Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hop met de Gijt (tripel hop)  (gelezen 10212 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #25 Gepost op: 27-01-2010 21:36 u »
Nou, het is al 2 keer 1025 geweest, met een paar dagen ertussen. Maar ik ga een weekendje weg, zal hem gewoon op 15 graden laten staat in de huiskamer.

Gisteren gebotteld met 1025. Ben benieuwd. Had het bier in de kelder gezet, maar daar was het maar 12 graden, lijkt me niet genoeg voor nagisting. Nu maar in de huiskamer gezet, maar ben bang voor explosieve flessen.

???
Ik snap het niet helemaal?

Je hebt het bier nooit warm weggezet, wel koud (in de kelder).
Je denkt dat de nagisting niet is gelukt, bevestigd door de SG-meting, maar gaat tch bottelen?

En nu ben je bang voor bommen?
Ja, die kans is er wel inderdaad...
 :nut:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #26 Gepost op: 28-01-2010 09:43 u »
Had je niet beter kunnen hevelen naar je pan, gistkoek en randen verwijderen en in zefde vat na laten gisten!?

Heb je er nog wel suiker bijgedaan?

Zoek maar dekking voor die flessen :pan:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #27 Gepost op: 28-01-2010 10:57 u »
Zoek maar dekking voor die flessen :pan:

Niet overdrijven heren.
Als de boel al weken op 1025 staat, dan is het gewoon uitvergist,
en een slappe hoofdvergisting is vaak ook een slappe hergisting,
tenzij er een bottelgist wordt gebruikt die vitaal is.
In dat geval moet je wel rennen voor je leven.

 :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #28 Gepost op: 28-01-2010 11:06 u »
Als de boel al weken op 1025 staat, dan is het gewoon uitvergist,

Als inderdaad, maar daar was ik (ook teruglezend) nog niet van overtuigd. In ieder geval niet op een adequate temperatuur?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #29 Gepost op: 28-01-2010 11:32 u »
Even samenvatten, corrigeer me vooral als er iets niet klopt.

- Het begin SG was 10701080.
- SG bij bottelen 1025, dat maakt een SVG van 64% 69% (erg laag)
- je hebt gist opgekweekt uit een fles, en dus misschien wat weinig gist gebruikt (?).
- de gist die je hebt opgekweekt is een saisongist, dus die zou ver moeten doorgisten. En als die gist vergelijkbare trekjes heeft als die van Dupont, op hoge temperaturen, en heeft'ie moeite met het laatste stukje....
Ik zie dat je 2 varianten hebt, 1 met St. Feuillien gist. De ander met US-05. Welke was 1025?
- Je hebt een droog maischschema gehanteerd.

Ik denk dat je zowel met de US-05 als de opgekweekte gist handgranaten hebt geproduceerd. Volgens mij kan je 2 dingen doen:
- ieder week een fles opentrekken en zodra de hoeveelheid koolzuur hoog wordt, vrienden uitnodigen en alles in 1 avond opdrinken
- de flessen leeggieten in een gistemmer/fles, een zakje opgestartte US-05 toevoegen en zorgen dat de temperatuur >20 graden is.




Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #30 Gepost op: 28-01-2010 16:14 u »
Oeioei... dju... hij was echt al een tijdje op 1025... hij deed niks meer. Hmm.... ze staan in de huiskamer onder handdoeken. Als ik het bier na 2 dagen op kamertemperatuur koud zet, zou dat een goed idee zijn? Ik heb 8 gram suiker per liter toegevoegd.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #31 Gepost op: 28-01-2010 16:20 u »
In 2 dagen is hij waarschijnlijk  nog niet onder druk. Gewoon elke week een fles open maken en kijken wat er gebeurt. Als je denkt dat er genoeg koolzuur op zit, dan koud wegzetten. Gaat de vergisting dan nog door, dan kun je altijd nog andere maatregelen nemen.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #32 Gepost op: 28-01-2010 16:21 u »
Dank je wel. Precies, als hij koud is, stopt de vergisting. Dus voor de zomer op drinken.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #33 Gepost op: 28-01-2010 16:53 u »
Standaard is 2 weken warm na bottelen.
Daarna koel wegzetten.

Het is beter om het warm weg te zetten na het bottelen, want dan weet
je tenminste waar je aan toe bent, anders suddert het een lange tijd door.
Uiteindelijk krijg je die spuiter toch als het niet goed is.


Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #34 Gepost op: 28-01-2010 18:10 u »
Stel ik laat ze nu 2 weken warm staan en zet het dan weg. Over 2 maanden zet ik een paar flesjes warm, ontstaat dan weer ontploffingsgevaar?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #35 Gepost op: 28-01-2010 18:14 u »
Ja, zelfs als je ze koud hebt staan kan het heel langzaam doorgaan. Gewoon iedere week een flesje opentrekken.


Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #36 Gepost op: 28-01-2010 18:23 u »
Ok, goed dat ik het weet. Ik had begrepen dat onder een bepaalde druk de gist zou stoppen.

Ik heb nu een aantal keren al gebotteld met 1018 en deze waren ook uitgegist. Wat is dan de grens? Met die bieren heb ik geen problemen gehad.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #37 Gepost op: 28-01-2010 18:34 u »
Wat is dan de grens?

Ik heb een bier gehad die van begin SG 1040 werd gebotteld bij 1022.
Geen bommetjes geworden.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #38 Gepost op: 28-01-2010 20:16 u »
De grens is te bepalen met een monster dat je gedurende de hele vergisting warm(er) wegzet (25-30 C).
Misschien een CV-ruimte of zo?
Vast wel warme plekjes te bedenken waar een fles kan staan.

Hiervan bepaal je na een maand of langer (maar in ieder geval vr bottelen) het SG.
Is het SG van je te bottelen bier hoger, dan is het nog niet uitgegist.

Het uitgegist zijn is een combinatie van het % vergistbaresuikers en het vermogen van de gist met langere suikers om te gaan.

Ok, goed dat ik het weet. Ik had begrepen dat onder een bepaalde druk de gist zou stoppen.

De gist gaat door zolang er suikers zijn die hij kan omzetten, en er zin in heeft.
Gist is relatief ongevoelig voor druk.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #39 Gepost op: 29-01-2010 16:28 u »
Dank je wel! Weer wat geleerd. Leuke test voor mijn volgende brouwsel.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #40 Gepost op: 04-02-2010 16:27 u »
2 dagen na het was het bier nog wat zoet en viel het koolzuur erg mee. Nu naar 8 dagen is de zoetigheid weg en zit er matig koolzuur op. Staat wel al een mooie schuimkraag op. Het valt dus tot nu toe mee.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #41 Gepost op: 04-02-2010 16:58 u »
Ik zou me niet zo'n zorgen maken om het eind SG bij een SVG van 69%, ik heb wel eens een bier gebotteld met een eind SG van 1032 en dit waren geen bommetjes geworden... soms is een bier gewoon echt uitgegist op een hoog SG ;)

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #42 Gepost op: 04-02-2010 21:00 u »
Fijn om te horen! Maar betekent het dan dat er nog veel onvergistbaar suiker in zit?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #43 Gepost op: 04-02-2010 21:07 u »
Ja, maar sommige onvergistbare suikers hoeven helemaal niet extreem zoet te smaken. Is het niet zo dat maltotriose bijvoorbeeld veel minder zoet smaakt dan sucrose? Heren chemici?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #44 Gepost op: 04-02-2010 21:08 u »
Dat klopt. Grofweg: hoe langer de suikerketen, hoe minder zoet de smaak.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.202
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #45 Gepost op: 04-02-2010 22:17 u »
Maar betekent het dan dat er nog veel onvergistbaar suiker in zit?

Ja, maar sommige onvergistbare suikers hoeven helemaal niet extreem zoet te smaken. Is het niet zo dat maltotriose bijvoorbeeld veel minder zoet smaakt dan sucrose? Heren chemici?

Dat klopt. Grofweg: hoe langer de suikerketen, hoe minder zoet de smaak.

En dit kan ik op dit moment uit eigen ervaring bevestigen.... :)

Tags: