Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Weizenbock  (gelezen 2621 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.613
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Weizenbock
« Gepost op: 20-12-2009 16:48 u »

Op verzoek hier het recept van mijn Weizenbock (80 punten BONK 2009).

Bert

BrouwHulp recept rapport


Naam bier: Weizenbockboom
Biertype: Biertype:


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =========================================================

Gepland volume: 25 liter
Geplande begindichtheid: 1075 g/l
Gemeten begindichtheid: 1072 g/l
Gemeten einddichtheid: 1021 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 70,8%
Brouwzaalrendement: 78,1%
Geplande kleur (Morey): 51 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 21 IBU


==== Maischen ==================================================
Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    1,546    21,0
Tarwemout                                  3    2,798    38,0
Tarwemout donker                          31    0,884    12,0
Munich mout 15                            16    1,473    20,0
Chocolademout (Mout roost 900)           900    0,133     1,8
CaraMunich (Cara 120)                    123    0,265     3,6
Special B (Cara 400)                     391    0,265     3,6

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 18

                      Temperaturen       Tijden     
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust 
Eiwitrust               54     54        0     10   
Beta-amylase            62     62       10     45       
Alfa-amylase            70     70       12     30       
Uitmaischen             78     78        7      5   


==== Filteren en spoelen =====================================
Spoelwater:             9,99 liter
Temperatuur spoelwater: 78,00C
Filtertijd:             0:00


==== Koken, hop en kruiden ===================================

Totale kooktijd: 90 minuten

Hop
Hopsoort %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Saaz            3,8       30,0      90         Hopbellen      9,2
Saaz            3,8       30,0      45         Hopbellen      7,9
Saaz            3,8       30,0      15         Hopbellen      4,3

SG na koelen:          1072
Volume na koelen:      24 liter


==== Vergisting =============================================
Gist en giststarter
Gebruikte gist:          3056 Bavariam Wheat Blend
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Volume giststarter:      0,5 liter
Dichtheid giststarter:   1006 g/l
Starter belucht:         8 uur
Temperatuur giststarter: 20,0C
Gistvoeding:             Wyeast
Hoeveelheid gistvoeding: 3,0 gram

Vergisting
Primaire vergisting 6 dagen bij 18C, SG bij hevelen 1022.
Secundaire vergisting bij 18C, SG bij bottelen 1021.


==== Bottelen ===============================================
Bottelen met 8,0 g/l suiker
Temperatuur bij hergisting op fles: 20,0C
Alcoholpercentage: 7,0vol.%

Proost!

Tags: