Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Rodenbach recept Twortwat, juiste maischschema?  (gelezen 7327 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline petjez

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • De Brakke Brouwer
    • De Brakke Brouwer
Rodenbach recept Twortwat, juiste maischschema?
« Gepost op: 30-10-2009 22:06 u »
Hoi,

ik wil het Rodenback recept van Twortwat gaan brouwen. Leuk hoor, een brouwsel dat 1 jaar moet lageren met 2 soorten gist en eikenhout krullen, ben benieuwd. Het maischschema lijkt me alleen wat onlogisch. Ik moet storten bij 56 C. Daarna afkoelen naar 52 C en dit 20 vast houden?!

Kan iemand hier eens naar kijken, voor recept, zie : http://www.twortwat.nl/recepten?id=184

Bedankt,
Patrick


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.999
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Rodenback recept Twortwat, juiste maischschema?
« Reactie #1 Gepost op: 30-10-2009 22:12 u »
Ik denk dat men bedoeld dat door het storten bij een watertemperatuur van 56 C door de mout de temperatuur daalt tot ongeveer 52 C. Dan lijkt het me normaal.

Offline petjez

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • De Brakke Brouwer
    • De Brakke Brouwer
Re: Rodenback recept Twortwat, juiste maischschema?
« Reactie #2 Gepost op: 30-10-2009 22:18 u »
Da's inderdaad normaal ja. Dus direct na het storten 20 miinuten laten staan?


Wat ben jij snel joh.

Bedankt,
Patrick

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.999
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Rodenbach recept Twortwat, juiste maischschema?
« Reactie #3 Gepost op: 30-10-2009 22:54 u »
Op zich is die 20 minuten wel lang bij zo'n lage temperatuur maar misschien dat er wel een gedachte achter zit voor zo'n type bier.
Blijkbaar heeft de samensteller van het recept hier goede ervaringen mee. Bedenkt wel dat het vaak maar eenmalige recepten zijn die niet uitputtend beproefd zijn. Voor hetzelfde geldt voldoet 5 minuten ook. Maar ik zou zeggen: gewoon het recept volgen.

Ik vind die 6 minuten reactietijd van mij eigenlijk te lang ;D, doorgaans gaat dit nog sneller op dit forum :duimop:

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Rodenbach recept Twortwat, juiste maischschema?
« Reactie #4 Gepost op: 02-11-2009 15:32 u »
Hallo Patrick,

Ik ben zelf niet geheel op de hoogte van de diverse mouten, maar het lijkt me dat het niet robijnachtig rood wordt met de mouten die in het recept staan. Melanoidin mout (ebc 60-80) zou ik gebruiken 15-20%. Ook kan je carared ( met ebc 40-50) gebruiken 15-25%. Weyermann maakt deze mouten, en ik denk dat ze in Jubbega wel te koop zijn.
Succes, Toon van den Broek. 

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Rodenbach recept Twortwat, juiste maischschema?
« Reactie #5 Gepost op: 23-02-2010 16:42 u »
Hallo Patrick,

Hoe is het verder gegaan met je Rodenbach-brouwsel? We hebben er niets meer over gehoord. Heb je gebrouwen, en is er ook al iets van de smaak te zeggen?
Ben zelf ook van plan om dit bier te brouwen, maar neig meer naar een bier als de Petrus oudbruin, dus ietsje 'gewoner' van smaak dat de bieren van Rodenbach.
Zijn hier in het verleden mensen mee bezig geweest?

Hartelijke groeten, Toon van den Broek

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Rodenbach recept Twortwat, juiste maischschema?
« Reactie #6 Gepost op: 23-02-2010 16:46 u »
Beste Toon,

Ik ben ermee bezig, zie HIER.

Tags: