met 8,0 g/l suiker
Temperatuur bij hergisting op fles: 20,0°C
Alcoholpercentage: 7,0vol.%
Proost!