Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gilde bok  (gelezen 9559 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Gilde bok
« Reactie #25 Gepost op: 02-07-2009 15:10 u »
Echter, in de Style Guidelines for Beer van de BJCP (soort Amerikaans Bierkeurmeestersgilde) zijn de Bocken ondergisters.

Kortom, iedereen kan zijn gelijk halen. :lessmile:

Dat komt omdat niemand buiten Nederland (en een enkele (import)Belg) de Nederlandse bokbieren kent. Duitse bokken zijn allemaal ondergisters, in Nederland mag in feite alles, zolang de kleur en het alcoholpercentage maar voldoet aan de wettelijke normen voor bokbier.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Gilde bok
« Reactie #26 Gepost op: 02-07-2009 16:57 u »
Ik ga mee met Robin. Dat een bokbier minstens moet voldoen aan bovenstaande beschrijving wil niet zeggen dat alle bieren die voldoen aan bovenstaande beschrijving bokbieren zijn.

Maar het kan toch ook niet zo zijn dat een bier bedoeld als bokbier ineens een dubbel wordt omdat het een bovengistend bier is?

En dat het oorspronkelijke bier anders was, doet daar ook niets aan af. De voorloper van pils was vast ook bovengistend.

Heet het dan nog wel pils?  ;D ;D

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Gilde bok
« Reactie #27 Gepost op: 02-07-2009 17:11 u »
Maar het kan toch ook niet zo zijn dat een bier bedoeld als bokbier ineens een dubbel wordt omdat het een bovengistend bier is?
Het is niet de bedoeling van een bier wat bepaalt wat het is, maar de kleur/geur/smaak/alcohol etc.

En inderdaad, alleen het feit dat het bovengistend is maakt het nog geen dubbel.  ;)

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Gilde bok
« Reactie #28 Gepost op: 02-07-2009 17:47 u »

Niemand is verplicht, behalve wanneer je met een bepaald type deelneemt aan het ONK, zich te houden aan de typeomschrijving.
Maar wanneer je in een recept refereert aan een bepaald biertype dan moet jouw bier ook aan die omschrijving voldoen, anders weet niemand meer waar je het over hebt.

Uit deze discussie komt naar voren wat ook al in andere draadjes aan de orde is geweest. De definitie van een biertype.
De BJCP stelt de omschrijving van de biertypen jaarlijks bij, wij hebben nog steeds de, overigens voortreffelijke maar op sommige punten verouderde, Biertypengids.

Maar laten we niet in herhaling vervallen. :proost2:

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gilde bok
« Reactie #29 Gepost op: 02-07-2009 20:39 u »
Heet het dan nog wel pils?  ;D ;D

De spijker op zijn kop! Ik hoop dat je hem zelf nu ook door hebt.

De smaak en het (ook aan wezige) gistprofiel is bij een ondergister dermate anders, dat het onderscheid tussen een ondergistende bok en een dubbel duidelijk herkenbaar is terwijl dat verschil bij een bovengistende bok en een dubbel uiterst klein/nihil is.
Kijk naar de leutebok en zet het tegenover een zoete dubbel.

De "wettelijke" voorwaarden zijn zo ruim dat je een Vlaams bruin nog als Bok erdoor krijgt en ieder begrijpt dat dat hem ook niet is.

Juist daarom is het duidelijker om een lijn te trekken?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Gilde bok
« Reactie #30 Gepost op: 02-07-2009 20:55 u »
Als je nou op het BONK een perfecte Eeinbecker urbock inlevert, win je dan de eerste prijs? Of gaan de keurmeesters uit van een Amstel bok? Dat zijn toch duidelijk verschillende bieren. Of neemt men een Leute bok als uitgangspunt?

Als de professionele brouwers er een rommeltje van maken, en dat doen ze, wat moeten wij dan?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Gilde bok
« Reactie #31 Gepost op: 02-07-2009 21:52 u »
Als het goed is, krijg je zowel met een perfecte Amstel Bok als een perfecte Einbecker Bock de eerste prijs. Het is namelijk geen kloonwedstrijd.
Met een Leute hopelijk niet.



Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Gilde bok
« Reactie #32 Gepost op: 03-07-2009 10:02 u »
Ik ga het bier gewoon insturen!

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Gilde bok
« Reactie #33 Gepost op: 03-07-2009 12:52 u »
Zojuist het eerste resultaat van dit bier dat door een van de andere gilde leden is gebrouwen.
Via de mail wordt gemeld:

"Wat ons bokbier betreft kan ik je melden dat dit bier zeer geslaagd is! 
Mooi schuim, roodkoperen kleur, hoppige/ moutige geur en een volle zoetige smaak.
De donkere mout is prettig en goed aanwezig."


Ook dit brouwsel proberen we mee te laten doen aan de federatiekeuring én het BONK!

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Gilde bok
« Reactie #34 Gepost op: 11-07-2009 15:16 u »
Zojuist dit bier overgeheveld.
De hoofdgisting heeft plaatsgevonden in de kelder zo tussen de 19-21 graden. (of eigenlijk van 21 tot 19 graden vanochtend)
Het bier is lichtbruin/donker oranje van kleur volgens mijn dochtertje en ik denk dat rood-bruin een passende kleuromschrijving is. (ik ben kleurenblind)
De smaak is uitgesproken bitter en moutig, precies zoals bedoeld. ;D
Dit laatste mede door het restzoetje.
SG is 1020 en ik verwacht niet dat hier nog veel vanaf gaat.
Ook is er koolzuur waar te nemen.
Zou dat komen door de gistingstemperatuur?
Zou hierdoor ook de SG meting beinvloed worden?

Ik blijf een goed gevoel houden bij dit bokbier.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Gilde bok
« Reactie #35 Gepost op: 16-11-2009 16:58 u »
  :elifant: Het goede gevoel is bevestigd door de keurmeester.
5e plaats op het BONK 2009 met 82 punten !   :hoera:

en dat met een bovengister..... :pan:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Gilde bok
« Reactie #36 Gepost op: 16-11-2009 17:41 u »
Knap gedaan.
 :proost2:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gilde bok
« Reactie #37 Gepost op: 16-11-2009 18:18 u »
en dat met een bovengister..... :pan:

Inderdaad, waar gaat het heen met die keuringen!  :clownsmile:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Gilde bok
« Reactie #38 Gepost op: 16-11-2009 18:27 u »
De beste commerciele speciaal-bokken zijn bovengisters.
Ezelenbok, Texelse bok, 't Volen bok.
Noem ze maar op.
 :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gilde bok
« Reactie #39 Gepost op: 16-11-2009 18:32 u »
Klopt ook, maar ik vind het jammer!

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 987
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: Gilde bok
« Reactie #40 Gepost op: 16-11-2009 18:33 u »
en dat met een bovengister..... :pan:

Ehh, welke gist, korrel? ;D

Hoe dan ook, proficiat met de 5e plaats.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Gilde bok
« Reactie #41 Gepost op: 16-11-2009 18:37 u »
Klopt ook, maar ik vind het jammer!
Nee, ik vind het juist leuk.
Lage gist associeer ik met de grote jongens zoals Heineken, Amstel, Brand etc.
Hoge gist zie ik meer als de gist voor de kleintjes, dus goed voor de bier-cultuur.


 :degroeten:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gilde bok
« Reactie #42 Gepost op: 16-11-2009 18:39 u »
En een revival van de ondergisters onder de kleintjes is dan nóg weer beter voor de biercultuur?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Gilde bok
« Reactie #43 Gepost op: 16-11-2009 18:52 u »
Nee, ondergist heeft 90 jaar de boventoon gevoerd.
Het is juist de bedoeling dat de bovengist weer terugkomt in onze biercultuur.
Daarbij is ondergist kostbaar qua energieverbruik.

 :degroeten:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gilde bok
« Reactie #44 Gepost op: 16-11-2009 18:56 u »
Misschien kan ook dat nog wel meevallen, maar dan moet je het wel per seizoen brouwen!
Met een goed warmtewisselaarsysteem kan je overal warmte(energie) uithalen lijkt me?
Bovengisters moet je ook koelen! ;)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Gilde bok
« Reactie #45 Gepost op: 16-11-2009 19:04 u »
Met een goed warmtewisselaarsysteem kan je overal warmte(energie) uithalen lijkt me?
Tja, hoeveel pingels kost dat weer?
Het kan wel trouwens.


Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Gilde bok
« Reactie #46 Gepost op: 17-11-2009 00:45 u »
Prima gedaan Bazje. :proost2:

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Gilde bok
« Reactie #47 Gepost op: 17-11-2009 14:12 u »
Ehh, welke gist, korrel? ;D

Hoe dan ook, proficiat met de 5e plaats.

Yep, een korrelgistje, de T-58.
zie ook begin van deze draad!

Allen bedankt voor de steun  ;)

Ik brouw nooit ondergisters, maar laat mijn bier graag keuren door een keurmeester.
Ook al zijn de beste bokbieren ondergisters, de betere zijn naar mijn mening toch de bovengisters.
Maar echt goed kan ik er niet over meepraten, omdat ik echt het verschil niet zou weten tussen onder en bovengistend bier!
Wel heb ik mijn best gedaan om de commerciële bokbier-smaak te evenaren en ben ik niet de enige die vindt dat ik daar in geslaagd ben.
Het bier blijft desondanks wel voor verbetering vatbaar. Ik denk wat meer volmondigheid en iets meer karamelsmaak.
Eens afwachten wat het rapport van de keurmeester zegt.

Tags: