Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Rookmelder uit

Gestart door Kleine_Schriek, 29-10-2009 08:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kleine_Schriek

Tijd om weer iets anders te proberen, iets met rookmout. Ik heb even rondgestruind op het forum om inspiratie op te doen en dit wordt mijn recept. Overwegingen waren:

- ik wil de rooksmaak goed proeven, daarom 20%.
- lekker hoppig, daarom alleen Magnum en wilde hop voor het aroma
- niet te bitter, maar ook niet te weinig
- cleane korrelgist, de S-05 bevalt me wel
- 16 graden vergisten en langzaam laten oplopen

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRookmelder uit
Brouwdatum22-12-2009
Biertype
Aantal liters25
Gewenst begin SG1051 (5,4 vol% alc.)
Brouwzaalrendement80.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater38.45 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater21,7 liter
Spoelwater16,9 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur15 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid32 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75,0 %4070 gram3 EBC
Rookmout20,0 %1085 gram4 EBC
Karamelmout 150 EBC5,0 %271 gram150 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)15,1 %24 gram90 min.31 EBU
Wilde Hop: Dommeldalse weg3,0 %20 gram15 min.1 EBU
Wilde Hop: Dommeldalse weg3,0 %20 gram7 min.0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSafale US-05
Gist toegevoegd als

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C70 minuten4,0 l/kg


RobinB

Rook en hop en bitter combineert misschien niet zo mooi?

De-Geert

Ik zou niet laat-hoppen. Rook en hoparoma is geen geweldige combi.


Kleine_Schriek

Dus, wat kan ik dan beter doen? De aromahop weglaten en alleen bitterhop gebruiken?

Adrie

Zou ik ook doen. Alleen hop toevoegen aan het begin van het koken.

Verder is de gist een goede keus als je geen ondergist wilt gebruiken. Fruitigheid uit gist combineert ook niet met rook. Houd de temperatuur laag. US-05 kan best vergisten bij 16-17 graden en geeft dan een bier dat qua karakter erg lijkt op een ondergister.

En als je de rooksmaak goed wilt proeven, dan zou ik veel meer dan 20% gebruiken. Bij 20% merk je dat er rookmout in zit, maar zit het erg op de achtergrond. Waarom niet de stoute schoenen aangetrokken en eens beginnen met 50%?

Kleine_Schriek

Citaat van: Adrie op 29-10-2009  09:38 uEn als je de rooksmaak goed wilt proeven, dan zou ik veel meer dan 20% gebruiken. Bij 20% merk je dat er rookmout in zit, maar zit het erg op de achtergrond. Waarom niet de stoute schoenen aangetrokken en eens beginnen met 50%?
Ik heb maar 1 kg rookmout....

RobinB

Dan maak je toch minder? ;D

Sjakie

Citaat van: Kleine_Schriek op 29-10-2009  14:31 uIk heb maar 1 kg rookmout....

Of 2 kg als je die mee neemt.  ;D

Kleine_Schriek

Citaat van: Sjakie op 29-10-2009  20:29 uOf 2 kg als je die mee neemt.  ;D

Verkocht ;-)

Gerb

Ik heb eens een rookporter gemaakt met 20% rookmout (van Brouwland), waarbij de bitterheid rond de 50 IBU lag. In combinatie met de gebrandheid (6% zwarte mout, SG +/-1060, US-05), gaf dit een erg goede smaak, maar het was zeker niet iets voor de ongeoefede drinker. De gebrandheid leek de rooksmaak wel te versterken. Dit bier had wel aromahop en dat misstond niet.

Zoals Adrie aangeeft, zal fruitigheid slecht bij rook passen.

Kleine_Schriek

Ik heb besloten 30% rookmout te gaan gebruiken, omdat het enige rookbier dat ik goed van smaak ken (Bravoure van Brouwerij Dochter van de Korenaar) dat ook heeft. Dat vind ik precies rokerig genoeg. Ik ben benieuwd!

Kleine_Schriek

Ik heb de rookmout in huis en over 2 weken gaan we brouwen. En o, wat ruikt die rookmout lekkerrrrrrrrrrrrrr

Ik twijfel nog over de hop. Ik heb nu een mengsel van Magnum en Hallentauer Perle genomen (beide in huis), maar heb de Perle gebruikt als bitterhop. Misschien toch wat aromahop Perle erbij doen? Ik hou zo van hoparoma, maar wil ook graag dat rookaroma ruiken en proeven.

En wat denken jullie, de 7% karamelmout 150 of toch zwartemout nemen?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRookmelder uit
Brouwdatum22-12-2009
Biertype
Aantal liters25
Gewenst begin SG1052 (5,5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater38.71 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater23,6 liter
Spoelwater16,9 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur19 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid40 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC59,3 %3500 gram3 EBC
Rookmout33,9 %2000 gram4 EBC
Karamelmout 150 EBC6,8 %400 gram150 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)15,1 %20 gram90 min.26 EBU
Hallertauer Perle9,4 %18 gram90 min.14 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSafale US-05
Gist toegevoegd als

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C70 minuten4,0 l/kg


Adrie

Hoparoma's smaken niet met rook, dus pas op met hoparoma's.

Kleine_Schriek

Ok, dan gebruiken we dus alleen bitterhop.

Maarten

Citaat van: Adrie op 15-11-2009  20:48 uHoparoma's smaken niet met rook, dus pas op met hoparoma's.

Hoe zit dat met bitterheid? Mij lijkt een flinke bitterheid ook wel botsen met rook. Liever zoetig met rook, lijkt me. Deze vraag omdat Schriek 40 IBU op het oog heeft...

Gerb

Een echt zoetig bier combineert volgens mij ook niet zo heel erg met rook. Een rookbier mag best droog zijn en toch wel een goede bitterheid. De bitterheid zou ik dan niet hoger dan 35 IBU maken, maar dat is puur op gevoel.

Sjakie

Ik heb het rookbier van William mogen proeven.
Hierin had ik de rook kunnen proeven maar was niet zeer duidelijk aanwezig.
Ik heb even op de site van william terug gezocht en heb gevonden dat hij 16% rookmout heeft gebruikt.
Je kunt denk ik zonder blikken of blozen er 30% bij kieperen.
Wel heeft hij een bitterheid van 30 (gegokt, staat niet helemaal omschreven).
Ik zou zeker niet hoger gaan. Ik denk dat ik dit recept na ga brouwen omdat ik dit een erg smakelijk biertje vind/vond.
het gaat hier om een rookporter.

Citaat van de website van William:
Moutsoorten
:   
44% pale(3); 24% munich(15); 16% rookmout(100); 11% cara(120); 4% specialB(300); 1% zwarte(1400)
Hopsoorten
:   
Northern Brewer (17 IBU); Challenger ( IBU) - beiden 60 min

ps.
Dit is het bier waar ik het over had toen ik de rookmout kwam brengen en mijn refractometer opgehaald heb.

Kleine_Schriek

Bedankt Sjakie. Ik zet mijn IBU op 30 en dit wordt dus mijn recept. Als jij nu die van William brouwt  :proost2:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRookmelder uit
Brouwdatum28-11-2009
Biertype
Aantal liters25
Gewenst begin SG1052 (5,5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater38.66 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater23,6 liter
Spoelwater16,9 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur19 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid30 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC59,3 %3500 gram3 EBC
Rookmout33,9 %2000 gram4 EBC
Karamelmout 150 EBC6,8 %400 gram150 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)15,1 %14 gram90 min.19 EBU
Hallertauer Perle9,4 %14 gram90 min.12 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSafale US-05
Gist toegevoegd als

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C70 minuten4,0 l/kg


Adrie

Als ik nog een puntje mag aanstippen: geen caramelmout. caramel en de zoetigheid van caramouten past ook niet bij rook. Mijn vorige rookbier had een wat caramout, maar dat beviel me niet zo. Als je per sé een donkere mout wilt toevoegen, kun je beter aroma50 of een beetje aroma150 nemen voor een wat moutiger smaak (die wel goed combineert met rook). Als het je om de kleur gaat, is een snufje chocolademout of zwarte mout beter.

Sjakie

Citaat van: Kleine_Schriek op 17-11-2009  09:02 uBedankt Sjakie. Ik zet mijn IBU op 30 en dit wordt dus mijn recept. Als jij nu die van William brouwt  :proost2:

Dat zal ik doen. Lijkt me wel leuk.
Heb alleen even geen gist hiervoor. Zou ik ook eens de korrel us-05 gaan testen?
2 zakjes op het wort gooien en wachten maar klinkt erg aanlokkelijk.
Dan hebben we tenminste iets te vergelijken.
Ik ga zo ook eens een recept in BrouwVisie zetten. Ik denk alleen dat ik op aanraden van Adrie de cara ga schrappen en hiervoor extra rookmout in zet  :denken:

Kleine_Schriek

De karamelmout eruit en wat zwarte mout voor de kleur. Hier is het verbeterde recept.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRookmelder uit
Brouwdatum28-11-2009
Biertype
Aantal liters25
Gewenst begin SG1054 (5,8 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater38.91 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater24,6 liter
Spoelwater16,9 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur37 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid30 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC65,0 %4000 gram3 EBC
Rookmout32,5 %2000 gram4 EBC
Zwartemout (ontbitterd)2,4 %150 gram1200 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)15,1 %14 gram90 min.18 EBU
Hallertauer Perle9,4 %14 gram90 min.11 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSafale US-05
Gist toegevoegd als

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C70 minuten4,0 l/kg


Adrie

Tja, ik blijf zeuren, maar 2,4% zwarte mout dat ga je proeven en dat is denk ik niet de bedoeling. Wat je wel zou kunnen proberen is de zwarte mout apart schroten, in 200 ml koud water wegzetten tijdens het maischen, filteren door een koffiefilter en dan aan het eind van het maischen toevoegen aan het beslag of wellicht zelfs direct in de kookketel. Of anders maximaal 1% gebruiken, liever zelfs nog minder.

Kleine_Schriek

Citaat van: Adrie op 17-11-2009  14:01 uTja, ik blijf zeuren, maar 2,4% zwarte mout dat ga je proeven en dat is denk ik niet de bedoeling. Wat je wel zou kunnen proberen is de zwarte mout apart schroten, in 200 ml koud water wegzetten tijdens het maischen, filteren door een koffiefilter en dan aan het eind van het maischen toevoegen aan het beslag of wellicht zelfs direct in de kookketel. Of anders maximaal 1% gebruiken, liever zelfs nog minder.
Ik ben maar al te blij met je "gezeur" hoor! 0,5% dan?

Gerb

Het ligt er natuurlijk maar net aan wat voor bierstijl je in gedachten hebt. Als je een rookstout wilt maken, kan het best. Voor een rookporter zou ik een combinatie van zwarte en chocolademout gebruiken.

Adrie

Als je een rookstout wilt maken moet je juist veel meer gebruiken (8-10% geroosterde gerst of zwarte mout of een combinatie van zwarte mout/geroosterde gerst/chocolademout tot een totaal van 10%) en voor een porter gebruik je ook veel meer donkere moutsoorten (aroma150, caramouten). Dat leek mij hier niet de bedoeling.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.