Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Suikergehalte vruchten  (gelezen 17783 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.836
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Suikergehalte vruchten
« Gepost op: 21-07-2004 16:57 u »
Binnenkort wil ik een bier gaan maken met zwarte bessensap, maar nu wil graag weten hoeveel suikers erin zitten. Ik geloof dat er op het forum wel eens een link naar een site met suikergehalte van vruchten heeft gestaan, maar ik kan hem niet vinden. Kan iemand me helpen?

Gerb

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Bas

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
Re:Suikergehalte vruchten
« Reactie #1 Gepost op: 21-07-2004 20:45 u »
Niet helemaal wat je zocht, maar toch de moeite waard om te plaatsen.

Suikergehaltes:
Citaat
Sugar 100 %
Sugar Cane 9-14 %, more if tropical  
Sugar Beet 12-18%  
Molasses 50%  
Honey 80%  
Grape 16-30 % (usually 20%)  
Artichokes 17 %  
Bananas 20-25 %  
Barley & Malt 68 %  
Carob beans 40%  
Cassava 25 %  
Corn 70 %  
Potatoes 20 %  
Raisins 60 %  
Apples  24 %  

Uit de Promash databases kun je trouwens ook nog wel nuttige informatie hierover halen.

Grt, Bas H.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.443
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:Suikergehalte vruchten
« Reactie #2 Gepost op: 21-07-2004 23:27 u »
Hoi Gerb,

Het suikergehalte van vruchtensappen kun je natuurlijk heel eenvoudig zelf bepalen met behulp van je hydrometer of als je die hebt refractometer. Omdat je niet weet in hoeverre de vruchtensuikers vergistbaar zijn raad ik je aan een kleine hoeveelheid te laten vergisten met de gist die je wilt gaan gebruiken (warm wegzetten en regelmatig schudden).
Eventueel kun je tijdig een wat grotere giststarter aanmaken en een klein gedeelte gebruiken voor het laten vergisten van het vruchtensap. Het restant kun je koud wegzetten in de koelkast voor het moment dat de starter nodig hebt. Ook kun je de starter verder vergroten.

:degroeten: Jacques

Free

  • Gast
Re:Suikergehalte vruchten
« Reactie #3 Gepost op: 04-08-2004 21:16 u »
Dag Gerb,
Hierbij een overzichtje van vruchten en suikergehalte.
Deze suikerwaarden komen uit: 'Het zoet lexicon' van de Suikerunie.
Deze lijst wordt ook gebruikt bij het bierbrouwprogramma wat speciaal is ontwikkeld voor het Bergsche Bierbrouwersgilde. Dit programma wordt in september a.s. gepresenteerd.

Vruchtensoorten   Totaal zoete koolhydraten   
Aalbes   Suikergehalte 4.4 %   
Aardbei   Suikergehalte 6.2 %   
Abrikoos   Suikergehalte 6.7 %     
Ananas   Suikergehalte 11.6 %   
Appel   Suikergehalte 9.5 %   
Banaan   Suikergehalte 16 %   
Bosbes   Suikergehalte 7.6 %   
Braam   Suikergehalte 6.3 %   
Citroensap   Suikergehalte 1.6 %   
Clementine   Suikergehalte 11.4 %   
Dadels (gedroogd)   Suikergehalte 63.9 %   
Druiven       Suikergehalte 16 %   
Framboos       Suikergehalte 5.7 %   
Honingmeloen   Suikergehalte 11.1 %   
Kers (Krieken)/morellen   Suikergehalte 11.5 %   
Kruisbes   Suikergehalte 9.2 %   
Meloen   Suikergehalte 7.8 %   
Peer   Suikergehalte 10.5 %   
Perzik   Suikergehalte 9.1 %   
Pompelmoessap   Suikergehalte 6.5 %   
Pruim   Suikergehalte 10.5 %   
Rabarber   Suikergehalte 0.9 %   
Rozijn   Suikergehalte 71.5 %   
Sinaasappelsap   Suikergehalte 9 %   
Vijgen (gedroogd)   Suikergehalte 62.8 %   
Vijgen (vers)   Suikergehalte 11.5 %   
Zwarte bes   Suikergehalte 6.7 %   

Tags: fruit