Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Witte kandij versus kristalsuiker  (gelezen 21517 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #25 Gepost op: 23-04-2011 18:50 u »
Mooi zo.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.094
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #26 Gepost op: 23-04-2011 19:26 u »
Ik geloof ook, dat het de kristalgrootte is die een andere beleving geeft. Mijn bedoeling was de opmerking van Jacques, iets te verfijnen.

Nu we toch aan het fijnsnijden zijn.
Bij fijne suiker is de suiker eerder opgelost. Bij grove kristallen duurt dat wat langer. De smaak is echter hetzelfde. De intensiteit niet.

Offline erikgroothuis

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 429
  • Land: nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #27 Gepost op: 24-04-2011 08:41 u »
Anti-klontermiddel zit alleen in poedersuiker. Misschien kan je daar wel geniaal bier mee maken!
Poedersuiker bevat zetmeel....
Dat willen we dus per se niet....

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.958
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #28 Gepost op: 24-04-2011 09:50 u »
Poedersuiker bevat zetmeel......
Dat willen we dus per se niet....

Als je dat tijdens het maischen toevoegd, wordt dat wel omgezet....

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #29 Gepost op: 24-04-2011 16:07 u »
Tja, ijzersmaak door kristalsuiker ipv kandijsuiker, die ervaring deel ik niet. Heb em ook nog nooit van een ander eerder gehoord, noch is er een fysieke basis voor het ontstaan ervan?

Lijkt me weer typisch een bron van zo'n ongefundeerde mythe die z'n eigen leven gaat leiden. Dat zou ook jammer zijn...

Offline Het Alfazuurmannetje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: fr
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #30 Gepost op: 24-04-2011 20:39 u »
Ja maar als zoals zo vaak op het etiket vermeld staat van zorgvuldig geselecteerde ingrediŽnten en ambachtelijkheid en zo en in het rijtje staat gewoon kristalsuiker opgesomd in plaats van witte kandij dan klinkt dat een stuk minder artisanaal ook al maakt 't geen fuck uit 'tis een gevoelskwestie weetje :biersmile:

Offline weed

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 546
  • Land: nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #31 Gepost op: 25-04-2011 11:01 u »
Ja maar als zoals zo vaak op het etiket vermeld staat van zorgvuldig geselecteerde ingrediŽnten en ambachtelijkheid en zo en in het rijtje staat gewoon kristalsuiker opgesomd in plaats van witte kandij dan klinkt dat een stuk minder artisanaal ook al maakt 't geen fuck uit 'tis een gevoelskwestie weetje :biersmile:

off topic.

Rietsuiker klinkt lekker artisanaal.
Als je de ogen sluit zie je de mannen met het kapmes aan het werk wat kan je nog meer wensen?

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #32 Gepost op: 25-04-2011 12:39 u »
off topic.

Rietsuiker klinkt lekker artisanaal.
Als je de ogen sluit zie je de mannen met het kapmes aan het werk wat kan je nog meer wensen?

Rietsuiker is ook niet 100% geraffineerd en zal dus nog iets meer smaak afgeven dan kristalsuiker en witte kandij.

Offline edensan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
  • mijn overuren worden uitbetaald in Dingemans mout!
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #33 Gepost op: 28-12-2015 08:28 u »
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaakbeleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

Maar ik ben het wel met je eens, dat het voor het brouwen van bier geen smaakverschil zou moeten geven.

Dit komt omdat je met kristalsuiker een groter oppervlak hebt.
Leg alle korrel(tje)s van het zelfde gewicht van beide suikers maar is achter elkaar ik denk dat de rij met kristalsuiker langer wordt
Een andere optie zou zijn beide soorten malen tot poeder en dat proeven.. dan zou je ook proeven dat er een 3e een zelfde smaak heeft nl POEDERSUIKER! (bedoel ik geen decoratie suiker want daar zit zetmeel door)

Wat ik nog niet hier ben tegengekomen en wat een zeer smaakvolle suiker is is palmsuiker
jumbo gula djawa
Als je over smaak hebt, deze suiker heeft een bruine kandijachtige volle smaak.

gr Edwin

Tags: suikers