Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Allemansvriend dubbel  (gelezen 3966 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Allemansvriend dubbel
« Gepost op: 29-10-2009 15:26 u »
Binnenkort ga ik weer samen met en ook voor een vriend bier brouwen. Het moet een dubbel worden, iets in de richting van bijvoorbeeld. Affligem, of Westmalle. Makkelijk drinkbaar in ieder geval.

Ik zit ongeveer te denken aan het volgende:
Pilsmout met
- 5-10% cara120
- 10% kristalsuiker
- 0,5-1% chocolademout
- evt. wat munchener (10%)?
- evt. een handje special B, 1% of zo?  

Qua hop:
Bitterhop: Target/Challenger/Magnum
Aromahopping: Saaz en/of EK goldings, 10 minuten (0,5-1g/l)

Gist:
Wyeast 3787 of 1214, andere suggesties?
Volgens Wyeast kan de 3944 Belgian witbier ook, die heb ik liggen. Is dat wat? Lijkt me niet echt iets voor een dubbel, namelijk.
Vergisting op 19-20 graden.

Maisschen:
1-staps 65-67 graden, 3-4 l/kg.

Iemand nog ideeŽn, wat ik zeker wel of niet moet doen? Ik ben zelf niet zo heel erg van de dubbels.  ;D

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: allemansvriend dubbel
« Reactie #1 Gepost op: 29-10-2009 15:46 u »
Het is dan wel niet stijlvast (... :verbergen:) maar ik vond de volmoutdubbel van 't IJ altijd erg dubbelig en lekker. Vol, zoet, moutig en toch echt wel Belgisch.

Als je maischt louter op onvergistbare suikers (1-staps 69-70ļ of eiwitrust en door naar 72ļ) kom je daarmee een heel eind.

EK Goldings zou ik vermijden als aromahop, eerder Saaz of Styrian.

3787 (Westmalle) is en blijft een prachtgist voor een dubbel! En bruine kandijsuiker als je toch gaat suikeren. Special B? Nee of een heel klein beetje. Munchener lijkt mij dan wel weer lekker. Met een caramout als je suikert, en alleen een kleurmout als je volmoutert.

Zijn maar schoten in het donker hoor.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: allemansvriend dubbel
« Reactie #2 Gepost op: 29-10-2009 17:39 u »
Ok, Saaz it is. Ik kom toch voorlopig niet aan mijn urtype toe. Styrian heb ik niet, en ik ga geen hop kopen.

Volmout ga ik maar niet doen, ik wil 'm wel lekker doordrinkbaar hebben. Dat bevalt me wel aan de Westmalle. Die gist ga ik denk ik ook maar gewoon doen, daar weet ik een beetje van wat ik ervan kan verwachten.

Zou zo'n aroma150 of amber50 niet wat voor een dubbel zijn?  :weetniet:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: allemansvriend dubbel
« Reactie #3 Gepost op: 29-10-2009 20:02 u »
De hop van de Westmalle dubbel is volgens mij Hersbrucker ?
In ieder geval is de Westmalle wel sterk afwijkend, door z'n zeer dunne/lichte body.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: allemansvriend dubbel
« Reactie #4 Gepost op: 29-10-2009 21:40 u »
Volgens mij hoef je voor een dubbel alleen een 90 min hopgift te gebruiken. Hopkarakter zul je niet terug vinden in een donker bier. 10% suiker minstens, natuurlijk. Geen munchener. En je ontkomt niet aan 1% chocolademout (als je geen kleurstof wilt of kunt gebruiken) maar dat kan de Westmalle gist wel hebben.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Allemansvriend dubbel
« Reactie #5 Gepost op: 12-11-2009 14:41 u »
De gist wordt Wyeast 1214 Belgian Ale (Chimay), omdat ik op korte termijn niet aan een XL-verpakking van de Westmalle variant kon komen. Die hangt nu aan de beluchting.





Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Allemansvriend dubbel
« Reactie #6 Gepost op: 13-11-2009 10:16 u »
Wil je nu een droge dubbel maken? Ik ga binnenkort proberen een wat zoetere dubbel te maken. Plan is de Westmalle gist (die is aan een hergebruik circuit begonnen bij mij thuis) en maischen bij 68-69 įC. Zeker special B en zeker zwarte mout, lekker!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Allemansvriend dubbel
« Reactie #7 Gepost op: 13-11-2009 10:23 u »
Bij de Maredsous dubbel (8?) keek ik ook op van de duidelijke gebrande choco smaak, erg lekker inderdaad!

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Allemansvriend dubbel
« Reactie #8 Gepost op: 13-11-2009 10:32 u »
Hij mag best een beetje droog worden, ja. De bitterheid wordt laag (~25 IBU), dus te veel zoetheid lijkt me dan niet lekker. De "opdracht" was iets in de richting van Affligem, en die is ook best droog volgens mij. Maar ook heeft die best wel een choco-mout smaak. Dat herinner ik me inderdaad ook bij de Maredsous, toen die nog '8' heette.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Allemansvriend dubbel
« Reactie #9 Gepost op: 13-11-2009 10:40 u »
De "opdracht" was iets in de richting van Affligem, en die is ook best droog volgens mij.

Was het dan niet een idee om de Affligem gist op te kweken?
Is volgens mij een frissere gist dan de Chimay.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Allemansvriend dubbel
« Reactie #10 Gepost op: 13-11-2009 10:57 u »
Was het dan niet een idee om de Affligem gist op te kweken?
Ja, daar heb ik wel aan gedacht. Maar op dit forum heb ik slechte ervaringen daarmee gezien. Daarom niet gedaan.


Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Allemansvriend dubbel
« Reactie #11 Gepost op: 15-11-2009 11:36 u »
Dit is 'm geworden. Na ongeveer 3-4 uur waren de eerste vergistingstekenen al zichtbaar, en nu staat'ie heftig te bluppen.
De zwarte mout heb ik de laatste 15 minuten meegemaischt in de hoop vooral kleur te krijgen en minder bitterheid.
Het filterbed slipte redelijk dicht, daardoor een tikkie lager rendement.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptJoostJoost
Brouwdatum14-11-2009
BiertypeDubbel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1064
Brouwzaalrendement70%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30.00 liter
Maischdikte3.50 l/kilo
Maischwater17,5 liter
Spoelwater12,5 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur52 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid25 EBU (Garetz)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC80,4 %4500 gram3 EBC
crystal (dark)7,1 %400 gram125 EBC
Kristal suiker10,7 %600 gram0 EBC
Pale Chocolate1,3 %75 gram500 EBC
Zwarte mout (ontbitterd), 15 minuten0,4 %20 gram1200 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)10,0 %14 gram90 min.15 EBU
Saaz (CZ)3,0 %10 gram10 min.0 EBU
Target9,0 %10 gram90 min.10 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1214 Belgian Ale
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume giststarter2000 ml


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
167įC90 minuten3,5 l/kg





Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: Allemansvriend dubbel
« Reactie #12 Gepost op: 16-11-2009 08:04 u »
Huh? Wat is Pale chocolate mout? Nog nooit van gehoord... Waar heb je dat vandaan gehaald?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Allemansvriend dubbel
« Reactie #13 Gepost op: 16-11-2009 08:11 u »
Een wat lichtere chocolademout, geeft een minder gebrande smaak. Van Hop&Grape.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Allemansvriend dubbel
« Reactie #14 Gepost op: 17-11-2009 12:06 u »
Nou, de gisting leek zo'n beetje geŽindigd. Ik dacht: dat is of een heel goed teken, of een heel slecht teken.
Het SG is 1012. Mijn modelletje voorspelt 1011, dus er gaat nog 1 puntje af.  ;D
De vergisting is dus in 2,5 dagen gedaan.  ::) Ik heb nog nooit zo'n vlotte vergisting gehad, en het is zelfs een relatief zwaar bier.
Het bier is nog moddertroebel. Ik laat 'm nog ff warm staan en dan gaat'ie een paar dagen op 0 graden. Ik denk dat ik maar niet ga hevelen, want dan ben ik eigenlijk al te laat.  :slaperig:

Deze manier van gist-starter maken houd ik er ff in:
- begin met een Activator in plaats van. Propagator (indien mogelijk). Adrie zei het al eens: 4x zoveel gist voor 2 euro meer.
- Temperatuur 25 graden.
- Continu beluchten met een bruissteentje (ja echt)
- Een paar drupjes olijfolie voor de sterolen, maar vooral als anti-schuim middel.

Ik heb nu niet geroerd met mijn magneetroerder omdat dat lastig is in combinatie met het verwarmen. Nu nog even zorgen dat ik ook kan verwarmen in combinatie met mijn magneetroerder, dan heb ik het helemaal mooi voor elkaar.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Allemansvriend dubbel
« Reactie #15 Gepost op: 17-11-2009 21:39 u »
Hoe lang heb je de starter belucht?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Allemansvriend dubbel
« Reactie #16 Gepost op: 18-11-2009 01:52 u »
Goede vraag: ik doe dat soort dingen op het oog.  :D Ik had het natuurlijk netjes op kunnen schrijven. Ah gelukkig, dat heb ik blijkbaar ook gedaan. Ongeveer 16 uur 1 liter starter belucht, toen 1l wort erbij en weer zo'n 12 uur belucht. Behoorlijk dus.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Allemansvriend dubbel
« Reactie #17 Gepost op: 18-11-2009 10:19 u »
Behoorlijk dus.

Valt mee, na de laatste gift nog maar 12u. Dat is niet (te) lang.

Tags: