Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Alweer een rookbier

Gestart door Sjakie, 17-11-2009 15:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjakie

Geinspireerd door William zijn rookporter heb ik zijn recept een beetje aangepast naar mijn idee.
Ik weet echter nog niet zeker welke gist ik hiervoor wil gebruiken.
Kleine Schriek gaat ook een rookbier brouwen en dat willen we naast elkaar gaan proeven.
Zij neemt de us-05 als gist. Maar ik weet niet of dit nu wel de juiste/lekkere gist is.

Schieten maar zou ik zeggen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRook Porter
Brouwdatum11/17/2009
Biertype
Aantal liters25
Gewenst begin SG1060 (6.5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36.76 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater27.4 liter
Spoelwater9.4 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur97 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid27 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pale alemout44.0 %3011 gram6 EBC
Munchenermout 15 EBC24.0 %1642 gram16 EBC
Chocolademout (ontbitterd)3.0 %205 gram800 EBC
Zwartemout (ontbitterd)1.0 %68 gram1200 EBC
Rookmout28.0 %1916 gram4 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)10.0 %28 gram90 min.27 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter0 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C45 minuten0.0 l/kg
272°C15 minuten0.0 l/kg
378°C2 minuten0.0 l/kg


Adrie

Tja, dit wordt een soort rookporter. US-05 is daarvoor denk ik toch de meest geschikte gist. Andere korrels worden te fruitig en dat combineert niet lekker met rook. Als je koelmogelijkheden hebt, kun je overwegen om een ondergistkorrel te nemen (W34/70 of S-23) en een soort rook Baltic porter te maken.

Adrie

P.S. Misschien zou de Nottingham ook nog wel gaan.

Sjakie

Ik heb een koelkast.
Ik kan ondergisten op dit moment.
Wat is wijsheid? ondergist/bovengist.

Ik denk dat de rook beter tot zijn recht komt met een ondergist. Klopt die redenatie?

Adrie

Citaat van: Sjakie op 17-11-2009  15:55 uIk denk dat de rook beter tot zijn recht komt met een ondergist. Klopt die redenatie?

Dat vind ik wel, al heb ik nu een rookporter met de US-05 op de tap en dat gaat ook uitstekend. Maar die is relatief koel vergist en dan is de US-05 ook heel clean.

Kleine_Schriek

Sjakie, als jij een andere ondergistende gist wil nemen, maar dan in korrelvorm, dan doe ik mee. Bij ons kan het ook in de koelkast, dus we zijn vrij te kiezen. Zolang het maar korrels zijn.

Sjakie

Citaat van: Kleine_Schriek op 17-11-2009  17:42 uSjakie, als jij een andere ondergistende gist wil nemen, maar dan in korrelvorm, dan doe ik mee. Bij ons kan het ook in de koelkast, dus we zijn vrij te kiezen. Zolang het maar korrels zijn.

Wat bedoel je nu?
Allebei een ondergister? En welke gist kiezen/hebben jullie.
Dan kan ik er morgen een bestelling uit doen. Dan heb ik mijn spullen hopelijk voor het weekend.

Kleine_Schriek

Ik heb je even geemaild. Houd het toch bij de bovengister S05 omdat de ondergister S23 een fruitig aroma afgeeft. Ik zou mijn gist bij http://www.siris-yeast.eu/ bestellen, veel goedkoper.

Adrie

Citaat van: Kleine_Schriek op 18-11-2009  09:29 uIk heb je even geemaild. Houd het toch bij de bovengister S05 omdat de ondergister S23 een fruitig aroma afgeeft. Ik zou mijn gist bij http://www.siris-yeast.eu/ bestellen, veel goedkoper.

S-23 geeft minder fruitige aroma's dan de US-05, het is immers een ondergister. Verder komt alles aan op een goede temperatuurcontrole tijdens de vergisting. Een andere goede ondergister is natuurlijk de W34/70.

Kleine_Schriek

Die W34 klinkt interessant, maar die 500 g verpakking. Trouwens, ongelofelijk, hij kost 114 euro bij Brouwland en 20 euro bij Siris......Belachelijk dat prijsverschil. Maar 500 gram is echt veel te veel. Als ik het kleiner verpak en in de koelkast bewaar, hoe lang kan ik er dan nog mee brouwen?

Adrie

SiriS heeft 11,5 grams verpakkingen van de W34/70, hoor.

Sjakie

De gist ga ik bestellen bij Siris.
Ik heb nog us-05 in de koelkast dus als het niet op tijd hier is dan pak ik die.
Anders ga ik voor de w34/70.

Is misschien ook wel leuk om te kijken wat de 2 verschillende mout storten doen met deze gist.
En natuurlijk 2 verschillende brouwers..

Van die ondergisters is het misschien helemaal nog niet zo slecht om 500 gram te bestellen.
Je moet er bijna 4 van 11.5 gram in gooien volgens Malty.

Kleine_Schriek

Citaat van: Adrie op 18-11-2009  10:04 uSiriS heeft 11,5 grams verpakkingen van de W34/70, hoor.
Adrie, je bent geweldig!  :hoera:

Adrie

Citaat van: Kleine_Schriek op 18-11-2009  10:11 uAdrie, je bent geweldig!  :hoera:

Ik niet, SiriS!

Kleine_Schriek

Citaat van: Adrie op 18-11-2009  10:14 uIk niet, SiriS!
Bij deze dan: Siris, je bent een topper!  :hoera: :hoera: :hoera: :groots:

Sjakie

Ik heb de WB34/70 binnen gekregen van Siris. Echt super.  :proost2:
Nu word het tijd om te gaan brouwen.
Het recept is in de gist aangepast.
Iemand een idee op welke temperatuur ik deze het beste kan houden?
Lijkt me weer eens een keer makkelijk brouwen zonder starter.
Ben benieuwd hoe dit uit gaat pakken.

Bij deze het recept.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRook (baltic) Porter
Brouwdatum2-6-2009
BiertypePorter (brown)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1060 (6,5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36.12 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater27,4 liter
Spoelwater8,7 liter
Kooktijd75 min.
Berekende kleur97 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid24 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pale alemout44,0 %3011 gram6 EBC
Munchenermout 15 EBC24,0 %1642 gram16 EBC
Chocolademout (ontbitterd)3,0 %205 gram800 EBC
Zwartemout (ontbitterd)1,0 %68 gram1200 EBC
Rookmout28,0 %1916 gram4 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)10,0 %25 gram90 min.24 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1214 Belgian Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter2000 ml
Beluchtings tijd24 uur
Temperatuur giststarter20°C

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C45 minuten4,0 l/kg
272°C15 minuten4,0 l/kg
378°C2 minuten4,0 l/kg


Kleine_Schriek

De smaak was geweldig! De rooksmaak komt perfect tot zijn recht met de gebrande mouten van de porter. Topcombi!

Sjakie

Dit is inderdaad een goed smakend bier geworden.
Ik vind de smaak zeker niet te rokerig. Maar dit is wel de Brouwland rookmout.
De porter die ik had gedronken bij William was veel gerookter. Maar dit was ook met zelf gerookte mout. Hier zit blijkbaar toch meer rooksmaak aan.
Iets meer rook en bitterhop. Dan is ie helemaal af denk ik..

Vergelijkbare Topics (7)

37407

Reacties: 17
Gelezen: 2942

23547

Reacties: 19
Gelezen: 8873

5399

Reacties: 2
Gelezen: 1738

11213

Reacties: 3
Gelezen: 2534


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.