Hierbij het recept waarmee ik de 2e prijs heb gewonnen op het OBBK 2009.
Tripel klasse C2 OBBK 2009.
Naam brouwer: Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom
Algemene Gegevens
Brouwdatum: 28 maart 2009
Botteldatum: 3 mei 2009
Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Tripel
Begin SG: 1080
Eind SG: 1014
Berekende kleur: 15 EBC
Berekende bitterheid: 41 EBU
Aantal liters wort: 25 (gerekend na koken)
Mout / Graan / Suiker / Kruiden
7685 gram Pilsmout 3 EBC
240 gram Ambermout ca. 50 EBC
525 gram Witte kristalsuiker
12 gram koriander
25 gram Zoete Sinaasappelschillen (gedroogd)
Water
Brouwwater 29.3 liter
Spoelwater: 10.7 liter
Totaal: 40 liter
Beslagverhouding: 1 : 3.7
Toevoegingen brouwzouten en aanzuren met melkzuur (voor 40 liter Bergs kraanwater):
2.8 gram Calciumsulfaat
4.5 gram Calciumchloride
7 ml aanzuring met melkzuur
Na toevoeging van brouwzouten is watersamenstelling:
Chloride: 57 mg/L
Sulfaat: 84 mg/L
Calcium: 107.5 mg/L
Maischschema:
Temperatuur in °C: 60 / 63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten : 20 / 15 / 10 / 15 / 5
Hop
Cascade bloemen 7%, 35 gram (13 IBE), FWH
Hallertau Mittelfrueh bloemen 4%, 92 gram (20 IBE), FWH
Challenger bloemen 6%, 25 gram (8 IBE), FWH
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Witte kristalsuiker laatste 10 minuten meekoken.
Zoete Sinaasappelschillen laatste 5 minuten meekoken
Kookpaninhoud: 50 Liter
Gist
Gist: Wyeast 3944 (Hoegaarden, Belgian White)
Giststarter: 1,5 liter (afgegoten)
7.5 gram gistvoeding (Nutrivit)
Niet belucht en geroerd (magnetische roerder) wel regelmatig geschud
Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 6 dagen bij 20 gr C
Nagisting 30 dagen bij 21 °C
Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking: 2e prijs C- klasse – 82 punten.
Keurmeester: Marc van der Steen
Opmerking: Hopgifte tikkeltje minderen dan is het een topper als Tripel.
Als hopliefhebber bestel ik graag een kratje.
Mijn opmerking: recept is simpel en levert altijd goede bieren, deze is vergist met witbiergist wat lijkt op een Grand Cru met een stevige hopbitterheid. Voor de liefhebbers dus….
Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free