Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Witte kandij versus kristalsuiker  (gelezen 20858 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Witte kandij versus kristalsuiker
« Gepost op: 18-11-2009 12:26 u »
Waarom nemen mensen witte kandij? Eenmaal opgelost is het hetzelfde als kristalsuiker, toch.
Nope.
Kandij is zachter en zuiverder.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kandij

Het protocol dat notabene weken duurt om kandij te maken is er niet voor Jan met de korte achternaam.





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #1 Gepost op: 18-11-2009 12:38 u »
Het protocol dat notabene weken duurt om kandij te maken is er niet voor Jan met de korte achternaam.
Tsja, deze kan je verwachten natuurlijk.
Het protocol om kandij te maken dient om grote kristallen te vormen. En dan ga je die kristallen oplossen in je wort -> weg kandij.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #2 Gepost op: 18-11-2009 12:42 u »
Nee, dan is het opgeloste kandij.
100 gram kandij in 1 liter water smaakt anders als 100 gram suiker in 1 liter water.


Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #3 Gepost op: 18-11-2009 12:44 u »
Ligt eraan of je rechtsom of linksom roert.   8)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #4 Gepost op: 18-11-2009 12:45 u »
Nee, dan is het opgeloste kandij.
100 gram kandij in 1 liter water smaakt anders als 100 gram suiker in 1 liter water.



Heb je dat getest (blinde driehoekstest)?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #5 Gepost op: 18-11-2009 12:50 u »
Mijn colega.
Ik zal het in hoogst eigen persoon ook doen.
Als ik dan niets proef, dan hou ik er voor altijd over op (beloofd).
Maar als ik en anderen wel wat proef, dan wil in nooit
meer de stelling zien dat kandij hetzelfde is als suiker.
Deal?

 samenvol

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #6 Gepost op: 18-11-2009 12:52 u »
Alleen een deal als er betrouwbare getuigen bij zijn, natuurlijk, en de test goed is uitgevoerd. Misschien leuk voor een keer op een forumuitje of zo.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #7 Gepost op: 18-11-2009 12:55 u »
Okidooks.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #8 Gepost op: 18-11-2009 20:03 u »
Witte kandij = kristalsuiker
Nope.
Eerst gaan we die test eens doen.
Tot die tijd geen "=" uitspraken.


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 899
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #9 Gepost op: 18-11-2009 20:28 u »
Dan ook geen nope uitspraken ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #10 Gepost op: 18-11-2009 20:46 u »
Mijn colega.
Ik zal het in hoogst eigen persoon ook doen.
Als ik dan niets proef, dan hou ik er voor altijd over op (beloofd).
Maar als ik en anderen wel wat proef, dan wil in nooit
meer de stelling zien dat kandij hetzelfde is als suiker.

Gecontrolleerde omstandigheden zoals Adrie voorsteld zijn uiteraard een voorwaarde, maar wat ook niet vergeten moet worden is verschillen in watergehalte/dichtheid?
Ik weet niet of dat speelt tussen kristalsuiker en kandij, maar de oplossingen moeten uiteraard wel dezelfde concentraties sucrose hebben, anders proef je sowieso een verschil!

Als je kijkt naar de manier van productie is het overigens wel te verwachten dat zuivere kristalsuiker gelijk is aan zuivere kandij. Beiden worden immers gemaakt uit een sucrose-oplossing. Bij kristalsuiker mogen de kristallen niet groot worden, bij kandij wel (voor de sier) en dat duurt lang.

Maar leuk om ff te testen inderdaad!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #11 Gepost op: 18-11-2009 21:33 u »
Ik weet niet of dat speelt tussen kristalsuiker en kandij, maar de oplossingen moeten
uiteraard wel dezelfde concentraties sucrose hebben, anders proef je sowieso een verschil!
Ik voel wat angstzweet bij je opkomen.
 ;D

Citaat
Als je kijkt naar de manier van productie is het overigens wel te verwachten dat zuivere kristalsuiker gelijk is aan zuivere kandij. Beiden worden immers gemaakt uit een sucrose-oplossing. Bij kristalsuiker mogen de kristallen niet groot worden, bij kandij wel (voor de sier) en dat duurt lang.
Maar leuk om ff te testen inderdaad!
Ik denk dat kleine korreltjes geoxideerd zijn aan de oppervlakte, omdat die relatief groter is.
Zou dat kunnen?



Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.408
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #12 Gepost op: 18-11-2009 21:39 u »
Nee, suiker oxideert niet. Ik denk dat het je niet gaat lukken de smaak van suiker te onderscheiden van witte kandijsuiker.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #13 Gepost op: 18-11-2009 21:40 u »
Angstzweet? Nee hoor! ;D
Maar zulke tests gaan veel te vaak de mist in door triviale fouten... ;)

Volgens mij is suiker vrij ongevoelig voor oxidatie, dus dat lijkt me nvt.
Misschien een antiklontermiddel in de kristalsuiker?

[edit] MO was me voor! [/edit]

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.408
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #14 Gepost op: 18-11-2009 21:43 u »
Anti-klontermiddel zit alleen in poedersuiker. Misschien kan je daar wel geniaal bier mee maken!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #15 Gepost op: 18-11-2009 21:43 u »
In ieder geval eentje die niet klontert! ;D  :pan:

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #16 Gepost op: 18-11-2009 21:48 u »
Sucrose is natuurlijk sucrose, iets anders kan ik als wetenschapper niet vinden. Maar was het niet zo dat kandij door de lange kristallisatietijd wat zuiverder is dan tafelsuiker? Overigens denk ik dat die verontreiniginkjes zo klein zijn dat je het niet proeft. Hoppie, als je alle twijfel weg wilt nemen kun je zo'n driehoekstest het beste doen met Robin toekijkend met een vergrootglas  :D. Dan geloven we je.  :duimop:

Ik zou dan trouwens wel balen, want kandij is duurder en wat brouwen betreft voor mij voorlopig nog je reinste geldklopperij.

 :degroeten: JW.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #17 Gepost op: 18-11-2009 22:12 u »
Hoppie, als je alle twijfel weg wilt nemen kun je zo'n driehoekstest het beste doen met Robin toekijkend met een vergrootglas  :D. Dan geloven we je.  :duimop:

Hehehe, dat zal er wel grappig uitzien, moet em niet zenuwachtig maken he?

Erick

  • Gast
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #18 Gepost op: 22-04-2011 21:04 u »
Even een oud draadje uit de modder trekken.
Hoe is deze test afgelopen heren?
Enige verschillen kunnen ontdekken?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #19 Gepost op: 22-04-2011 22:03 u »
Even een oud draadje uit de modder trekken.
Hoe is deze test afgelopen heren?
Enige verschillen kunnen ontdekken?

Ik ontdek de verschillen, maar ik heb dat niet gedeeld.
Het wordt dan toch een welles-nietes discussie.
Mijn conclusie is glashelder (of moet ik zeggen; metaal helder?),
en dat is voor mij persoonlijk genoeg.

Kristalsuiker ipv kandij is de oorzaak van metaalsmaak in bieren.
Hupsakee: 2 topics in één klap.

Tot 10% kan het nog, en daarna wordt het bier metalig.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.166
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #20 Gepost op: 22-04-2011 22:22 u »
De vorige maand was op de clubavond van De Roerstok een suikerspecialist van de Suiker Unie te gast.
Hij bevestigde dat witte kandijsuiker en kristalsuiker exact dezelfde suikers zijn. Smaakverschil zou niet kunnen.

Bij bruine kandij ligt dat anders omdat daar een lichte verontreiniging in zit.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #21 Gepost op: 23-04-2011 11:33 u »
De vorige maand was op de clubavond van De Roerstok een suikerspecialist van de Suiker Unie te gast.
Hij bevestigde dat witte kandijsuiker en kristalsuiker exact dezelfde suikers zijn. Smaakverschil zou niet kunnen.

Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaakbeleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

Maar ik ben het wel met je eens, dat het voor het brouwen van bier geen smaakverschil zou moeten geven.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.661
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #22 Gepost op: 23-04-2011 11:49 u »
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaak beleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

Maar ik ben het wel met je eens, dat het voor het brouwen van bier geen smaak verschil zou moeten geven.

Los beide eens op in water en proef dan nog eens of er verschil is...

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.085
  • Land: nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #23 Gepost op: 23-04-2011 12:51 u »
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaak beleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

De deskundige van de Suiker Unie legde mij uit dat smaakverschillen tussen witte kristalsuiker en witte kandijsuiker onstaan door de kristalgrootte. Hierdoor ontstaat een andere smaakervaring op de tong. Na oplossen (tot dezelfde suikerconcentratie) kunnen geen smaakverschillen ontstaan. Het is dan ook geld weggooien als witte kandij i.p.v. witte kristalsuiker gebruikt wordt.

Hopbier

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #24 Gepost op: 23-04-2011 17:15 u »
EBC en Drents Hopbier, jullie hebben gelijk, dat als het opgelost in water niet uitmaakt. Ik ben het ook eens dat het zonde van het geld is om witte kandijsuiker te kopen voor brouwen.

Ik geloof ook, dat het de kristalgrootte is die een andere beleving geeft. Mijn bedoeling was de opmerking van Jacques, iets te verfijnen.

Tags: suikers