Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2009 D2 Russian Imperial Stout - Wim van Vossen  (gelezen 7481 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wimvv

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
OBBK 2009 D2 Russian Imperial Stout - Wim van Vossen
« Gepost op: 07-11-2009 20:34 u »
 Brouwnummer   028      
Datum   20-03-2008      
Biertype   Imperial Russian Stout      
Hoeveelheid   40 liter      
Bitterheid   EBU  60      
         
Ingrediënten   Hoeveelheid   Soort   
1.   10000      g   Pale ale mout                  7  EBC    
2.   3000        g   Biscuit   
3.   2800        g   Suiker                 
4.   1600        g   karamel mout               120 EBC   
5.   900          g    Zwarte mout               1400 EBC   
6.   63            g   Target                         10.7%   
7.   73            g   Fuggles                        4.11%   
8.   27            g   Fuggles                        4.11%   
9.   15            g    Challenger                    6    %   in plaats van Fuggles
10.   8              g   Suiker   Voor de hergisting
         
Gist         
      Waeyest 1084 XL   
Maischen   Temperatuur   Minuten   
11.   65 gr   75 min   
12.   65 gr   5   min   
13.   78 gr   20 min rust   
14.         
15.         
16.         
         
Koken   Toevoegen   Hoeveelheid   Minuten
17.   Target   63 g    FWH
18.   Fuggles   73 g   60min
19.   Fuggles   27 g   30 min
20.   Challenger   15 g   30 min
         Kooktijd  90 min.
Gisten   Datum   Soortelijk gewicht   Alcohol %
Hoofdgisting   22-03-2008   SG = 1098   
21.   16-03-2008   SG = 1020   
22.         
23.         
         
Bottelen         
   16-04-2008   SG = 1020   11 %
Opmerkingen   Suiker 10 min voor einde kooktijd toevoegen   44 l Maischwater en 32 l Spoelwater.   

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.553
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: D Klasse OBBK 2009 Russian Imperial Stout
« Reactie #1 Gepost op: 09-11-2009 22:12 u »
Hoi Wim,

Bedankt voor het plaatsen het recept.

Mooi om te zien dat we de recepten van dit kampioenschap bijna compleet is.

Offline Sil

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
Re: OBBK 2009 D2 Russian Imperial Stout - Wim van Vossen
« Reactie #2 Gepost op: 05-05-2011 23:37 u »
Op zoek naar een recept voor een RIS stuite ik op deze prijswinnaar.
Echter in het recept wordt gerept over 3 kilogram biscuit.
Daarbij denk ik dan aan mariakaakjes maar ik weet niet of dit echt zo bedoeld is en hoe ik mij dat bij het maischen moet voorstellen.
Wie kan mij hier bij helpen.

Offline Cisdevésser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: OBBK 2009 D2 Russian Imperial Stout - Wim van Vossen
« Reactie #3 Gepost op: 05-05-2011 23:43 u »
Er is ook biscuitmout...

Offline Sil

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
Re: OBBK 2009 D2 Russian Imperial Stout - Wim van Vossen
« Reactie #4 Gepost op: 06-05-2011 01:24 u »
Thks weer wat geleerd, had er nog nooit van gehoord.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.776
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: OBBK 2009 D2 Russian Imperial Stout - Wim van Vossen
« Reactie #5 Gepost op: 06-05-2011 08:30 u »
Mariakaakjes is niet echt de goede omschrijving voor biscuitmout. Het is meer een licht gebrande/ getoaste mout. Met 16% in de stort geeft dit wel een aardige bijdrage aan de donkere smaak van het bier.

Offline jakeman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Life is to short to drink Heineken
Re: OBBK 2009 D2 Russian Imperial Stout - Wim van Vossen
« Reactie #6 Gepost op: 26-07-2012 21:12 u »
         
Ingrediënten   Hoeveelheid   Soort   
1.   10000      g   Pale ale mout                  7  EBC    
2.   3000        g   Biscuit   
3.   2800        g   Suiker                 
4.   1600        g   karamel mout               120 EBC   
5.   900          g    Zwarte mout               1400 EBC   
6.   63            g   Target                         10.7%   
7.   73            g   Fuggles                        4.11%   
8.   27            g   Fuggles                        4.11%   
9.   15            g    Challenger                    6    %   in plaats van Fuggles
10.   8              g   Suiker Voor de hergisting

         

Wat wordt hier precies bedoeld bij de Challenger hop, 6 % i.p.v. Fuggles? 

Verder vraag ik me af wat precies met de 8 gram suiker voor de hergisting wordt bedoeld? M.a.w. 8 gram suiker op 40 l lijkt mij erg weinig? Of wordt hier 8 gram per liter (dus totaal 40 x 8 = 320 gram)?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.553
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2009 D2 Russian Imperial Stout - Wim van Vossen
« Reactie #7 Gepost op: 27-07-2012 11:30 u »
Wat wordt hier precies bedoeld bij de Challenger hop, 6 % i.p.v. Fuggles? 

Verder vraag ik me af wat precies met de 8 gram suiker voor de hergisting wordt bedoeld? M.a.w. 8 gram suiker op 40 l lijkt mij erg weinig? Of wordt hier 8 gram per liter (dus totaal 40 x 8 = 320 gram)?

Wim is natuurlijk degene die het beste antwoord kan geven. Maar omdat hij niet zo actief is op het forum geef ik hier mijn gedachten over jouw vragen.

Mijn vermoeden is dat Wim geen Fuggles hop meer had en daarom een gedeelte van de hop vervangen heeft door Challanger.

Qua hoeveelheid suiker voor de hergisting denk ik dat inderdaad 8 g per liter te bottelen bier bedoeld is. Overigens zou je deze hoeveelheid wat naar beneden kunnen bijstellen. 8 g per liter voor een stout is vrij veel. Ik zou gaan voor 6 g per liter. Ligt ook een beetje aan de lagertemperatuur. Wanneer het bier vrij warm gelagerd is kan 8 g prima. Het bier heeft dan minder opgelost koolzuur.

Offline jakeman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Life is to short to drink Heineken
Re: OBBK 2009 D2 Russian Imperial Stout - Wim van Vossen
« Reactie #8 Gepost op: 27-07-2012 19:23 u »
Jacques heel hartelijk dank voor je snelle en leerzame reactie. Ga er absoluut mijn voordeel mee doen!

Heeft misschien iemand het (kloon)recept of een link hiernaar toe voor de Black Damnation Mocha Bomb of Coffee Club (of is dit niet de juiste plaats op het forum voor deze vraag?)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: OBBK 2009 D2 Russian Imperial Stout - Wim van Vossen
« Reactie #9 Gepost op: 27-07-2012 19:49 u »
Dit is inderdaad niet de plek daarvoor. :)

Tags: