Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoparoma gistrassen  (gelezen 1693 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.804
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoparoma gistrassen
« Reactie #25 Gepost op: 05-09-2019 17:05 u »
Dat zal merendeels vanwege de prijs zijn?

Deze brouwerij is zo groot dat zij niet steeds de gist zullen inkopen. Zeker niet omdat ze maar één gist gebruiken.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.804
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoparoma gistrassen
« Reactie #26 Gepost op: 05-09-2019 17:08 u »
Toevallig onlangs bij Brouwmarkt Brewferm Top besteld, kreeg ik Muntons Active Brewing Yeast geleverd. Nagevraagd bij Brouwmarkt: die beweren dat deze hetzelfde zijn. Was dit al bekend? ???

Verbaast mij niet.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.804
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoparoma gistrassen
« Reactie #27 Gepost op: 05-09-2019 17:19 u »
Gisten kunnen aromastoffen uit de hop opnemen, dat vermindert de hoppigheid.

Ze kunnen aromastoffen ombouwen en sommige van die omgebouwde stoffen zijn weer stoffen die ook in hop voorkomen. Door dat laatste verschuift het hopprofiel een beetje. Wordt het daarmee hoppiger, m.i. niet.

Als gisten aromastoffen ombouwen in iets anders, dan neemt hoppigheid af.

Gisten kunnen zelf aromastoffen aanmaken die aromas uit de hop maskeren, dan neemt de hoppigheid af (het zelfde concept voor mout en moutigheid).

Dus, neen, geen van die gisten geeft meer hoppigheid.

De strekking van het artikel in Brauwelt is anders. Daar wordt wel gesproken afbraak maar ook over de aanmaak van stoffen die juist meer hoparomastoffen aanmaken.

Ik citeer de eerste regel van het artikel:
"It was found recently that brewer's yeast not only break down and convert hoparoma substances such as linalool en gerniol during fermentation, they can also form them. Though these processes take place in the microgram range, they nevertheless change the beer flavour. This may be influenced by selection of a brewer's yeast chain."

Tags: