Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 09 D1 Quadrupel - Raymond Oosterwijk  (gelezen 15808 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 09 D1 Quadrupel - Raymond Oosterwijk
« Reactie #25 Gepost op: 16-06-2009 09:47 u »
Een XL pack is nog bij lange na niet genoeg voor een zwaar bier als dit (en 33 liter!) Althans: volgens de wijsheid hier op het forum. En die pure zuurstof was niet zo heel veel. Nee: ik weet zeker dat als dit recept van te voren op het forum geplaatst zou zijn, zou het zeker vanwege dat gistmanagement zijn becritiseerd.

Nu trek je dat zinnetje een beetje uit zn verband, het moet ook worden gereflecteerd aan het behaalde eind SG van 1020. Dus ondanks de O2 (waar Frans vd Maasland het ook mee schijnt te doen voor 300L) is er niet voldoende gist geweest om de klus te klaren.
Ik zou namelijk een eind SG van 1013 of iets dergelijks verwachten.

Maar ondanks dat zn gistmanagement dus aantoonbaar beter kan, wordt dit hoge eind SG wel gewaardeerd door de keurmeesters. Vandaar mijn opmerking over de hoge vergistingsgraden die hier gewoonlijk worden nagestreefd.

Wat ik eigenlijk bedoelde te zeggen is dat we niet met zijn allen kritiek horen te leveren op - dan opmerkingen te plaatsen bij - een recept dat een prijs heeft gewonnen op een ONK met zo veel deelnemende bieren.

Daar ben ik het dus niet mee eens.
Ik vind dat we dat juist wel zoveel mogelijk moeten doen. Een doel hierbij kan zijn: waarom heeft dit bier gewonnen?
Ook kunnen opgemerkte kritiekpunten worden gebruikt voor zelfreflectie.

Let wel: ik trek hiermee het bier noch de capaciteiten van de brouwer in twijfel en dat is ook helemaal niet mijn bedoeling.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 09 D1 Quadrupel - Raymond Oosterwijk
« Reactie #26 Gepost op: 16-06-2009 23:13 u »
Daar ben ik het dus niet mee eens.
Ik vind dat we dat juist wel zoveel mogelijk moeten doen. Een doel hierbij kan zijn: waarom heeft dit bier gewonnen?
Ook kunnen opgemerkte kritiekpunten worden gebruikt voor zelfreflectie.

Mijn ervaring is dat je alleen je kunt verbazen meer niet. In al de jaren dat ik bezig ben geweest met het verzamelen van prijwinnende recepten (vanaf 1989) heb ik diverse keren gezien dat bieren die gebrouwen werden in afwijking van hetgeen algemeen aanvaard wordt als de beste methode, toch een prijs waard waren. De les die ik hieruit getrokken heb is dat er heel veel factoren zijn die een rol spelen en dat we misschien wel eens wat minder strikt met het een en ander hoeven om te gaan dan we wel eens denken.
Omdat de afwijkende brouwmethode steeds anders was kan ik niet aangeven waarover je minder druk hoeft te maken. Vandaar dat ik mij slechts enkel verbaas.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: ONK 09 D1 Quadrupel - Raymond Oosterwijk
« Reactie #27 Gepost op: 16-06-2009 23:51 u »
En weer zien we de variabele "keurmeester" over het hoofd...

Waarom zien we die mannen als een soort heiligen? Ze zijn ook maar gewoon met hun hobby bezig.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 09 D1 Quadrupel - Raymond Oosterwijk
« Reactie #28 Gepost op: 17-06-2009 00:04 u »
Waarom zien we die mannen als een soort heiligen?

Geen idee... :weetniet:

Ze zijn ook maar gewoon met hun hobby bezig.

Juist !  :duimop: Ik ben van mening dat er hier brouwers zijn die zeer goed kunnen proeven, wellicht wel beter dan enkele keurmeesters....

Offline Bjøkne

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: no
Re: ONK 09 D1 Quadrupel - Raymond Oosterwijk
« Reactie #29 Gepost op: 19-11-2009 10:45 u »
Waarom voegt Raymond hier de chocolademout toe voor het koken en wordt dus meegekookt. Waarom wordt die niet in de maisch meegenomen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 09 D1 Quadrupel - Raymond Oosterwijk
« Reactie #30 Gepost op: 19-11-2009 22:52 u »
Ik ben geen Raymond maar ik denk om op die manier de extractie van moutbitterheid te beperken.

Offline Bjøkne

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: no
Re: ONK 09 D1 Quadrupel - Raymond Oosterwijk
« Reactie #31 Gepost op: 19-11-2009 23:28 u »
Bij het koken van mout komen er (ongewenste) tanines vrij toch?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 09 D1 Quadrupel - Raymond Oosterwijk
« Reactie #32 Gepost op: 19-11-2009 23:30 u »
Klopt. Maar bij het maischen is de contacttijd langer. Verder spoel je de bostel uit waardoor ook uitloging kan plaatsvinden.

Tags: