Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hop met de Gijt (tripel hop)  (gelezen 9911 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Hop met de Gijt (tripel hop)
« Gepost op: 01-12-2009 18:26 u »
Zondag wil ik weer gaan brouwen, een probeersel.
Omdat als ik de verliezen opvoer in het recept de mout niet mee stijgt, heb ik het aantal te brouwen liters opgehoogd. Het water wat ik nu gebruik zit nu ongeveer op wat ik nodig heb. Kan ik dit zo toepassen of zie ik iets over het hoofd?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHop met de Gijt (tripel hop)
Brouwdatum6-12-2009
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters13
Gewenst begin SG1070 (7,7 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater21.75 liter
Maischdikte3.25 l/kilo
Maischwater13,0 liter
Spoelwater8,8 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur10 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid78 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC90,0 %3605 gram3 EBC
Pale alemout10,0 %401 gram6 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Challenger8,5 %20 gram90 min.31 EBU
Amarillo11,0 %13 gram90 min.27 EBU
Taurus (Hallertau Taurus )17,0 %7 gram90 min.21 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter0 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0C
OpmerkingenOpgekweekte gist uit St Feuillien Saison


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
152C10 minuten3,2 l/kg
262C60 minuten3,2 l/kg
372C20 minuten3,2 l/kg
478C1 minuten3,2 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.824
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #1 Gepost op: 01-12-2009 20:20 u »
 Volgens mij gaat dat wel goed met deze hoeveelheden water. Wordt het nu een IPA of een Saison? Bij een IPA verwacht ik meer late hopgiften. De Amarillo zou ik sowieso niet 90 minuten meekoken.  En de moutstort is voor beide biertypen niet standaard te noemen.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #2 Gepost op: 02-12-2009 07:12 u »
Je had toch al een bier met de naam Hop met de Geit?

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,13416.0.html

 :weetniet:

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #3 Gepost op: 02-12-2009 16:54 u »
Tja, een stijl is prima. Maar ik experimenteer graag.  :biersmile: Ja, de hopgiften moet ik nog even vastleggen.

Ja, die is er al, maar nu een andere. Ik wil kijken wat het beste resultaat is.

Helaas zondag niet brouwen, de spullen van Brouwland worden deze week niet geleverd bij de verdeler hoor ik net :echtboos:

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #4 Gepost op: 02-12-2009 17:09 u »
Misschien kan je even vertellen wat je wilt bereiken met dit bier. Het is op z'n minst twijfelachtig of je iets van die hoppen terug"ziet" als je ze allemaal 90 minuten meekookt.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #5 Gepost op: 02-12-2009 18:07 u »
Nee, inderdaad, had ik moeten vermelden. Ik ga zo verspreid toevoegen. Ik wil een hoppig bier krijgen, maar ik wil daarnaast ook testen wat er gebeurd met meerdere soorten hoop naast elkaar. Misschien brouw ik dit bier meer als experiment dan met een gericht doel.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #6 Gepost op: 02-12-2009 19:26 u »
Je had toch al een bier met de naam Hop met de Gijt?

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,13416.0.html

 :weetniet:

Hahaha, dat dacht ik ook! :D
andere naam een idee? (hoeft ook niet)

Ik deel de zorgen van geert, wat ha je nu doen?
Ik zie geen spreiding vd hoppen?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #7 Gepost op: 02-12-2009 20:00 u »
Ik denk dat je niet veel wijzer gaat worden van het experiment, VEMP. Het is wel grappig dat je het een experiment zonder doel noemt, want volgens mij is het idee van een experiment, in tegenstelling tot hoe het in de volksmond wordt gebruikt (ratjetoe geen idee waar ik mee bezig ben ;)), wel degelijk dat het een doel heeft.

De hoppen zal je er niet van leren kennen want de Amarillo zal overheersen. Als 't een India Pale Ale moet worden (je noemt het tenslotte zo, misschien moet Oscar een optie 'geen stijl' opnemen in BrouwVisie?) zou 'k de mouten omdraaien, of 100% pale nemen.

Ik zeg niet dat het een beroerd bier zal worden trouwens, in tegendeel! Wel nogal zwaar, en nogal ver doorgistend met zo'n enorme bitterheid (hoewel die gaat verminderen als je met de hoppen gaat spreiden).

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #8 Gepost op: 03-12-2009 08:19 u »
Dank je voor de reacties. Mijn probleem is dat mijn sterke kant niet ligt in de theorie. Ik lees veel op dit forum, maar daardoor wordt het soms allemaal onduidelijker. Dat ligt aan mij. Ik leer meer van de praktijk, doen. Maar jullie hebben gelijk.
Ik heb mijn recept aangepast, de moutstort is ongeveer hetzelfde als de vorige Hop met de Gijt.

Wat ik wil weten met dit brouwsel:
- Wat gebeurd er als je 3 soorten hop gebruikt?
- Lukt het me een giststarter te maken van het gistdepot uit een fles St Feuillien?
Daarnaast wil ik een lekker bitter bier voor het voorjaar maken.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHop met de Gijt (tripel hop)
Brouwdatum6-12-2009
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters13
Gewenst begin SG1070 (7,7 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater21.80 liter
Maischdikte3.25 l/kilo
Maischwater13,1 liter
Spoelwater8,8 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur15 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid69 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC30,0 %1211 gram3 EBC
Pale alemout70,0 %2827 gram6 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Challenger8,5 %10 gram90 min.16 EBU
Amarillo11,0 %5 gram90 min.10 EBU
Taurus (Hallertau Taurus )17,0 %7 gram90 min.21 EBU
Amarillo11,0 %5 gram30 min.7 EBU
Amarillo11,0 %5 gram10 min.3 EBU
Challenger8,5 %10 gram30 min.11 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter0 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0C
OpmerkingenOpgekweekte gist uit St Feullien Saison


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
152C10 minuten3,2 l/kg
262C60 minuten3,2 l/kg
372C20 minuten3,2 l/kg
478C1 minuten3,2 l/kg



Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.824
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #9 Gepost op: 03-12-2009 08:49 u »
Citaat
Wat gebeurd er als je 3 soorten hop gebruikt?

Dit is denk ik wel een hele moeilijke vraag.  Elke hopsoort heeft zijn eigen smaak. Combineren van meerdere soorten kan in sommige gevallen perfect werken. Om eerlijk te zijn ben ik er ook nog steeds niet achter. Het makkelijkst is om aan het begin van het koken een bitterhop te gebruiken (Target, Northern Brewer, Magnum) en aan het einde van het koken een aromahopsoort (Saaz, Tettnanger, Fuggles). Of je kunt bij de kloonrecepten kijken wat anderen voor combinaties gebruiken. Voor een Belgisch bier pak je de hopstort van de Chouffe of Westmalle. Voor een Duits bier, de hopstort van een Alt of pils.

Hoe dit bier uit gaat pakken zal een verassing worden. De Amarillo zal een behoorlijk citris-hoppige smaak geven. De andere hoppen verdwijnen in de menigte ben ik bang. Die zullen niet meer te onderscheiden zijn.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #10 Gepost op: 03-12-2009 08:59 u »
De Amarillo zal een behoorlijk citris-hoppige smaak geven. De andere hoppen verdwijnen in de menigte ben ik bang. Die zullen niet meer te onderscheiden zijn.

Eens met gerben en de overigen. In deze hopping zal de amarillo in het aroma overheersen.
Zoals al aangegeven is het beter een hop te leren herkennen dmv 1 hop als bitter en aroma giften. En dan het liefst met een wat neutrale, hop-accentuerende gist (bv US05).

Nu wordt het een symphonie van
1) een mogelijk esterige/fruitige gist (wel te verwachten van een saisongist toch?)
2) een samenspel van hoppen, waarbij de taurus zijn klassieke bitter-rol speelt, Amarillo zijn klassieke aroma-rol en de Challenger zit er wat tussen.

Kan zeker een geschikt bier opleveren, maar je vraag zal er niet echt mee worden beantwoord. (vraag 2 wel, maar dat gaat vast goed ;) )
Zo zal de vraag met 3 andere hoppen een compleet ander antwoord geven.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #11 Gepost op: 05-12-2009 19:00 u »
Bedankt. Ik zal er nog even over nadenken.  :biersmile:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #12 Gepost op: 26-12-2009 11:28 u »
Ik zag dat je dit bier dronk in de topic "Wat drink je nu?".
Is het een lekker bier geworden?


Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #13 Gepost op: 27-12-2009 17:49 u »
Het was de eerste Hop met de Gijt met alleen Amarillo en die is echt lekker geworden! Hij vindt gretig aftrek bij vrienden. Ik ga 3 januari brouwen, ditmaal bovenstaand recept, maar dan wel het dubbelen.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #14 Gepost op: 04-01-2010 15:23 u »
Gisteren wilde ik 20 liter gaan brouwen. Maar doordat ik veel verlies heb, heb ik het recept op 25 liter gezet. Dat had gevolgen voor mijn pan, die helemaal vol kwam te zitten en ik 2 liter spoelwater achterwegen heb gelaten. Nu ben ik dan in plaats van op 1070 op 1080 uitgekomen. Een paar liter laat ik vergisten met St Feuillien gist (volgens mij zat de hoofdvergisting er vanacht al op, een grote starter heb ik toegevoegd) en de ander met Safale US-05.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #15 Gepost op: 21-01-2010 14:49 u »
Het bier gist nog steeds, er blijven af en toe bellen komen. Zondag staat hij dan 3 weken te gisten. Dat heb ik niet eerder meegemaakt. Klopt dit wel?

Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 392
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #16 Gepost op: 21-01-2010 14:57 u »
Waarschijnlijk is het bier uitgegist en is de activiteit van het waterslot te verklaren door koolzuur die ontsnapt uit het jongbier. Dit kan zich voordoen doordat de plaats waar de gistingsfles staat lichtjes opwarmt ('t is nu dan ook iets warmer dan 3 weken terug).

Maar doe vandaag een SG meting, enkele dagen later nog eens en je weet het zeker!

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #17 Gepost op: 21-01-2010 14:58 u »
Ok, dank je wel. Wat me opviel was dat er nog veel schuim en bellen op het bier staat.

Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 392
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #18 Gepost op: 21-01-2010 15:02 u »
Ik heb mijn laatste bier (tripel, begin SG 1085) ook met de S05 vergist. Doordat ik op reis ging zat het 3-4 weken in de (hoofd)gistingsfles.
Toen ik terug kwam van reis stond er ook nog een schuimlaag op het bier! Dit verwonderde me ook, heb toen overgeheveld naar een lagerfles en het schuim kwam niet terug. Nog een week later heb ik gebotteld met een eind SG van 1014.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #19 Gepost op: 21-01-2010 15:22 u »
Ok, dank je wel. Dan ga ik meten, wat meten is weten!

****net gemeten, 1025. Hmm......kan hij dan toch uitgegist zijn? Hoe komt het dan hij zo hoog eindigt? Ik zal het nu even een paar dagen koud gaan zetten.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #20 Gepost op: 21-01-2010 21:30 u »
Ok, dank je wel. Dan ga ik meten, wat meten is weten!

****net gemeten, 1025. Hmm......kan hij dan toch uitgegist zijn? Hoe komt het dan hij zo hoog eindigt? Ik zal het nu even een paar dagen koud gaan zetten.

Als je bier 1080 was kan het best uitgegist kunnen zijn, maar ik zou nog even wachten met het koud zetten van je bier. Heb je het bier al geheveld? Dat wil de vergisting weer wat meer ingang zetten.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #21 Gepost op: 21-01-2010 21:37 u »
****net gemeten, 1025. Hmm......kan hij dan toch uitgegist zijn? Hoe komt het dan hij zo hoog eindigt? Ik zal het nu even een paar dagen koud gaan zetten.

Dit snap ik niet.
Met koud zetten zal het bier stoppen met gisten, terwijl je hoopt op nog een paar puntjes.
Nog even laten staan lijkt me beter.


Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #22 Gepost op: 22-01-2010 15:44 u »
Nou, het is al 2 keer 1025 geweest, met een paar dagen ertussen. Dus ik dacht, uitgegist. Maar ik ga een weekendje weg, zal hem gewoon op 15 graden laten staat in de huiskamer.

Helaas kan ik hem niet hevelen, in mijn andere flessen zit wijn.....

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #23 Gepost op: 22-01-2010 16:20 u »
Ok, dat verandert de zaak.


Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #24 Gepost op: 27-01-2010 18:06 u »
Gisteren gebotteld met 1025. Ben benieuwd. Had het bier in de kelder gezet, maar daar was het maar 12 graden, lijkt me niet genoeg voor nagisting. Nu maar in de huiskamer gezet, maar ben bang voor explosieve flessen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #25 Gepost op: 27-01-2010 21:36 u »
Nou, het is al 2 keer 1025 geweest, met een paar dagen ertussen. Maar ik ga een weekendje weg, zal hem gewoon op 15 graden laten staat in de huiskamer.

Gisteren gebotteld met 1025. Ben benieuwd. Had het bier in de kelder gezet, maar daar was het maar 12 graden, lijkt me niet genoeg voor nagisting. Nu maar in de huiskamer gezet, maar ben bang voor explosieve flessen.

???
Ik snap het niet helemaal?

Je hebt het bier nooit warm weggezet, wel koud (in de kelder).
Je denkt dat de nagisting niet is gelukt, bevestigd door de SG-meting, maar gaat tch bottelen?

En nu ben je bang voor bommen?
Ja, die kans is er wel inderdaad...
 :nut:

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #26 Gepost op: 28-01-2010 09:43 u »
Had je niet beter kunnen hevelen naar je pan, gistkoek en randen verwijderen en in zefde vat na laten gisten!?

Heb je er nog wel suiker bijgedaan?

Zoek maar dekking voor die flessen :pan:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #27 Gepost op: 28-01-2010 10:57 u »
Zoek maar dekking voor die flessen :pan:

Niet overdrijven heren.
Als de boel al weken op 1025 staat, dan is het gewoon uitvergist,
en een slappe hoofdvergisting is vaak ook een slappe hergisting,
tenzij er een bottelgist wordt gebruikt die vitaal is.
In dat geval moet je wel rennen voor je leven.

 :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #28 Gepost op: 28-01-2010 11:06 u »
Als de boel al weken op 1025 staat, dan is het gewoon uitvergist,

Als inderdaad, maar daar was ik (ook teruglezend) nog niet van overtuigd. In ieder geval niet op een adequate temperatuur?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #29 Gepost op: 28-01-2010 11:32 u »
Even samenvatten, corrigeer me vooral als er iets niet klopt.

- Het begin SG was 10701080.
- SG bij bottelen 1025, dat maakt een SVG van 64% 69% (erg laag)
- je hebt gist opgekweekt uit een fles, en dus misschien wat weinig gist gebruikt (?).
- de gist die je hebt opgekweekt is een saisongist, dus die zou ver moeten doorgisten. En als die gist vergelijkbare trekjes heeft als die van Dupont, op hoge temperaturen, en heeft'ie moeite met het laatste stukje....
Ik zie dat je 2 varianten hebt, 1 met St. Feuillien gist. De ander met US-05. Welke was 1025?
- Je hebt een droog maischschema gehanteerd.

Ik denk dat je zowel met de US-05 als de opgekweekte gist handgranaten hebt geproduceerd. Volgens mij kan je 2 dingen doen:
- ieder week een fles opentrekken en zodra de hoeveelheid koolzuur hoog wordt, vrienden uitnodigen en alles in 1 avond opdrinken
- de flessen leeggieten in een gistemmer/fles, een zakje opgestartte US-05 toevoegen en zorgen dat de temperatuur >20 graden is.




Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #30 Gepost op: 28-01-2010 16:14 u »
Oeioei... dju... hij was echt al een tijdje op 1025... hij deed niks meer. Hmm.... ze staan in de huiskamer onder handdoeken. Als ik het bier na 2 dagen op kamertemperatuur koud zet, zou dat een goed idee zijn? Ik heb 8 gram suiker per liter toegevoegd.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #31 Gepost op: 28-01-2010 16:20 u »
In 2 dagen is hij waarschijnlijk  nog niet onder druk. Gewoon elke week een fles open maken en kijken wat er gebeurt. Als je denkt dat er genoeg koolzuur op zit, dan koud wegzetten. Gaat de vergisting dan nog door, dan kun je altijd nog andere maatregelen nemen.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #32 Gepost op: 28-01-2010 16:21 u »
Dank je wel. Precies, als hij koud is, stopt de vergisting. Dus voor de zomer op drinken.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #33 Gepost op: 28-01-2010 16:53 u »
Standaard is 2 weken warm na bottelen.
Daarna koel wegzetten.

Het is beter om het warm weg te zetten na het bottelen, want dan weet
je tenminste waar je aan toe bent, anders suddert het een lange tijd door.
Uiteindelijk krijg je die spuiter toch als het niet goed is.


Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #34 Gepost op: 28-01-2010 18:10 u »
Stel ik laat ze nu 2 weken warm staan en zet het dan weg. Over 2 maanden zet ik een paar flesjes warm, ontstaat dan weer ontploffingsgevaar?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #35 Gepost op: 28-01-2010 18:14 u »
Ja, zelfs als je ze koud hebt staan kan het heel langzaam doorgaan. Gewoon iedere week een flesje opentrekken.


Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #36 Gepost op: 28-01-2010 18:23 u »
Ok, goed dat ik het weet. Ik had begrepen dat onder een bepaalde druk de gist zou stoppen.

Ik heb nu een aantal keren al gebotteld met 1018 en deze waren ook uitgegist. Wat is dan de grens? Met die bieren heb ik geen problemen gehad.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #37 Gepost op: 28-01-2010 18:34 u »
Wat is dan de grens?

Ik heb een bier gehad die van begin SG 1040 werd gebotteld bij 1022.
Geen bommetjes geworden.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #38 Gepost op: 28-01-2010 20:16 u »
De grens is te bepalen met een monster dat je gedurende de hele vergisting warm(er) wegzet (25-30 C).
Misschien een CV-ruimte of zo?
Vast wel warme plekjes te bedenken waar een fles kan staan.

Hiervan bepaal je na een maand of langer (maar in ieder geval vr bottelen) het SG.
Is het SG van je te bottelen bier hoger, dan is het nog niet uitgegist.

Het uitgegist zijn is een combinatie van het % vergistbaresuikers en het vermogen van de gist met langere suikers om te gaan.

Ok, goed dat ik het weet. Ik had begrepen dat onder een bepaalde druk de gist zou stoppen.

De gist gaat door zolang er suikers zijn die hij kan omzetten, en er zin in heeft.
Gist is relatief ongevoelig voor druk.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #39 Gepost op: 29-01-2010 16:28 u »
Dank je wel! Weer wat geleerd. Leuke test voor mijn volgende brouwsel.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #40 Gepost op: 04-02-2010 16:27 u »
2 dagen na het was het bier nog wat zoet en viel het koolzuur erg mee. Nu naar 8 dagen is de zoetigheid weg en zit er matig koolzuur op. Staat wel al een mooie schuimkraag op. Het valt dus tot nu toe mee.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #41 Gepost op: 04-02-2010 16:58 u »
Ik zou me niet zo'n zorgen maken om het eind SG bij een SVG van 69%, ik heb wel eens een bier gebotteld met een eind SG van 1032 en dit waren geen bommetjes geworden... soms is een bier gewoon echt uitgegist op een hoog SG ;)

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #42 Gepost op: 04-02-2010 21:00 u »
Fijn om te horen! Maar betekent het dan dat er nog veel onvergistbaar suiker in zit?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #43 Gepost op: 04-02-2010 21:07 u »
Ja, maar sommige onvergistbare suikers hoeven helemaal niet extreem zoet te smaken. Is het niet zo dat maltotriose bijvoorbeeld veel minder zoet smaakt dan sucrose? Heren chemici?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #44 Gepost op: 04-02-2010 21:08 u »
Dat klopt. Grofweg: hoe langer de suikerketen, hoe minder zoet de smaak.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.781
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hop met de Gijt (tripel hop)
« Reactie #45 Gepost op: 04-02-2010 22:17 u »
Maar betekent het dan dat er nog veel onvergistbaar suiker in zit?

Ja, maar sommige onvergistbare suikers hoeven helemaal niet extreem zoet te smaken. Is het niet zo dat maltotriose bijvoorbeeld veel minder zoet smaakt dan sucrose? Heren chemici?

Dat klopt. Grofweg: hoe langer de suikerketen, hoe minder zoet de smaak.

En dit kan ik op dit moment uit eigen ervaring bevestigen.... :)

Tags: