Ik ben van plan een Wee Heavy bij wijze van kerstbier te brouwen.
Basis----------------------------------------------------------------
Naam recept : wee heavy II
Biertype : Scotch Ale (strong)
Aantal liters : 20
Gewenst begin SG : 1070 (7,7 vol% alc.)
Brouwzaalrendement : 70.0%
Algemeen-------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater : 29.22 liter
Berekende kleur : 36 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid : 41 EBU (Ray Daniels)
Moutstort------------------------------------------------------------
Palemout 7 EBC 85.0 % 5709 Gram 8 EBC
Caramunich 5.0 % 336 Gram 123 EBC
Special B 3.0 % 201 Gram 391 EBC
Gerste vlokken 7.0 % 470 Gram 4 EBC
Hopstort-------------------------------------------------------------
Target 12.5 % 10 gram 60 min. 18 EBU
Admiral 16.0 % 10 gram 60 min. 23 EBU
Kruiden-------------------------------------------------------------
Koriander 2 gram 10 min.
gember 3 gram 10 min
jeneverbes 2 gram 10 min
zoethout 3 gram 10 min
Gist-----------------------------------------------------------------
Gistsoort : 1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd als : Giststarter
Volume : 1500 ml
Vergisten bij 18 °C
Maischschema---------------------------------------------------------
éénstapsschema
Stap 1 : 68°C 60 min
Stap 2 : 75°C 5 min
Het is uiteraard niet de bedoeling om kruidenthee te brouwen, de kruiden die ik hier bij schrijf zijn enkel suggesties. Ik heb nog nooit kruiden gebruikt in een brouwsel maar ik wil het wel eens proberen. Aan diegenen die met kruiden ervaring hebben

.
Ook andere opmerkingen zijn welkom!