Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Witte kandij versus kristalsuiker  (gelezen 24130 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #25 Gepost op: 23-04-2011 18:50 u »
Mooi zo.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #26 Gepost op: 23-04-2011 19:26 u »
Ik geloof ook, dat het de kristalgrootte is die een andere beleving geeft. Mijn bedoeling was de opmerking van Jacques, iets te verfijnen.

Nu we toch aan het fijnsnijden zijn.
Bij fijne suiker is de suiker eerder opgelost. Bij grove kristallen duurt dat wat langer. De smaak is echter hetzelfde. De intensiteit niet.

Offline erikgroothuis

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 429
  • Land: nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #27 Gepost op: 24-04-2011 08:41 u »
Anti-klontermiddel zit alleen in poedersuiker. Misschien kan je daar wel geniaal bier mee maken!
Poedersuiker bevat zetmeel....
Dat willen we dus per se niet....

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.202
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #28 Gepost op: 24-04-2011 09:50 u »
Poedersuiker bevat zetmeel......
Dat willen we dus per se niet....

Als je dat tijdens het maischen toevoegd, wordt dat wel omgezet....

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #29 Gepost op: 24-04-2011 16:07 u »
Tja, ijzersmaak door kristalsuiker ipv kandijsuiker, die ervaring deel ik niet. Heb em ook nog nooit van een ander eerder gehoord, noch is er een fysieke basis voor het ontstaan ervan?

Lijkt me weer typisch een bron van zo'n ongefundeerde mythe die z'n eigen leven gaat leiden. Dat zou ook jammer zijn...

Offline Het Alfazuurmannetje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: fr
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #30 Gepost op: 24-04-2011 20:39 u »
Ja maar als zoals zo vaak op het etiket vermeld staat van zorgvuldig geselecteerde ingrediŽnten en ambachtelijkheid en zo en in het rijtje staat gewoon kristalsuiker opgesomd in plaats van witte kandij dan klinkt dat een stuk minder artisanaal ook al maakt 't geen fuck uit 'tis een gevoelskwestie weetje :biersmile:

Offline weed

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 546
  • Land: nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #31 Gepost op: 25-04-2011 11:01 u »
Ja maar als zoals zo vaak op het etiket vermeld staat van zorgvuldig geselecteerde ingrediŽnten en ambachtelijkheid en zo en in het rijtje staat gewoon kristalsuiker opgesomd in plaats van witte kandij dan klinkt dat een stuk minder artisanaal ook al maakt 't geen fuck uit 'tis een gevoelskwestie weetje :biersmile:

off topic.

Rietsuiker klinkt lekker artisanaal.
Als je de ogen sluit zie je de mannen met het kapmes aan het werk wat kan je nog meer wensen?

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #32 Gepost op: 25-04-2011 12:39 u »
off topic.

Rietsuiker klinkt lekker artisanaal.
Als je de ogen sluit zie je de mannen met het kapmes aan het werk wat kan je nog meer wensen?

Rietsuiker is ook niet 100% geraffineerd en zal dus nog iets meer smaak afgeven dan kristalsuiker en witte kandij.

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 252
  • Land: nl
  • mijn overuren worden uitbetaald in Dingemans mout!
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #33 Gepost op: 28-12-2015 08:28 u »
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaakbeleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

Maar ik ben het wel met je eens, dat het voor het brouwen van bier geen smaakverschil zou moeten geven.

Dit komt omdat je met kristalsuiker een groter oppervlak hebt.
Leg alle korrel(tje)s van het zelfde gewicht van beide suikers maar is achter elkaar ik denk dat de rij met kristalsuiker langer wordt
Een andere optie zou zijn beide soorten malen tot poeder en dat proeven.. dan zou je ook proeven dat er een 3e een zelfde smaak heeft nl POEDERSUIKER! (bedoel ik geen decoratie suiker want daar zit zetmeel door)

Wat ik nog niet hier ben tegengekomen en wat een zeer smaakvolle suiker is is palmsuiker
jumbo gula djawa
Als je over smaak hebt, deze suiker heeft een bruine kandijachtige volle smaak.

gr Edwin

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #34 Gepost op: 02-09-2019 23:56 u »
Ik heb ooit ergens gelezen dat de kandijsuiker in Belgie zuiverder is dan de in Nederland verkrijgbare.
Wie weet daar meer over te vertellen?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.810
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #35 Gepost op: 03-09-2019 00:04 u »
Als gewone suiker niet zuiver zo zuiver is als kandij, wat is dan de onzuiverheid die er in zit naast de sucrose?

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #36 Gepost op: 03-09-2019 18:10 u »



Wat ik nog niet hier ben tegengekomen en wat een zeer smaakvolle suiker is is palmsuiker
jumbo gula djawa

gr Edwin

In een wat grotere toko is er een hele verscheidenheid aan exotische suikers, zoals ook piloncillo of jaggery. Erg interessant. Jaggery gaf een rijke smaak aan mijn Barleywine.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #37 Gepost op: 03-09-2019 21:55 u »
Ik heb ooit ergens gelezen dat de kandijsuiker in Belgie zuiverder is dan de in Nederland verkrijgbare.
Wie weet daar meer over te vertellen?

Er zijn meerdere soorten kandijsuiker. Witte kandijsuiker is niets anders dan een hele grote klont kristalsuiker.

Bruine kandijsuiker ontleent zijn kleur aan verontreinigingen (melasse).

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.810
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #38 Gepost op: 03-09-2019 22:04 u »
Witte kandijsuiker is niets anders dan een hele grote klont kristalsuiker.

Dat dacht ik ook, maar vaak wordt beweert dat de smaak van die grote klont toch anders is dan van gewone suiker. De vraag is of dat niet gewoon komt door de vorm. Als je gewone suiker in de koffiemolen vermaalt tot poedersuiker dan smaakt het ook weer anders. (heb ik gedaan)
Dus om het echt te weten zou je  een zelfde sterkte oplossing moeten maken van kandijsuiker en gewone suiker en dan de smaak vergelijken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #39 Gepost op: 03-09-2019 22:19 u »
Dat dacht ik ook, maar vaak wordt beweert dat de smaak van die grote klont toch anders is dan van gewone suiker. De vraag is of dat niet gewoon komt door de vorm. Als je gewone suiker in de koffiemolen vermaalt tot poedersuiker dan smaakt het ook weer anders. (heb ik gedaan)
Dus om het echt te weten zou je  een zelfde sterkte oplossing moeten maken van kandijsuiker en gewone suiker en dan de smaak vergelijken.

Alleen de grootte van de kristallen is anders.
In je mond kan dat een smaakverschil geven doordat de fijn gemalen suiker sneller oplost.

Chemisch gezien is er geen enkel verschil.

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #40 Gepost op: 03-09-2019 23:08 u »
Er zijn meerdere soorten kandijsuiker. Witte kandijsuiker is niets anders dan een hele grote klont kristalsuiker.

Bruine kandijsuiker ontleent zijn kleur aan verontreinigingen (melasse).

Ah ja, dan gaan we gewoon kristalsuiker gebruiken, dan voegt kandijsuiker niets extra toe.
Is de basterdsuiker in BelgiŽ dan van oorsprong zuiverder?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.810
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #41 Gepost op: 03-09-2019 23:43 u »
Alleen de grootte van de kristallen is anders.
In je mond kan dat een smaakverschil geven doordat de fijn gemalen suiker sneller oplost.

Chemisch gezien is er geen enkel verschil.
Precies dat was ook mijn gedachte. dus kun je net zo goed kristalsuiker nemen ipv kandijsuiker.
gewone suiker lost ook nog sneller op.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.476
  • Land: be
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #42 Gepost op: 04-09-2019 08:34 u »
Alleen de grootte van de kristallen is anders.
In je mond kan dat een smaakverschil geven doordat de fijn gemalen suiker sneller oplost.

Chemisch gezien is er geen enkel verschil.

Voor hen die daar nog over twijfelen google even Beet-Sugar Handbook By Mosen Asadi met het zoekwoord candy, en alles staat netjes uitgelegd.
https://books.google.be/books?id=ssltAbEO4kkC&pg=PA57&lpg=PA57&dq=inversion+of+sucrose+in+alkaline&source=bl&ots=ricCKr3gXq&sig=oxWTd9RE3ZSPodJaDj1Pzvmdo4Y&hl=en&sa=X&ei=ziIbT6zZNKPg2AW--9ztCw&redir_esc=y#v=onepage&q=candy&f=false

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #43 Gepost op: 04-09-2019 11:55 u »
Blijft de vraag: als je blanke kandijsiroop koopt, is er dan eerst kandij gemaakt en daarna opgelost, of is het opgeloste kristalsuiker?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #44 Gepost op: 04-09-2019 12:44 u »
Blijft de vraag: als je blanke kandijsiroop koopt, is er dan eerst kandij gemaakt en daarna opgelost, of is het opgeloste kristalsuiker?
En nog belangrijker: waarom zouden brouwerijen als Westmalle dure kandij gebruiken ipv goedkope kristalsuiker als er geen verschil in smaak is? 🤔

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #45 Gepost op: 04-09-2019 12:48 u »
En nog belangrijker: waarom zouden brouwerijen als Westmalle dure kandij gebruiken ipv goedkope kristalsuiker als er geen verschil in smaak is? 🤔

Als ze het inkopen als siroop, is de vraag of ze eigenlijk wel kandij gebruiken.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.810
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #46 Gepost op: 04-09-2019 13:46 u »
En nog belangrijker: waarom zouden brouwerijen als Westmalle dure kandij gebruiken ipv goedkope kristalsuiker als er geen verschil in smaak is? 🤔
Ja dat is de vraag. Maar wat is het antwoord.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.030
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #47 Gepost op: 04-09-2019 13:54 u »
Blijft de vraag: als je blanke kandijsiroop koopt, is er dan eerst kandij gemaakt en daarna opgelost, of is het opgeloste kristalsuiker?

Is nooit in vaste vorm geweest. Het is het restant van de geconcentreerde suikeroplossing waaruit kandij wordt gemaakt.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #48 Gepost op: 04-09-2019 13:57 u »
Is nooit in vaste vorm geweest. Het is het restant van de geconcentreerde suikeroplossing waaruit kandij wordt gemaakt.

Als dat zo is (en ik geloof het meteen) dan is kandijsiroop dus in water opgeloste kristalsuiker... !

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #49 Gepost op: 04-09-2019 15:18 u »
Ja dat is de vraag. Maar wat is het antwoord.
;D ;D

Misschien eens keuringsdienst van waarde op afsturen :P

Tags: suikers