OBBK 2009 C2 Tripel - Jeroen Free

Gestart door JeroenF, 23-10-2009 20:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JeroenF

Hierbij het recept waarmee ik de 2e prijs heb gewonnen op het OBBK 2009.

Tripel klasse C2 OBBK 2009.

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens

Brouwdatum:  28 maart 2009
Botteldatum:  3 mei 2009

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Tripel
Begin SG: 1080
Eind SG: 1014
Berekende kleur:  15 EBC
Berekende bitterheid:  41 EBU
Aantal liters wort:  25 (gerekend na koken)

Mout / Graan / Suiker / Kruiden
7685  gram  Pilsmout  3 EBC
240  gram  Ambermout  ca. 50 EBC
525  gram Witte kristalsuiker
12  gram koriander
25  gram Zoete Sinaasappelschillen (gedroogd)



Water
Brouwwater 29.3 liter
Spoelwater:  10.7 liter
Totaal:  40 liter
Beslagverhouding:  1 : 3.7

Toevoegingen brouwzouten en aanzuren met melkzuur (voor 40 liter Bergs kraanwater):
2.8 gram Calciumsulfaat
4.5 gram Calciumchloride
7 ml aanzuring met melkzuur
Na toevoeging van brouwzouten is watersamenstelling:
Chloride: 57 mg/L
Sulfaat: 84 mg/L
Calcium: 107.5 mg/L

Maischschema:
Temperatuur in °C:   60 / 63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten :   20 / 15 / 10 / 15 /  5

Hop
Cascade bloemen  7%, 35 gram (13 IBE), FWH
Hallertau Mittelfrueh bloemen  4%, 92 gram (20 IBE), FWH
Challenger bloemen  6%, 25 gram (8 IBE), FWH



Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Witte kristalsuiker laatste 10 minuten meekoken.
Zoete Sinaasappelschillen laatste 5 minuten meekoken
Kookpaninhoud: 50 Liter

Gist
Gist:  Wyeast 3944 (Hoegaarden, Belgian White)
Giststarter:  1,5 liter (afgegoten)
7.5 gram gistvoeding (Nutrivit)
Niet belucht en geroerd (magnetische roerder) wel regelmatig geschud

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 6 dagen bij 20 gr C
Nagisting 30 dagen bij 21 °C

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  2e prijs C- klasse – 82 punten.
Keurmeester:  Marc van der Steen
Opmerking:  Hopgifte tikkeltje minderen dan is het een topper als Tripel.
Als hopliefhebber bestel ik graag een kratje.

Mijn opmerking: recept is simpel en levert altijd goede bieren, deze is vergist met witbiergist wat lijkt op een Grand Cru met een stevige hopbitterheid. Voor de liefhebbers dus....

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free

Huug

Ik ben van plan dit recept volgende week te gaan brouwen. Wat me opvalt is de hoeveelheid koriander en sinaasappelschil. Ik wil er best mee experimenteren, maar dit lijkt me erg veel. Of zie ik dat verkeerd? Wie kan mij hierin adviseren welke hoeveelheid toe te voegen?!

RobinB

Mwoa, de sinaasappelschil is een gedroogde variant en dit alles is voor 40 L bier. Moet kunnen lijkt me. :)

Ronald_


Huug

Het gaat dus inderdaad 'maar' over 25 liter...: 12 gram koriander en 25 gram gedroogde sinaasappelschil.

RobinB

Das iets minder wort en dus meer koriander/sinaasappelschil, maar 5 g /10 L koriander is niet bizar veel. Van de gedroogde schil(zoete) proef je ook minder dan van verse.

Ik denk nog steeds dat het wel kan?
Probeer en leer, de keurmeester vond het in ieder geval niet teveel. ;) :)

JeroenF

Beste Huug,

Ik moest even terug in de tijd om e.e.a. weer helder voor de geest te krijgen voor wat betreft dit tripel recept.
De sinaasappelschillen zijn inderdaad de zoete gedroogde dus niet de curacao variant.

Bij gedroogde sinaasschillen (zoet of Curacao) maak ik gebruik van een hopzakje met daarin de gedroogde scihilletjes die ik de laatste minuten laat meekoken.
Tegen einde koken haal ik dit zakje uit de kookketel.  De gedroogde schillen van Brouwland zij inclusief het bittere wit. Door het maar kortstondig mee te koken heb je wel de lekker smaak en geur van sinaas maar niet het samentrekkend bittere.

De curacao variant kun je ook goed gebruiken in dit recept.

De hoeveelheid koriander mag je natuurlijk wat terugnemen, 8 gram kan ook; bij koriander geldt ook de laatste minuten van het koken pas toevoegen.

Succes met de brouw.

Groet,

JeroenF


Huug

Enorm bedankt voor de aanvullende informatie. Ik ga ermee aan de slag! Ik zal hier de resultaten posten als het zover is...

Groetjes,
Huug

George81

De koriander dus niet pletten als ik het zo lees?

Huug

Oei, ik dacht aan geplette koriander. Goede vraag dus van George81!!

In hoeverre merk je trouwens het verschil tussen geplette en niet-geplette koriander??

RobinB

Ik plet het altijd, dan geeft het meer smaak af.

Jacques

Koriander altijd geplet gebruiken. Plet het kort voor gebruik omdat anders veel van het aroma verloren gaat.

Henielma

Ik maal de koriander korrels in een pepermolen tijdens het brouwen.

Huug

Gisteren heb ik dit bier gebrouwen en staat nu fanatiek te bubbelen. De FWH hielp goed mee om de schuimvorming bij het koken enorm te beperken (en dat scheelde mij een dweilactie, want het kookte 3 cm onder de rand). Ik heb de hoeveelheid koriander en sinaasappelschil gebruikt. De koriander heb ik geplet en samen met de sinaasappelschil in een hopzakje gestopt en het (de laatste) 5 minuten meegekookt. Ik ben benieuwd...

CP

Erg bedankt om je recept te delen Jeroen. Ik heb het gebruikt met enkele aanpassingen en het smaakt voortreffelijk !

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.